Dodaj do ulubionych

Z Chani na Santorini

30.06.05, 22:07
Mam gorącą prośbę w śierpniu wybieram się na Kretę. Dokładnie do hotelu
ELECTRA. Maży mi się wyjazd na Santorini - niestety Triada życzy sobie za tą
wycieczkę około 100 EURO. Czy istnieje szansa na tańszy wyjazd?
Obserwuj wątek
    • gale Re: Z Chani na Santorini 01.07.05, 08:32
      Rozejrzyj sie na miejscu po lokalnych biurach.
      • Gość: Jola Re: Z Chani na Santorini IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.05, 10:52
        Ja również jestem zainteresowana takim lokalnym biurem , a jeszcze gdyby był
        pilot polskojęzyczny! Jeździłabym z nimi dużo , bo mam ochotę dużo zobaczyć a
        nie mam prawa jazdy.
        • Gość: urszulapyszgo2.pl Re: Z Chani na Santorini IP: *.broker.com.pl 05.07.05, 20:53
          • Gość: wacek Re: Z Chani na Santorini IP: *.broker.com.pl 05.07.05, 21:26
            własnie wrócilem z rethymnonu, byłem na Santorini z TUI\SCAN HOLIDAY- 100E, w
            tym dojazd z hotelu ok.7 km,statek Golden Prince ze sniadaniem i lunczem, a
            płynie sie 3.5 godz w jedną stronę,przechodzi się do autobusów oznakowanych,
            wiozą do dwóch przepięknych miejscowości (stolicy Santorini FIRY oraz na
            północy -OJA)z bajecznymi widokami po drodze,jest czas wolny i można pochodzić
            po i nasycic oko a jest czym i zrobić zdjęcia,
            Fira położona ok. 300 m nad morzem i trzeba zejść po schodach,zjechać kolejką 3
            E lub na osłach.
            Powrót na statek motorówkami
            Zmęczeni upałem padamy na kanapy a tu lunch,a potem część artystyczna pseudo
            wieczór grecki z zorbą w wykonaniu załogi-jest na co popatrzeć.
            Ludzi kupę, grupy dzielą na języki-spotkanie w teatrze-pilot polski, klarownie
            bez stresu. Warto -polecam pomimo ceny!!
    • rolki3 Re: Z Chani na Santorini 01.07.05, 10:42
      Mnie też interesuje ten temat. Może znacie jakieś sprawdzone biura na m-cu -
      solidne za rozsądną cenę?
    • pastor8 Re: Z Chani na Santorini 01.07.05, 10:43
      A znasz może przybliżone ceny takich wypadów u miejscowych organizatorów?
    • Gość: Zbyniu Re: Z Chani na Santorini IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 10:57
      Tyle samo liczy sobie ITAKA. W zeszłym roku skorzystałem z tej oferty. W tym
      roku dostaje się podobno dużo więcej za tą samą cenę bo promy z Rethymno są
      jakieś nowe super-fast i płyną 2 a nie 4h. w efekcie na miejscu jest się dużo
      dłużej - jest więcej czasu i więcej miejsc się zwiedza.

Możesz poszukać na miejscu ofert w lokalnych biurach podróży. W tym roku
      próbowałem to robić jeśli chodzi o wycieczkę do Samarii i zrezygnowałem - ITAKA
      liczyła sobie 30 euro od osoby a lokalne biura kwoty rzędu 20-25. Uznałem, że
      gra nie warta świeczki gdyż w ich przypadku autokar nie podjedzie raczej
      konkretnie pod Twój hotel i będziesz się musiał bardzo wczesnym rankiem udać
      samodzielnie do jakiegoś punktu zbornego. Poza tym obsluga będzie mówić co
      najwyżej łamaną angielszczyzną a nie po polsku. Ja sobie dałem spokój i
      zapłaciłem ITACE za full-serwis.

Pozdrawiam,
      Zbyniu
      • bebiak Re: Z Chani na Santorini 01.07.05, 14:35
        Gość portalu: Zbyniu napisał(a):

> Możesz poszukać na miejscu ofert w lokalnych biurach podróży. W tym roku
        > próbowałem to robić jeśli chodzi o wycieczkę do Samarii i zrezygnowałem -
        >ITAKA liczyła sobie 30 euro od osoby a lokalne biura kwoty rzędu 20-25.
        >Uznałem, że gra nie warta świeczki gdyż w ich przypadku autokar nie podjedzie
        >raczej konkretnie pod Twój hotel i będziesz się musiał bardzo wczesnym rankiem
        >udać samodzielnie do jakiegoś punktu zbornego.

Nie Zbyniu, to nie jest tak.
        Akurat wyprawa do Samarii, to jedyna, której nie urządziłam sobie w Helladzie
        na tzw. własną rękę i kupiłam w lokalnym biurze (mieszkałam w Rethymnonie).
        Nie idziesz nigdzie do żadnego punktu zbornego, tylko kupując wycieczkę
        wskazujesz hotel, w kórym mieszkasz i podjeżdża pod niego o umówionej godzinie
        autokar (potem Cię oczywiście pod Twoj hotel odstawia).
        Tak bynajmniej we wrześniu 2000 roku miało to zorganizowane lokalne biuro Ida
        Travel (i mogłam wybrać autokar z przewodnikiem : francusko-, niemiecko-,
        grecko-, anglojęzycznym).
        Pozdrowienia. B.
        • Gość: Zbyniu Re: Z Chani na Santorini IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 17:26
          Możliwe, że różnie w różnych biurach to wygląda. Nieważne - można szukać
          wycieczek w biurach lokalnych, są tańsze niż te oferowane przez rezydenta.

Pozdrawiam,
          Zbyszek
      • frania_bania Re: Z Chani na Santorini - byle nie z Itaką 05.07.05, 13:31
        nie wiem jak ubogo było rok temu w Itace skoro teraz jest lepiej...
        włsśnie wróciłam z Krety. Wykupiłam w Itace wycieczkę na Santorini i porażka....
        drożej niż w lokalnym biurze o ponad 100 zł. bałagan totalny, bo to była
        wycieczka łaczona z wieloma biurami i nie można było się połapać - masa
        autokarów i latanie od jednego do drugiego, ktory twój...ludzi takich jak my
        masa - istny koszmar....
        owszem były ciekawe miejsca, ale jak zawieźli cie do winnicy, to ludzi krew
        zalewała - duchota w jakimś piwnycznym tunelu, totalny kicz...
        była jeszcze durna plaża - zamiast zostawić nas w ciekawym miejscu i dać więcej
        czasu, to oni nas w jakiejś miejscowości wypoczynkowej zostawili -
        pooplażujcie, zjedzcie - strata czasu.
        na przyszłość wolę wykupić to samo w lokalnym biurze za mniejsze pieniądze!!!!
    • Gość: dr.wycior Re: Z Chani na Santorini IP: *.zetobi.com.pl / *.zetobi.com.pl 01.07.05, 11:12
      Itaka bierze 98 Euro(Rethymnon -94), miejscowe biura organizują za 74 ale z
      Rethymnonu, z Chanii chyba ok.85 Euro (dojazd).
      • Gość: rob Re: Z Chani na Santorini IP: *.mofnet.gov.pl 01.07.05, 13:37
        Jeżeli zna ktoś ceny samego promu z Chani lub Rethymnonu na Santorini proszę o
        informacje. Czy był ktoś na tamtejszych polach namiotowych? Pozdro!
        • dr.wycior Re: Z Chani na Santorini 01.07.05, 14:09
          Z Chanii nie ma połączenia z Santorini a z Rethymnonu tylko z biurem
          podrózy. "Prywatnie" nie kupisz raczej biletu - mnie się nie udało :( Z
          Heraklionu pewnie można. Kempingów nie znam ale pewnie są.
          Pozdro.
      • rolki3 Re: Z Chani na Santorini 01.07.05, 14:07
        rozumiem, że te prawie 100eur to w obie strony?
        • dr.wycior Re: Z Chani na Santorini 01.07.05, 15:22
          rolki3 napisała:

> rozumiem, że te prawie 100eur to w obie strony?
          Oui!
          • neronka Re: Z Chani na Santorini 01.07.05, 15:46
            w Heraklionie kupujesz indywidualnie bilet za 14 euro w 1 stronę, na wodolot -
            28 euro.
            Na Santorini w Firze jest super kemping:
            www.santorinicamping.gr/
            • czajson1 Re: Z Chani na Santorini 01.07.05, 16:17
              neronka napisała:

> w Heraklionie kupujesz indywidualnie bilet za 14 euro w 1 stronę, na wodolot -
              > 28 euro.

Czesc! Neronka, mam do Ciebie pytanie, czy jestes troche zorientowana w
              mozliwosci zorganizowania sobie noclegu na Santorini na wlasna reke? Interesuje
              mnie raczej hotel. Zechcialabys odpowiedziec na kilka pytan, moze na priva?

Piotrek
              • neronka Re: Z Chani na Santorini 01.07.05, 16:29
                Oczywiście
                Pisz na priva.
                Mam namiar na fajny pensjonat koło Firy z basenikiem, dowóz do portu.
              • Gość: MaKa Re: Z Chani na Santorini IP: *.chello.pl 02.07.05, 07:40
                Rok temu w sierpniu też mogliśmy wykupić wycieczkę na Santorini w Triadzie za
                100 EUR na zatłoczonym statku (około 1000 osób) w jedną stronę płynie 5 h. Ale
                wybraliśmy wodolot (wygląda raczej jak potężna motorówka) i w 1.45 h byliśmy na
                miejscu. Powrót tego samego dnia po południu. Wodolot wypływa tylko z
                Heraklionu.

• Gość: Piotrolio Re: Z Chani na Santorini IP: *.zetobi.com.pl / *.zetobi.com.pl 04.07.05, 10:37
                  Z Reethymnonu też jest wodolot (chyba od tego roku) alemtylko we wtorki.
                  • Gość: pastor8 Re: Z Chani na Santorini IP: *.essystem.com.pl 04.07.05, 10:44
                    A wiesz może jaka jest jego cena?
                    • Gość: Piotrolio Re: Z Chani na Santorini IP: *.zetobi.com.pl / *.zetobi.com.pl 05.07.05, 12:52
                      Dostaniesz się tylko z biurem turystycznym. Cena na ulicy 74-78 Euro/osoba bez
                      lunchu, statek (nie polecam - 5 h w jedną stronę) - ok. 70 Euro z lunchem.
                      Polskie biura 94 w górę.
                      Pozdrawiam. Santoroni a szczególnie Oia jest warta tych pieniędzy ( 3/4
                      pocztówek w Grecjii jest właśnie z Santorini) oczywiście najfajniej byłoby
                      zostać na noc (zachód słońca!) i wtedy można statkiem.
        • Gość: Zbyniu Re: Z Chani na Santorini IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 17:32
          W moim przypadku tok temu była to kwota od osoby przejazd do i z Rethymno, prom
          w obie strony, transport na miejscu i opiekę rezydenta przez całą wycieczkę.
          Aha, w to wchodziło także śniadanie i obiado-kolacja na promie (ale do
          obiado-kolacji napoje dodatkowo płatne). Samo zwiedzanie nie wymagało żadnych
          dodatkowych opłat (żadnych biletów wstępu itp.). Wydałem trochę kasy na napoje,
          jakieś pamiątki itp.

Pozdrawiam,
          Zbyszek
          • Gość: MOZNA SAMEMU! Re: Z Chani na Santorini IP: *.katowice.pik-net.pl 05.07.05, 13:52
            tylko z biurem??? bzdura!!! ja dwa lata temu połynęłam na własna rękę promem -
            bilet kupiłam w porcie kilka dni wczesniej zwiedzając Heraklion (a mieszkałąm
            na południu wyspy więc do Heraklionu miałam jakies 2,5 godz drogi) do tego
            będąc juz na santorini "własnoręcznie" kupiłam lokalną wycieczkę statkiem na
            wulkany (gorąco polecam) nocleg znalazłam na miejscu (długo nie szukałam) i
            powrót drugiego dnia, wycieczki z hotelu ci tego nie dadzą - zwykle są bez
            noclegu i nie masz okazji podziwiac santorini nocą, a trzeba koniecznie!!! Poza
            tym biorą 3 razy więcej niz bys zapłaciła wybierając sie samodzielnie. Lokalne
            biura tez sobie doliczają "prowizję". Prom płynie 4 godziny wodolot 2, wodolot
            kosztuje 30 EUR, prom 16 EUR - to możesz sobie policzyc o ile hotele zawyżają
            ceny! WARTO SAMEMU!!!
            • Gość: zonia noclegi IP: 194.246.107.* 05.07.05, 13:54
              już w porcie stoją i oferują noclegI
            • ciekawa12 Re: Z Chani na Santorini 08.07.05, 20:43
              mam pytanko, to 30E to w dwie strony jest łącznie? i o ktorej wyruszaja rano?
    • Gość: kika Nocleg na Santorini IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 12:26
      Czy we wrześniu będzie problem ze znalezieniem noclegu na jedną noc zależy nam
      na pozostaniu na noc na Santorini, raczej miejscowość Oia - tam podobno
      najpiękniejsze zachody słońca.Proszę o info
      • neronka Re: Nocleg na Santorini 01.09.05, 13:27

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka