Gość: aaalinka Re: Dziś wróciłam z Cypru- odpowiem na pytania. IP: 148.81.232.* 18.08.02, 14:53 Z nieba mi spadasz!! Wybieram sie 29 sierpnia do Limassol. Mozesz mi podac jakies ceny na jedzenie, o ile pamietasz? Bedziemy na wlasnym garnuszku, wiec: podstawowe produkty w sklepach, napoje i posilki w knajpkach (ale bez szalenstw). Czy moze korzystalas z karty Visa-electron? I czy w ogole jestes zadowolona z Cypru jako takiego (ludzie, pogoda, zabytki, plaza)? z gory dziekuje za wszelkie informacje :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Dziś wróciłam z Cypru- odpowiem na pytania. IP: *.pl 18.08.02, 16:50 Ja co prawda byłam w Ayia Napie, ale w Limassolu byłam na wycieczce.Mnie się to miasto nie podobało.Paskudne plaże- w większości szare lub kamieniste, a samo miasto jest duże( mniej więcej jak nasz Koszalin).Jedyną ładną rzeczą jest 16 km promenada nad morzem.No, ale to wszystko kwestia gustu.Znam ludzi, którzy są Limassol zachwyceni.Co do samodzielnego wyzywienia,przygotuj się ,że na Cyprze jest potwornie drogo.Takich cen nie spotkałam nigdzie i wszyscy Polacy z mojej wycieczki powtarzali,że Cypr to cenowy kosmos.Dla przykładu- najtańszy lód na patyku kosztował 1,50 funta, przy czym 1 funt=7,5 zł.Czyli wychodzi-11,25 zł loda.1,5 litra coca- coli- około 2 funtów( czyli 15 zł),kajzerka-70 centów - czyli 5,25 zł.W knajpach ceny są też bardzo wysokie.Za talerzyk sałatki greckiej zapłaciłam prawie 5 funtów.Nie wiem więc,czy żywienie sie tam na wlasny koszt się opłaca.Chyba,że będziesz mieć pokój z aneksem kuchennym, więc wtedy radziłabym wziąć z Polski jakieś zupy Knorra i tym podobne, a tam dokupywać tylko to co niezbędne. Co do wycieczek- bardzo polecam wycieczkę-Courion,miejsce gdzie narodziła się Afrodyta, Paphos.Wycieczka jest bardzo ciekawa, wspaniale widoki, aczkolwiek męcząca.Odradzam Nikozję- o tej porze roku panują tam straszliwe upały o wiele większe niż na wybrzeżu. Mnie się Cypr bardzo podobał, Cypryjczycy sa bardzo mili, serdeczni, uśmiechnięci, ale nie namolni- jak np.Arabowie czy Turcy.Co do pogody- upał około 37 st, ale w Ayia Napie zawsze był wiatr od morza, więc nawet nie było męcząco. Co do karty Visa Elektron- nie mam pojęcia, wszędzie płaciłam gotówką.Za 100 euro-dostanie się około 53-55 euro.Generalnie lepiej wymieniać pieniądze w kantorach czy bankach, bo oferują lepszy kurs niż hotele. To chyba wszystko-gdybyś jeszcze coś chciała wiedzieć- z przyjemnością odpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaalinka Re: Dziś wróciłam z Cypru- odpowiem na pytania. IP: 148.81.232.* 19.08.02, 15:42 Bardzo jestem wdzieczna za informacje, przynajmniej wiem, czego sie spodziewać. Limassol traktujemy raczej jako wygodny (mam nadzieję) punkt wypadowy. Cenami jedzenia mnie zmartwiłaś, ale mamy pokój z aneksem kuch., więc sobie poradzimy. Jeszcze raz dzięki! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
radzio_pl LIMASSOL! 19.08.02, 21:18 Wlasnie jestem w Limassol! Jest to rzeczywiscie miasto duze, ale prawdopodobnie bedziecie zakwaterowani w strefie turystycznej miasta, gdzie plaze sa szersze (ale szare), a woda w morzu bardzo czysta! Ceny: Najlepiej wybrac sie do PAPA'S CASH & CARRY- trzeba skrecic w prawo (w strone ladu) przy Pizza Hut przy wyjezdzie na Limassol- ceny sa tam znacznie nizsze: Szesciopak wody: 1.50 CYP (butelka wody w sklepie: 0,50 CYP) Chleb pita: 0.30 CYP Bulki: ok 0.10 CYP Ser w paczce: 0.90 CYP Lemesos jest swietna baza wypadowa na wycieczki- bilet do Lefkosii 1.50 CYP (w jedna strone, dzisiaj wrocilem), do Pafos ok 2 CYP (chociaz tam najlepiej z wycieczka), wyciezka w gory Troodos ok. 10 CYP Baw sie dobrze! Jesli masz jeszcze jakies pytania to bardzo chetnie odpowiem! Aha, i upewnij sie, ze nie bedziesz mieszkala w okolicy Amathus (przy hotelach Mediteranean i Four Seasons), gdzie nic sie nie dzieje, a w bardziej turystycznej czesci miasta, gdzie sa bary, puby i kluby (jakbys byla zainteresowana to polecam Hippodrome i Basement- ale glownie jesli lubisz house i garage) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaalinka Re: LIMASSOL! IP: 148.81.232.* 21.08.02, 18:17 Radzio, jesteś prawdziwym skarbem!! Co do mojej lokalizacji w Limassol, to jesteśmy związani ze ScanHoliday, więc nie mam wpływu, ale to chyba jest bliżej Limassol niż dziura, o której wspomniałeś. Inne Twoje informacje są dla mnie naprawdę bezcenne! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jamka Re: Dziś wróciłam z Cypru- odpowiem na pytania. IP: *.avamex.krakow.pl 20.08.02, 10:02 Marto, lecę na Cypr również do Ayia Napa w czwartek 22.08. Lecę z 6 letnią córką .Proszę o informacje, jakie wziąc pieniądze, czy euro czy lepiej dolary? czy lot był męczacy? Jakie jest morze? zejście do plaży, czy trzeba mieć buty (jeżowce?).Bedę w hotelu Nissi Beach,więc jedzenie mnie nie interesuje mam wykupione, ale prosze o dodatkowe informacje,szczególnie te przydatne przy pobycie z dzieciakiem. Czekam dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Dziś wróciłam z Cypru- odpowiem na pytania. IP: LNTEMP* / 194.73.212.* 19.08.02, 17:09 Hi, przeczytaj "wrocilam z Cypru tydzien temu" ponizej. bylam rok temu w Limassol i bylo calkiem niezle. Milych wakacji :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Do Jamki IP: *.pl 20.08.02, 12:09 O to gratuluję.Hotel "Nissi Beach" to jeden z najpiękniejszych hoteli w całej Ayia Napie.Położony tuż przy plazy Nissi Beach, a dookoła jest taki piękny ogród z klatkami z egzotycznymi ptaszkami.Do centrum jest piechotą około 3 km, ale za to dookoła jest cisza jak makiem zasiał.Ale po kolei. 1.Tuż obok hotelu masz plażę Nissi Beach- najpiękniejszą plażę na Cyprze.Plaża jest piaszczysta pięknie opadająca do morza, dno w morzu też piaszczyste( żadnych jeżowców nie spotkałam, więc myślę,że buty możesz zostawić w domu).W morzu jest bardzo długa płycizna, praktycznie idzie się i idzie a woda ciągle sięga po kolana.Jedynym mankamentem tej plazy jest tłok i niestety brud( zwlaszcza pety). 2.Trudno mi doradzić czy wziąć euro czy dolary.Ja miałam euro,za 100 euro dostaje się 53-55 funtów, przy czym tak jak pisałam lepiej wymieniać w kantorach czy bankach, bo oferuja lepszy kurs niż w hotelach. 3.Co do lotu- trwa około 3,5 godziny, nie wiem jakimi liniami lecisz ,ja leciałam z Neckermannem Cyprus Airways.Te 3,5 godziny szybko mijają( ja sie nie zmęczyłam).Aha, na Okęciu dosyć dokładnie kontrolują- nie wolno mieć małych nożyczek,pilniczka i tym podobnych w bagażu podręcznym.W Larnace samolot podchodzi do lądowania z morza-niesamowite wrażenie, wygląda jakby skrzydłem szorował po wodzie. 4.Jak wybierasz sie do Ayia Napy z 6 letnią córeczką-polecam wizytę w Wodnym Parku i Wesołym Miasteczku w Ayia Napie. Życzę udanego pobytu, jakbyś jeszcze coś chciała wiedzieć-z chęcią odpowiem.Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jamka Re: Do Marty IP: *.avamex.krakow.pl 20.08.02, 19:10 Dzieki Marto za wyczerpującą informację.Z pewnością też lecę liniami cypryjskimi.Informacje dotyczace lotu bardzo pozyteczne.W biurze podrózy(TUI) powiedziano mi,że trzeba uważać na bagaż,aby nie przekroczył 20 kg, bo podobno każą przepakowywać. Czy spotkało cie coś takiego? Dotychczas nigdy w czarterach nie sprawdzano ciężaru bagażu. Po Twojej odpowiedzi jeszcze bardziej się ciesze na ten urlop.Pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Do Jamki IP: *.pl 20.08.02, 20:24 Gość portalu: Jamka napisał(a): > Dzieki Marto za wyczerpującą informację.Z pewnością też lecę liniami > cypryjskimi.Informacje dotyczace lotu bardzo pozyteczne.W biurze podrózy(TUI) > powiedziano mi,że trzeba uważać na bagaż,aby nie przekroczył 20 kg, bo podobno > każą przepakowywać. Czy spotkało cie coś takiego? Dotychczas nigdy w czarterach > > nie sprawdzano ciężaru bagażu. Po Twojej odpowiedzi jeszcze bardziej się ciesze > > na ten urlop.Pozdrawiam . -------------------- Jeżeli lecisz w czwartek to zapewne lecisz nie czarterem a samolotem rejsowym Cyprus Airways o 13.10.Biura podróży po prostu wykupują bilety na ten rejs i wsadzają swoich turystów.Szczerze mówiąc, pierwszy raz słyszę o kilogramach bagażu.Mnie nikt tego nie sprawdzał, a miałam dwie wielkie walizy i torbę podróżną,ale skoro w biurze tak powiedzieli, to może coś w tym jest. Jak będziesz wracać to przypomniało mi się,że na lotnisku w Larnace jest bardzo fajna strefa bezcłowa z naprawde atrakcyjnym cenami ( ja np.kupiłam sobie tusz Chanel za 10 funtów- czyli za 75 zł) więc warto zostawić sobie troche pieniędzy na zakupy na lotnisku, bo jest ono naprawde tańsze niż nasze Okęcie. Jeszcze jedna ciekawostka-jeżeli córeczka lubi słodycze koniecznie kup jej rachatłukum ( takie galaretki w cukrze pudrze), migdały w cukrze i sezamki z rodzynkami i miodem.Pycha!Ja nawiozłam tego do Polski i cała moja rodzina się tym zajada.Miłego urlopu,zazdroszczę ci, chętnie bym tam wróciła.Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: DO JAMKI IP: *.pl 20.08.02, 21:02 Nie wiem co się działo, forum się zablokowało i cała moja wiadomość została skasowana.No więc jeszcze raz.Jeżeli lecisz w czwartek to zapewne nie czarterem tylko rejsowym samolotem Cyprus Airways( tym o 13.10 ).Buira podróży po prostu wykupują w nim bilety i wsadzaja swoich turystów(ze mną prócz Neckermanna leciało własnie TUI, Orbis i Eurotur i jakies inne biura).Szczerze mówiąc pierwszy raz słyszę o wadze bagażu, mnie nikt tak dokładnie tego nie sprawdzał,a miałam dwie wielkie walizy i torbę podróżną( może nie przekroczyłam tej dopuszczalnej wagi).Ale może zadzwoń na Okęcie i upewnij sie dokładnie jak to wygląda. Aha, na lotnisku w Larnace jest bardzo tania strefa wolnocłowa ( o wiele tańsza niż nasze Okęcie) -ja np.kupiłam mascarę Chanel za 10 funtów czyli za ok.75 zł.Warto więc zostawić trochę pieniędzy na zakupy w drodze powrotnej. Z takich ciekawostek - jeszcze ci napiszę,że jak córeczka lubi słodycze, koniecznie kup jej rachatłukum( takie galaretki w cukrze pudrze), migdały w cukrze i sezamki z miodem i rodzynkami.To typowe cypryjskie słodycze, przepyszne!Jakbyś coś jeszcze chciała wiedzieć-pytaj, życzę miłego urlopu(sama z chęcią bym tam wróciła).Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jamka Re: DO Marty IP: *.avamex.krakow.pl 20.08.02, 21:36 Dzięki za wskazówki. Odpowiedz Link Zgłoś
p_graczkowski Ja wróciłem wczoraj i........... 20.08.02, 16:27 Po pierwsze to kurs funta z dnia dzisiejszego to 7,12 zł. wg PKO BP a nie 7,50 i uważam, że to znaczna różnica a poza tym nie można porównywać Limasol z Agia Napą bo ta jest najdroższym miejscem na Cyprze. Dla przykładu Cola, która wg Ciebie kosztowała 11,50 dla mnie 7,12 x 1,20 = 8,55 :)) PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Ja wróciłem wczoraj i........... IP: *.pl 20.08.02, 16:37 Nie wiem jaki kurs ma funt cypryjski w PKO, przez cały dwutygodniowy pobyt na Cyprze 1 funt=7,5 zł i rezydentka mówiła,że tak jest już przez dłuższy czas, więc wszyscy przeliczalismy wg. tego przelicznika.Kursy walut mają to do siebie,że się zmieniają ,ja nie mam obowiązku tego śledzić więc nie czepiaj się drobiazgów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Dziś wróciłam z Cypru- odpowiem na pytania. IP: *.pl 20.08.02, 20:48 Czy już działa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roney Do Marty i Jamki IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 21.08.02, 23:41 Hej! 19.08 wrocilem z Ayia Napy i zgadzam sie chyba ze wszystkim co pisala Marta.Nissi Beach jest bajkową plażą, czasem tylko jak są za duże fale na otwartym morzu to nawiewa roznych brudow, ale rzadko :) Fakt,ze strasznie drogo,ale nie jest chyba prawdą,że dużo drozej niż w innych miastach.Przynajmniej nie zauwazylem tego w knajpach w Limassol i Pafos. Ceny wyzsze moze z 10 procent .Oczywiscie nie mowie o cenach na dyskotekach (3 funty za male najtansze piwo -Keo lub Carlsberg to standard). To okolo 20 zl... Co do walizek-w ogole nie sprawdzaja wagi bagazu. W drodze powrotnej mielismy na 2 osoby 48 kg i duze podreczne walizy i nie bylo problemu.Lecielismy z Helios Airways czarterem. Jesli nawet Ayia Napa jest drozsza to warto tam jechac. Plaze w innych miastach sa zalosne.Tylko Protaras kolo Ayia NApy ma podobne, ladne plaze.Ale tam jest cisza i nie ma nocnego zycia. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Do Roneya IP: *.pl 22.08.02, 12:09 Roney tak z ciekawości sie spytam, w którym hotelu mieszkałeś? Bo ja w "Christofinii" właśnie niedaleko Nissi Beach.Super hotel, cisza, spokój miły spacerek do centrum.Podzielam twoje zdanie ,że Ayia Napa jest najpiękniejszym kurortem na wyspie.Mnie ani Larnaca ani Limassol się nie podobały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roney Re: Do Roneya IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 23.08.02, 16:52 Witam Cie Marto.Niestety nie bylem w tym hotelu :( Mieszkalem w apartamentach, prawie w samym centrum.Na Nissi Beach sobie podjezdzalem-nocne szalenstwa nie pozwalaly na ten blisko 3 km-wy spacer.Na Cyprze brakowalo mi tylko jednego- snu! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
radzio_pl Re: Do Roneya 23.08.02, 18:27 Gość portalu: roney napisał(a): > .Na Cyprze brakowalo mi tylko jednego- snu! Pozdrawiam. O tak... znam to uczucie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Do Roneya IP: *.pl 23.08.02, 18:51 Gość portalu: roney napisał(a): > Witam Cie Marto.Niestety nie bylem w tym hotelu :( Mieszkalem w apartamentach, > prawie w samym centrum.Na Nissi Beach sobie podjezdzalem-nocne szalenstwa nie > pozwalaly na ten blisko 3 km-wy spacer.Na Cyprze brakowalo mi tylko jednego- > snu! Pozdrawiam. ---------------- Nie dziwię ci się.W centrum był taki hałas,że można było oszaleć.Nie stety cos takiego to już nie dla mnie.Ja lubię ciszę i spokój i hotele wybieram zawsze w spokojnych okolicach.Wolę ewentualnie sie przejść do centrum, a wrócić cichego hotelu."Christofinia" była własnie taką oazą spokoju.A do słynnej Nissi Beach przechodziłam sobie tylko przez ulicę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roney Re: Do Roneya IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 26.08.02, 22:48 Brakowalo mi snu raczej nie przez nocny halas, tylko wlasne szalenstwa :) Halas budzil mnie dopiero rano-samochody itp. Ale nie narzekam-to byl swietny wyjazd. Wszystko ma swoj urok.Szkoda,ze Nissi Beach jest tylko jedna.Przydalaby sie tak blizej w centrum.A moze wlasnie dobrze? :) W kazdym badz razie fajnie pewnie jest tez mieszkac w fajnym hoteliku pod plaza.Zawsze mozna wypozyczyc skuterek lub samochod. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jamka Re: Do Roneya IP: *.avamex.krakow.pl 03.09.02, 18:10 Ja byłam w Nissi Beach Hotel. Bajkowo. Jeszcze nie byłam w tak pięknym miejscu.Mieszkanie rewelacja, kuchnia ...mniam, nie było dnia bez łasowania.Obsługa na najwyższym poziomie. Mówię znajomym,że byłam w raju. Może tylko te linie lotniecze w których nawet za wode trzeba było płacić. czy spotkaliście się z tym juz kiedyś? Pozdrawiam wszystkich fanów Cypru i Ayia Napa.a gdzie w przyszłym roku,żeby nie było gorzej, czekam na podpowiedzi. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Do Roneya IP: *.pl 03.09.02, 20:54 Już wróciłaś? pięknie tam prawda? Jakimi liniami lotniczymi ty leciałaś,że za wodę płaciłaś? ja leciałam Cyprus AirWays i wodę,herbatę,kawę ,soki,i inne napoje donosili za darmo!Pozdrawiam Marta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roney Re: Do Roneya IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 03.09.02, 22:46 Pewnie Helios Airways... :( Tez mnie to zadziwilo.Ale coz taki urok tanich czarterow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jamka Re: Do Roneya i Marty IP: *.avamex.krakow.pl 05.09.02, 19:50 tak. leciałam Helios,pięknie tam to prawda, a morze wręcz bajkowe, i wyobraźcie sobie w hotelowym ogrodzie posród wielu gatunków papug hodowanych w klatkach była też rodzina pelikanów, które chodziły sobie luźno po terenie , także po plaży a nawet razem z nami pływały w morzu! To piękne ptaki choć trochę smutno wyglądały ich podcięte lotki.To naprawdę bajkowe miejsce. Będzie trudno znaleźć coś równie pięknego i wygodnego. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś