IP: *.bielsko.dialog.net.pl 26.03.06, 14:05
Dlaczego nie ma rankingu hoteli na Cyprze? Wogóle jest bardzo mało wspomnień
z wypoczynku na Cyprze [zwłaszcza tych najświeższych].Czyżby tak mało Polaków
tam wypoczywało? Czy Polacy na Cypr jeżdżą tylko do pracy?
Obserwuj wątek
    • Gość: bb Re: Cypr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.06, 11:24
      raczej tak, bo poplakow tam nie lubie ze wzgledu na powyzsze, no i za drogo. za
      ta cene mozna jechac w ladniejsze miejsca
      • Gość: kalinosia Re: Cypr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.06, 15:30
        Cypr to piękna wyspa, w której się zakochałam. Byłam 2 x i zwiedziłam prawie
        całą wyspę. Wspaniałe zabytki, piękne góry Troodos w których są przecudowne
        malutkie wioski, gdzie czas się zatrzymał...piękne Monastyry, wspaniałe plaże
        (np gdzie wg legendy wynurzła się z wód Afrodyta),ruiny zamku Ryszarda Lwie
        Serce w Limassol, Nikozja - ostatnie podzielone miasto w Europie-niesamowite
        wrażenie. Mnóstwo atrakcji turystycznych: wodne miasteczka (AYa Napa i w
        okolicach Limassol), tradycyjne greckie kafejki i bary, dyskoteki, kluby nocne.
        Ja byłam w hotelu Arsinoe Beach (Limassol)- bardzo polecam. CYPR TO CUDOWNE
        MIEJSCE - pozdrawiam - aga
        • Gość: bb Re: Cypr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.06, 10:46
          No coż, ja pracowałem na Cyprze rok i z mojej perspektywy wygląda to trochę
          inaczej bo wiem jak się odnoszą cypryjczycy do innych nacji. Dla mnie był to
          najlepszy rok w życiu bo odżylem dzięki spokojnej pracyw hotelu, zarobiłem
          trochę kasy, poznałem wyspę z każdej strony, opalałem się, pływałem, leżałem na
          plażach przez prawie cały rok, było zajefajnie. No ale cóż jakbym maił jechac
          na wakacje to nie tam, bo to zacofana wyspa, co jednak nie umniejsza faktu, że
          zyje się tam lepiej niz w Polsce sto razy. Wroćę tam na pewno ale żeby odbyc
          taką sentymentalną podróż. a trafiłaś do chyba najlepszego hotelu 3", szefa
          znałem osobiście.pzdr
          • mediterraneo1978 Re: Cypr 28.03.06, 15:11
            Fakt, że jest mało wypowiedzi na jakis temat, wynika również z tego, że ktos
            zbyt ogólny tytuł postu daje. Cypr jest faktycznie nie tak popularny w Polsce,
            bo i wczasy sa drogie, i drogo na miejscu, wyloty tylko z Warszawy. Ale moze po
            tej fascynacji Polakow tanimi krajami (Tunezja, Turcja, Egipt) przyjdzie czas
            na inne kierunki typu Cypr, poludniowe Włochy, moze w zw. z tym wiecej wylotow
            z lotnisk lokalnych bedzie.
            • Gość: OlifQa Re: Cypr IP: *.uznam.net.pl / *.uznam.net.pl 28.03.06, 16:31
              Wylot tylko z warszawy?? Ja znalalzam jeszcze z Gdanska do Paphos bezposrednio.
              No ja wciaz szukam informacji o Cyprze i naprawde nie jest prosto. Gdzies jakies
              zdawkowe wspomnienia i dopiero po wczytaniu sie w nie mozna doczytac sie fajnych
              rzeczy... koszmar.... ale ja juz 16 maja lece i chyba nie bede sobie glowy
              zaprzatac ewentualna nietolerancja Cypryjczykow:)
              • mediterraneo1978 Re: Cypr 28.03.06, 20:09
                na wakacjach.pl moze cos jeszcze bedzie ale tez malo
          • Gość: Magda Re: Cypr IP: *.domena.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.06, 18:46
            hej :) ja wyjeżdzam za 3 tyg na pół roku na cypr i bardzo by mi zależalo abyś udzielił mi paru wsazówek na temat tego miejsca czy faktycznie tak milo go wspominasz czy cypryjczycy wykorzystywali Cie w pracy pracowałes ponad norme godzin i jak wyglada cypr jeżeli chodzi o ceny np ubrań kosmetyków typu szmpony mydła itd ... z góry bardzo dziękuje za odpowiedz
            • Gość: kajka Re: Cypr IP: *.aster.pl 11.04.06, 22:41
              temat juz byl walkowany na tym forum,pisalam o mydlach i bulkach:-) poszukaj
        • amigo50 Re: Cypr 29.03.06, 03:04
          >Nikozja - ostatnie podzielone miasto w Europie

Czy rzeczywiście w Europie?
          • aska2000 Re: Cypr 31.03.06, 11:47
            amigo50 napisał:

> >Nikozja - ostatnie podzielone miasto w Europie
            >
            > Czy rzeczywiście w Europie?

... a nie w Europie ??? ;)

Kurczę, daaawno już ta geografia w szkole była, ale żeby aż tak skleroza dała
            mi się we znaki? D:

pzdr
            • amigo50 Re: Cypr 31.03.06, 13:52
              Encyklopedia PWN Warszawa 1982 str. 142: "Cypr. (Republika Cypru) państwo w pd.-
              zach. Azji, na wyspie C. ...."
              Inne źródła też to potwierdzają.
              Nie martw się jednak i nie zwalaj winy na sklerozę. Spróbuj sobie przypomnieć
              czy rzeczywiście uczyłaś się w szkole na geografii o Cyprze? (Ja w podstawówce
              na pewno nie a w szkole średniej geografii nie miałem, na studiach tym
              bardziej).
              Ja dowiedziałem się, że byłem na wakacjach w Azji dopiero po powrocie z Cypru.
              Jest to jednak zupełnie inna Azja od tej, którą znam z innych wyjazdów.
              Również życzę dużo zdrowka.
              • aska2000 Re: Cypr 31.03.06, 14:17
                Witam,

> Encyklopedia PWN Warszawa 1982 str. 142: "Cypr. (Republika Cypru) państwo w
                pd.
                > -
                > zach. Azji, na wyspie C. ...."
                > Inne źródła też to potwierdzają.

Taaaa...
                Nawet sama ten fakt "checknęłam" (jakie ładne słówko, prawda?;) - i też w
                encyklopedii, tyle,że nieco starszej, fakt jest faktem - zwracam honor,
                pozostaje mi zatem tylko ubolewać nad własnym, zbyt szybkim, jak się czasem(?
                oj, często !;) okazuje refleksem...

Mea culpa, Amigo, tym razem - mea culpa :)

> Nie martw się jednak i nie zwalaj winy na sklerozę.

Płakać nie będę (make-up ;)) za to po drodze wstąpię do apteki po Bilobil, czy
                co tam obecnie przemysł farmaceutyczny poleca na tę smutną i jakże
                kompromitującą przypadłość ;((

Spróbuj sobie przypomnieć
                > czy rzeczywiście uczyłaś się w szkole na geografii o Cyprze? (Ja w
                podstawówce
                > na pewno nie a w szkole średniej geografii nie miałem, na studiach tym
                > bardziej).

Nie, nie - NIC nie usprawiedliwia mego braku wiedzy, NIC absolutnie!- w
                podstawówce Pani bardzo się starała, nawet specjalne zeszyty z wszystkimi
                krajami Europy prowadziliśmy, a jakże, nawet jakieś drobne monetki się tam , w
                miarę możliwości, wklejało. W liceum było nieco gorzej (w tym zakresie, rzecz
                jasna ;)- no ale przez 3 lata był przedmiot, a jakże.
                Dopiero studia rzeczywiście wolne od podobnych zagadnień, ale i tak : shame on
                me ...

> Ja dowiedziałem się, że byłem na wakacjach w Azji dopiero po powrocie z
                Cypru.

Nie pocieszaj, Amigo, ja wprawdzie dotąd tam nie dotarłam, ale jakież to
                wytłumaczenie??!

> Jest to jednak zupełnie inna Azja od tej, którą znam z innych wyjazdów.
                > Również życzę dużo zdrowka.

A dziękuję, niewątpliwie się przyda - i wzajemnie :)
              • Gość: amiki Re: Cypr IP: *.warpol.net 31.03.06, 14:21
                wlasie wrocilismy z krotkiego urlopiku na Cyprze.
                I jakos nie bardzo powalilo mnie "piekno" tej wyspy.
                no ale sa gusta i gisciki, jednym sie moze podobac innym nie.
                Nam sie nie podobalo z kilku powodow:
                1. w hotelu Beau Rivage Beach Hotel babeczka na recepcji potraktowala nas jak
                burakow, oszukala, i wogole byla bezczelna. po pertraktacjach z hotelem,
                spalismy tam tylko jedna noc, i zmienilismy go na inny.
                2. oszukuja na kazdym kroku, ciagle trzeba sie pilnowac, liczyc ile wydaja, a
                nie jade na urlop po to zeby sie stresowac, tylko odpoczywac.
                ciagle trzeba bylo dochodzic swoich racji.
                3. W tawernach oczywiscie totalna olewka, trzeba pilnowac czy sie dostanie co
                sie zamowilo, i czy na rachunku placi sie za to co sie zjadlo.
                4. brudno,
                A bylismy w Larnace.

No i drogo, drozej niz w Londynie:((

• Gość: geneva 46 Re: Cypr IP: 195.70.2.* 05.04.06, 09:29
          Ja takze zakochalam sie w Cyprze, bylam tam pierwszy raz w 1989 roku, zaczynala
          sie epoka turystyczna, nie ma co porownywac z obecna sytuacja, mieszkancy
          goscinni, uczciwi, serdeczni i teraz co roku spedzam tam wakacje, uwazam ze to
          wlasnie turysci przyczynili sie de zmiany na nie-korzysc mentalnosci
          Cypryjczykow.
    • Gość: io Re: Cypr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 15:56
      zauważyłem, że Cypru nie ma w tym sezonie w wielu biurach podróży
      chyba faktycznie jest tam dla Polaków zbyt drogo
    • rufus110 Re: Cypr 02.04.06, 19:14
      byłem na cyrze dwa lata temu polaków spotkałem bardzo mało ze znajomymi byliśmy
      brani za rosian których na cyrze jest sporo.
      • olifqa Re: Cypr 03.04.06, 14:27
        Skoro Cypr jest w Azji... to DLACZEGO nalezy do UE?? Przeciez czesc Cypru jest
        Turecka a czesc Grecka... I to jest chyba odpowiedz....

Milego dnia milym Geografa...
        • amigo50 Re: Cypr 03.04.06, 21:34
          Nie ma greckiego Cypru. Jest część południowa, która jest greckojęzyczna. To
          tak, jakby powiedzieć, że Austria jest niemiecka, bo tam mówią po niemiecku.
          Owszem, powiązania tak, ale są to dwa różne kraje.
          A dlaczego jest w UE? No właśnie, dlaczego?
          To trochę tak jak z klubami np z Tel Avivu, które grają w europejskich
          pucharach.
          • jerry111 Re: Cypr 04.04.06, 00:16
            Chyba troszeczkę Amigo nie tak.W wielu miejscach na Cyprze wiszą flagi
            Greckie.Oni demonstrują jedność kulturowo-narodową.Natomiast w Austri jest
            dokładnie na odwrót.
            • Gość: bb Re: Cypr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.06, 08:04
              Demonstruja jedność kulturową ale na co dzień to jednak się odcinają od Grecji.
              Raz mówią tak a raz inaczej, to dziwny naród. Mają wiele wspólnego z Grecją ale
              to ich taka "uboższa wersja"
      • Gość: brutal Re: Cypr IP: 5.2.* / *.server.ntli.net 06.04.06, 00:44
        niezly musi byc z ciebie sasza jak cie za ruska brali!!!
    • Gość: OlifQa Re: Cypr IP: *.uznam.net.pl / *.uznam.net.pl 04.04.06, 15:50
      W wielu przewodnikach dzieli sie Cypr na strone Grecka i Turecka....stad to
      nieporozumienie, no i wlasnie owa UE :D
      • Gość: kajka Re: Cypr IP: *.aster.pl 04.04.06, 16:32
        az zajrzalam do dwoch roznych map wydanych na miejscu.Odnosnie Cypru Pn.Na
        pierwszej:"under Turkish occupation"(wyd przez T-K-S Publications),na
        drugiej:"area inaccessible because of the Turkish occupation"(wydana przez
        Cyprus Tourism Organisation).Funkcjonuje natomiast nazwa Northern Cyprus.Pzdr
        • amigo50 Re: Cypr 04.04.06, 20:53
          Powinniśmy chyba jednak rozróżniać dwie rzeczy.
          Jedna to przynależność do UE Republiki Cypryjskiej , czyli państwa położonego
          na południowej części wyspy. Państwo, które leży na północnej części wyspy
          nazywa się Republika Cypru Północnego i nie jest uznawane przez żadne państwo
          oprócz Turcji.
          Druga rzecz to położenie wyspy Cypr - wyspy, jako kawałka lądu rzuconego na
          wodę jednak w Azji.
          Jeszcze w 2002 roku zastanawiałem się jak będzie wyglądało przyjęcie Cypru -
          lidera (obok Malty) wśród państw kandydyjących - do UE, gdyż wtedy jeszcze UE
          nie chciała słuchać o przyjęciu Cypru podzielonego. Tymczasem przyszedł rok
          2004 i...Południowy Cypr został przyjęty do UE.
          Przypuszczam, że być może dla załagodzenia sprawy zaakceptowano przyjęcie
          Turcji w poczet państw ubiegających się o przyjęcie do UE.

W Paroikii, stolicy leżącej na Cykladach wyspy Paros, znajduje się kościół
          Ekatapoliani (przez niektóre przewodniki nazywany Ekatontapyliani). Mniejsza o
          jego ciekawą historię i architekturę, ale jest on zwany "kościołem 99 okien i
          drzwi". Legenda mówi, że kiedy zostanie znaleziony setny otwór okienny lub
          drzwiowy Cypr zostanie przyłączony do Grecji.
          Ruszajmy więc na Paros! Znajdziemy setne okno i problem zniknie sam!
          • Gość: OlifQa Re: Cypr IP: *.uznam.net.pl / *.uznam.net.pl 04.04.06, 22:24
            Pod względem podziału politycznego Cypr jest zaliczany do Europy, jednak pod
            względem położenia znajduje się w Azji - na terenie Bliskiego Wschodu we
            wschodniej części Morza Śródziemnego, na południe od Turcji. I wszystko jasne i
            proste.... bez zadnych wykladoow....:)
          • Gość: kajka Re: Cypr IP: *.aster.pl 05.04.06, 00:15
            calkowicie sie zgadzam.Mi chodzilo tylko o nomenklature,bo padlo gdzies
            wczesniej "Cypr Turecki"
          • Gość: kajka Re: Cypr IP: *.aster.pl 05.04.06, 00:18
            przepraszam,padlo stwierdzenie,ze Cypr dzieli sie na czesc turecka i grecka
            • Gość: bb Re: Cypr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.06, 09:18
              na marginesie - przy przekraczaniu granicy w Nikozji jest tablica "Turecka
              Republika Północnego Cypru",
              • Gość: kajka Re: Cypr IP: *.aster.pl 05.04.06, 09:26
                owszem,ale jak zauwazyl amigo,panstwo to nie jest uznawane za zadne inne procz
                Turcji
                • Gość: bb Re: Cypr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.06, 10:35
                  wiem o tym, twór ten jest dość dziwny,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka