Gość: fuczka IP: 81.15.171.* 05.09.07, 15:34 Zastanawiamy się nad wyjazdem na Korfu z Ecco Holiday 11 września. Czy ktoś z Was był na tej wyspie o tej porze roku? Czy można jeszcze liczyć na dobrą pogodę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bebiak Re: Korfu 05.09.07, 16:07 Cześć, byłam [tydzień] w 2001 roku - podróż nie do zapomnienia z uwagi na Nowy Jork:( Pogoda... Taka w kratkę (słońce też w kratkę, bo nawet sporo chmurek,) ale dobra do zwiedzania, łazikowania itp, bo bez upałów. Ze 2-3 razy padał potężny deszcz, miejscami taki, że myślałam, iż mi wyspę zaleje. Kilka godzin - taka intensywna ulewa, nawet z burzami (to pamiętam też, bo burz się boję). Wieczorami - zawsze coś cieplejszego, żeby biesiadować w ogródkach tawern nad morzem (dość silny chłodnawy wiatr, przynajmniej na wschodnim wybrzeżu dla odmiany bo tam biesiadowałam wieczorami). Weszłam raz tylko do morza (ale ja z wędrujących, nie plażujących akurat) na zachodnim wybrzeżu - tam woda bardzo zimna (nawet sobie odpuściłam spacer po brzegu co nawet lubię jak mam czas), ale kilka osób pływało. Myślę, że znacznie cieplejsza była na wybrzeżu wschodnim, ale nie doświadczałam. Reasumując z mojego tygodnia: w połowie września 2001 - pogoda dobra do zwiedzania, natomiast jeśli ktoś się nastawił na plażowanie i kąpiele - mógł się rozczarować. Tak było w 2001 roku, co nie oznacza - uważam - że jest zasadą i w każdym roku się zdarza. Pozdrowiam. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelina Re: Korfu IP: *.szwajcarska.pl 05.09.07, 16:36 To chyba miałaś wyjątkoweg pecha żeby była taka pogoda. Bo we wrześniu jest zawsze ciepło i jeszcze upalnie. Można to sprawdzić analizując średnie temp. w ostatnich latach na portalach pogodowych. Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: Korfu 05.09.07, 16:57 Gość portalu: Ewelina napisał(a): > To chyba miałaś wyjątkoweg pecha żeby była taka pogoda. Nie nazwałabym tego pechem, bo dla mnie pogoda była dobra - podkreślam: ja z wędrujących. Większym pechem dla mnie była połowa września 2000 roku kiedy wybrałam się na Kretę i były tak nieprzyzwoite upały, że wszyscy zmierali. Z dnia na dzień odkładałam Samarię zwyczajnie bojąc się do niej wchodzić - taki żar lał się z nieba. W końcu musiałam wejść bo powrót zbliżał sie do końca a Samaria była moim marzeniem - bodajże 18 września ją przeszłam zmierając nieprzyzwoicie. Następnego dnia w greckiej prasie wyczytałam, że wtedy kiedy przechodziłam Samarię padł wrześniowy rekord na Krecie: 38 st. w cieniu. Kto przechodził Samarię - wie co to oznacza. W pierwszej połowie września 2005 na cykladzkiej Amorgos spałam w skarpetkach i pod kocem, bo wiały silne zimne wiatry, choć w dzień wędrować było fantastycznie, bo te same wiatry łagodziły upały i nie mogę powiedzieć, że na Amorgos było upalnie, bo nie było z uwagi na te zimnawe wiatry. Rok temu we wrześniu na Naxos było genialnie ciepło, momentami nawet za gorąco - o deszczu na Naxos o tej porze się nawet nie marzy:) Autorka pytała o Korfu - to zupełnie przecież coś innego i w 2001 było jak było. Myślę, że na upały (tak jak na Krecie czy nawet na Cykladach) we wrześniu na Korfu już nie można liczyć, niemniej ja mam doświadczenia tylko z jednego roku i trudno mi tu poza tym jednym tygodniem się wypowiedzieć. Korfu jest w Polsce popularną wyspą i myślę, że jeszcz nie jedna osoba opowie o swoich wrześniowych doświadczeniach. Pozdrawiam. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelina Re: Korfu IP: *.szwajcarska.pl 05.09.07, 19:46 bebiak rozumiem, ja też jestem z tych wędrujących ale lubię też bardzo ciepłe morze. Fakt, upały wręcz uniemożliwiają zwiedzanie- wędrowanie ale wolę upały niż zimno, dlatego też będę bardzo zadowolona jak w drugiej poł. września będzie minimum 25 stopni :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: Korfu IP: *.abb.pl 05.09.07, 17:24 Ja jade 18.09 i mam nadzieje ze bedzie ok 25-27 C. Sprawdzam aktualna pogode i przez najblizsze dni bedzie padac ale od soboty ma byc bez opadów i 27 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelina Re: Korfu IP: *.szwajcarska.pl 05.09.07, 19:44 Ja też mam nadzieję na takie właśnie temp. w Grecji i na Santorini. Odpowiedz Link Zgłoś
amellka1 Re: Korfu 08.09.07, 09:02 W tym miesiącu minie 10 lat od mojej pierwszej podróży na Korfu. Pobyt na wyspie przypadł wóczas na przełom września i października. Pogoda była piękna, tylko jednego dnia przed południem pokropił deszcz. Nie zapomnę niesamowitego wrażenia, że oto mamy październik, a tu można opalać się na plaży i kąpać się w ciepłym morzu. Odpowiedz Link Zgłoś
flisvos Re: Korfu 08.09.07, 14:29 od ostatnich kilku dni jest zimno, wieje chlodny wiatr a tem utrzymuje sie ok 25st(odczuwalna ok19st), nocami spada do 14st; podobno od poniedzielku ma byc cieplej, oby ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: Korfu IP: *.abb.pl 12.09.07, 12:14 Sprawdzam na biezaco pogode i poki co jest bardzo dobrze- 27 C. Jade 19.09 mam nadzieje ze taka temperatura sie utrzyma! Odpowiedz Link Zgłoś
flisvos Re: Korfu 12.09.07, 19:24 troche cieplej sie zrobilo, ale nadal wieje pocieszeniem jest slonce przez caly dzien :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loja Re: Korfu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.07, 20:40 flisvos-jesteś super!!Jeżeli tylko możesz ,wszystkim pytającym o Korfu,udzielasz rad,odpowiadasz na pytania....mnie też pomogłaś.Wspominam "Twoją" wyspę-jest piękna!!Pozdrawiam!! Odpowiedz Link Zgłoś
martushka1 Re: Korfu 12.09.07, 21:56 Ja wróciłam wczoraj, było cudownie, choć pogoda w kratkę troszkę, ale dzięki temu że nie było upałów świetnie się zwiedzało a i tak wróciłam czekoladowa:) na plaży nie było za gorąco, wiał wiatr a słońce pięknie świeciło i opalało, no i woda cieplutka w morzu:) Na siedem dni pobytu dwa razy po pół dnia lało, ale przeżyliśmy - nawet spacer w ulewie do Achilleonu z Benitses:) Korfu jest przecudnowna, to moja zdecydowanie ulubiona wyspa grecka:) Odpowiedz Link Zgłoś
flisvos Re: Korfu 13.09.07, 13:03 no dzisaj patrzac wlasnie przez okno widze, ze pogoda sie wyklarowala, niebo pieknie niebieskie, cieplutko a wiaterek slabiutki tu kazdy dzien jest inny:) w tv mowia,ze w weekend bedzie ok 30st Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: Korfu IP: *.abb.pl 14.09.07, 08:21 Super! Przylatuje na Korfu we wtorek w nocy, mam nadzieje ze nadal bedzie tak cieplutko jak piszesz! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś