Gość: abroz IP: *.chello.pl 29.01.09, 19:22 Zawężając temat chcę sprowadzić dyskusję wyłącznie do KORFU. Zobaczymy co z tego wyniknie. Forumowiczów zainteresowanych tą wyspą zachęcam do przeniesienia swoich linków do tego tematu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: korfu Re: KORFU KORFU IP: *.chello.pl 29.01.09, 19:47 Melduję się jako pierwszy: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=90264310 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwa Re: KORFU KORFU IP: *.leon.com.pl 30.01.09, 19:01 Wybieram się w lipcu z rodziną do Agios Georgios, może ktoś zwiedził te okolice i może podzielić się wrażeniami z pobytu? dziękuję i pozdrawiam!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: KORFU KORFU IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.09, 13:25 ja też wybieram się w lipcu na korfu. wylot z katowic. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sarana Co polecacie na Korfu? 30.01.09, 22:38 Byłam już na kilku greckich wyspach, każda mnie zauroczyła, każda też jest inna. Na Korfu wybieramy się pierwszy raz, koniec czerwca. Przyznam, że jeszcze wiele nie wiem o tej wyspie, bliżej wyjazdu będę więcej gromadziła materiałów. Czy możecie podzielić się informacjami o ciekawostkach na tej wyspie, możliwymi wyprawami na sąsiednie wysepki, ewentualnie jakimiś ciekawymi linkami? Odpowiedz Link Zgłoś
marjasmar Re: Co polecacie na Korfu? 31.01.09, 22:39 Też lecę 16 czerwca z Katowic na Korfu z Grecos ; Acharavi; Hotel LTI Gelina Mare w pobliżu kompleksu LTI Gelina Village SPA gdzie ponoć są najpiękniejsze plaże nagrodzone "Błękitną flagą" - pokoje typu studio. Wyboru dokonałem po dokładnej analizie ofert i wydaje mi się, że nie będę żałował. Jeśli podejmiesz temat to możemy kontynuować rozmowę. Odpowiedz Link Zgłoś
marjasmar KORFU KORFU 07.02.09, 18:38 Wydawałoby się, że próba wyodrębnienia "podforum" dotyczącego wyłącznie KORFU to strzał w 10-kę a tu cisza. Szkoda - ponieważ wyodrębnienie tematyczne ułatwiłoby wymianę informacji. Właśnie dla tego "reanimuję" ten wątek na początek. Korfu-forumowicze piszcie wyłącznie w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
monika-03 Re: KORFU KORFU 12.02.09, 16:05 Witam Byłam na Korfu w lipcu 2008 z itaką( jeśli chodzi i biuro to wszystko było ok, nie było żadnej wpadki) Ładna, zielona wyspa. Mieszkałam na północy w miejscowości Sidari w hotelu Sidari Village:),zwiedziłam wyspę korzystając z wycieczek lokalnych biur. Sama miejscowość nie zachwyca (mnóstwo Anglików) alw okolica fajna, wspaniałe klify, które warto zobaczyć. Ale nawet nie te w samym miasteczku tylko dalej Przylądek Drastis ( godzina drogi spacerem od Sidari)Polecam też rejs na wyspy paxos i antipaxos, w okolicach tej drugiej możliwość podziwiania błękitnych grot ( chociaż niektórzy uczestnicy uważali że jest przereklamowany), ale jak na mnie ok, nie żałowałam. Także wszystkim wybierającym się na Korfu życzę udanych wakacji. Odpowiedz Link Zgłoś
emil_pl Re: KORFU KORFU 16.02.09, 10:47 korfu jest genialną wyspą, nie podlega to nawet dyskusji! co prawda całą podróż zainicjowała Anetka (moja żona) bo ja jakoś się nie kwapiłem do tego wszystkiego ale dobrze że mnie przekonała bo wyspa robi oszałamiające wrażenie nie da się tego ukryć! w dodatku trafiliśmy na cudowny hotel golden view z oferty Biura Itaka i spędziliśmy na korfu całe dwa tygodnie, nie nudząc się nawet przez moment wyspa jest skarbnicą która przechowuje zabytki różnych kultur i tradycji, część można zobaczyć już w miejskich muzeach do tego kusi magią kolorów i zapachów, krystaliczną wodą, wręcz mogę powiedzieć że to jedno z idealnych miejsc na podróż! polecam Odpowiedz Link Zgłoś
sarana Re: KORFU KORFU 16.02.09, 12:41 Czy możesz podzielić się z nami informacjami o ciekawych miejscach, atrakcjach, które ta wyspa oferuje? Wiem, ze to wszysto jest w przewodnikach, ale zawsze inaczej, jak się dostaje takie wiadomości z pierwszej ręki. Odpowiedz Link Zgłoś
marjasmar Re: KORFU KORFU 16.02.09, 15:32 Przygodę z Korfu rozpocząłęm od strony; na której przeczytałem [relację z wyjazdu na Korfu] agiosgeorgios.w.interia.pl/ Zainteresowanych zachęcam do przeczytania tego reportażu. Może jest on napisany na zlecenie ale zawiera sporo ciekawych informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
marjasmar Re: KORFU KORFU 16.02.09, 15:37 Uzupełniam link, który powinien być w 2-giej linijce; www.atlas-tours.pl/rejsy--id-398--pk.ida-400--pk.idm-korfu.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sympatyk Re: KORFU IP: *.chello.pl 24.02.09, 22:57 Spróbuj poszukać odpowiedzi na forum Grecja i wyspy greckie. Za chwilę wkleję adres tego forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sympatyk Re: KORFU IP: *.chello.pl 24.02.09, 23:00 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=37196 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: KORFU KORFU IP: 89.108.243.* 28.02.09, 15:30 Polecam stronę na której można znaleźć najciekawsze miejsca na korfu: korfu.ciekawemiejsca.org/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: KORFU KORFU IP: 89.108.243.* 28.02.09, 15:30 Polecam stronę na której można znaleźć najciekawsze miejsca na korfu: korfu.ciekawemiejsca.org/ Odpowiedz Link Zgłoś
petros_polonos Nasz człowiek w Moraitice! 25.02.09, 07:37 Gia sou! Po kilku latach planowania, wreszcie na początku lutego przenieśliśmy się na Korfu. Oprócz mojej normalnej pracy uruchomiłem stronkę dla Polaków (nie tylko z Polski) o Korfu - link w podpisie. Na razie jest całkiem non-profit, ale kiedyś może będzie z tego biznes. W każdym razie jak ktoś chce się czegoś o Korfu dowiedzieć, coś tu lokalnie załatwić albo cokolwiek w związku z Korfu i szerzej Wyspami Jońskimi, to ja tu jestem, mam trochę czasu i jestem chętny do pomocy. Kontakt - najlepiej przez moją stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
marjasmar Re: Nasz człowiek w Moraitice! 25.02.09, 09:22 Nareszcie, może coś się ruszy. Szkoda, że nie podałeś adresu tej stronki. W wyszukiwarce tego forum nie znalazłem śladu. Odpowiedz Link Zgłoś
petros_polonos Re: Nasz człowiek w Moraitice! 25.02.09, 11:53 Przepraszam, nie znam jeszcze tego forum i myślałem że się podpis pokaże. :-) Adres jest kochamkorfu.wordpress.com Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
flisvos Re: Nasz człowiek w Moraitice! 25.02.09, 18:04 bardzo fajne stronka, bede zagladac :) Odpowiedz Link Zgłoś
marjasmar Re: Nasz człowiek w Moraitice! 25.02.09, 21:33 Wątek zaczyna być fascynujący - to na cito. Może napiszesz dwa zdania jak się znalazłeś na Korfu. Wczuj się w to forum i zostań z nami. Myślę, że wyodrębnienie Korfu w tym wątku było dobrym pomysłem. Życzę Ci abyś "rozkręcił" ten temat. P.S. wklej mapę Moraitice. Serdecznie pozdrawiam i imieniu reszty czekam na więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
petros_polonos Re: Nasz człowiek w Moraitice! 25.02.09, 22:06 No, dwa zdania to są w pierwszym poście i w mojej wizytówce tutaj. :-) Trochę więcej znajdziecie tu: kochamkorfu.blogspot.com/2008/12/jak-si-to-zaczo.html A czemu Korfu? Bo gdzie indziej w Grecji za mało zieleni, albo za mało morza. Bo w Kornwalii za drogo. Bo w Algarve też drogo, do dzieci w Polsce daleko, al udzie nie tak mili. No i tak wyszło Korfu... Mapa Moraitiki zasadniczo nie istnieje. ;-) Ale na mojej stronie planuję uruchomić okienko do google maps z oznaczonymi wszystkimi punktami omawianymi przez mnie. Ale to chwilę musi poczekać - na razie, jak większość, walczę o przetrwanie kryzysu. :-) Co do rozkręcania, proponuję umowę. ;-) Ja będę zaglądał tutaj i pisał o różnych rzeczach, a Wy zaglądajcie do mnie i namawiajcie innych, żeby też zaglądali. I tak sobie wzajemnie będziemy rozkręcać tematy. OK? Kali nichta! Odpowiedz Link Zgłoś
marjasmar Re: Nasz człowiek w Moraitice! 25.02.09, 23:03 Petros - to chyba po Piotr (mój syn ma tak na imię). Widzisz - w ciągu jednego dnia wypływasz na powierzchnię. Trzymaj tak dalej - postaram Ci się pomóc. Czy widzisz inną, bezpośrednią możliwość kontaktu ze mną - poza tym forum. Mogę podać Ci nr telefonu i jeśli w odpowiedzi podasz mi adres email to napiszę. Zrób wszystko co w Twojej mocy abyśmy skontaktowali się prywatnie. Unikniemy wtedy niepotrzebnych pewnych problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
petros_polonos Re: Nasz człowiek w Moraitice! 26.02.09, 07:37 Witaj o poranku :-) Do unikania problemów, to ja jestem pierwszy! Zwłaszcza niepotrzebnych :-) Moje dane kontaktowe są całkiem jawne i w dodatku dostępne na stronie. Najlepszy będzie email: piotr_witoldowicz@tlen.pl albo telefon stacjonarny (numer w Polsce, przekierowany na mój komputer) +48 22 211 8979 A z ostatniej chwili: Żeby wiedzieć co Was interesuje (i o czym powinienem pisać na stronie) uruchomiłem ankietę z możliwością dopisywania własnych odpowiedzi. Ankieta ma tytuł "Jakie tematy mam opisać najpierw?" i jest na stronie kochamkorfu.wordpr...hcesz-wiedziec/ Zaglądajcie, piszcie, komentujcie! Odpowiedz Link Zgłoś
marjasmar Re: Nasz człowiek w Moraitice! 27.02.09, 17:15 Witaj - umowa stoi! Jak widać temat się rozkręca. W ciągu 2 dni zyskałeś wielu znajomych, szczególnie na forum <Grecja w wyspy greckie>. Początkowo obawiałem się o to jak tam zostaniesz przyjęty z uwagi na podobieństwo Twojego tematu do pewnej greczynki cieszącej się dużą popularnością. Jak widać nazwa zafunkcjonowała została zaakceptowana. Tutaj, dla potrzeb tego forum proponuje pozostać przy nazwie początkowej - w wyszukiwarkce łatwiej będzie Cię znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
marjasmar Re: KORFU 27.02.09, 17:25 petros_polonos napisała: > "Żeby wiedzieć co Was interesuje (i o czym powinienem pisać na stronie) uruchomiłem ankietę z możliwością dopisywania własnych odpowiedzi. Ankieta ma tytuł "Jakie tematy mam opisać najpierw?" i jest na stronie kochamkorfu.wordpr...hcesz-wiedziec/" Petros, tego linku (ankiety) nie można otworzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
petros_polonos Re: KORFU 27.02.09, 17:28 marjasmar napisała: > petros_polonos napisała: > > > "Żeby wiedzieć co Was interesuje (i o czym powinienem pisać na stronie) > uruchomiłem ankietę z możliwością dopisywania własnych odpowiedzi. Ankieta ma > tytuł "Jakie tematy mam opisać najpierw?" i jest na stronie > kochamkorfu.wordpr...hcesz-wiedziec/" > Petros, tego linku (ankiety) nie można otworzyć. Nie wiem czemu - mi się otwiera. Ale opiszę jak dojść 'na piechotę': 1. Wchodzisz na moją stronę 2. Na górze nad zdjęciem nagłówkowym masz zielone zakładki. Klikasz na tę z napisem "Co chcesz wiedzieć?" 3. W połowie postu ładuje Ci się różowa formatka z ankietą. Musi, łaski nie robi. P. Odpowiedz Link Zgłoś
marjasmar Re: KORFU 28.02.09, 17:00 Ostatnio dołączył do nas Jacek : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=90264310&a=92025862 Połączenie naszych sił wyjdzie nam chyba na dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
petros_polonos Re: KORFU KORFU 06.03.09, 21:34 kochamkorfu.wordpress.com - co nowego? *** UWAGA!!! Poszukuję współpracowników w Grecji!!! *** Szczegóły poniżej!!!! Kali spera! Ostatni tydzień był zmienny bardzo. Pogoda na Korfu i wieści z Polski - raz w dół, raz w górę. Mimo dodatkowych atrakcji udało mi się opublikować dla Was kilka nowości: 1. Można już zamawiać NOWOŚCI MAILEM! Po prawej stronie u góry strony jest ramka z linkiem i opisem. Komu się spieszy - niech kliknie feedburner.google.com/fb/a/mailverify?uri=KochamKorfu&loc=en_US i ma. 2. Wprowadziłem dwie nowe zakładki. - Ogłoszenia sprzedaży nieruchomości (już jest jeden domek do wzięcia - bardzo piękny!) i niebawem także łodzi i jachtów. - Żeglujemy! czyli oferty czarterów, wiadomości żeglarskie i inne takie. Zaglądajcie tam często, bo treści będzie przybywać. A najlepiej zamówić NOWOŚCI MAILEM! (Patrz wyżej) 3. Podpisawszy umowę agencyjną z firmą czarterową Corfu Yachting czym prędzej umieściłem jej ofertę na stronie. Zapraszam do korzystania z ich oferty. Jeśli coś dzięki Wam zarobię, moja strona będzie jeszcze piękniejsza i jeszcze lepiej będzie Wam służyć. ZAPOWIEDZI: - Z powodu różnych przeciwności losu, pierwszy artykuł Yin o gotowaniu na Korfu pojawi się w ciągu weekendu dopiero. - Jutro mamy dwie wizyty: w Argos Apartments w Benitses i w naszej lokalnej Sacharoplastei (cukierni) gdzie dają dobrą kawę i jeszcze lepsze ciastka. Ciastek na stronie nie będzie, ale będą zdjęcia. Oczekujcie artykułów w niedzielę! - Także w niedzielę ŻEGLARZE będą mogli przeczytać o tym, jak mogę pomóc polskim załogom i jachtom przybywającym na Korfu. Zaopatrzenie, transport, fachowcy, nocleg i rozrywki - cokolwiek wam potrzeba, da się sprawnie i tanio załatwić, pod warunkiem, że robi to z wyprzedzeniem ktoś tu na miejscu. Wystarczy poprosić. :-) *** OGŁOSZENIE *** Poszukuję współpracowników na Korfu, Wyspach Jońskich i na okolicznym stałym lądzie (także w Albanii!). Jeżeli pracujesz (albo zamierzasz pracować) gdzieś w okolicy, jesteś solidna(y), zaradna(y) i masz dużo energii, masz dobre układy z Grekami, robisz niezłe zdjęcia i potrafisz ciekawie pisać o tym, co Cię otacza - dołącz do mnie. Na razie w tym co robię nie ma żadnych pieniędzy - ale jest dużo fanu. A jak się zacznie sezon, to będą i pieniądze. Wtedy się będziemy nimi dzielić. Szczegóły - na priva. :-) A teraz wszyscy razem: P-r-z-y-j-e-ż-d-ż-a-j-c-i-e n-a K-o-r-f-u! Do zobaczenia! Petros. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ARTUR Re: KORFU KORFU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.09, 11:20 w srodę wylatuje na korfu sprawdzam pogodę a tam cały czas pada :) , najgorsze jest to że na następne dni także zapowiadają deszcz :) . Mam pytanie czy całe dni pada deszcz, czy pada chwilowo a poźniej jest słońc, czy cały czas jest pochmurno? jezeli ktos może odpowiedzieć to bedę wdzięczny bo już jestem pełen niepokoju, trochę kasy wydałem a tu brak gwarancji pogody ??. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: montee Re: KORFU KORFU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.09, 12:42 Witaj, pogode na Korfu sprawdzaj tutaj: meteo.gr/cf.asp?city_id=5 Wg mnie najlepszy i sprawdzony portal pogodowy dotyczacy Grecji: www.meteo.gr Odpowiedz Link Zgłoś
venus47 Re: KORFU KORFU 07.06.09, 17:28 A ja proponuję stronę: www.wetter3.de/Archiv/ Już kiedyś pisałam jak z niej korzystać. Dla mnie to jest podstawowa strona pozwalająca przewidzieć pogodę na 99% Pozdrawiam wszystkich, tj. sojuszników i wrogów z TWA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: montee Re: KORFU KORFU pogoda IP: *.bmtinternational.pl 26.06.09, 09:02 Jest 26 czerwiec, wg statystyk od 1-3 dni deszczowych a na prognozach ciagle zachmurzone niebo, czy zawsze tak tu jest o tej porze roku???? My ztesknieni za sloncem, trzeba chyba jednak leciec znowu na wyspy prefektury Dodekanez. Odpowiedz Link Zgłoś
venus47 Re: KORFU KORFU pogoda 26.06.09, 23:20 Byłam, wróciłam 23 czerwca i prognozy mi się sprawdziły "co do joty". Pogodę na Korfu miałam wspaniałą. Nad kontynentem wisiały chmury, a nad Pantokratorem się "rozpływały". Masz rację, ten rok - jak do tej pory - jest gorszy od średniej- statystycznej jeśli chodzi o kontynent. Na wyspach jest całkiem inaczej. Popatrz na strefy burz i zachmurzenia; www.meteox.com/h.aspx?r=&jaar=-3&soort=lightning Odpowiedz Link Zgłoś
venus47 Re: KORFU KORFU pogoda 26.06.09, 23:30 Może ta podstrona też Was zainteresuje; world.meteox.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: montee Re: KORFU KORFU pogoda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.09, 11:59 Dzieki, z tego co widze kazda prognoza pokazuje cos innego, a dane sie zmieniaja codziennie. Raz pokazuja na 2 dni do przodu ze slonce, a juz na drugi dzien ze opady. O kant d... z takimi prognozami. Znalazlem kamerke z Arillas online, widac co i jak na bierzaco. Link ponizej: www.arillas.com/page/en/-webcam/ Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: KORFU KORFU pogoda 29.06.09, 13:23 Czy ktoś się wybiera pod koniec lipca? Odpowiedz Link Zgłoś