Gość: Piotr IP: *.chello.pl 16.06.09, 17:42 Kto był w Studia Roseberry Rodos. Szukam informacji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Piotr Re: Studia Roseberry Rodos IP: *.trzuskawica.pl 17.06.09, 12:20 Ponawiam temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADA Re: Studia Roseberry Rodos IP: *.piekary.net 17.06.09, 16:43 Osobiscie nie bylam ale widzialam ladne blisko plazy w centrum alena uboczu opinie osob na lotnisku pozytywne.Ja bylam w Nest i jestem zadowolona.Skromnie ale serdeczna atmosfera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Studia Roseberry Rodos IP: *.chello.pl 17.06.09, 19:17 Dziękuje za odpowiedź. Tak się składa, że dzisiaj zrobiłem rezerwacje do Nest. Naczytałem się bardzo dużo, ale twoja przypadkowa pozytywna opinia bardzo mnie ucieszyła. Jeśli można, to proszę o więcej wrażeń z hotelu, okolicy i co gdzie jest.Jeśli można to proszę o zdjęcia. Podaje pryw. maila p.bery@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: Studia Roseberry Rodos IP: *.piekary.net 17.06.09, 22:44 Trudno Nest nazwać hotelem, to są apartamenty praktycznie w dwóch długich budynkach, te które sa na zdjęciach są 3 osobowe. Natomiast 4 osobowe są naprzeciw tych w katalogu, sa zdecydowanie ładniejsze. Do plaży daleko ale nie jest to problem, plaża piekna, woda ciepla. Sama miejscowość Faliraki okropnie hałaśliwa (jak dla mnie- lubię spokój i ciszę). Na wybór apartamentu nie masz wpływu dają to co maja wolne, ale możesz prosić o zamianę - są bardzo życzliwi chętnie spełniaja wszystkie zachcianki. Właściciel jest przewspaniały zawsze uśmiechnięty, organizuje wiele rozrywek co nas miło zaskoczyło. Zdjęć nistety nie wyśle bo wszystkie sa w albumie i trzeba by było skanować. Jeżeli przekładasz piękno natury, widoki, ładne plaże i mnóstwo zieleni nad luksusy, i chcesz zapłacić małe pieniądze to będziesz zadowolony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Studia Roseberry Rodos IP: *.chello.pl 18.06.09, 08:35 Dziękuje bardzo. Proszę jeśli, to nie kłopot napisz czy jest coś co koniecznie trzeba zabrać z Polski, aby udogodnić sobie pobyt. Oczywiście nie mówię o kasie,której zawsze będzie mało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: Studia Roseberry Rodos IP: *.piekary.net 18.06.09, 21:01 Przede wszystkim, warto mieć z sobą wentylator (chociaż malutki) bo to jego brak jest najbardziej odczuwalny. Jeśli jednak nie zmieści się do walizki to nic się nie stanie, bo może akurat trafi się apartament z wentylatorem, a jeśli nawet nie to temperatury są do zniesienia. Klimatyzacja jest włączana tylko w nocy (no chyba, ze się wykupi). Nie wolno się przerażać, jeśli w 4 osobowym apartamencie znajdziemy np. tylko 2 noże ;D To nie wina słabego wyposażenia tylko zaradnych polskich turystów, którzy pożyczają sobie sprzęt między apartamentami a potem nie oddają (więc w innym apartamencie będzie ich 6). Jeśli nie dogadamy się o sprzęt z sąsiadami to wystarczy iść do Michalisa a on z uśmiechem na twarzy jakoś zaradzi na wszelkie nasze problemy. Jeśli jedzonko przygotowujemy sobie sami to najtańsze produkty można kupić w najbliższym supermarkecie ( i nie mówię tu o marketach koło plaży, które tylko z nazwy są supermarketami). By kupić coś tanio do supermarketu musimy się kawałek przejść (ok 1-1,5km taki mały wieczorny spacerek). Co do lokalizacji, to znajduje się on przy głównej drodze - obwodnicy. (Jest kilka "głównych" dróg aby dotrzeć to tej "naszej" musimy wyjść prosto z naszego apartamentu, następnie skręcić w prawo i idąc cały czas prosto dojdziemy do prostopadłej drogi gdzie samochody będą już jeździć dosyć szybko. Teraz skręcamy w lewo i chodnikiem idziemy ok 1-1,5 km prosto aż zobaczymy nasz Market. Jeśli już mówimy o głównej drodze to idąc do Marketu dostrzeżemy liczne przystanki autobusowe. Mają rozkłady ale tak naprawdę jeżdżą jak się kierowcy spodoba. My pojechaliśmy nimi do Lindos i do Rodos. Z wycieczek fakultatywnych warto wziąć tę dookoła wyspy. Na Simi proponuje jechać samemu z któregoś z biur przy plaży. Nawet jeśli się nie zna języka (a myślę, że pan zna) to wszystko wykładane jest łopatologicznie i obrazkowo. (Np. godziny zbiórki ustawiane są na wielkim drewnianym zegarze, i każdy wie o co chodzi). Leżaki na plaży 7 euro za 2 + parasol. To by było na tyle, więcej nie przychodzi mi do głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Studia Roseberry Rodos IP: *.chello.pl 19.06.09, 08:28 Jeszcze raz dziekuje i przepraszam, że zawracam głowę. Wybieramy się z żoną do Grecji pierwszy raz stąd moje pytania, a na forum nie znalazłem informacji. Więc ciagnę temat. Moze ktoś się dołączy. Proszę napisać, czy jest i a jeśli tak to w jakiej odległości targ. Chodzi mi o owoce ważywa i ryby (kreweti, małże). Tak się składa że lubię sam coś zrobić w kuchni, pomimo tego, że jest mała i nie funkcjonalna. Z mojej strony mogę udzielić informacji dotyczących wyjazdu do przepieknej Chorwacji. Byliśmy kilka razy, zawsze w ciemno samochodem. Jeszcze jedno. Studia Nest jak czytam nie są dla ludzi bardzo wymagających i posiadających wypchany portfel. Jaki więc trzeba mieć zapas gotówki na dwa tygodnie, robiąc sobie śniadania, co jakiś czas ugotować obiado/kolację, wyjść do tawerny i nie oglądać skażdej strony dwa razy euro. Czytając forum można stwierdzić,że do Grecji jeżdżą sami nadziani goście. Tydzień z opcją All i wydatki żędu 800-1000 euro. Gdybym miał to pewnie też bym wydawał, ale jesteśmy normalną polską rodziną zarabiającą trochę powyżej średniej krajowej i liczącą pieniądze. Ale się rozpisałem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: Studia Roseberry Rodos IP: *.piekary.net 21.06.09, 14:16 Nic nie wiem o targu. Ile euro masz zabrać, trudno przewidzieć. To zależy od twoich potrzeb. Jeśli liczysz na krewetki to musisz wziąć na pewno więcej pieniędzy gdyż nie są to tanie potrawy (zresztą jak i wszędzie). My owoców morza nie jemy więc trudno nam się określić. Faliraki nie jest typową Grecką wioską a raczej turystycznym kurortem gdzie przewidziane jest - że turysta ma się żywić w tawernach więc po co mu targ. Zresztą w Faliraki grecy przebywają tylko w sezonie turystycznym potem wracają do swych stałych domostw. Przeciętny posiłek w tawernie ok 10 Euro od osoby. Filet z kurczaka w Markecie(mrożony) na polskie złotówki wychodził ok 30 zł za kilo. Trzeba się liczyć z tym że wszystkie produkty są ok 2 do 3 razy droższe niż w Polsce. Zabierz jak najwięcej z sobą, na pewno się opłaci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Studia Roseberry Rodos IP: *.chello.pl 23.06.09, 08:15 Dziękuje, maj jeszcze jedno pytanie i już nie męcze. Wspomniała Pani o zabraniu jak najwięcej żeczy ze sobą. Jak wyglada sprawa przewozu żywności na granicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Studia Roseberry Rodos IP: *.adsl.forthnet.gr 23.06.09, 10:03 Targ znajduje się w mieście Rodos, przy drodze z Faliraków. Handlują na nim w soboty, do południa. Tanie zakupy (np.kurczak, mięso) można kupić w Lidl-u, przy głównej drodze Rodos-Lindos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Studia Roseberry Rodos IP: *.adsl.forthnet.gr 23.06.09, 10:07 acha, jeszcze ceny: kurczak 3 od do 5 euro (1300g) mięso mielone 5 euro/kg brizole od 4 do 6 euro/kg Owoce morza drogie (nie jadam ale widziełem ceny) 12-15 euro/kg Miłego pobytu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Studia Roseberry Rodos IP: *.chello.pl 23.06.09, 17:15 Dziekuje, informacje bardzo przydatne, a ceny nie przerażające. Proszę o podanie jak wyglądają ceny pomidorów, papryki i owoców? Jeśli pamiętasz i nie problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Studia Roseberry Rodos IP: *.adsl.forthnet.gr 23.06.09, 20:12 Oczywiście, że nie problem :) Pomidory 1.50 euro/kg Papryka 1-2 euro/kg Morele 2,50 euro/kg nektaryny 2 euro/kg czereśnie 4,50 euro/kg jabłka 1,50 - 2,50euro/kg arbuz 90 lepta/kg melon (galia) 60 lepta/kg tyle pamiętam ;) (ceny z zeszłego tygodnia, sklepy: Lidl i Bazaar) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Studia Roseberry Rodos IP: *.chello.pl 23.06.09, 20:23 Dziękuje. Powinienem chyba zmienić tytuł wątku, bo na temat studia Raseberry to tu nie ma nic. Są za to praktyczne porady dla wyjeżdżających z wyżywieniem własnym i pierwszy raz. I tak powinien nazywać się wątek. Proszę o jeszcze. Czytając staje coraz pewniej na ziemi. Podobne jak wracałem z Chorwacji przez Węgry bocznymi drogami. Dzięki ludziom na forum jechałem jak po swoim. Wiedziałem gdzie się zatrzymać, gdzie zjeść i jakie problemy mogę napotkać na drodze. Forum jest super dla ludzi którzy chcą się podzielić wiedzą. Znowu mnie poniosło:) Odpowiedz Link Zgłoś
mmkow Re: Studia Roseberry Rodos 03.07.09, 08:01 mam pytanie. czy w apartamencie nest są ręczniki czy należy zabierać ze sobą, proszę o info, jaka jest plaża, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: didi Re: Studia Roseberry Rodos IP: *.aster.pl 03.07.09, 12:05 co to są "lepta"???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Studia Roseberry Rodos IP: *.adsl.forthnet.gr 03.07.09, 12:31 eurocenty :) Odpowiedz Link Zgłoś
mmkow Re: Studia Roseberry Rodos 07.07.09, 09:04 jeszcze jedno być może banalne pytanie ale proszę o odpowiedź. Czy apartamentach lodówka ma osobny lub czy w ogóle ma zamrażalnik??? Odpowiedz Link Zgłoś