Dodaj do ulubionych

Paros: Parikia czy Noussa

24.08.09, 17:25
Witam wszystkich,
Wybieramy się we wrześniu na Paros, chcemy zarezerwowac wcześnej
noclegi i zastanawiamy się czy lepszą alternatywą będzie Parikia czy
Naoussa. Chcemy trochę poleniuchowac na pięknych plażach,
wieczorkiem pochodzic po miasteczku no i zwiedzic inne zakątki
wyspy. Myślimy też odwiedzic sąsiednią Naxos oraz Mykonos. Będę
wdzięczna za wszelkie informacje :)
Obserwuj wątek
    • ozlem Re: Paros: Parikia czy Noussa 24.08.09, 17:37
      Różnice są takie, że Paroikia jest większa i to w niej znajduje się port, więc na wycieczke na Naxos i Mykonos z Naoussy trzeba będzie dojechać. Jak planujecie wynając samochód to nie ma większego znaczenia, jak zwiedzanie autobusem, to wygodniejsza jest Paroikia , choć autobusy z Naoussy do kursują bardzo często. Polecam przydatny link dla orientacji, może się przyda
      paroslife.parosweb.com/timetable.html?id=1
      • anielka_1 Re: Paros: Parikia czy Noussa 24.08.09, 19:21
        dzięki. Czy w Naoussie znajduje się ciekawe miasteczko, po którym
        można się włóczyc wieczorami, czy ładniejsze i bardziej klimatyczne
        miasto to Paroikia? Zależy nam też na uroczych, raczej nie długich i
        szerokich plażach.
        • ozlem Re: Paros: Parikia czy Noussa 25.08.09, 07:49
          Oba są bardzo ładne i klimatyczne, tylko Naoussa jest w mniejszej skali. W obu są miejsca,alejki do wieczornych spacerów. Do tej pory zatrzymywałam się tylko w Parikii, ale obiecałam sobie, że jak będę planowac wakacje bardziej plażowe, to pojadę w okolice Naoussy - większy wybór pięknych plaż w blizszym lub dalszym pobliżu, choc po prawdzie, to nawet ta w samej Parikii (Livadia) jest całkiem fajna, zwłaszcza im dalej od miasta

Fajne zdjęcia wiosek i plaz są na portalu greeka.com

www.greeka.com/cyclades/paros/paros-villages.htm
        • logopeda9 Re: Paros: Parikia czy Noussa 25.08.09, 08:15
          pewnie że się znajduje! my zatrzymaliśmy się właśnie tam i osobiście
          uważam że trudno jest o miasteczko bardziej klimatyczne niż Naoussa
          (zdjęcia z Paros są właśnie z Naoussa)
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,882,98188500,98189490,0,2.html?v=2
          • tomskey Re: Paros: Parikia czy Noussa 25.08.09, 09:37
            Cześć, a gdybyś zechciała zatrzymać się w innym miejscu niz Parikia lub
            Naoussa,polecam fajny pensjonat w Logaras połozony pomiedzy 2 plażyczkami,blisko
            uroczego porciku w Piso Livadi. Jest prowadzony przez przesympatyczna,przemiłą
            grecką rodzinkę. Cisza ,spokój ,relaks i miła atmosfera gwarantowane. Pokoje
            fajne,czysto,wszystkie z cudnym widokiem na morze,zatokę Piso Livadi oraz na
            całą Naxos.

www.ragoussishouse.gr/english/default.asp
            W razie zainteresowania proszę o kontakt. Zaproponuję dobrą cenę:)
            Pzdr

• mariza11 Re: Paros: Parikia czy Noussa 30.06.16, 02:35
              Widzę, ze stary wątek, ale odswieże. Wybieram się w środku sierpnia z rodziną 2+2 na Paros i na Naxos.Na Paros dwie noce chcemy być w Parikii, a na następne 5 nocy zastanawiam sie nad Aliki bądź Piso Livadii. Która z nich jest mniej turystyczna a bardziej swojska i klimatyczna? No i pytanie do Tomskey o ten podany nocleg-aktualna jeszcze propozycja dobrej ceny? ;)
          • anielka_1 Re: Paros: Parikia czy Noussa 25.08.09, 11:30
            bardzo dziękuję za wszystkie informacje. Czy z Naoussa bez problemu
            znajdę wiele połączeń autobusowych do innych zakątków wyspy jak np.
            Lefkes,Piso Liwadi czy Dryos we wrześniu. Czy wiecie do której
            godziny we wrześniu kursują autobusy np. z Paroiki lub innych miejsc
            do Naoussy?
            Co do samych noclegów, zastanawiamy się, czy rezerwowa wcześniej
            przez booking.com, czy fajniejsze i tańsze kwatery znajdziemy na
            miejscu...Najpierw chcemy zwiedzic Santorini - tam 2 noce, potem
            właśnie Paros. Trochę się obawiamy, że jak będzie coś nie tak z
            promem, to wszystkie noclegi nam się poprzesuwają, ale szukania na
            miejscu też się obawiamy, może zostaną same nieciekawe i droższe
            kwatery.Jakie są Wasze doświadczenia?
            • ozlem Re: Paros: Parikia czy Noussa 25.08.09, 11:41
              W linku, który Ci podałam jest rozkład jazdy, który jest okresowo aktualizowany (nie za czesto ale jest). We wrzesniu autobusów (jak już) to będzie raczej mniej niż więcej. Na Paros osobiście zawsze rezerwuje na Booking.com z uwagi na duży wybór i możliwośc obejrzenia zdjęc,lokalizacji i zapoznania sie z uwagami innych z pobytu w danym miejscu. Przy dużym wietrze z wodolotami bywa róznie (w zesżłym roku pod koniec wrzesnia/początku października w okolicach Santorini własnie wiało tak, że wodoloty były poodwoływane i sporo połączeń sie posypało), promy kursuja normalnie.
            • simon_r Re: Paros: Parikia czy Noussa 25.08.09, 13:01
              Jak wysiądziesz z promu to w Pariki tak jak w Zakopanem stoi rząd babć z
              tabliczkami "rooms".. gwarantowane 20% taniej niż na booking.com
              • ozlem Re: Paros: Parikia czy Noussa 25.08.09, 13:08
                Jeno musisz wtedy troche pochodzic i posprawdzać te rooms, bo nie zawsze to co babcie mówią o wyposażeniu, położeniu itp. jest zgodne z prawda
                • anielka_1 Re: Paros: autobusy w Naoussa i noclegi 25.08.09, 14:37
                  Z tego co widzę na stronce z busikami w Naoussa, nie ma połączeń do
                  Lefkes :( Do Piso Liwadi, Logaras też nie, chyba, że autobus jadący
                  do Dryos zatrzymuje się w tych miejscowościach. No i nie wiadomo jak
                  to będzie we wrześniu z tymi kursami. Jak ktoś był w Naoussie w 2
                  poł września to proszę o pomoc.
                  Co do noclegów na stronce www.greeka.com/cyclades/paros/paros-
                  villages.htm są również hotele w Naoussie ale jakoś tak nie
                  przejrzyście jak dla mnie z tą rezerwacją, chociaż wydaje się, że
                  taniej niż na booking.
                  • ozlem Re: Paros: autobusy w Naoussa i noclegi 25.08.09, 15:12
                    odnośnie autobusów więcej nie pomogę, ale co do noclegów możesz też przejrzec:
                    www.reservationseurope.com/
                    www.gtp.gr/map.asp?id=11426
                    te drugą musisz przefiltrowac przez rodzaj zakwaterowania (np furnished rooms&apartments) i miejscowośc - na Paros w bazie jest ponad 350 chatek. Dużo z nich ma swoje strony internetowe i cenniki- ale rezerwowac trzeba przez maila bezpośrednio do właściciela i czesto tez przez zaplate x% depozytu za cały pobyt
                    • ozlem Re: Paros: autobusy w Naoussa i noclegi 27.08.09, 08:54
                      Donośnie autobusów - znalazłam jeszcze inna stronkę gdzie wyszczególnione są poszczególne miejscowości na trasie. MOże się przyda w planowaniu

ktelparou.gr/index.php?q=en/content/timetable-schedule
    • bebiak Re: Paros: Parikia czy Noussa 25.08.09, 23:23
      Cześć,
      też uważam, że na Paros, podobnie jak na Naxos, nie ma powodu rezerwowania
      chatek wcześniej w tym terminie: Grecy wychodzą do portu i nie ma tam problemów
      - to jest jedno rozwiązanie, którego ja raczej nie stosuje.
      Ja zazwyczaj zostawiam bagaż w tawernie (jeśli jestem sama - jeszcze mi nie
      odmówiono przechowania) albo z osobą, z którą się szwędam, i zwyczajnie idę na
      poszukiwania. Jak mi się gdzieś podoba - to zostaję i już.

Jeśli chodzi o Greków to proponuję mieć lekko ograniczone zaufanie: trzy lata
      temu na Naxos właśnie podeszła do mnie pani z jakimś zdjęciem ładnego domku i
      zaczęła o chatce, na co ja, że chcę mieszkać w Chorze, a ona, że tak-tak, ta jej
      chatka to Chora - a tam jak wół Agia Anna...
      Ja nie mam nic do Agii Anny ale do Chory to jakieś 6 km - tak, zgoda: autobusy
      kursują tam nawet we wrześniu bardzo często i dość długo, ale cholercia jak
      mówię Chora to ma być Chora - mój wybór.
      Na to bardzo uczulam.

I w temacie: gdzie na Paros - zdecydowanie wybrałabym Paroikię. Naussa: ładna i
      klimatyczna, ale do odwiedzenia. Jak dla mnie nieco przereklamowana, a Paroikia
      magiczna w każdym calu tak za dnia jak i nocą.

Co do autobusów po Paros - nie wiele umiem napisać, bo po całej Paros jeździłam
      z synem na rowerze i dałam sobie radę, oprócz podjazdu do najwyższej wioski
      czyli Lefkes, ale podjazd pokonałam autobusem (w Paroikii zabrali mi rowery do
      bagażnika a potem jak wracałam z Dryos - niestety musiałam się wykłócić o
      zabranie, ale ... też zabrali).
      Nie wiem czy się coś w tej mierze zmieniło, ale trzy lata temu tylko jedna
      wypożyczalnia w stolicy miała rowery - na wszelki wypadek wspominam.
      Gdybyś była zainteresowana - napisz, narysuję prywizoryczny plan co do
      znalezienia:)

Na mojej betaki.freehost.pl napisałam o moich wrażeniach z Paros AD 2006
      i o tym jak sobie tam radziłam - jeśli masz ochotę oczywiście zapraszam do
      poczytania.

Pozdrawiam serdecznie. B.
      • Gość: Kasia Re: Paros: Parikia czy Noussa IP: *.aster.pl 26.08.09, 09:13
        > też uważam, że na Paros, podobnie jak na Naxos, nie ma powodu >rezerwowania chatek wcześniej w tym terminie: Grecy wychodzą do >portu i nie ma tam problemów

A czy w porcie na tych wyspach jest szansa znalezienia pokoju 2-os w cenie poniżej 30 euro za noc na początku września?

Sama zastanawiam się bardzo, bo na booking takie oferty są, i widać,że nawet ktoś w nich mieszkał i opisał jako całkiem przyzwoite. Czy w takich przypadkach warto jest zaryzykować i pojechać bez rezerwacji?
        • bebiak Re: Paros: Parikia czy Noussa 26.08.09, 10:45
          Gość portalu: Kasia napisał(a):

> A czy w porcie na tych wyspach jest szansa znalezienia pokoju 2-os
          >w cenie poniżej 30 euro za noc na początku września?

Nie wiem Kasiu, jak w tym roku będzie: na Paros przy porcie w 2006
          pod koniec sierpnia płaciłam 35 euro za dwójkę, na Naxos - w Chorze,
          na szczycie gdzieś od chyba 6 września 2006 płaciłam 25 euro za
          dwójkę.
          Jak w tym roku - tego nie wiem, a sprawdzę za jakieś 10 dni mniej
          więcej, bo najpierw płynę na Syros (tam tańsze chatki z tego co się
          w internecie póki co zorientowałam to od 35 do 45 e) a dopiero potem
          na te dwie.
          Mnie się wydaje na tyle na ile sie szwędam po Helladzie, że poniżej
          30 e to byłoby bardzo tanio - w maju (przed sezonem) na cykladzkiej
          Andros tego roku płaciłam 50 e za normalną dwójkę bez jakichś
          szczególnych luksusów, rok temu we wrześniu na Ikarii 35 (południe)
          a 40 - północ, na Fourni 25.
          Znam ludzi, którzy maja jakieś szczęście do chatek w Helladzie, ale
          ja do takich nie należę (pewnie szukać nie umiem, sama nie wiem, a
          na pewno nie negocjuję ceny - tego nie umiem w 100%) z tym, że dla
          mnie do 40e za dwójkę to do przyjęcia.
          Pozdrawiam. B.
        • ozlem Re: Paros: Parikia czy Noussa 26.08.09, 16:42
          Jeśli cena, położenie, wyposażenie i opinie innych ludzi są OK, to ja osbiście bym zarezerwowała przez internet. Szczerze wątpie, czy w porcie da Ci sie znaleźć coś tańszego i ładniejszego. 30E to jest bardzo niska cena i za chwilę w necie może jej już nie być ;)
    • bebiak Re: Paros: Parikia czy Noussa 25.08.09, 23:30
      Achhh, jeszcze odnośnie Paros:

- nie umiem nic powiedzieć o plażach bo tak się zdarzyło, że nie plażuję, ale
      widziałam sporo opalających się ciał w Piso Livadi czy Chrissi Akti (tam gdzieś
      tzw "złota plaża" chyba, że coś pokręciłam - sprawdź może); wydaje mi się, że w
      te rejony nawet częstawo autobusy jeździły;

- Paroikia jest lepsza z uwagi na autobusy: moja zasadą jest (ponieważ nie mam
      prawa jazdy) mieszkać w stolicach albo w głównych portach (czasem się weweos
      pokrywa), bo tam największy wybór autobusów;

- nie wiem czy z Naussy pływają statki (takie taksówki wodne) na Antiparos
      (warte grzechu jak dla mnie boskie kastro!): trzy lata temu często pływały z
      Paroikii oraz z Pounty (tu króciutki rejs jeśli spojrzysz na mapkę wyspy).

Pozdrawiam nadal. B.
    • Gość: alojjola Re: Paros: Parikia czy Noussa IP: *.chello.pl 26.08.09, 12:15
      witam, rozważając wybór pomiędzy Paroikią a Naoussą wzięłabym pod uwagę czy
      priorytetem jest plażowanie czy klimatyczne miejsce na wieczorne i nie tylko
      wieczory. Ja wróciłam z Paros na początku sierpnia. Mieszkaliśmy w Paroice,
      Chora zjawiskowa, ale plaża Livadia zdecydowanie ustępuje plaży w Naoussie. Nie
      znaczy to , że jest beznadziejna jakaś. Jest piaszczysta, przy brzegu trochę
      kamieni i uwaga jeżowców. W okolicy portu dosyć wąska im dalej od staje się
      szersza, całkiem ładna, kamienie znikają. Widok na morze mocno ograniczony przez
      pobliski cypel. Leżąc na plaży odnosi się wrażenie zalewu a nie morza przed
      sobą. W Naoussie plaże przepiękne a widoki zjawiskowe ale miasteczko ma bardziej
      wakacyjny charakter. Jest sporo miejsc w Naoussie , z których do obu plaż
      całkiem daleko, jeżeli zdecydujecie się na pobyt w Naoussie, chyba lepiej nie
      decydować się na mieszkanie od osób oferujących noclegi przy promie, tylko
      pojechać do miasteczka autobusem i rozejrzeć się na miejscu Naoussa jest urocza,
      jasna i radosna lecz Paroikia zdecydowanie bardziej klimatyczna. Za samochód
      płaciliśmy 50 euro za dzień, ale to ścisły sezon, we wrześniu będzie taniej a za
      pokój dla 2 osób również 50. W porcie stało wiele osób oferujących noclegi, ale
      my przeszliśmy przez miasto i sami znależliśmy sympatyczny pokój w uroczym,
      greckim domku. Z Pounty co pół godziny odpływa prom na Antiparos, warto , jestem
      zachwycona tą malutką wysepką. Z Paroiki statki pływają również ale rejs trwa
      około godziny a z Punty taniej i płynie zaledwie 15 minut. Paros jest tak
      piękna, że gdziekolwiek mieszkając będziecie zadowoleni, a zupełnie przyzwoita
      komunikacja i niezbyt wielkie rozmiary wyspy pozwalają z każdego miejsca
      dokładnie ją zwiedzić, pozdrawiam Jola
      • bebiak Re: Paros: Parikia czy Noussa 26.08.09, 12:37
        Jolu, a dasz namiar mailem na tę swoją chatkę w Parokii?
        Napisz jakoś, narysuj he he dróżkę od promu, albo od innego miejsca
        typu od kościoła o 99 oknach czy innego miejsca.
        Aaaa, słychać tam było wycie promów? Uwielbiam!
        Myślę, że zamieszkam tam gdzie poprzednio ale tych bungalowków tam
        jest z 5-6 jeno i może nie być miejsc stąd wolę - jesli mam
        możliwość - mieć namiar na coś drugiego.
        Bardzo pozdrawiam. B.
        • Gość: alojjola Re: Paros: Parikia czy Noussa IP: *.chello.pl 26.08.09, 20:00
          witam, oczywiście Beatko, mieszkaliśmy właściwie w 2 miejscach. Niestety w tym,
          które podobało się nam najbardziej tylko przez 4 dni był wolny pokój. To część
          miasta od zamku do tej drugiej plaży przy wiatrakach, czyli na lewo stojąc
          twarzą do portu. Tam było jakoś tak najbardziej tubylczo, w tawernach więcej
          mieszkańców niż turystów i do portu bliziutko. Mieszkaliśmy na wprost tej
          niewielkiej plaży, bezpośrednio przy nie była taka typowo grecka. obdarta
          wypożyczalnia sprzęty nurkowego a troszeczkę powyżej w chudej uliczce w głębi
          nasz dom. To taka spokojniejsza część, docierało tam zdecydowanie mniej turystów
          ale mieszkań sporo , tylko ten początek sierpnia nas zabił. Drugie miejsce to
          przy klasztorach na początku miasteczka od strony portu jachtowego ale tam
          bardziej turystycznie i atmosfera kosmopolityczna. Wiem, że mało precyzyjne są
          moje wskazówki, ale nie zabieram tel. i innych namiarów bo raczej nie wracam do
          tych samych miejsc. Lubię cieszyć się z nowego widoku z balkonu, nowej piekarni
          obok, zaprzyjaźnić się z nowymi sąsiadami, sorry niewiele pomogłam, ale jeżeli 1
          sierpnia było sporo wolnych miejsc, po sezonie nie będziesz miała kłopotów.
          A przy okazji, czasem taka myśl mnie nachodzi, żeby w wyspy na Ateny zamienić,
          uplasować się na którejś z plaż, tam hotel wynająć a do centrum sobie dojeżdzać.
          Rok temu zrobiłam nawet mały rekonesans i na plażę całkiem przyjemną się udałam,
          hoteliki wokół nawet były, tylko tramwaj na Syntagmę wlókł się niemiłosiernie
          prawie godzinę. Wiem, że ty nie plażowa jesteś, ale o ile dobrze pamiętam, twój
          syn takowy scenariusz przerabiał. Czy znalazł inną plaże, może bliżej położoną?
          Temat mocno przyszłościowy, ale gdybyś kiedyś znalazła chwilę będę wdzięczna,
          bardzo pozdrawiam Jola
    • bebiak Re: Paros: Parikia czy Noussa 26.08.09, 23:14
      Dzięki Jolu, już wiem, w których kątach mieszkałaś:-) Ja w zasadzie przy samym
      porcie (w głębi takiego sporego placu za pierwszym rzędem budynków) i słyszałam
      promy, kiedy wpływały do portu... uwielbiam ten sygnał!!! To był rządek kilku
      połączonych bungalowików, a jedynym i plusem i minusem było to, że zaraz obok
      była cukiernia i cholercia jak piekli te ciastka... Bosz... co ja - łakomczuch
      wielki przeżywałam to tylko ja wiem:( A i obok tej cukierni trzeba było przejść,
      żeby wejść do domku - masakra dla mnie!
      Ale za to pioruńsko wygodnie rano bo śniadania tylko tam:-)

A Młody mój we wrześniu rok temu mieszkał w Atenach i na plażę jeździł do
      Varkizy bardzo sobie ją chwaląc zresztą. Kilka lat temu jeździł znacznie bliżej
      bo Kalamaki-Glifada ale prawdę powiedziawszy ateńscy Grecy o tym odcinku nie
      wypowiadają się najlepiej (jeśli chodzi o czystość wody, ale zawsze tam mnóstwo
      ludzi) stąd raczej wskazane właśnie Varkiza, Voula, Voulagmeni chyba też się łapie.
      Wyciągnąć Ci od naszych Polek w Grecji wątek jak pisały Młodemu o dojeździe do
      Varkizy?
      Pozdrawiam bardzo i ciepło:) B.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka