Dodaj do ulubionych

gra na fortepianie

15.03.06, 13:16
Szukam kontaktu z rodzicami,których dzieci grają na fortepianie w celu
wymiany doświadczeń i materiałów dydaktycznych.

Obserwuj wątek
    • mart44 Re: gra na fortepianie 28.04.06, 09:42
      A kim ty jesteś?smile Te doświadczenia, a zwłaszcza materiały to sprawa nauczyciela
      fortepianu. Jak jesteś "tylko" rodzicem to radzę poszukać dobrego nauczyciela i już.
      • bb12 Re: gra na fortepianie 28.04.06, 20:27
        Jestem zwykłą matką.
        Moja córka bierze lekcje gry u nauczyciela szkoły muzycznej [jej starsza
        siostra,absolwentka PSM, również uczyła się u tej samej pani].Ona jednak w
        przeciwieństwie do siostry rozpoczynała naukę dośc późno ,w wieku 7 lat.
        Metody gry są dostosowane typowo do starszych dzieci.Aby nauka nie była żmudna
        wykonuję np.karty do gry w celu szybszego zapamiętania nut [gramy w memo lub
        Piotrusia tymi kartami].

Jakoś tak nieprzychylnie odebrałam Twój post.
        Acha,mam doświadczenie w pracy z dziećmi w wieku przeszkolnym [jestem
        nauczycielką przedszkola]i gram dość dobrze na fortepianie oraz gorzej na kilku
        innych instrumentach .
        • rycerzowa Re: gra na fortepianie 29.04.06, 23:40
          Nie irytuj się. Na forum bywają rodzice i naukowcy (osoby zbierajace materiały
          np. do pracy licencjackiej lub do artykułu. Najlepiej się dokładnie przedstawić.

Moje dzieci też zaczynały naukę w wieku 7 lat, ale miały koleżanki i kolegów
          absolwentów ogniska muzycznego, które uczyły się od 4-go roku życia.
          Rzeczywiście, metody uczenia maluszków są zupełnie inne, tzw. beznutowe.
          Pozdrawiam, życzę wielu wspaniałych chwil przy fortepianie.
          • mart44 Re: gra na fortepianie 16.10.06, 13:43
            Rzeczywiście nie ma co się irytować, bo nie miałam nic złego na myśli. Jestem
            nauczycielem fortepianu i dlatego się pytam bo dziwią mnie takie pytania - z
            czego piszesz wychodzi na to, że Twoja córka uczy się u jakiejś pani (której -
            jak się domyślam płacisz za te lekcje), ale to Ty wymyślasz sposoby jak ułatwić
            jej naukę. Wg mnie to trochę bez sensu - najlepiej znaleźć nauczyciela, który ma
            doświadczenie w pracy z tak małymi dziećmi. Jeśli jesteś z Krakowa - napisz,
            mogę Ci kogoś polecić (nie siebiesmile). Poza tym są szkoły Suzuki i Yamahy, które
            się specjalizują w uczeniu od niemowlęctwa.
            Poza tym, osobiście uważam, że w okresie przedszkolnym o wiele więcej dają
            zajęcia umuzykalniające i lepiej procentują w przyszłości. Nauka gdy na
            instrumencie we wczesnym wieku może zaowocować skrzywieniem aparatu (małemu
            dziecku trudniej jest kontrolować rękę). Ogólnie rzecz biorąc - jest to bardzo
            delikatna sprawa wymagająca doświadczonego fachowca, także jeszcze raz polecam
            poszukanie takiegoż.wink
            • bb12 Re: gra na fortepianie 22.10.06, 15:02

Córka uczy się nadal u nauczycielki klasy fortepianu ze szkoły muzycznej[od
              początku ta sama] ;jest już łatwiej ,nutki opanowała na zasadzie gry w karty
              [znalazłam ksiażkę po starszej "Fortepian dla najmłodszych"M.Preuschoff-
              Kaźmierczakowej,na końcu świetny dodatek i to wykorzystałam ].
              Od tego roku szkolnego zajęcia ma w towarzystwie "MAM talent"przy Państwowej
              Szkole Muzycznej 1 i 2 stopnia w Rybniku .Doszło kształcenie słuchu ,Kaja
              trochę drukuje w zeszycie ,a troche pisze jej pani .
              Gra dość dobrze .Rączka ładnie leży .Wszystko ok .
              Za rok pójdzie do szkoły muzycznej .
              • mart44 Re: gra na fortepianie 24.10.06, 13:28
                No i wszystko w porządku.smile
                • bb12 Re: gra na fortepianie 26.10.06, 19:53
                  Pochwalę się,że ma popis 9 listopada w sali koncertowej w PSM .Utworki [dwa ]
                  króciutkie i prościutkie .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka