Dodaj do ulubionych

Sevilla czy Cordoba

IP: 80.224.63.* 02.08.13, 11:28
Mozemy zwiedzic tylko jedno z tych miast, ktore byscie wybrali na naszym miejscu ?
Z gory dziekuje za podpowiedzi :-)
Obserwuj wątek
    • Gość: pedeka.pl Re: Sevilla czy Cordoba IP: *.nask.waw.pl 05.08.13, 12:38
      Trudny wybór - jednak Sevilla. Jest bardziej różnorodna i ma chyba nieco więcej do zaoferowania niż Cordoba. Uwaga - teraz jest tam gorąco -w obu miastach. Zajrzyj na stronę www.pedeka.pl tam sporo ciekawych podrózniczych klimatów
    • Gość: halszka Re: Sevilla czy Cordoba IP: 88.220.127.* 05.08.13, 18:17
      Mnie bardziej zauroczyła Cordoba. Sewilla to duże miasto z wieloma atrakcjami, a Cordoba - dla mnie "miasteczko" do połażenia, pozaglądania w rożne patia, "zgubienia" się w jej krętych i wąskich uliczkach.... Zależy, jakie wolisz klimaty. Oj, tylko gorąco będzie bardzo.... Pozdrawiam
    • Gość: myszka Re: Sevilla czy Cordoba IP: *.224.63.202.static.user.ono.com 07.08.13, 11:38
      dziekuje za podpowiedzi, wybralismy Cordobe ze wzgledu na meczet, Sevilla innym razem :-)
      • mrowka118 Re: Sevilla czy Cordoba 14.09.13, 19:26
        Jak dla mnie to wybraliście idealnie. Mam nadzieje, że wakacje się udały :)
    • Gość: tpadm Re: Sevilla czy Cordoba IP: *.dynamic.chello.pl 23.08.13, 01:19
      Gdyby kogoś interesowało to mam sporo opisanych zdjęć z obu miast.
      Tutaj Kordoba: trippics.pl/pl/article/view/1
      A tutaj Sewilla: trippics.pl/pl/article/view/85

W Sewilli jest więcej atrakcji (największa gotycka katedra na świecie, grób Kolumba, największy drewniany budynek na świecie itp), ale meczet z Kordoby jest unikatem na skalę światową.
    • Gość: Zenek Re: Sevilla czy Cordoba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.13, 18:12
      Ja bym jednak wybrał Cordobę. Gotyckie katedry są w wielu miastach Hiszpanii i Francji. Ta w Sevilli wcale nie jest najstarsza , tylko największa spośród katedr gotyckich. Notabene katedra w Toledo jest dosyć podobna. Tylko , że w Sevilli jest jeszcze Giralda, zabytek po Maurach. Ale nic nie może się równać z cordobańską Mesquitą. Takiej budowli nie znajdziemy nigdzie na świecie.A spacery urokliwe po mieście to same w sobie niezapomniane doznania. I w wąskich , zacienionych uliczkach nawet nie jest zbyt gorąco, mimo , że w słońcu jest około 40 st. Ponadto w Alcazar jest spora kolekcja pięknych rzymskich mozaik, bogatsza kolekcję widziałem tylko w muzeum Bardo w Tunisie. Tak więc mimo wszystko - Cordoba. W tym roku jadąc z Cordoby do Portugalii chcieliśmy jeszcze raz obejrzeć Sevillę, niestety z braku miejsc parkingowych nie udało nam się nigdzie zatrzymać. Oglądając wieże katedry z oddali , pojechaliśmy dalej bez zatrzymania. Ale to już opowieść na inną historię.Siedem lat temu udało mi się zaparkować na bezpłatnym miejscu postojowym całkiem blisko katedry. Teraz niestety , nie. Pozdrawiam
    • Gość: mmmm Re: Sevilla czy Cordoba IP: *.dynamic.mm.pl 10.03.14, 20:52
      Cordoba

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka