Dodaj do ulubionych

Lisbona czy Sevilla

IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.04.17, 13:54
hej.bedziemy 10 dni w Algarve i zamierzamy zrobic jedna dluzsza wycieczka. zastanawiam sie czy do Lisbony czy Sevilli. Doradzicie?Jakie macie zdanie na ten temat?
Obserwuj wątek
    • Gość: zero Re: Lisbona czy Sevilla IP: *.dynamic.chello.pl 18.04.17, 18:08
      asiunia napisał(a):
      ...bedziemy 10 dni w Algarve i zamierzamy zrobic jedna dluzsza wycieczka.
      zastanawiam sie czy do Lisbony czy Sevilli
      .

Oba miejsca to IKONY !
      Sugerujemy do obu cudownych miejsc dołączyć: Kordobę i Sintrę > Lokalizacja
      Polecamy sprawdzone bazy do zwiedzania:
      Sevilla + Kordoba => kemping Villsom
      Lizbona + Sintra => kemping Lisboa
    • ja.s.i.u Re: Lisbona czy Sevilla 20.04.17, 18:48
      Sevilla to zupełnie inna bajka i zostaw sobie ją, jak przyjedziesz do Costa del Sol. Na dłużej, żeby i inne atrakcje Andaluzji zobaczyć. Ja stawiałbym na Lisbonę. Jeśli to ma być jednodniowa wycieczka, to tylko na Lisbonę. Wjeżdżacie przez most Ponte 25 de Abril (wcześniej fotostop pod figurą Chrystusa), później chyba nad Tagiem do klasztoru Jerónimos (tam podpisano tzw, traktat lisboński, reformujący Unię Europejską), oczywiście tuż przy klasztorze trzeba spróbować oryginalnych ciasteczek, odwiedzając Pastéis de Belém. Następne zdjęcia już nad Tagiem, Torre de Belém i wracając pomnik odkrywców.

A później może zamek św. Jerzego. Przejażdżka tradycyjnym tramwajem (biletu w tramwaju nie sprzedają) i zwiedzanie centrum. Na mnie wrażenie zrobił odbudowany po pożarze kościół w pobliżu Rossio (centralny punkt miasta) i smak tradycyjnej wiśniówki (Ginjinha) w maleńkim barze tuż obok. Na zupę w południe proponuję Padaria Portuguesa. Taniutko, a smacznie, Z Rossio kierujecie się w stronę najszerszej drogi - Av de Liberdade.

A gdzie Alfama? A winda wywożąca na taras widokowy, z czasów Gustawa Eiffla (ja na ten taras wchodzę uliczką od tyłu, bo nie chce mi się stać w kolejce, od strony ruin Convento do Carmo. A oceanarium, a ...

No i powrót mostem Vasco da Gama. Będziecie wykończeni, ale zachwyceni jakie to piękne miasto, dlatego ja bym Sintry nie dorzucał. Zaliczycie Sintrę może razem z Fatimą? No tak, ale do Coimbry (godzina drogi z Fatimy) też warto by jechać.

Ale Lisbona, przy ogromnym szacunku do Andaluzji u mnie wygrywa. Myślę, że i dla was będzie to korzystny wybór.
      • Gość: asiunia Re: Lisbona czy Sevilla IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.04.17, 12:43
        bardzo dziekuje Ci za ten fantastyczny opis. Myle, ze wlasnie tak zrobimy. Lepiej choc troszke "liznac" stolicy Portugalii, gdy juz jestesmy w tym kraju. A na Seville przyjdzie jeszcze pora ;) Pozdrawiam serdecznie
        • Gość: cipunia słodka Re: Lisbona czy Sevilla IP: *.internetia.net.pl 21.04.17, 17:32
          Asiuniu, infantylna pieszczoszko, lecisz samolocikiem z tatuńciem?
          • Gość: asiunia Re: Lisbona czy Sevilla IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.04.17, 20:06
            ale mnie rozbawilas "slodka cipuniu"
            • Gość: cipunia słodla Chlebuś, masełko i herbatka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.17, 11:52

Ty mnie też asiuniu.
              Papatki z buźaczkami.
    • lordsidious Re: Lisbona czy Sevilla 01.11.17, 12:51
      Szczerze, stamtąd chyba ciekawiej wypada Lizbona. Zresztą mam wrażenie, że choć to bliskie miasta, to jednak są bardzo odmienne od siebie. Lizbona jest przede wszystkim większa i jako całość bardziej atrakcyjna, zwłaszcza jak się doda Sintrę czy okolicę.
      O Lizbonie trochę więcej pisaliśmy tutaj: www.filmowe-szlaki.pl/2017/09/06/lizbona-i-bond/
      Sewilla to już inna bajka. Centrum z ogrodami jest przepiękne, z pewnością także warte zobaczenia, ale stamtąd warto jeszcze skoczyć do innych miejsc w Andaluzji, czyli przede wszystkim Kordoby i Grenady. Razem tworzą niesamowite wrażenie. O Sewilli zaś pisaliśmy tutaj: www.filmowe-szlaki.pl/2016/07/06/sewilla-na-filmowo/ - zresztą Kordoba i Grenada także są tam gdzieś wspomniane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka