Dodaj do ulubionych

Wejście do Alhambry

26.05.16, 13:21
Mam pytanie, czy jeśli ma się bilet na godz.14 czyli wejście do pałacu jest na tą godzinę, to czy na cały teren Alhambry można wejść wcześniej, czy te sesje poranna i popołudniowa ograniczają to wejście o dowolnej godzinie?
Dzięki za odp jeśli ktoś wie:))
Obserwuj wątek
    • gabrysiowe.podroze Re: Wejście do Alhambry 26.05.16, 13:55
      Z tego co ja pamietam, to o tej godzinie masz wejscie do Palacu (lepiej sie nie spoznic), a na teren calej Alhambry mozesz wejsc juz rano. Chodzi o to, ze tylko niewielka ilosc osob moze znajdowac sie w Palacu i dlatego wyznaczaja te godziny wejscia :)

www.gabrysiowepodroze.com/2015/dzien-16-granada-alhambra-13-wrzesnia-2015/
      • fankacro Re: Wejście do Alhambry 26.05.16, 20:25
        Dzięki:) A jak było z tym drukowaniem biletu w bankomacie, bo gdzieś wynalazłam, że trzeba mieć kartę z tego banku hiszpańskiego, co mi się trochę dziwne wydaje:) O tym, ze trzeba mieć nr swojej karty to już wyczytałam i że trzeba prowizję zapłacić to też, ale jak to było w praktyce? :)
        • Gość: halszka Re: Wejście do Alhambry IP: *.121.66.236.dyn.user.ono.com 28.05.16, 19:25
          Trzeba mieć kartę, którą płaciłeś za bilety. Drukowanie odbywa się bez problemów w bankomatach banku LaCaixa (ja miałam kartę hiszpańską) albo w zabytkowym budynku Corral del Carbón, ul. Reyes Catolicos. Na początku maja byłam tam, więc jak masz pytania, pisz. Miłego zwiedzania!
          • fankacro Re: Wejście do Alhambry 28.05.16, 20:39
            Dziękuję bardzo:) A widzisz, czyli karta hiszpańska może być konieczna, ale to przetestujemy wcześniej w Nerja, gdzie będziemy mieszkać:) Ile czasu trzeba przeznaczyć na spokojne zwiedzanie, bo z Nerja dojedziemy Pksem, więc musimy wszystko czasowo zaplanować i dopasować do autobusu.. A jeszcze przecież trzeba Granadę zobaczyć:)
            • Gość: halszka Re: Wejście do Alhambry IP: *.121.66.236.dyn.user.ono.com 29.05.16, 23:49
              Wszystko zależy od Was - czy chcecie przejść szybkim krokiem (co może być utrudnione przez liczne grupy turystów) czy napawać się pięknem ogrodów, podziwiać budowle i robić zdjęcia. Ostatnim razem miałam wejście do Pałaców o 13.30, to z apartamentu przy Calle Elvira (dużo dobrych barów) wyszliśmy około 9.30, 40minut później wchodziliśmy na teren ogrodów Generalife. Kolo 13.15 zasiedliśmy na murku, by się posilić własnymi kanapkami, później kolejka do wejścia do Pałaców, Pałace, a po wyjściu zobaczyliśmy jeszcze Alcazabe. Tren Alhambry opuszczaliśmy około 14.30. Na pewno można to zrobić szybciej, ale na pewno można też dłużej ;) Mi zwykle wszystko zajmowało 3- 4godziny, łącznie z kanapkami i "zwiedzaniem" sklepów.
              • fankacro Re: Wejście do Alhambry 30.05.16, 10:56
                Dzięki za cenne rady, też będziemy mniej więcej tak wchodzić, zgooglowałam Calle Elvira, bardzo przyjemnie:)
                • Gość: halszka Re: Wejście do Alhambry IP: *.121.66.236.dyn.user.ono.com 30.05.16, 20:40
                  Nie ma sprawy :) Polecam Piękną i Bestię przy ulicy Cárcel Baja (La Bella y la Bestia), Los Diamantes przy Plaza Nueva, La Bodega Casta?eda. O miejscu, które nazywa się Mirador de San Nicolas nawet nie wspominam, bo wiadomo, ze tam trzeba być (mi najbardziej podoba się to miejsce ciut przed zachodem słońca). Pozdrawiam
            • annrk Re: Wejście do Alhambry 31.05.16, 18:11
              @fankacro - karta hiszpańska nie jest konieczna. Musisz mieć tę kartę, którą płaciłaś za bilet. Wiem, bo w ten sposób robiłam we wrześniu. W bankomacie Caixa.
              • fankacro Re: Wejście do Alhambry 31.05.16, 20:48
                Dzięki bardzo:)
    • Gość: gg Re: Wejście do Alhambry IP: *.ipcom.comunitel.net 27.05.16, 12:41
      BILET OKREŚLA tylko godzinę wejścia do pałacu Nasrydów, jeśli sie spóźnimy bilet przepada.
      całą resztę zwiedzamy w wybranym dla siebie tempie, czasie i kolejności
      oczywiście wyróżniona sesja poranna/po południowa oznacza że powinniśmy zwiedzać resztę w tych godzinach. czyli jeśli pałac mamy na 13.00 to resztę powinniśmy zwiedzić wcześniej.
      i odwrotnie. mając wizytę na 14.00 ogrody zwiedzamy po wyjściu z pałacu.
      Przypuszczam, że nikt nas nie wyrzuci z parku, ale odradzam zwiedzanie parku w godzinach południowych ze względu na nie miłosierny upał....
    • Gość: l Re: Wejście do Alhambry IP: 193.0.242.* 30.05.16, 13:04
      Byłem w tamtym roku. Wyglądało to tak, że na bilecie były 2 godziny. U mnie 14 i 17. 14 - to wejście do ogrodów i od tej godziny mogłem zwiedzać praktycznie wszystko z wyjątkiem pałacu. Do wieczora czasu jest aż nadto. Natomiast w przypadku pałacu ta godzina była bardzo ściśle przestrzegana.
      Więcej tutaj: www.filmowe-szlaki.pl/2016/02/17/grenada/
      • sandra00 Re: Wejście do Alhambry 13.06.16, 09:33
        Witam ! widzę że trafiłam na odpowiednich forumowiczów - jedziemy pierwszy raz do Hiszpanii i być może po raz pierwszy zdecydowalibyśmy się na zwiedzanie bez biur . Będziemy w Torremolinos jak można dojechać do Alhambry wynajętym samochodem czy może pociągiem ( dla dziecka byłby to większa atrakcja ) i czy bilety na zwiedzanie można kupić od ręki i za gotówkę , co jeszcze można i jakim środkiem transportu pozwiedzać w promieniu 200 km ! dziękuję
        • Gość: gg Re: Wejście do Alhambry IP: *.ipcom.comunitel.net 13.06.16, 15:49
          Bilety do Alhambry również można dostać w kasach, lecz w szczycie turystycznym raczej zalecałbym kupić poprzez internet.
          bo jest określona pula, a nie wiemy ilu będzie chętnych, to raz
          a dwa, że może okazać się że bilet będzie dostnępny na ostatnie godziny dnia, czyli musielibyście czekać cały dzień na wejście. za biletami trzeba by było ustawić się wcześnie rano bo po południu raczej już nie będą dostępne.

druga sprawa...dojazd środkami komunikacji publicznej jest męczący ze względu na brak bezpośrednich połączeń jak i częstotliwości ich kursowania....dojazd z okolic Malagi zajmie wam samochodem około 2,5- 3h, pociągiem czy autobusem o wiele więcej choćby ze względu że musicie dojechać/wrócić do/z Malagi. no i o godzinie wejścia do Pałacu nie wspomnę...musicie to zgrać z komunikacją publiczną, bo z dworca kolejowego do Alhamby jest jeszcze kawałek drogi
          dla dzieciaków robi się to całodzienna męcząca wyprawa.
          zobacz jest tylko jeden bezpośredni autobus do granady

www.avanzabus.com/web/horarios/horarios-de-autobus-desde-torremolinos-todos-los-destinos.html
          lepiej już wynająć auto i być niezależnym .możecie spokojnie jeszcze sobie zwiedzać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka