IP: *.pl 23.09.02, 11:53
Która strona Teneryfy jest lepsza płn. czy pd. i dlaczego? Słyszałem, że są
spore różnice w klimacie.
Obserwuj wątek
    • loveteneryfe.eu Re: teneryfa 10.05.13, 10:50
      Witam,
      Północ i południe Teneryfy to trochę jak dwie wyspy :). Południe jest mocno półpustynne, turystyczne, tutaj znajdują się największe skupiska turystyki komercyjnej takie jak Las Americas czy Costa Adeje oraz wszystkie atrakcje poza Loro Park. Minusy takie , że widokowo ta część wyspy/wybrzeża nie jest ciekawa. Dużo tu rozpczętych inwestycji budowlanych, które straszą swoim wyglądem, plantacje bananowców są przykryte szarą materią w celu zatrzymania wody i przyroda jest niestety bardzo skąpa - brakuje zieleni. Północ, poza Puerto de La Cruz nie jest tak obsadzona turystami i miasteczkami typowo turystycznymi. Na północy jest dużo zieleni, ta część wyspy jest pod wpływami wilogotnych prądów z nad Atlantyku natomiast południe z nad Sahary. Na północy częstrze opady wystepują w okresie listopada, grudnia, stycznia i lutego (średnio siedem dni w miesiącu, przy tem.powietrza plus/minus 20C, temperatura woda 18-19C zimą). Na północy architektura typowo staro kanaryjska i bardziej autentyczny klimat wyspy. Warto zobaczyć całą wyspę ponieważ jest bardzo różnorodna ! i każdy znajdzie tutaj miejsce dla siebie :)
      Tutaj więcej o klimacie: www.loveteneryfe.eu/czy-na-polnocy-teneryfy-pada-deszcz/
      pozdrawiam
    • Gość: skara Re: teneryfa IP: *.Red-83-35-111.dynamicIP.rima-tde.net 27.05.13, 18:04
      Ja też mogę polecić Puerto de Santiago. Zakwaterowanie znalazłam przez internet.
      Północ w styczniu była dość mocno zachmurzona, ale latem ponoć jest przyjemnie. Na pewno odradzam Playa Americas, itp. jeśli nie lubisz blokowisk betonowych. Jeśli w ogóle Ci nie zależy na plaży to San Cristobal de la Laguna jest śliczne. Tyle że do atrakcji wyspy daleko więc to raczej miejsce na weekend niż na tydzień.
      • mojacar Re: teneryfa-Dial World Exchange 01.08.14, 18:43
        Korzystam wyłącznie z apartamentów w pilnowanych ośrodkach wczasowych na południu Teneryfy.
        Np.w Playa las Americas,Playa Paraiso.Apartamenty mają pełne wyposażenie standartu 5 gwiazdek w tym z kuchnią i tarasem.Jest duży basen i leżaki.
        Wynająć je można tylko przez Dial World Exchange o każdej porze roku za 340 euro za tydzień pobytu dla całej rodziny czyli np.6 osób.
        Dlaczego na południu?Bo w innych miejscach nie zabardzio jest co robić a poza tym nie ma plaży.
      • jot.be Re: teneryfa 27.08.15, 15:18
        Jak temperatura / wiatr w Puerto de Santiago w zimie?
        Właśnie rozważam takie wakacje...
        • mocno.zdziwiona Re: teneryfa 28.08.15, 10:10
          W styczniu trafiłam na 22 stopnie, raczej bezwietrznie. Na słońcu krótki rękaw, w cieniu cienki sweterek. Bardzo przyjemnie.
        • Gość: Ada Re: teneryfa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.15, 00:09
          Byłam parę lat temu w grudniu przed świętami, temperatura pomiędzy 25-28, prawie codziennie kilka razy padało, ale deszcz trwał 10 minut a potem świeciło słońce. Noce były ciepłe, nie przypominam sobie byśmy ubierali swetry. Cieplutko, a po wylądowaniu w Warszawie -15 :-)
      • Gość: agaga Re: teneryfa IP: *.rev.ndi.net.pl 28.06.16, 20:55
        Hej,
        A może ktoś dokładnie opisać jak wybrać się do Masci i zejść wąwozem w dół, gdzie zaparkować pożyczony samochód, gdzie kupić bilet na taksówke wodną itp. ma ktoś doświadczenie w tym temacie i może coś doradzić?
    • brcspr Re: teneryfa 24.08.15, 17:17
      Jeżeli ma być słonecznie, bezchmurnie i sucho to południe - jak trochę chmur i chłodniej to północ - zdjęcia z południa i północy Teneryfy: www.digitalphoto.pl/foto-blog/galeria/12-Zwiedzanie_Teneryfy.php
      • ortpol Re: teneryfa 24.09.15, 01:15
        W zimie to zależy jak sie trafi. Może być 30C a może być i 15. Ja nigdzie tak nie zmarzlem jak na Teneryfie właśnie....
    • fromviewof Re: teneryfa 24.09.15, 08:55
      Byłam w tym roku w styczniu na Teneryfie oraz teraz sierpień/wrzesień. Teraz jak i na początku roku byliśmy na południu w Puerto de Santiago. Tu macie wszystko co potrzebne fromviewof.com/wyspy-kanaryjskie-teneryfa-krolowa-kanarow/ styczniową, upalną pogodą byłam bardzo zaskoczona. Ostatniego dnia spaliłam nogi na słońcu bo zasnęłam na plaży ?
    • Gość: Gość Re: teneryfa IP: *.static.ip.netia.com.pl 15.03.16, 11:19
      Jak chcesz więcej słońca i większe temperatury to południe i zachód. Tu masz trochę informacji teneryfazwiedzanie.blogspot.com
    • ortpol Re: teneryfa 11.05.16, 17:15
      Podobno czy wiesz o tym na pewno? Czyżby konkurencja?
      • ja.s.i.u Re: teneryfa 11.05.16, 19:14
        Konkurencja to by była, gdyby podał namiary na własną stronę.

A poziom stronki na blogspocie rzeczywiście jest wyjątkowo mizerny. Z drugiej strony, jeśli dziecko dostało na komunię aparat i laptopa i udziela się w ten sposób, to może przymknąć oko na infantylność bloga i mimo wszystko nabić mu ten licznik wejść? Nie kosztuje, a jeśli się dzieciak ucieszy, to czemu by nie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka