Gość: roy IP: *.pl 23.09.02, 11:53 Która strona Teneryfy jest lepsza płn. czy pd. i dlaczego? Słyszałem, że są spore różnice w klimacie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
loveteneryfe.eu Re: teneryfa 10.05.13, 10:50 Witam, Północ i południe Teneryfy to trochę jak dwie wyspy :). Południe jest mocno półpustynne, turystyczne, tutaj znajdują się największe skupiska turystyki komercyjnej takie jak Las Americas czy Costa Adeje oraz wszystkie atrakcje poza Loro Park. Minusy takie , że widokowo ta część wyspy/wybrzeża nie jest ciekawa. Dużo tu rozpczętych inwestycji budowlanych, które straszą swoim wyglądem, plantacje bananowców są przykryte szarą materią w celu zatrzymania wody i przyroda jest niestety bardzo skąpa - brakuje zieleni. Północ, poza Puerto de La Cruz nie jest tak obsadzona turystami i miasteczkami typowo turystycznymi. Na północy jest dużo zieleni, ta część wyspy jest pod wpływami wilogotnych prądów z nad Atlantyku natomiast południe z nad Sahary. Na północy częstrze opady wystepują w okresie listopada, grudnia, stycznia i lutego (średnio siedem dni w miesiącu, przy tem.powietrza plus/minus 20C, temperatura woda 18-19C zimą). Na północy architektura typowo staro kanaryjska i bardziej autentyczny klimat wyspy. Warto zobaczyć całą wyspę ponieważ jest bardzo różnorodna ! i każdy znajdzie tutaj miejsce dla siebie :) Tutaj więcej o klimacie: www.loveteneryfe.eu/czy-na-polnocy-teneryfy-pada-deszcz/ pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skara Re: teneryfa IP: *.Red-83-35-111.dynamicIP.rima-tde.net 27.05.13, 18:04 Ja też mogę polecić Puerto de Santiago. Zakwaterowanie znalazłam przez internet. Północ w styczniu była dość mocno zachmurzona, ale latem ponoć jest przyjemnie. Na pewno odradzam Playa Americas, itp. jeśli nie lubisz blokowisk betonowych. Jeśli w ogóle Ci nie zależy na plaży to San Cristobal de la Laguna jest śliczne. Tyle że do atrakcji wyspy daleko więc to raczej miejsce na weekend niż na tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
mojacar Re: teneryfa-Dial World Exchange 01.08.14, 18:43 Korzystam wyłącznie z apartamentów w pilnowanych ośrodkach wczasowych na południu Teneryfy. Np.w Playa las Americas,Playa Paraiso.Apartamenty mają pełne wyposażenie standartu 5 gwiazdek w tym z kuchnią i tarasem.Jest duży basen i leżaki. Wynająć je można tylko przez Dial World Exchange o każdej porze roku za 340 euro za tydzień pobytu dla całej rodziny czyli np.6 osób. Dlaczego na południu?Bo w innych miejscach nie zabardzio jest co robić a poza tym nie ma plaży. Odpowiedz Link Zgłoś
jot.be Re: teneryfa 27.08.15, 15:18 Jak temperatura / wiatr w Puerto de Santiago w zimie? Właśnie rozważam takie wakacje... Odpowiedz Link Zgłoś
mocno.zdziwiona Re: teneryfa 28.08.15, 10:10 W styczniu trafiłam na 22 stopnie, raczej bezwietrznie. Na słońcu krótki rękaw, w cieniu cienki sweterek. Bardzo przyjemnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: teneryfa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.15, 00:09 Byłam parę lat temu w grudniu przed świętami, temperatura pomiędzy 25-28, prawie codziennie kilka razy padało, ale deszcz trwał 10 minut a potem świeciło słońce. Noce były ciepłe, nie przypominam sobie byśmy ubierali swetry. Cieplutko, a po wylądowaniu w Warszawie -15 :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agaga Re: teneryfa IP: *.rev.ndi.net.pl 28.06.16, 20:55 Hej, A może ktoś dokładnie opisać jak wybrać się do Masci i zejść wąwozem w dół, gdzie zaparkować pożyczony samochód, gdzie kupić bilet na taksówke wodną itp. ma ktoś doświadczenie w tym temacie i może coś doradzić? Odpowiedz Link Zgłoś
brcspr Re: teneryfa 24.08.15, 17:17 Jeżeli ma być słonecznie, bezchmurnie i sucho to południe - jak trochę chmur i chłodniej to północ - zdjęcia z południa i północy Teneryfy: www.digitalphoto.pl/foto-blog/galeria/12-Zwiedzanie_Teneryfy.php Odpowiedz Link Zgłoś
ortpol Re: teneryfa 24.09.15, 01:15 W zimie to zależy jak sie trafi. Może być 30C a może być i 15. Ja nigdzie tak nie zmarzlem jak na Teneryfie właśnie.... Odpowiedz Link Zgłoś
fromviewof Re: teneryfa 24.09.15, 08:55 Byłam w tym roku w styczniu na Teneryfie oraz teraz sierpień/wrzesień. Teraz jak i na początku roku byliśmy na południu w Puerto de Santiago. Tu macie wszystko co potrzebne fromviewof.com/wyspy-kanaryjskie-teneryfa-krolowa-kanarow/ styczniową, upalną pogodą byłam bardzo zaskoczona. Ostatniego dnia spaliłam nogi na słońcu bo zasnęłam na plaży ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: teneryfa IP: *.static.ip.netia.com.pl 15.03.16, 11:19 Jak chcesz więcej słońca i większe temperatury to południe i zachód. Tu masz trochę informacji teneryfazwiedzanie.blogspot.com Odpowiedz Link Zgłoś
ortpol Re: teneryfa 11.05.16, 17:15 Podobno czy wiesz o tym na pewno? Czyżby konkurencja? Odpowiedz Link Zgłoś
ja.s.i.u Re: teneryfa 11.05.16, 19:14 Konkurencja to by była, gdyby podał namiary na własną stronę. A poziom stronki na blogspocie rzeczywiście jest wyjątkowo mizerny. Z drugiej strony, jeśli dziecko dostało na komunię aparat i laptopa i udziela się w ten sposób, to może przymknąć oko na infantylność bloga i mimo wszystko nabić mu ten licznik wejść? Nie kosztuje, a jeśli się dzieciak ucieszy, to czemu by nie? Odpowiedz Link Zgłoś