Dodaj do ulubionych

Blanes czy Calella co wybrac?

IP: 195.116.5.* 23.02.06, 10:42
Wybieram sie w czerwcu do Hiszpanii. Mam bilety lotnicze i to wszystko (w
jedna strone lece do Girony, a z powrotem z Barcelony).
Teraz staram sie wybrac miejscowosc i hotel.
Prosze o jakies rady.

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Beata Re: Blanes czy Calella co wybrac? IP: *.VERIZONE.COM.PL / *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.06, 11:54
      W Calelli nie byłam a w Blanes 11 lat temu , ale baaardzo mi sie podobało. Własciwie wszystko tam jest. Swietna promenada, bardzo ladna plaza, i hotele i campingi(byłam na Vora MAr -bardzo przyjemny kemping)i mnostwo sklepow,dyskotek, knajpek. To dosc duze miasto(jedni mowia ze najwieksze na Costa Brava inni ze to LLoret jest najwieksze)połaczenie wszedzie dogodne. I strasznie mili tam ludzie:)Z tego co widzialam na forum większosc osób poleca Blanes i ja sie do nich dolączam.! Pozdrawiam
    • Gość: salmi Re: Blanes czy Calella co wybrac? IP: *.sdl.vectranet.pl 23.02.06, 17:57
      hej,
      polecam obydwie miejscowosci, piekne, cichutkie, nie to co Lloret-wielkie
      dicso,pozdro
    • aseretka Re: Blanes czy Calella co wybrac? 24.02.06, 07:41
      Jeśli myślisz o Calella de Palafrugell to, moim zdaniem, zdecydowanie jest to
      ciekawsze miejsce do wypoczynku niz Blanes. Wybrzeże jest tutaj skaliste z
      licznymi małymi zatoczkami i piaszczystymi plażami, niestety w sezonie prawie
      zawsze zatłoczonymi. Wokół miasta jest ich sześć, a za najładniejszą uchodzi
      Platja del Golfet.
      Wokół miasta jest wiele szlaków spacerowych, np. do przylądka Cap Roig (4 km od
      miasta), gdzie znajduje się arystokratyczna rezydencja otoczona ogrodem
      botanicznym Castell i Jardins de Cap Roig. Ogród, o powierzchni 8 hektarów,
      rozłożony na tarasach sięgających urwistego brzegu, został założony przez
      rosyjskiego emigranta w latach dwudziestych XX w. Obejrzeć tu możemy rośliny z
      całego świata. Ogród czynny jest w lecie codziennie w godzinach 8-20 (wstęp
      niestety płatny), a z Calella prowadzi do niego dobrze oznaczona ścieżka.
      Niedaleko Palafrugell znajdują się kolejne malownicze miejscowości: Llafranc i
      Tamariu. Podobnie jak Calella wznoszą się one na stromych wzgórzach, górujących
      nad własnymi zatoczkami.
      Spacer wzdłuż wybrzeża z Calella do Llafranc trwa około 20-30 minut.
      Miejscowość uchodzi za bardzo snobistyczną, ale warto ją odwiedzić. Jest tu
      ładna plaża i elegancka marina, na wzgórzu nad zatoką rozłożone się apartamenty
      i wille.
      Około 4 km na północ od Llafranc znajduje się urocza miejscowość Tamariu
      słynące z pięknej plaży położonej w ustronnej zatoczce. Ze znajdującej się tu
      latarni morskiej rozpościera się wspaniały widok na miejscowości nad morzem i
      leżące w głębi lądu Palafrugell.
      • Gość: Johny Re: Blanes czy Calella co wybrac? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 19:34
        Aseretka - na pewno nie chodzi o Calella de Parafruguell, chodzi o tą Calellę
        niedaleko Canet de Mar. Z tych dwóch wole Blanes, ale jeśli już w tamtą strone
        to najlepiej Tossa.
    • Gość: amon Re: Blanes czy Calella co wybrac? IP: *.ino.tvknet.pl / 213.199.216.* 24.02.06, 20:43
      Nie byłem w Calelli, ale Blanes jest śliczne. Masz wszystko na miejscu:
      superplaże, sklepy, przemiłych ludzi. Co ważne - Blanes nie jest żadnym
      kombinatem turystycznym, a zwykłym miasteczkiem. Jeśli wybierasz się w wakacje
      polecam zdecydowanie koniec lipca - mniej więcej od 20.07. zaczyna się
      tygodniowy festiwal fajerwerków - rzecz przepyszna. Gwarantuję Ci, że
      fajerwerki, które do tej pory widziałaś, to małe miki przy tym, co zobaczysz -
      co wieczór blisko półgodzinne pokazy. 26 lipca jest święto patronki miasta -
      fajne imprezy towarzyszące (korowody, występy w mieści i koncerty na stadionie,
      tsrgowisko z regionalnymi potrawami i zajebista loteria, w której nie wiadomo o
      co chodzi ;)))
      Oprócz tego świetny ogród botaniczny (naprawdę warto), rzut beretem do
      Marinelandu - dość spory park rozrywek wodnych wraz z delfinarium i fokarium w
      cenie (darmowy autobus z Placu Katalońskiego).
      Jesli chodzi o hotel - byliśmy w Lyon's Majectic - skromniutki hotelik z
      kiepskim żarciem, trochę pyskatą obsługą i fajnym basenem.
      Reasumując - jeśli chcesz spokoju i trochę 'normalnej' Hiszpanii - Blanes,
      jeśli fun&disco - Calella. Ja wybieram Blanes, ale koniecznie z pokazami
      fajerwerków.
      Plaże zobaczysz tutaj: www.blanes.net
      a tutaj mała próbka eksplozji: www.blanes.info/focs/

Jeśli chcesz coś więcej (zdjęcia lub info) - mailuj amon(at)onet.pl
      pozdrawiam
      • Gość: Aga Re: Blanes czy Calella co wybrac? IP: 195.116.5.* 01.03.06, 14:01
        Dzieki za wszystkie informacje.
        Pozdrawiam.
        • Gość: Maraska Re: Blanes czy Calella co wybrac? IP: *.zr.univ.gda.pl 07.03.06, 13:12
          Ja chcialam tylko dodac, ze z kolei bylam w Calleli ale tej na Costa del
          maresme (nie tej o ktorej pisze aseratka, tam tylko zajechalam autem na chwile:-
          ))
          A Callela (ta blizej Blanes) podobala mi sie bardziej niz Blanes, gdzie bylam
          kilka razy z wizyta. Callela jest bardzo spokojna, trudno moze mowic o jakiejs
          urokliwosci tego miejsca, w ogole cale Costa del maresme jest malo urokliwe i
          nie poznasz tam klimatu Hiszpanii, ale wole Callele, spokojna miescina poza tym
          w Blanes przystnek kolejki nadmorskiej (ktora mozesz sie dostac do Barcelony
          np) jest polozony na obrzezach miasta, daleko. A w Calleli w samym centrum.
          Ale poza tym dwoma to masz jeszcze Santa Susane tez calkiem przyjemna, no i
          rzeczywiscie Tosse de Mar, tam juz pociagi nie dojezdzaja, ale miasteczko
          urokliwe, najladniejsze chyba z tych na wybrzezu.
          Zalezy czego tam szukasz
          jesli uroku i malowniczosci to tossa, jesli zalezy Ci na dobrym punkcie
          wypadowym Callele
          blanes jak dla mnie bylo za duze;-)
          i wszystko byle nie lloret...chyba ze chcesz imprezowac
          Acha koniecznie zobacz Gerona, sliczne miasteczko
          pozdrawiam
          Maraska
          • Gość: Aga Re: Blanes czy Calella co wybrac? IP: 195.116.5.* 07.03.06, 13:49
            Dziekuje za wszelkie informacje. Plan podrozy juz mam iczekam tylko do 29 maja
            na wyjazd.
            Pozdrawiam
          • Gość: amon Re: Blanes czy Calella co wybrac? IP: *.ino.tvknet.pl / 213.199.216.* 07.03.06, 17:56
            ...ale ja jednak wolę Blanes ;-)))))))
            pozdrawiam
            • Gość: Maraska Re: Blanes czy Calella co wybrac? IP: *.chello.pl 07.03.06, 22:12
              hihi a ja Callele...yhmmm a szczegolnie taka lodziarnie na srodku "deptaka"
              mniam...:-)
              pozdrowka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka