29.08.06, 12:35
Wróciłam właśnie z Andaluzji. Jeśli ktoś ma jakieś pytania praktyczne i mniej
praktyczne to chętnie pomogę ;-) Ja jestem zauroczona...
Obserwuj wątek
    • annik Re: Andaluzja 29.08.06, 13:46
      Rozwazam wlasnie opcje z wyjazdem na Costa del Sol. W ktorym miasteczku milo
      sie mieszka?? Jakie sa ceny na miejscu (np kolacja w knajpce ile kosztuje,
      mineralna, kebab w budce na ulicy)?? Czy mozna podrozowac tamtejsza publiczna
      komunikacja czy raczej auto wynajac?? Ile placi sie za lezak na plazy??
      • misiasta Re: Andaluzja 29.08.06, 14:03
        Nie będę pewnie oryginalna jeśli powiem, że jeśli chcesz spędzić więcej czasu w
        jednym miejscu ( plaża, itd.) nie wybieraj Costa del Sol. Znacznie ładniej jest
        na Costa de la Luz - nad oceanem. Plaże piękne, nie zatłoczone ( nawet w
        sierpniu) nie ma komercji i tłumów turystów. Ale wybór należy do Ciebie. Na
        Costa del Sol byłam w Esteponie, Torremolinos (brrr - juz nigdy więcej ;-) i w
        Almunecar - ta ostatnia miejscowość najbardziej godna polecenia. Na costa de la
        Luz jest pełny wybór - Conil, El Palmar (wioska zupełna), Barbate...
        Lub wschodnie wybrzeże koło Almerii.
        Ceny na miejscu - coż, tanio nie jest - kolacja w knajpie - płaciliśmy średnio
        ok 20 EUR za 2 os. ale to raczej opcja tansza - można duuuużo drożej. Woda
        mineralna - 0,30- 1EUR, kebab - ok. 3 EUR, duże piwo - ok. 3 EUR.
        Polecałabym wynająć auto - nie porównywalnie większy komfort przemieszczania
        się - robisz co chcesz i kiedy chcesz. Leżak na plaży - nie mam pojęcia, nie
        korzystałam. Mam nadzieję że trochę pomogłam :-)
        • dejmon01 Re: Andaluzja 01.09.06, 09:33
          misiasta napisała:
          >
          > Polecałabym wynająć auto - nie porównywalnie większy komfort przemieszczania
          > się - robisz co chcesz i kiedy chcesz. Leżak na plaży - nie mam pojęcia, nie
          > korzystałam. Mam nadzieję że trochę pomogłam :-)

Witam
          Powiedz prosze jak wyglada sprawa z wynajeciem auta, czy są jeszcze jakies
          dodatkowe koszty typu kaucja i gdzie wypozyczałaś?
          • Gość: melchior Re: Andaluzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.06, 20:09
            Może ktoś wie jak najlepiej dostać się z lotniska w Maladze do Fuengiroli.
            • Gość: Kashpir_pl Re: Andaluzja IP: 194.92.3.* 14.09.06, 15:21
              Nie wiem czy najlepiej ale mozna dotrzec pociagiem, jezdzi co pol godziny,
              kosztuje niecale 2 EUR. Wiecej informacji (po angielsku) na stronie
              www.malaga-airport-guide.com
    • Gość: kaska Re: Andaluzja IP: *.pl 30.08.06, 14:36
      czesc!
      moze moglabys mi pomoc..wybieram sie ze znajomymi od 7 wrzesnia na 2 tygodnie
      do andaluzji i poszukuje najtanszych noclegow.moze znasz jakies
      hostele ,akademiki itp...na trasie:malaga,
      kadyks,sewilla,faro,kordoba,grenada,alcazar,alicante
      nie wiem czy lepiej rezerwowac przez net czy liczyc na szczescie na miejscu
      bede wdzieczna za wszelka pomoc,moj mail: kjozo@interia.pl
      pozrawiam i z gort dziekuje
      • misiasta Re: Andaluzja 30.08.06, 14:51
        POlecam szukać na miejscu, przez net z reguły jest drożej. Grenada - mieszkałam
        w Pension Olympia, przy głownej ulicy Via del Colon ( jakoś tak) - 40 EUR za 2
        os, bez lazienki taniej, ale nie było.Cordoba - hostel położony przy nowym
        moście z knajpą na dole( nie pamiętam nazwy, sprobuję sobie przypomnieć) - 35
        EUR z łazienką, klimą, TV, ale tam w ogóle jest duży wybór w dzielnicy
        żydowskiej i koło Mezquity. W pozostałych miejscach nocowałam na campingach -
        pod Sevillą bardzo fajny, choć blisko lotniska i czasem jest głośno... Jesli
        wybierałabyś się do miasteczka Ronda (polecam!!!), to hostal RondaSol - 20 EUR
        za 2 os! Ogólnie wszędzie można znaleźć hostele w cenie 30 - 40 EUR za dwójkę.
        • misiasta Re: Andaluzja 30.08.06, 14:54
          acha, jeszcze hostele w Maladze. Nie sprawdzałam, ale może Ci się przyda :

Hostel Indalo
          Hostel Indalo *
          Casa de Campo 9
          29017 Malaga

Tel: +34 952 22 29 75

Hostel Juanita
          Hostel Juanita *
          Alarcon Lujan 8 4
          29017 Malaga

Tel: +34 952 21 35 86

Hostel Larios
          Hostel Larios *
          Marques de Larios 9 3
          29017 Malaga

Tel: +34 952 22 54 90

Hostel Madrid
          Hostel Madrid *
          Marin Garcia 4
          29017 Malaga

Tel: +34 952 22 45 92

Hostel Nogal
          Hostel Nogal **
          Avenida Juan Sebastian Elcano 62
          29017 Malaga

Tel: +34 952 29 48 97

Hostel Palma
          Hostel Palma *
          Martinez 7
          29017 Malaga

Tel: +34 952 22 67 72
          • Gość: kasia Re: Andaluzja IP: *.pl 31.08.06, 18:13
            wielkie dzieki za odpowiedz i rady!!!
            podzwonie i posprawdzam:)
            a moze moglabys mi jeszcze powiedziec czy oplaca sie spac na campingach bez
            samochodu, tzn. czy dojazd na nie z centrum nie bedzie zbyt uciazliwy i drogi???
            i ile ewentualnie sie tam placi?
            pozdrawiam
            • misiasta Re: Andaluzja 01.09.06, 11:05
              Campingi często są położone na obrzeżach większych miast, ale na ogół jest
              dojazd z centrum autobusem ( w Pascalu dobrze opisane). W mniejszych
              miejscowościach dostanie się na camping nie jest problemem - mozna dojść na
              piechotkę. Ale tak jak napisałam wcześniej - samochód to duuuża wygoda!
              Campingi kosztowały 14-18 EUR za 2 osoby, namiot i samochód.

Co do wyporzyczenia samochodu, ja korzystałam z :
              www.easyrentonline.com/frames_uk.html
              Jeżdziliśmy Toyotą Yaris. Cena z netu była ostateczna i zawierala pelne
              ubezpieczenie ( to jest ważne!). Płaciliśmy jeszcze za pełny bak benzyny -
              zwrot samochodu z pustym bakiem.
              • Gość: kasia Re: Andaluzja IP: *.pl 01.09.06, 17:05
                hmmm...
                moze to faktycznie nie jest najgorszy pomysl.a nie pamietasz moze ile placi sie
                za benzyne i autostrady?..bo my bedziemy praktycznie caly czas w drodze. i czy
                ewentualnie da sie jezdzic nie po autostradach a innymi drogami?
                aha,i czy nie bedzie tam dramatycznie ciezko dla kierowcy, powiedzmy, srednich
                lotow:)?
                • misiasta Re: Andaluzja 02.09.06, 19:06
                  Jeśli chodzi o benzynę - my mieliśmy diesla - poniżej 1 EUR za litr, benzyna 1,1
                  EUR - więc tak jak w Polsce. Autostrady są bezpłatne i w bardzo dobrym stanie.
                  Są 2 odcinki płatne : Sevilla - Cadiz ( 5 EUR) i Estepona - Mijas - ale w każdym
                  przypadku można skorzystac z bezpłatnej drogi idącej niemal rónolegle. Wbrew
                  powszechnym opiniom hiszpanie nie jeżdzą źle - są uprzejmi i spokojni na drodze.
                  Myślę, że każdy kto jeździ dłużej niż pół roku poradzi sobie bez problemu.
                  Trzeba tylko uważnie czytac znaki, bo można się nieco pogubic :-)
              • Gość: Madzia Re: Andaluzja IP: 80.51.240.* 26.09.06, 14:41
                Witam!Chciałabym zapytać czy do płatności za wynajem samochodu konieczna jest
                karta kredytowa, nie można zapłacić gotówką? Będę wdzięczna za każde info :)
    • Gość: jola Re: Andaluzja IP: 217.98.71.* 08.09.06, 11:50
      ja tez tam bylam iszukam tam pracy na plantach moze wiesz cos otym jola_s0@vppl
      • misiasta Re: Andaluzja 08.09.06, 16:40
        Niestety nic nie wiem na temat pracy w Andaluzji. Mój wyjazd był czysto
        turystyczny ;-)
        • Gość: gwand sprawa wypożyczalni IP: *.olsztyn.mm.pl 09.09.06, 10:36
          Jak technicznie odbywa się odebranie samochodu(ja np. chciałbym odebrać go w torremolinos, czy trzeba udać sie do jakiegoś ich biura w tym mieści,czy podstawiaja go pod hotel), czy płacisz z góry kartą ,czy blokuja ci jakąś kwotę jako kaucję? Może są to głupie pytania ale jeszcze nigdy nie wypożyczałem samochodu przez internet
          • misiasta Re: sprawa wypożyczalni 11.09.06, 19:56
            Przy rezerwacji samochodu przez internet wybierasz miejsce odbioru - ja
            odbierałam na lotnisku ( przyszedł przedstawiciel), ale możesz umówić się np.
            na odbiór pod hotelem. Płaci się kartą kredytową - trzeba mieć jako
            zabezpieczenie. Nie ma kaucji, ale tak jak napisałam mają Twój numer karty,
            gdyby coś się wydarzyło. Oddają Ci wszystkie dokumenty z danymi w momencie
            zwrotu samochodu ( zwrócić mozna np. w innym miejscu)
    • wiesiabb Re: Andaluzja 18.10.06, 11:32
      misiasta napisała:

> Wróciłam właśnie z Andaluzji. Jeśli ktoś ma jakieś pytania praktyczne i mniej
      > praktyczne to chętnie pomogę ;-) Ja jestem zauroczona...
      ja chccę jechać do andaluzji w listopadzie jak noclegi ogólnie ceny byłabym
      wdzięczna o pomoc
      • misiasta Re: Andaluzja 18.10.06, 15:08
        Proszę o konkretne pytania - ceny to szerokie pojęcie :-)
        Jesli chodzi o noclegi, tak jak pisałam wcześniej - płaciliśmy średnio 30 EUR
        za dwójkę w hostalu. Oczywiście nie były to warunki luksusowe, ale było czysto
        i ładnie. Myślę, że w listopadzie będzie jeszcze taniej. Ceny noclegów zależą
        też oczywiście od miejsca ( np. Sevilla czy Granada są droższe niż Rhonda i
        Cordoba). Nigdzie nie ma problemu ze znalezieniem noclegu - w razie czego
        zostają campingi.
        Co jeszcze Cię interesuje?
      • Gość: illona Re: Andaluzja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.06, 13:45
        Czy wiesz może, jaka tam jest pogoda w maju?
      • iza13075 Re: Andaluzja 16.01.07, 14:31
        Planuję wykupienie wycieczki na Costa del Sol z Itaką (byłam w zeszłym roku na
        Costa Brava). Mam jednak dylemat który wybrać hotel:
        - El Puerto w Fuengiroli
        - Proamar w Torre del Mar
        - czy Perlę Marinę w Nerji.
        Proszę o radę.
        Wolałabym spokojniejszą okolicę i oczywiscie blisko morza (bez przechodzenia
        przez ZATŁOCZONE uliczki).
        • Gość: ania Re: Andaluzja pytanie do iza 13075 IP: *.jmdi.pl 19.01.07, 19:57
          Byłaś w Hiszpanii z Itaką? Jak podoba Ci się to biuro podróży?
          We wrześniu planuje wyjazd na Costa del Sol i zastanawiam się między Orbisem a
          Itaka.
          Co do tych hoteli to z tego co wiem :
          El Puerto- to b. przyzwoity 3 gwiazdkowy hotel w rozrywkowej miejscowosci,
          pokoje z widokiem na morze, basen na dachu hotelu;
          Proamar- 4 gwaizdkowy elegancki hotel w cichej i spokojnej miejscowosci- gdzie
          sie za bardzo nie zabawisz- ale genralnie chyba ok
          co do tzreviego hotelu to nic nie wiem :)
          • iza13075 Re: Andaluzja pytanie do iza 13075 23.01.07, 14:03
            Co do Orbisu, to nie mam zdania, ponieważ nigdy nie wyjeżdżała na żadna
            wycieczkę z tym biurem. Natomiast ponownie zdecydowałam się na wyjazd z Itaką,
            ponieważ po 1 - mają fajne zniżki, np. do końca stycznia - ok 20%, a po 2 -
            byłam zadowolona z organizacji mojego pobytu w zeszłym roku na Costa Brawa.
            A jaki Tobie - Aniu podoba się hotel na Costa del Sol? I co myślisz o
            Feungiroli.
            • Gość: ania Re: Andaluzja pytanie do iza 13075 IP: *.jmdi.pl 23.01.07, 16:48
              Feungirola to podobno miejscowość tętniąca życiem rozrywkowa, gdzie będzie może
              się zabawić. I chyba wybiorę tę miejscowość i hotel El Puerto- który według
              opinii pracowników biur podrózy jest bardzo porządny i dosłownie 50 m od plaży,
              co od miejscowości Terra de mar- podobno nie warto tam jechać bo nie ma nic
              oprócz kilku sklepów i straganów. jest to miejscowość uboga w atrakcje. plaża
              jest kaminista a woda bardzo zimna choć sam hotel PROAMAR jest podobno bardzo
              elegancki jednak obsługa nieprzyjemna.
              No cóż wybieram się do Itaki po katalog:)pozdrawiam
              • iza13075 Re: Andaluzja pytanie do iza 13075 24.01.07, 08:31
                Jak uda Ci się, jeszcze dowiedzieć czegoś nt El Puerto i jego okolicy, to
                proszę daj znać. Do końca stycznia już niewiele czasu zostało i czas podjąć
                ostateczną decyzję, jak chce się skorzystać z ich oferty promocyjnej....:)))
                Zastanawia mnie jeszcze bliskość portu, przy którym cumują statki, nie wiem czy
                nie wypływa to np. na czystość i głębokość wody.
    • Gość: Irve Re: Andaluzja IP: 195.160.253.* 22.01.07, 08:19
      czy sa linie autobusowe w miescie ronda, ew. kolejowe, moze znasz nazwe_
    • Gość: dska Re: Andaluzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 13:29
      kochana ja jezdze tam piec lat jest super własnie czekam na wyjazd
      • iza13075 Re: Andaluzja 24.01.07, 15:49
        Czy mogłabyś przesłać mi kilka zdjęć z okolicy El Puerto?:)))
        Mój adres: blachnioiza@op.pl
        Z góry dziękuję:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka