misiasta 29.08.06, 12:35 Wróciłam właśnie z Andaluzji. Jeśli ktoś ma jakieś pytania praktyczne i mniej praktyczne to chętnie pomogę ;-) Ja jestem zauroczona... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annik Re: Andaluzja 29.08.06, 13:46 Rozwazam wlasnie opcje z wyjazdem na Costa del Sol. W ktorym miasteczku milo sie mieszka?? Jakie sa ceny na miejscu (np kolacja w knajpce ile kosztuje, mineralna, kebab w budce na ulicy)?? Czy mozna podrozowac tamtejsza publiczna komunikacja czy raczej auto wynajac?? Ile placi sie za lezak na plazy?? Odpowiedz Link Zgłoś
misiasta Re: Andaluzja 29.08.06, 14:03 Nie będę pewnie oryginalna jeśli powiem, że jeśli chcesz spędzić więcej czasu w jednym miejscu ( plaża, itd.) nie wybieraj Costa del Sol. Znacznie ładniej jest na Costa de la Luz - nad oceanem. Plaże piękne, nie zatłoczone ( nawet w sierpniu) nie ma komercji i tłumów turystów. Ale wybór należy do Ciebie. Na Costa del Sol byłam w Esteponie, Torremolinos (brrr - juz nigdy więcej ;-) i w Almunecar - ta ostatnia miejscowość najbardziej godna polecenia. Na costa de la Luz jest pełny wybór - Conil, El Palmar (wioska zupełna), Barbate... Lub wschodnie wybrzeże koło Almerii. Ceny na miejscu - coż, tanio nie jest - kolacja w knajpie - płaciliśmy średnio ok 20 EUR za 2 os. ale to raczej opcja tansza - można duuuużo drożej. Woda mineralna - 0,30- 1EUR, kebab - ok. 3 EUR, duże piwo - ok. 3 EUR. Polecałabym wynająć auto - nie porównywalnie większy komfort przemieszczania się - robisz co chcesz i kiedy chcesz. Leżak na plaży - nie mam pojęcia, nie korzystałam. Mam nadzieję że trochę pomogłam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dejmon01 Re: Andaluzja 01.09.06, 09:33 misiasta napisała: > > Polecałabym wynająć auto - nie porównywalnie większy komfort przemieszczania > się - robisz co chcesz i kiedy chcesz. Leżak na plaży - nie mam pojęcia, nie > korzystałam. Mam nadzieję że trochę pomogłam :-) Witam Powiedz prosze jak wyglada sprawa z wynajeciem auta, czy są jeszcze jakies dodatkowe koszty typu kaucja i gdzie wypozyczałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melchior Re: Andaluzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.06, 20:09 Może ktoś wie jak najlepiej dostać się z lotniska w Maladze do Fuengiroli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kashpir_pl Re: Andaluzja IP: 194.92.3.* 14.09.06, 15:21 Nie wiem czy najlepiej ale mozna dotrzec pociagiem, jezdzi co pol godziny, kosztuje niecale 2 EUR. Wiecej informacji (po angielsku) na stronie www.malaga-airport-guide.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Andaluzja IP: *.pl 30.08.06, 14:36 czesc! moze moglabys mi pomoc..wybieram sie ze znajomymi od 7 wrzesnia na 2 tygodnie do andaluzji i poszukuje najtanszych noclegow.moze znasz jakies hostele ,akademiki itp...na trasie:malaga, kadyks,sewilla,faro,kordoba,grenada,alcazar,alicante nie wiem czy lepiej rezerwowac przez net czy liczyc na szczescie na miejscu bede wdzieczna za wszelka pomoc,moj mail: kjozo@interia.pl pozrawiam i z gort dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
misiasta Re: Andaluzja 30.08.06, 14:51 POlecam szukać na miejscu, przez net z reguły jest drożej. Grenada - mieszkałam w Pension Olympia, przy głownej ulicy Via del Colon ( jakoś tak) - 40 EUR za 2 os, bez lazienki taniej, ale nie było.Cordoba - hostel położony przy nowym moście z knajpą na dole( nie pamiętam nazwy, sprobuję sobie przypomnieć) - 35 EUR z łazienką, klimą, TV, ale tam w ogóle jest duży wybór w dzielnicy żydowskiej i koło Mezquity. W pozostałych miejscach nocowałam na campingach - pod Sevillą bardzo fajny, choć blisko lotniska i czasem jest głośno... Jesli wybierałabyś się do miasteczka Ronda (polecam!!!), to hostal RondaSol - 20 EUR za 2 os! Ogólnie wszędzie można znaleźć hostele w cenie 30 - 40 EUR za dwójkę. Odpowiedz Link Zgłoś
misiasta Re: Andaluzja 30.08.06, 14:54 acha, jeszcze hostele w Maladze. Nie sprawdzałam, ale może Ci się przyda : Hostel Indalo Hostel Indalo * Casa de Campo 9 29017 Malaga Tel: +34 952 22 29 75 Hostel Juanita Hostel Juanita * Alarcon Lujan 8 4 29017 Malaga Tel: +34 952 21 35 86 Hostel Larios Hostel Larios * Marques de Larios 9 3 29017 Malaga Tel: +34 952 22 54 90 Hostel Madrid Hostel Madrid * Marin Garcia 4 29017 Malaga Tel: +34 952 22 45 92 Hostel Nogal Hostel Nogal ** Avenida Juan Sebastian Elcano 62 29017 Malaga Tel: +34 952 29 48 97 Hostel Palma Hostel Palma * Martinez 7 29017 Malaga Tel: +34 952 22 67 72 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Andaluzja IP: *.pl 31.08.06, 18:13 wielkie dzieki za odpowiedz i rady!!! podzwonie i posprawdzam:) a moze moglabys mi jeszcze powiedziec czy oplaca sie spac na campingach bez samochodu, tzn. czy dojazd na nie z centrum nie bedzie zbyt uciazliwy i drogi??? i ile ewentualnie sie tam placi? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
misiasta Re: Andaluzja 01.09.06, 11:05 Campingi często są położone na obrzeżach większych miast, ale na ogół jest dojazd z centrum autobusem ( w Pascalu dobrze opisane). W mniejszych miejscowościach dostanie się na camping nie jest problemem - mozna dojść na piechotkę. Ale tak jak napisałam wcześniej - samochód to duuuża wygoda! Campingi kosztowały 14-18 EUR za 2 osoby, namiot i samochód. Co do wyporzyczenia samochodu, ja korzystałam z : www.easyrentonline.com/frames_uk.html Jeżdziliśmy Toyotą Yaris. Cena z netu była ostateczna i zawierala pelne ubezpieczenie ( to jest ważne!). Płaciliśmy jeszcze za pełny bak benzyny - zwrot samochodu z pustym bakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Andaluzja IP: *.pl 01.09.06, 17:05 hmmm... moze to faktycznie nie jest najgorszy pomysl.a nie pamietasz moze ile placi sie za benzyne i autostrady?..bo my bedziemy praktycznie caly czas w drodze. i czy ewentualnie da sie jezdzic nie po autostradach a innymi drogami? aha,i czy nie bedzie tam dramatycznie ciezko dla kierowcy, powiedzmy, srednich lotow:)? Odpowiedz Link Zgłoś
misiasta Re: Andaluzja 02.09.06, 19:06 Jeśli chodzi o benzynę - my mieliśmy diesla - poniżej 1 EUR za litr, benzyna 1,1 EUR - więc tak jak w Polsce. Autostrady są bezpłatne i w bardzo dobrym stanie. Są 2 odcinki płatne : Sevilla - Cadiz ( 5 EUR) i Estepona - Mijas - ale w każdym przypadku można skorzystac z bezpłatnej drogi idącej niemal rónolegle. Wbrew powszechnym opiniom hiszpanie nie jeżdzą źle - są uprzejmi i spokojni na drodze. Myślę, że każdy kto jeździ dłużej niż pół roku poradzi sobie bez problemu. Trzeba tylko uważnie czytac znaki, bo można się nieco pogubic :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia Re: Andaluzja IP: 80.51.240.* 26.09.06, 14:41 Witam!Chciałabym zapytać czy do płatności za wynajem samochodu konieczna jest karta kredytowa, nie można zapłacić gotówką? Będę wdzięczna za każde info :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: Andaluzja IP: 217.98.71.* 08.09.06, 11:50 ja tez tam bylam iszukam tam pracy na plantach moze wiesz cos otym jola_s0@vppl Odpowiedz Link Zgłoś
misiasta Re: Andaluzja 08.09.06, 16:40 Niestety nic nie wiem na temat pracy w Andaluzji. Mój wyjazd był czysto turystyczny ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gwand sprawa wypożyczalni IP: *.olsztyn.mm.pl 09.09.06, 10:36 Jak technicznie odbywa się odebranie samochodu(ja np. chciałbym odebrać go w torremolinos, czy trzeba udać sie do jakiegoś ich biura w tym mieści,czy podstawiaja go pod hotel), czy płacisz z góry kartą ,czy blokuja ci jakąś kwotę jako kaucję? Może są to głupie pytania ale jeszcze nigdy nie wypożyczałem samochodu przez internet Odpowiedz Link Zgłoś
misiasta Re: sprawa wypożyczalni 11.09.06, 19:56 Przy rezerwacji samochodu przez internet wybierasz miejsce odbioru - ja odbierałam na lotnisku ( przyszedł przedstawiciel), ale możesz umówić się np. na odbiór pod hotelem. Płaci się kartą kredytową - trzeba mieć jako zabezpieczenie. Nie ma kaucji, ale tak jak napisałam mają Twój numer karty, gdyby coś się wydarzyło. Oddają Ci wszystkie dokumenty z danymi w momencie zwrotu samochodu ( zwrócić mozna np. w innym miejscu) Odpowiedz Link Zgłoś
wiesiabb Re: Andaluzja 18.10.06, 11:32 misiasta napisała: > Wróciłam właśnie z Andaluzji. Jeśli ktoś ma jakieś pytania praktyczne i mniej > praktyczne to chętnie pomogę ;-) Ja jestem zauroczona... ja chccę jechać do andaluzji w listopadzie jak noclegi ogólnie ceny byłabym wdzięczna o pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
misiasta Re: Andaluzja 18.10.06, 15:08 Proszę o konkretne pytania - ceny to szerokie pojęcie :-) Jesli chodzi o noclegi, tak jak pisałam wcześniej - płaciliśmy średnio 30 EUR za dwójkę w hostalu. Oczywiście nie były to warunki luksusowe, ale było czysto i ładnie. Myślę, że w listopadzie będzie jeszcze taniej. Ceny noclegów zależą też oczywiście od miejsca ( np. Sevilla czy Granada są droższe niż Rhonda i Cordoba). Nigdzie nie ma problemu ze znalezieniem noclegu - w razie czego zostają campingi. Co jeszcze Cię interesuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: illona Re: Andaluzja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.06, 13:45 Czy wiesz może, jaka tam jest pogoda w maju? Odpowiedz Link Zgłoś
iza13075 Re: Andaluzja 16.01.07, 14:31 Planuję wykupienie wycieczki na Costa del Sol z Itaką (byłam w zeszłym roku na Costa Brava). Mam jednak dylemat który wybrać hotel: - El Puerto w Fuengiroli - Proamar w Torre del Mar - czy Perlę Marinę w Nerji. Proszę o radę. Wolałabym spokojniejszą okolicę i oczywiscie blisko morza (bez przechodzenia przez ZATŁOCZONE uliczki). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Andaluzja pytanie do iza 13075 IP: *.jmdi.pl 19.01.07, 19:57 Byłaś w Hiszpanii z Itaką? Jak podoba Ci się to biuro podróży? We wrześniu planuje wyjazd na Costa del Sol i zastanawiam się między Orbisem a Itaka. Co do tych hoteli to z tego co wiem : El Puerto- to b. przyzwoity 3 gwiazdkowy hotel w rozrywkowej miejscowosci, pokoje z widokiem na morze, basen na dachu hotelu; Proamar- 4 gwaizdkowy elegancki hotel w cichej i spokojnej miejscowosci- gdzie sie za bardzo nie zabawisz- ale genralnie chyba ok co do tzreviego hotelu to nic nie wiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
iza13075 Re: Andaluzja pytanie do iza 13075 23.01.07, 14:03 Co do Orbisu, to nie mam zdania, ponieważ nigdy nie wyjeżdżała na żadna wycieczkę z tym biurem. Natomiast ponownie zdecydowałam się na wyjazd z Itaką, ponieważ po 1 - mają fajne zniżki, np. do końca stycznia - ok 20%, a po 2 - byłam zadowolona z organizacji mojego pobytu w zeszłym roku na Costa Brawa. A jaki Tobie - Aniu podoba się hotel na Costa del Sol? I co myślisz o Feungiroli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Andaluzja pytanie do iza 13075 IP: *.jmdi.pl 23.01.07, 16:48 Feungirola to podobno miejscowość tętniąca życiem rozrywkowa, gdzie będzie może się zabawić. I chyba wybiorę tę miejscowość i hotel El Puerto- który według opinii pracowników biur podrózy jest bardzo porządny i dosłownie 50 m od plaży, co od miejscowości Terra de mar- podobno nie warto tam jechać bo nie ma nic oprócz kilku sklepów i straganów. jest to miejscowość uboga w atrakcje. plaża jest kaminista a woda bardzo zimna choć sam hotel PROAMAR jest podobno bardzo elegancki jednak obsługa nieprzyjemna. No cóż wybieram się do Itaki po katalog:)pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
iza13075 Re: Andaluzja pytanie do iza 13075 24.01.07, 08:31 Jak uda Ci się, jeszcze dowiedzieć czegoś nt El Puerto i jego okolicy, to proszę daj znać. Do końca stycznia już niewiele czasu zostało i czas podjąć ostateczną decyzję, jak chce się skorzystać z ich oferty promocyjnej....:))) Zastanawia mnie jeszcze bliskość portu, przy którym cumują statki, nie wiem czy nie wypływa to np. na czystość i głębokość wody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irve Re: Andaluzja IP: 195.160.253.* 22.01.07, 08:19 czy sa linie autobusowe w miescie ronda, ew. kolejowe, moze znasz nazwe_ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dska Re: Andaluzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 13:29 kochana ja jezdze tam piec lat jest super własnie czekam na wyjazd Odpowiedz Link Zgłoś
iza13075 Re: Andaluzja 24.01.07, 15:49 Czy mogłabyś przesłać mi kilka zdjęć z okolicy El Puerto?:))) Mój adres: blachnioiza@op.pl Z góry dziękuję:) Odpowiedz Link Zgłoś