Dodaj do ulubionych

jedzenie dla małych dzieci

12.05.09, 10:46
wkrótce wybieramy się w okolice Barcelony, wolałabym nie targać ze sobą
kilkunastu słoiczków - trzeba by je włożyć do walizki, bo w bagażu podręcznym
nie wolno przewozić większych niż 100ml. Jak jest z dostępnością słoiczków
Gerbera, Hippa. Będę szukać słoiczków, które nie zawierają mleka i jego
pochodnych. Jakie są ceny?

Pampersy pewnie dostanę w każdym sklepie, bo też chciałabym uniknąć targania
wielkiej paki pieluch.
Obserwuj wątek
    • Gość: suzana Re: jedzenie dla małych dzieci IP: 77.211.141.* 12.05.09, 11:11
      Witaj o jedzenie dla dziecka nie musisz sie martwic ,w kazdym
      sklepie sa wyznaczone miejsca z tego typu jedzeniem nie musisz zatem
      ganiac i szukac co do cen to niestety nie wiem ale moge sie
      zoorientowac ,pieluch takze pod dostatkiem do wyboru i
      koloru...pozdro
      • laminja Re: jedzenie dla małych dzieci 12.05.09, 11:20
        Dziękuję za odpowiedź!

czy możesz mi podać link do jakiegoś supermarketu on-line - mogłabym się tam
        zorientować jakie są ceny produktów dla dzieci. Napisałam do producenta z
        prośbą o podanie nazwy handlowej mleka, które nasze dziecko dostaje.
        • Gość: s Re: jedzenie dla małych dzieci IP: 77.211.226.* 13.05.09, 12:21
          Witaj,wejdz na stronke www.mercadona.es to najbardziej popularny i
          wszedzie dostepny slkep w Hiszpani,mozesz tez odwiedzic stronki
          carefure i lidl a takze consum,,,,jest tych slkepow pod dostatkiem
          tutaj...pozdro
          • Gość: DarekH Re: jedzenie dla małych dzieci IP: 195.205.147.* 13.05.09, 13:31
            Witaj, właśnie tydzien temu wróciliśmy z Barcelony razem z naszym 13
            miesięcznym synkiem. Co do jedzenia w słoiczkach, to jest... średnio.
            Polecana Mercadona oferuje... hmmm generalnie słaby wybór, do tego
            zapomnij np. o markach Hipp,Gerber. Jest troszkę słoiczków ale jakaś
            lokalna marka, żeby nie straszyć nasz Julo dzielny harpagan, wciągał
            je bez problemu uczuleń i wysypek nie stwierdzam. Co do pieluch,
            zapomnij o Pampersach w Mercadonie, jakieś są ale ichnie wynalazki,
            ale poza rozmiarem 1,5 grubsze niż pampers także spisasły się,
            żadnych odparzeń nie stwierdzono :) Podejrzewam, że w dużych
            sieciach np. Auchan ( tam się to jakoś inaczej nazywa ) dostaniesz
            ww. towary w dużo lepszym asortymencie. Co do cen, to z tego co
            pamiętam sloiczki ok. 1-1,20Euro, problem był z soczkami, śmiesznie
            małe buteleczki i do tego cena chyba od 1,5Euro w górę. Pieluchy
            chyba za małą paczkę ok. 6-6,5 Euro. Nie wiem jaki asortyment
            oferuje LIDL, bo tam ani w Polsce ani tam nie kupowałem nigdy nic
            dla małego. Nie wiem w jakie okolice Barcy jedziecie, na pewno w
            rejonie Castelldefels/Sitges przy drodze C-32 był Auchan.

Pozdrawiam
            • laminja Darku 13.05.09, 20:34
              wielkie dzięki za te informacje! Na stronie Nestle.es (producent gerbera) jest
              spory wybór słoiczków, ale dobrze wiedzieć, że z dostępnością w sklepach może
              być gorzej, włożę do walizki większy zapas. Zastanawiam się co zrobić z
              pieluchami, chyba zaryzykuję i będę czegoś szukać. Wezmę zapas na 3-4 dni.
              Jedziemy na Costa brava. Wypożyczamy samochód już na lotnisku, więc postaram się
              zlokalizować po drodze Auchan albo inną dużą sieć. Nasza panna (ma 14 miesięcy)
              je w zasadzie wszystko. Ma tylko alergię na mleko krowie, więc jeśli nie znajdę
              słoiczków będę jej coś gotować. Ustaliłam, że odpowiednikiem mleka NAN HA 2 jest
              Nidina HA2. Ciekawe czy dostanę mleko ryżowe, które jest istotnym składnikiem
              jej diety. Chcę jak najwięcej poustalać przed wyjazdem, bo w październiku
              byliśmy w Paryżu i tam były problemy ze słoiczkami i pieluchami, głównie
              dlatego, że mieszkaliśmy w ścisłym centrum i nie mieliśmy samochodu, więc
              mogliśmy liczyć tylko na mniejsze sklepy.
              • Gość: DarekH Re: Darku IP: 62.61.42.* 13.05.09, 22:01
                Hmm, moja rada jest taka, żeby nie szaleć ze słoczkami. Ważą bardzo
                dużo, a i tak na tydzień nie zabierzesz. Tak jak napisałem, słoiczki
                kupione w Mercadonie były zjadliwe wiekszość była dla dzieci pow. 6
                miesiąca więc zmielona papka, ale jak poszperałem to znalazłem dla
                12 miesięcznego, to było już z dodatkami makaroniku itp... ale tak
                jak wspomniałem na pewno zlokalizowanie jakiegoś Auchana da Ci pole
                do wyboru.. szkoda targać to z Polski.
                Co do mleka myśmy wzieli jedną puszkę Bebilona Pepti 2 i wyszło na
                styk :) Tam na pewno byśmy go nie kupili, bo nawet u nas jest na
                receptę, ale jeżeli dajecie NAN to raczej nie będzie problemu,bo te
                mleko jest ogólnodostępne. Aha, sieć AUCHAN w Hiszpanii nazywa się
                ALCAMPO. Z tego co widzę w rejonie Costa Brava jest ichni sklep w
                miejscowości MATARO. Pieluchy to samo, nawet te z Mercadony są oki,
                nawet jeżeli są grubsze od Pampersów to i tak spokojnie trzymały to
                co miały trzymać, a nasz Julek to torpeda i "szczelność" pieluch to
                testuje :)
                • laminja Re: Darku 14.05.09, 00:05
                  tak zrobię, wezmę 2-3 słoiczki, żeby mieć na pierwsze dni. Nie będę targać 9.
                  Dla mnie ważne jest tylko to żeby nie zawierały mleka/masła.sera itp. Mam
                  też nadzieję, że znajdę mleko ryżowe, bo NANa wezmę jedną puszkę. Jeszcze raz
                  wielkie dzięki za cenne informacje!
                  • Gość: s Re: Darku IP: 77.211.156.* 14.05.09, 17:20
                    Hola wlasnie wrocilam ze sklepu Consum zwany tez Capravo,specjalnie
                    zatrzymalam sie przed regalem z jedzeniem dla dzieci,caly regal
                    skladal sie z produktow marki NESTLE,,bylo wszystko
                    mleko,sloiczki ,soczki ogromny wybor,,
                    • laminja :)) 14.05.09, 20:33
                      o super. Poszukam gdzie są te sklepy na pewno po drodze będę miała jakieś Auchan
                      lub któryś z wymienionych przez Ciebie sklepów! Bardzo dziękuję za pomoc :)
                      • Gość: ewa Re: :)) IP: *.pool85-57-9.dynamic.orange.es 27.05.09, 22:36
                        ja mieszkam w hiszpanii i niedlugo przyjezdza szwagieerka z synkiem dlatego tez
                        patrzylam czy sa tu pampresy i inne produkty i co sie dowiedzialam to mark
                        pampers tu nazywa sie dodot i kosztuja za 92 szt 18 euro a co do jedzenia w
                        sloiczkach to jest ich tu pelno na pewno nestle i jesczze innej firmy ale nei
                        pamietam pozdrawiam i milych wakacji
    • Gość: ewa Re: jedzenie dla małych dzieci IP: *.pool85-57-9.dynamic.orange.es 27.05.09, 22:37
      ja mieszkam w hiszpanii i niedlugo przyjezdza szwagieerka z synkiem dlatego tez
      patrzylam czy sa tu pampresy i inne produkty i co sie dowiedzialam to mark
      pampers tu nazywa sie dodot i kosztuja za 92 szt 18 euro a co do jedzenia w
      sloiczkach to jest ich tu pelno na pewno nestle i jesczze innej firmy ale nei
      pamietam pozdrawiam i milych wakacji
      • konkubinka Re: jedzenie dla małych dzieci 28.05.09, 13:52
        produktow bezmlecznych i bezglutenowych jest tu mnostwo , maja
        troche bzika na tym punkcie .Mleka ryzowego nie widzialam ale
        produkty sojowe sa ogolnie dostepne i takie niskolaktozowe.
        Nie wiem jak na Costa Brava ale tutaj rozbudowana jest siec
        carrefour i tam tez wszystko sie trafi.
      • laminja Re: jedzenie dla małych dzieci 28.05.09, 15:21
        dzięki za info!
    • laminja wróciliśmy :) 18.06.09, 13:45
      więc tak, dziękuję Wam za cenne informację i dorzucam swoje. Słoiczki są,
      kosztują mniej więcej tyle ile w Polsce, ale nasze (moje i znajomych) dzieci nie
      chciały ich jeść. Niemal w każdym jest masa cebuli i chyba z tego powodu nie
      cieszyły się powodzeniem. Mieliśmy kilka przywiezionych z Polski - bez problemu
      przyjechały w walizce, obok puszek z mlekiem :p. Nasze dzieci świetnie jadły
      pieczone kurczaki, pieczone ziemniaczki, owoce morza, pomidory, owoce. W
      większości sklepów (nawet małych) można kupić mleko ryżowe i migdałowe. Kosztuje
      około 2 euro za litr - więc mniej niż w Polsce. Mleka NAN HA nie znalazłam nawet
      w dużym markecie w Barcelonie, ale przy takie cenie i dostępności mleka ryżowego
      i migdałowego wróciłam z jedną pełną puszką (na 9 dni dla 16 miesięcznego
      dziecka wzięłam dwie). Pieluszki Dodot activity (pampersy) są super, miękkie i
      przewiewne. W Carrefourze kosztowały 20 euro za 78sztuk - rozmiar 4.

W przyszłości zabiorę nasze słoiczki, mleko modyfikowane sobie odpuszczę.
      Pieluszki tak nam się spodobały, że jedną paczkę przywieźliśmy ze sobą :)
      • Gość: el medico Re: wróciliśmy :) IP: *.124.209.171.dyn.user.ono.com 19.06.09, 01:34
        16 miesieczne dziecko jedzace owoce morza :)
        gratuluje
        • laminja Re: wróciliśmy :) 19.06.09, 09:20
          a są jakieś przeciwwskazania? ;) W Polsce na 100% by się znalazły, ale że
          byliśmy w Hiszpanii, nikt się do nas nie przyczepił :D

Wolę owoce morza od lizaków, chipsów i czekolady :p
          • Gość: el medico Re: wróciliśmy :) IP: *.124.208.100.dyn.user.ono.com 19.06.09, 23:11
            no prosze cod :) w Polsce dziecko na sloiczkach a w Hiszpani ze smakiem palaszuje navajas, mejillónes czy sepie :)
            • laminja Re: wróciliśmy :) 19.06.09, 23:22
              w Polsce świeże owoce morza są tylko w czwartek :p
              Pomidory przez większą część roku importowane, ale sushi jadamy od kilku
              miesięcy. Panna lubi maki i zupę miso :) Ma bardzo dobry apetyt, więc słoik to
              tylko jeden z elementów jej menu - ile można dziecku obiadów gotować ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka