Dodaj do ulubionych

MOJE WYNICZKI beta - HCG ?

01.07.04, 16:47
WITAJCIE !!!
Jak już większość z WAS wie jestem od 5tygodni(35dni) w ciąży surprised) a dziś to
moj 51dzień cyklu!!
Mam 1 pytanko dotyczące mego beta HCG
1 badanie robiłam 16czerwca(20d.p.o a 37dzień cyklu ) wynik to 10400 m/U/ml
2badanie beta HCG zrobiłam dzisiaj wynik 38360m/U/ml
myślicie ,że wyniki są prawidłowe ? dobrze rośnie?czy według was wszystko
jest oki?
trochę się martwię a następną wizytę u mojej gin.mam dopiero 21czerwca
1u.s.g już robiłam 22czerwca (43dzień cyklu i 26p.o) ale wyszedł tylko
pecherzyk ciążowy 11mm co mnie też bardzo zaniepokoiło bałam się pustego jaja
boję się o tą kruszynkę !!!
1 ciąże poroniłam (w5/6tyg. obumarła zarodek miał 11mm)sad
2 ciąża ma już 6latek(i nazywa się KAROLINKA )
a o 3 ciąże wciąż się boję
ZWARJOWAĆ można te czarne myśli są czasem silniejsze od pozytywnego myślenia
WY TEŻ TAK SIĘ BOICIE ?
jak odganiacie te złe myśli?
pozdromejdejki
Obserwuj wątek
    • perissa Re: MOJE WYNICZKI beta - HCG ? 01.07.04, 17:20
      Mam przed sobą tabelkę z normami. Liczy się je od daty miesiączki a nie od daty
      zapłodnienia. Pierwsze badanie wykonałaś na początku 6 tygodnia ciąży:
      Twój wynik: 10400, norma: 3660 - 108000
      Obecne badanie wykonałaś na początku 8 tygodnia ciąży.
      Twój wynik: 38360, norma: 30700 - 184000.
      W 9 tygodniu ciąży (czyli już za tydzień) nastąpi kulminacja BHcg, a następnie
      zacznie ono spadać (zgodnie z normami), więc nie będzie sensu już go badać.
      Jak widać, Twoje wyniki mieszczą się w normie, choć procentowy przyrost jest
      stosunkowo nieduży.. Sama bardzo interesuję się prawidłowością przyrostu BHcg,
      ktoś kiedyś napisał (Bajkare, czy to nie Ty?), że w ciągu 2 dni powinno
      przyrastać minimalnie o 66%.. Nie znalazłam jednak na to "naukowego"
      potwierdzenia.
      Mój lekarz twierdzi, że na tym etapie najwiarygodniejszym potwiedzeniem
      prawidłowego rozwoju ciąży jest obraz USG. Przy 11mm pęcherzyku może nie być
      widać jeszcze zarodka. Natomiast, gdybyś poszła na USG teraz, to sądzę - jeśli
      ciąża rozwija się prawidłowo - że zobaczysz ponad 20mm pęcherzyk i
      kilkumilimetrowego zarodka z bijącym serduszkiem. Jeżeli więc masz obawy, po
      prostu idź na USG. Będziesz spała spokojniej..
      pozdrawiam serdecznie,
      Perissa i 8mm fasolka smile
      • mejdejka Re: MOJE WYNICZKI beta - HCG ? 01.07.04, 17:53
        kochana perissko ,dzieki za odpowiedz
        myślisz ,że moje wyniczki sa oki ?
        według obliczeń to w ciągu 14dni beta HCG wzrosło o 27960m/u/ml
        (38360-10400=27960)
        nie wiem jak to przekłada się na procenty?
        na U.S.G pójdę dopiero 21czerwca bo nie ma teraz mojej gin. na urlopie
        • perissa Re: MOJE WYNICZKI beta - HCG ? 01.07.04, 18:05
          Wiesz, jak zrobimy? smile)
          Obliczyłam, że mój Smyk jest starszy od Twojego o jakieś 4 dni.. smile Owulację
          miałam 24 maja. Początkowe wartości BHcg miałam podobne do Twoich. Wpadnę jutro
          do szpitala i zrobię sobie BHcg (też nie badałam już od jakichś 10 dni). I
          porównamy. Nie licz procentów, nie denerwuj się.
          A USG nie zawsze robię u mojego lekarza, jak mam jakieś wątpliwości (np. miałam
          tydzień temu po plamieniu..) to jadę gdziekolwiek, do prywatnej spółdzielni i
          za cenę 40-50zł wiem wszystko, że jest, że żyje, że rośnie, a ja mogę przestać
          siwieć.. Polecam ten komfort psychiczny.
          Jutro, ok. 12.00-13.00 napiszę jaki mam wynik.
          Całusy.
          • mejdejka Re: MOJE WYNICZKI beta - HCG ? 01.07.04, 18:49
            oki
            tak bedzie najlepiej !!!!
            u mnie owulacja była na 100% 27maja
            a ja niestety nie mam możliwości zrobienia innego U.S.G , bo w mojej
            miejscowości są tylko niestety 2 u.s.g (1 w szpitalu tylko dla pacjentów a 2 w
            mojej prywatnej przychodni)
            oki czekam na TWÓJ jutrzejszy wynik
            DZIĘKUJĘ
          • mejdejka Re: MOJE WYNICZKI beta - HCG ? 02.07.04, 14:37
            perissa i jak robiłaś dzisiaj betaHCG?
            JUŻ zaczęłam się trochę denerwować
            napisz szybko co i jak?proszę
            • perissa Re: MOJE WYNICZKI beta - HCG ? 02.07.04, 15:40
              Cześć Mejdejko, zrobiłam badanie o 10.00, zawsze w szpitalu potrzebują na wynik
              ok. 2 godz., niestety dzwonię trzeci raz i wciąż słyszę: "Komputer opracowuje..
              właśnie rozcieńcza, wartość jest duża.." i wciąż nie ma wyniku. Ostatecznie
              powiedziano mi przed chwilą, że pełny wynik będzie ok. 16.30. Nie będę wtedy
              przy komputerze więc wysyłam Ci na priv mój nr telefonu - zadzwoń do mnie, po
              prostu Ci powiem. Całusy.
              • mejdejka Re: MOJE WYNICZKI beta - HCG ? 02.07.04, 20:02
                perissa wysłam CI wiadomość i parę zdjęć na twoją skrzynkę - sprawdż, proszę
                czy dostałaś!!
                jeszcze raz dziękuję za wszystko!!
    • iwona077 Re: MOJE WYNICZKI beta - HCG ? 13.07.04, 12:04
      Cześć Wam. Tyle piszecie o wskaźniku BHCG. O czym on mówi i czy przy każdej
      ciązy sie go robi? Ja już mam jedno dziecko i nie miałam robionych takich
      badań.
      • perissa Re: MOJE WYNICZKI beta - HCG ? 13.07.04, 12:32
        Iwonko. Beta Hcg to hormon pojawiąjący się wyłącznie w ciąży (prócz bardzo
        rzadkiego rodzaju nowotworu). Pojawia się we krwi i w moczu ok. 10 dnia od
        zapłodnienia (zazwyczaj, choć czasami później) i towarzyszy ciężarnej do końca
        ciąży. Zapobiega występowaniu miesiączek i ma różne inne ważne funkcje
        utrzymujące ciążę. Przyrost Bety Hcg jest bardzo ważnym wskaźnikiem w
        pierwszych kilku tygodniach ciąży - bo rzadko można zdiagnozować zagrożenia
        innymi metodami (zarodek musi przecież urosnąć na tyle, żeby można było na USG
        ocenić czy ciąża jest żywa i rozwija się prawidłowo, co trwa ok. 6 tyg). W
        zdrowej, prawidłowej ciąży w pierwszych kilku tygodniach BHcg przyrasta ok.
        dwukrotnie w ciągu 48 godz. Czyli np. poniedziałkowe badanie, wynik: 1700
        mIU/ml, środowe badanie, wynik: 3300 mIU/ml. Jeżeli przyrost jest własnie taki -
        prognozy dla ciąży są pomyślne. Przy ciąży z wadami (genetycznymi, lub
        uszkodzonej wirusem, bakteriami, środkami farmakologicznymi itp.) BHcg
        przyrasta znacznie wolniej. Wolniej przyrasta również w ciąży pozamacicznej.
        Jeżeli zarodek obumarł (a jest to trudne do stwierdzenia na USG) to badanie
        BHcg to pokaże: nastąpi brak przyrostu BHcg, lub jego spadek (po 48 godzinach).
        Liczą się też normy BHcg dla danego tygodnia ciąży. Jeżeli poziom jest zbyt
        wysoki można podejrzewać ciążę bliźniaczą lub.. zespół Downa u płodu. BHcg
        przyrasta dwukrotnie (co 48 godz) przez pierwszych ok. 6,7 tygodni, później
        wolniej, w 9-10 tyg osiąga wartość "krytyczną" (do 200tys mIU/ml), potem
        zaczyna spadać i kształtuje się na określonym niższym poziomie już do końca
        ciąży. Tak więc wartości BHcg są szczególnie ważne w pierwszych tygodniach
        ciąży, a pomiary tego hormonu (zanim można cokolwiek zobaczyć na USG) mogą dać
        sporo informacji: czy są zagrożenia (i domniemanie: jakie) lub że rokowania są
        dobre!..
        pozdrawiam serdecznie.
        PS. poziom BHcg dla kobiety NIE w ciąży wynosi 0-4 mIU/ml.
        • iwona077 Re: MOJE WYNICZKI beta - HCG ? 13.07.04, 12:48
          Dziękuje bardzo za dokładne wyjaśnienie. Dziwi mnie tylko to, że przy mojej
          poprzedniej ciąży nic takiego nie miałam badane. Tylko badałam przeciwciała, bo
          z mężem mamy konflikt krwi. Badania poziomu BHcg nikt mi nie proponował. A
          rodziłam trzy lata temu wiec to nie tak dawno. Pytałam nawet lekarke czy jakoś
          można zbadać czy dzieciatko bedzie zdrowe, bo wiadomo najpierw jest radość, że
          bedzie a w pewnym momencie przyszedł strach i panicznie bałam sie, że może być
          chore np. na Downa. Odpowiedx była taka, że sa takie aparaty typu USG, które
          badają grubość fałdek na szyjce dziecka, ale to robia tylko specjalne kliniki.
          A teraz widzę, że bylo badanie, które mogłam sobie zrobić. Sa to specjalne
          testy czy wykonuje się je w przychodni.
          • agnesm1 Re: MOJE WYNICZKI beta - HCG ? 13.07.04, 14:17
            Lekarze raczej nie wspominaja o bHCG - to badanie jest dobre tylko we wczesnej
            ciazy - pozniej nie jest juz miarodajne... a jesli chodzi o obawy czy dziecko
            jest zdrowe to bHCG moze tylko zasugerowac, ze cos jest nie tak..., ale tak
            naprawde lepsze w tym przypadku jest chyba USG (mysle o przeziernosci karku
            itp.)
            dodam ze HCG napewno badalas sobie sama robiac najzwyklejszy test ciazowy - bo
            on sie wlasnie opiera na HCG - tylko, ze nie pokazuje dokladnego poziomu tak
            jak pokazuja go badania z krwi przeprowadzane w laboratorium
            Pozdrawiam
            Agnesm

• iwona077 Re: MOJE WYNICZKI beta - HCG ? 14.07.04, 10:09
          Perisso mam do Ciebie prośbę czy mogłabys mi napisać jakie są normy jeżeli
          chodzi o BHcg jeżeli chodzi o tygodnie ciązy.Pozdrawiam
          • iwona077 Re: MOJE WYNICZKI beta - HCG ? 14.07.04, 10:12
            Troche w tym pytaniu wyszedł mi misz, masz jeżeli, jeżeli. Wybaczcie mi, ale
            jestem w pracy i dlatego nie mam dużo czasu na myślenie.
            • agnesm1 Re: MOJE WYNICZKI beta - HCG ? 14.07.04, 10:48
              W kazdym laboratorium z tymi normami bywa roznie, ale zerknij np. tutaj
              www.noworodek.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=63Agnesm
              • perissa Normy beta HCG 14.07.04, 11:42
                Najnowsze normy (Agnesm ma rację, co labolatorium to normy się trochę różnią)
                jakie udało mi się uzyskać są z nowoczesnego źródła, którym posługuje się
                szpital w Gdańsku-Zaspie.
                4 tydz. ciąży: 35-1500 mIU/ml
                6 tydz. ciąży: 4000-56 000 mIU/ml
                8 tydz. ciąży: 40 000-200 000 mIU/ml
                10 tydz. ciąży: 60 000-200 000 mIU/ml
                12 tydz. ciąży: 46 000-150 000 mIU/ml
                14 tydz. ciąży: 32 000-100 000 mIU/ml
                >16 tydz. ciąży: 19 000-80 000 mIU/ml

Tygodnie ciąży są liczone od daty miesiączki!! nie zapłodnienia!

A teraz, dla porównania podam Ci moje aktualne wyniki, uważane przez 2 lekarzy
                za prawidłowe:
                09 czerwca (4 tydz.c.): 247.8 mIU/ml
                14 czerwca (5 tydz.c.): 1730 mIU/ml
                19 czerwca (6 tydz.c.): 7286 mIU/ml
                21 czerwca (6 tydz.c.): 12 864 mIU/ml (44 godziny po poprzednim bad.)
                2 lipca (początek 8 tydz. ciąży): 53 502 mIU/ml

Lekarz w Gdyni-Redłowie zlecił badanie Bety HCG mojej przyjaciółce w 8 tyg.c.
                wyniosło trochę ponad 22 000 mIU/ml. Zasępił się, stwierdził, że to za mało.
                Kilka dni później miała zabieg - płód obumarł.

Zajrzyj też do mojego postu: "Miałam skazańca w brzuchu i o tym nie
                wiedziałam" , na tym forum, - tam opisany jest nieprawidłowy przyrost Bety Hcg
                przy mojej poprzedniej ciąży.

Jeszcze jedno: lekarze uważają, że od momentu zaobserwowania akcji serca płodu
                (lub jeszcze zarodka) bardziej miarodajne jest już badanie USG niż Bety -
                Agnesm ma rację , badanie bety daje tylko wskazówki we wczesnej ciąży (ale
                cenne, np. czy ciąża się dobrze rozwija, czy nie jest martwa, pozamaciczna
                itp.), a dowodem na np. wady rozwojowe u płodu może być tylko badanie USG
                (zesp. Downa można stwierdzić od 12 tygodnia ciąży mierząc fałdy karkowe)

pozdrawiam serdecznie.

PS. Badanie Bety HCG można wykonać w każdym labolatorium, ja wykonuję akurat
                prywatnie, ale w szpitalnych - jest taniej (30zł) i szybciej są wyniki (po 2
                godz.)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka