Dodaj do ulubionych

ktora z Was brala lub bierze heparyne?

17.02.05, 16:18
do ktorego tc Wam ja zalecono? ja mam powiedziane, ze do 16 tc. ciekawa
jestem jak u Was.
Obserwuj wątek
    • bei ja brałam w 37, 38 tc... 17.02.05, 16:26
      dystrofia maluszka- nie mogałam wcześniej brać heparyny- bo ozysko przodujace-
      i skurcze- bano sie krwotoku....ale na koniec musiałm...dostawalam ja w
      leczeniu zamkniętymsmile
      • pimpek_sadelko Re: ja brałam w 37, 38 tc... 17.02.05, 16:29
        dzieki beismile
        a moze ktos kto od poczatku ciazy ja bral?
        • moniao1 Re: ja brałam w 37, 38 tc... 17.02.05, 16:35
          noo..ja juz ja biore, chociaz starania jeszcze nie zaczete..ale moze za jakies
          dwa tygodnie...smile Ale i poza ciaża musze byc na lekach przeciwzakrzepowych,
          tylko na innych...
          Zdaje sie, ze Perisska dzielnie dziubala sie clexanem, a i Annjan..Jest tu
          sporo dziewczyn , ktore robia sobie sitko z brzuszkawink
          • pimpek_sadelko Re: ja brałam w 37, 38 tc... 17.02.05, 16:38
            sitko mam i pole siniaczkow tezwink
            chcialabym tylko wiedziec do kiedy Wam lekarze zalecaja to klucie? czy tez 16
            tc czy dluzej?
            • moniao1 Re: ja brałam w 37, 38 tc... 17.02.05, 16:47
              mi na bank do samego końca..mam rozpoznany i zdiagnozowany zespół
              antyfosfolipidowy..Z tego co wiem dawki będą rosnące: teraz biore 60mg...
              A siniakow unikam bardzo wolno sie wkuwając i powolutku wstrzykując heparyne..
            • anuteczek Re: ja brałam w 37, 38 tc... 17.02.05, 16:53
              Maretinko,
              Ja od początku do końca na heparynce... brzuch, uda, ramiona, pośladki...
              możesz się domyślać
              a.
              • desay Re: ja brałam w 37, 38 tc... 18.02.05, 10:50
                biorę od 6 tygodnia clexane, nie wiem czy pamiętasz Pimpek,
                pytałam na forum ciąża o fachowców od tego typu leczenia.
                Mój lekarz mówi,że mam się kłuć do końca ciąży i nawet po, i że dawka będzie
                modyfikowana
                ale ja bardzo chciałabym z tym skończyć wcześniej..
                • pimpek_sadelko Re: ja brałam w 37, 38 tc... 18.02.05, 10:52
                  desay napisała:

> biorę od 6 tygodnia clexane, nie wiem czy pamiętasz Pimpek,
                  > pytałam na forum ciąża o fachowców od tego typu leczenia.
                  > Mój lekarz mówi,że mam się kłuć do końca ciąży i nawet po, i że dawka będzie
                  > modyfikowana
                  > ale ja bardzo chciałabym z tym skończyć wcześniej..
                  a ja dla swietego spokoju moglabym sie kluc cala ciaze. boje sie momentu
                  odstawieniasad
                  ps. pamietamwink
                  mam nadzieje, ze masz juz specjalistesmile. moj jest az w bialymstoku. teraz drugi
                  raz do niego jade na badania prenatalnesmile
    • perissa Re: ktora z Was brala lub bierze heparyne? 18.02.05, 11:03
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20515&w=14522387&a=14522387
      Witaj Maretinko! Wklejam link do dość rozbudowanego wątku, w którym
      dyskutowałyśmy (my - kłujące się smile niegdyś o zastrzykach z heparyną.
      Ja kłułam się do końca ciąży. Ostatni zastrzyk miałam 2 dni przed porodem.
      Całuję mocno,
      Perissa.
    • annjan Re: ktora z Was brala lub bierze heparyne? 18.02.05, 14:12
      Kłuję się 70tką i tak będzie do końca ciązy i po porodzie. Uniemożliwia to
      podanie zzo...niestety.
      • anita53 diagnoza i potrzeba heparyny 21.02.05, 18:07
        Witam. Widzę, iż jesteście dobrze zorientowane (jak zawsze), więc zapytam: jak
        zdiagnozowano u Was potrzebę podawania heparyny? U mnie od roku lekarze się
        zastanawiają, w tej chwili przeciwciała antykardiolipinowe IgG 2,4GPL (ujemny)
        a IgM 44,2 MPL (dodatni).Antytrombina III mieści się w granicach 116% (zakres
        80-150) Test D-dimer 0,76 ug/ml (zakres 0-0,5) Fibrynogen 4,6 g/l (zakres 1,8-
        4,0)morfologia ok. czy te wyniki oznaczają,że powinnam dostawać heparyne? Jedną
        ciążę straciłam, obecnie 21tc. Na razie kazali mi wznowić duphaston (nie brałam
        juz od 19tc). Liczę na Wasze doświadczenie.
        • pimpek_sadelko Re: diagnoza i potrzeba heparyny 21.02.05, 18:19
          u mnie stosuja heparyne jako profilaktyke przed poronieniem. poprzednie ciaze
          mi obumieraly. mialam zrobic badania w kierunku trombofilii, ale wpadlam i juz
          nie zdazylam.
          wiem, ze kliniki leczenia nieplodnosci czesto daja profilaktycznie np po
          trafserach inv.
          znosze ja rewelacyjnie.
        • annjan Re: diagnoza i potrzeba heparyny 22.02.05, 11:26
          Jeżeli masz iGM przeciwciał dodatni to celowe byłyby niskie dawki heparyny albo
          acard. Najlepiej powtórzyć badania na przeciwciała w obu klasach ale metodą
          ELISA - robi to w W-wie Inst. Reumatologii.

Ja przy iGM w granicach 50-95 mam heparynę całą ciążę. I jeszcze jedno- uważaj
          zwłaszcza teraz, bo zespoł antyfosfolipidowy wyjątkowo upodobał sobie okres
          międz 20-25 tc...wtedy wykańcza ciążę - tak było i u mnie - w 23 tc...

W którym tygodniu straciłaś pierwszą ciażę?
          • anita53 Re: diagnoza i potrzeba heparyny 23.02.05, 11:31
            I ciążę straciłam w 6 tyg. Bardzo mnie przeraziłaś. Mam Acard w domu, ile
            powinnam go wziąć? Wizytę u swojego prowadzącego mam 18 marca... Jutro idę na
            echo serca dziecka. Nie wyobrażam sobie, by teraz mogło coś się stać- chyba
            bym "wysiadła".
            • annjan Re: diagnoza i potrzeba heparyny 23.02.05, 12:54
              Napewno nic nie powinnaś brać na własną rękę. Ja radzę konsultację u lekarza
              specjalizującego się w zakrzepicy - o ile Twój do nich nie należy...

MOja gina specjalizuje się właśnie w takich przypadkach i tylko dlatego
              informuję Cię co Ona mi zaleciła i w jakich dawkach. W Twoim przedziale ciąży -
              przy podobnym poziomie przeciwciał i przede wszystkim - z wywiadu straconej
              ciaży w 23 tc - brałam 60 mg Clexane i Acard.

Pozdrawiam i nie denerwuj się - być może Twój lekarz wie co robi i wszystko
              jest w jak największym porządku.
            • pimpek_sadelko Re: diagnoza i potrzeba heparyny 23.02.05, 12:55
              1 tabletke dziennie.
              koniecznie zapytaj sie o heparyne, bo wedlug badan podawanie accardu (
              aspiryny) z heparyna ma wieksza skutecznosc niz stosowanie ktoregos z tych
              lekow pojedynczo.
              trzymam kciuki za zdrowie bobaska i z Twoje nerwy! bedzie dobrze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka