Dodaj do ulubionych

niski poziom AFI:(((

03.03.05, 16:11
Na ostatnim badaniu USG w 29 TC miałam mierzoną ilość płynu owodniowego AFI.
Wyszło, że mam 60 mm i powinna być kontrolowana bo granica wynosi 50 mm. Na
forum spotkałam się z wartościami AFI ale jednocyfrowymi. Jestem trochę
zdezorientowana. Czy wiecie może coś na ten temat? Jakie są Wasze wartości AFI?
Pozdrawiam wszystkichsmile)
E
Obserwuj wątek
    • bei Re: niski poziom AFI:((( 03.03.05, 16:27
      nie wiem- jak to sie ma do moich osiągniec...ale poszukaj na tym forum jak
      sobie te AFI podnosiłam i to skuteczniesmile
      Sposób bardzo prosty....kąpiele w wodzie3.6- do 38 stopni na lusie góra...nie
      więcej...nie mniej...musi byc brzuszek zanurzony....kąpiel 20-30 min...im
      więcej seansów- tym lepiej....najmniej 3 razy dziennie...
      i AFi mi podrosło o 10......a tak Artus juz nie rósl...bo nie mial miejsca..
      AFI można podniesć w szpitalu- dolewaja plym owodniowy z zewnatrz- albo przez
      pochwe albo przez powloki brzuszka...
      gdy wypijesz w ciagu pól godziny 2l płynu- to AFI rosnie o 2....ale na krótko-
      taka metodę stosuje sie przed porodem...
      pozdrawiam...i nie martw sie...
      poszukaqj moich postów- też sie bałam...było O.Ksmile

Bea po 3 trudnych ciązach
    • ewcik29 Bei:( 03.03.05, 16:40
      Dzięki Bei.. Pogrzebałam trochę, poczytałam i chyba spanikowałamsad( Martwię się
      o mojego maluszka.. mam jeszcze niższe AFI niż ty miałaśsad(( Już wypiłam litr
      wody mineralnej i aż mnie brzuch boli. Zaraz będę uskuteczniała kąpiele. Bei
      powiedz mi czy to naprawdę po tych kąpielach tak wzrosło Ci AFI?
      Ja wróciłam parę dni temu ze szpitala bo leżałam tam w związku z napinaniem
      macicy prawie dwa tygodnie. Kroplówki z magnezem mało mi pomogły.. teraz sobie
      uzmysłowiłam że najbardziej to ja czuję moje dziecko które się bardzo napina w
      brzuszku i jest to dla mnie dosyć bolesne a macica nie jest aż tak napięta.
      Wydaje mi się że to może być właśnie w związku z małą ilością wódsad((
      Martwię się Bei... BUUUUsad(
      Ewa
    • bei Re: niski poziom AFI:((( 03.03.05, 21:44
      masz rację- jak ma maluch ciasno- to brzuszek piekielnie twardy..ja najwiekszy
      obwód miałam 85 cm...a póxniej Afi zjechało- i i ostatnie tygodnie az do cc
      mialam ciągle okolo 80 cm...
      no i ciągle czułam kamien w miejscu brzuszka- niekiedy bardzo żywy i
      ruchomysmile...i tak w każdej ciaży- tylko w poprzednich dzieci jeszcze
      mniejsze...i brzuszek byl równiez mniejszy...
      tylko w ostatniej ciaży tak walczyłam o AFI...
      w pierwszej nie bylo diagnostyki ultrasonograficznej...
      w drugiej straciłam "wody" w 20 tc...i do konca ciaży wysączały sie- żyłam
      antybiotykami- i rozkurczowymi farmaceutykami- i ciaze utrzymałam...
      tak wiec masz tu zywy dowód- ze moze byc dobrze nawet w najczarniejszych
      scenariuszachsmile
      i takiego naj naj najlepszego i najszcześliwszego zakonczenia Ci życzę...
      będzie dobrze...zobaczyszsmile
      • ewcik29 Re: niski poziom AFI:((( 04.03.05, 07:56
        To chyba taka nasza uroda, że mało tych wód mamy. Ja już o nie od wczoraj walczę
        zgodnie z Twoimi zaleceniamismile. Budujące jest to co piszesz, że pomimo takich
        niedogodności wszystko poszło dobrze. Ja byłam nieświadoma przez dwa tygodnie,
        że jest ich aż tak mało. Było niby napisane że AFI jest bliski granicy, ale
        lekarze w szpitalu nic mi nie mówili odnośnie tych wód tylko skupiali się na
        twardnieniu macicy.... a przecież jak dzidzia ma ciasno to ruszając się pobudza
        macicę i dlatego macica może reagować skurczem.
        Ja dzisiaj miałam koszmary nocne. Śniło mi się, że mi wody wyciekają i pobiegłam
        w nocy do toalety sprawdzać. Im bliżej końca ciąży tym większy stres, żeby było
        wszystko dobrze z maluszkiem. To moja pierwsza ciąża i wszystkie doświadczenia
        są dla mnie nowe.
        Wielkie dzięki Beismile) podbudowałaś mnie niesamowicie i dodałaś otuchy!!
        Ewa i 31 TC Kamilek
    • boziaj Re: niski poziom AFI:((( 05.03.05, 07:33
      Jestem w 38 tyg i obecnie mam AFI 4,5cm (czyli 45mm). Zmniejszoną ilość wód stwierdzono około 30 tyg i od tego czasu raz jest trochę lepiej, raz trochę gorzej, ale jakoś ciągnę dalej smile. Wg usg Dzidzia chociaż niewielka jest zdrowa. Reszta okaże się juz niedługo to dam znać smile))
      A tak na marginesie to nie dość, że o tą ciążę staraliśmy sie z Mężusiem długo, to jeszcze od początku są jakieś problemy: krwiak, odklejanie trofoblastu, krótka szyjka, małowodzie. A Maleństwo nic sobie z tego nie robi smile)). W każdym razie ja juz przestałam sie martwić i już nie moge się doczekać mojego Słoneczka po drugiej stronie brzuszka smile))
      pozdrawiam
      • ewcik29 Re: niski poziom AFI:((( 05.03.05, 10:58
        To trzymam za Was MOOOOCNO kciukismile) Daj znać, jak będzie po wszystkim. Ja ide
        na USG we wtorek (to będzie skończyny 31 TC) i też dam znać jak rozmiary
        dzidziusia i to nieszczęsne AFI.
        Pozdrawiam cieplutko
        Ewa i Kamilek w brzuszku
        • bei Dziewczyny! 05.03.05, 12:03
          Natura dba o dzieci w małowodziu- zmniejsza ich wagę- by nie było im ciasno, by
          sie nie deformowały.....zmniejsza wage i rozmiary cialka- równiez po to- by
          mózg był solidnie odżywiany..dzieci rodza sie z głowkami o nie mniejszonych
          rozmiarach ( adek.do wieku).....
          Moje dzieci pomimo nieskowagowosci- starsi- bardzo duzej niskowagowosci- nie
          mają żadnych problemów ze zdrowiem w swiecie zewnętrznym...Qba ma 22 lata,
          Jędrek 15- rosłe chlopiska z bardzo wysoka srednia z ocen...nie znaja
          antybiotyków...
          Artuś jak na razie jest dzielnym i wiecznie rozesmianym maluchem.....
          Zobaczycie- WASZE maleństwa potwierdzą statystykę Trudne ciazy- Dzieci mam z
          Trudnej - sa okazami zdrowia i katalizatorami radosci i szczęścia w rodziniesmile

Szybkiego dobregosmile
    • 76andzia Re: niski poziom AFI:((( 07.03.05, 21:30
      hej Ewcik, moje AFI też wynosiło 6 cm. Do tego miałam stwierdzoną hypotrofię.
      Przez te małą ilość wód młody nie chciał rosnąć. Ostatnie 3 tygodnie przed
      porodem leżałam w szpitalu na obserwacji i "hodowałam"smile. Mlody po urodzeniu
      ważył 2700g. Na dzień dzisiejszy a ma już 10 miesięcy rozwija się wspaniale.
      Tak więc głowa do góry.
      • ewcik29 Andziu, 08.03.05, 17:28
        Andziu, od którego tygodnia ciąży miałaś mało wód i hypotrofię? U mnie zaczyna
        się to samo.....sad(((((((((((((
        Pozdrawiam Cię i Twojego maluszka
    • ewcik29 Re: niski poziom AFI:((( 08.03.05, 17:26
      Byłam dzisiaj na USG i mam 58mm AFIsad(((((( Dzidzia ma już 2,5 tyg. opóźnienia
      we wzroście. Trzy tyg. temu wszystko było zgodne. Idę od jutra do szpitala.
      Będą obserwowali co się dzieje i nawadniali mnie kroplówkami... buuuuu a tyle
      pije i biore kąpielesad((((((((( mój Kamilek waży tylko 1200gram a to 31 TC i 2 dni
      Trzymajcie za mnie kciuki
      Ewa i malutki Kamilek
      • 76andzia Re: niski poziom AFI:((( 08.03.05, 22:21
        Ewciu właśnie patrzę w dokumentację. Pierwsze oznaki hypotrofii były dobrze
        widoczne już w 23 tygodniu. Obwód brzuszka "odstawał" od reszty pomiarów już o
        4 tygodnie. Przyrost oscylował poniżej 10 percentyla. W 32 tyg. dalej ciągnęła
        się różnica 4 tyg. Waga z usg - 1540g. Czyli mały chudzielecsmile. AFI 6cm. W 38
        tyg. mały miał ważyć 2349g a urodził się w 39 tyg. i ważył 2700g. Waga niezbyt
        to imponująca ale nadrabiał wrzaskiemsmile. Wiem co czujesz bo sama to
        przeżywałam. Też leżałam na obserwacji, dodatkowo miałam przedwczesne skurcze
        ale wszystko zakończyło się szczęśliwie. Pamiętaj zostało jeszcze 9 tygodni a w
        ostatnich tygodniach dziecko najwięcej przybiera. Powodzenia
    • ewcik29 Re: niski poziom AFI:((( 09.03.05, 08:56
      Jestem już spakowana i za godzinkę mąż wiezie mnie do szpitala. Dam znać jak wrócę.
      Całuję i jeszcze raz dziękuję za otuchę i słowa wsparciasmile
      Ewa i maluteńki Kamilek
      • lesia28 wysoki poziom AFI:((( 10.03.05, 09:01
        No to ja chetnie troche pozycze. Na trzech usg po kolei mialam AFI 19 , 24 , 22
        cm. Norma to chyba 6-18 cm . Teraz ide na usg w piatek sprawdzic te wody. A
        znacie moze jakies domowe sposoby na obnizenie?
    • ewcik29 Re: niski poziom AFI:((( 15.03.05, 19:21
      Wróciłam ze szpitala. Za tydzień (22.03) idę do kontroli i będę miała zrobione
      USG. W szpitalu podawano mi dekstran w kroplówce, magnez i sterydy na rozwój
      płucek mojego Kamilka (na wszelki wypadek, jakby musiało dojść do wcześniejszego
      porodu). W szpitalu mój lekarz zrobił mi USG (to był 31 TC i 5 dni). Kamilek
      troche podrósł: ważył 1320gram, a wymiary miał na 30TC. AFI nie mierzył tylko
      popatrzył ogólnie- gdyż stwierdził, że to za wcześnie. Modlę się, żeby wszystko
      było dobrze...... Aha dodatkowo jem antybiotyk bo przyplątało mi się zapalenie
      tchawicysad( Muszę Wam przyznać, że ta ciąża wyczerpuje mnie psychicznie.....
      Pozdrawiam Was mocno
      Ewa i mały Kamilek
      • boziaj Re: niski poziom AFI:((( 16.03.05, 14:00
        Ciesze sie ewcik, że wróciłaś ze szpitala smile
        Poszukałam wymiarów mojej córci i tak:
        31w4d masa 1400g,
        33w5d 1820g
        36w5d 2250g
        a wg ostatniego usg 38w6d 2700g smile))
        mnie też straszono przedwczesnym porodem, co jak widać już mi nie grozismile, a Dzidzia wcale nie jest taka malutka smile)
        wiem, ze się martwisz, ale może nie będzie tak źle?
        pozdrawiam cieplutko
        P.S. trzymajcie za mnie kciuki, bo mam pietra przed porodem smile
        • ewcik29 Re: niski poziom AFI:((( 16.03.05, 15:40
          Jasne, że trzymam kciukismile)) i to bardzo mocno!! Została Wam praktycznie
          ostatnia prosta....Daj znać, jak będzie po wszystkim.
          Widzę, że mój Kamilek był niewiele mniejszy od Twojego maleństwa wg. ost. USG. w
          31 TC 5 dni miał 1320gram.Ja, jak będę po wtorkowym USG to zobaczę ile mój mały
          waży. To będzie 33 TC i 2 dni. Modlę się o to żeby rósł.
          Pozdrawiamy Was cieplutkosmile)
          Ewa i Kamilek
          • ewcik29 Re: niski poziom AFI:((( 22.03.05, 20:18
            Właśnie wróciłam z USG. Kamilek waży 1530gram. Wymiarami odpowiada 31 TC. Wód
            jest dalej mało. Lekarz skierował mnie do szpitala na klinikę... Powiedział, że
            waga jest niepokojąca i powinien mieć ok. 2kg.. BUUUUU!!! boję się o mojego
            małego kwiatuszkasad((

Smutno mi bardzosad((
    • bei Ewciu!:) 23.03.05, 00:45
      Poczytaj mój pamietnik ciążowy...i popatrz na wage mojego Artusia w poszczeg.
      tygodniach...do 28 tc mieścil sie w najniższych granicach normy.....w Twoim
      wieku ciążowym to mój artus ważył o wiele mniej....a gdyby urodzil sie w 40 tc-
      jak moi synowie z porodów naturalnych- to na pewno przekroczylby 3 kilo...w 38
      tc ważyl 2650smile...mig mig podwoil swoja wage urodzeniowa...
      Proszę, nie martw się....zaraz podepchne ten pamiętnik do górysmile- byś mogla
      sobie poczytaćsmile

Pozdrawiam:
      ach...i jeszcze tu gdzies Mejdejka wage zarodków i płodów zamieszczała z
      ksiazek....)
      • bei Re: Ewciu!:) 23.03.05, 00:52
        w moim 31 tc- to Artuś nie ważył jeszcze kilograma......zobaczysz- Twój
        maluszek będzie kolosemsmile
        • ewcik29 Re: Ewciu!:) 23.03.05, 15:21
          Bei, jesteś naprawdę wspaniałasmile) dzięki za słowa otuchy..........
          Miałam dzisiaj konsultację na klinice w Krakowie i od piatku musze isc niestety
          do szpitalasad((.
          Mam dalej mało wód, ale juz poniżej granicy (45mm), dzidzia ma 3 tyg spóźnienia
          we wzroscie (waga 1530gram w 33w3d), a to wszystko podobno z winy łozyska.
          Potwierdzono małowodzie i hypotrofię.
          Lekarze musza pilnowac ile maksymalnie moge nosic małego i robić badania
          przepływów w pepowinie i zrobią mi też w świeta jakies markery. Ciaża bedzie
          wczesniej rozwiazanasad tak mi powiedziano, bo lożysko zaczyna wysiadac.
          Mimo wszystko jestem pełna wiary, że mój Kamilek wyjdzie z tego zwycięsko...
          Całuję mocno
          Ewa
          • bei Re: Ewciu!:) 23.03.05, 17:09
            jestes z Kraka??...bo ja spod...smilesmilesmile
            jak wyjdziesz z hospitala- to musimy pogadac...smile
            • ewcik29 Re: Ewciu!:) 23.03.05, 17:30
              Jestem z Kraka. Jasne Bei, że pogadamysmile))
              Pozdrawiam Cię cieplutkosmile)
    • ewcik29 Urodziłam 13 kwietnia 2005:) 19.06.05, 16:16
      Dla tych, którzy mają ten problem piszę, jak potoczyły się nasze dalsze losy.
      Jak wcześniej napisalam, znalazłam sie na klinice w Krakowie. Spędzilam tam w
      sumie 3 tygodnie. Moje AFI nie spadało już niżej,a nawet się nieco podniosło.
      Najpierw do poziomu 6,2 potem do 7,3. Przepływy w pępowinie utrzymywały się w
      normie. Kamilek jednak dalej wolno przyrastał. W 35 TC ważył 1870gram. Do
      problemów malowodzia i hypotrofii doszlo cisnienie indukowane ciążą. Miałam
      bardzo skaczące: 170/120, a za chwilę 100/60. W 36 TC zrobiono mi USG i szok...
      na USG wyszło że Kamilek waży 2400gram.... W tym samym dniu po poludniu pęknął
      mi worek plodowy i mialam CC. Kamilek urodzil sie z wagą 2500gram!! i miał
      50cm. Okazało się, że przyczyną naszych wszystkich problemów jest macica
      jednorożna. Gdyby nie CC to pewnie byśmy się nie dowiedzieli. To i tak wielkie
      szczęście, że dotrwaliśmy się do 36 tygodnia. Jesteśmy szczęśliwismile)

A to jest moje szczęście:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=24841905
      Pozdrawiam serdecznie wszystkichsmile)
      Ewa
      • hania.wiecewicz Gratuluje - nie przeczytalam ostatniego postu 22.06.05, 20:46
        Ciesze sie ze wszystko w porzadku.

Pozdrawiam
        Hania
        • ewcik29 Re: Gratuluje - nie przeczytalam ostatniego postu 23.06.05, 10:14
          Dzięki za pozdrowienia. Pisałyśmy kiedyś do siebie na maila, pamiętasz? smile Ja
          trzymam kciuki za Twojego synka, żeby mu się wyniki krwi poprawiły (czytam
          czasami forum "wcześniaki"). Ja myślę, że może nasze doświadczenia z
          małowodziem, a Twoje z bezwodziem komuś się kiedyś przydadzą jak poczyta "trudną
          ciążę"...

Pozdrawiam Ciebie cieplutko i Twojego Szymusiasmile)
    • hania.wiecewicz Re: niski poziom AFI:((( 22.06.05, 20:45
      16.04 urodzilam synka z powodu bezwodzia AFI 20 mm. Wczesniej lezalam na patologii ciazy AFI 50 mm. Moim zdaniem powinnas lezec w szpitalu i miec to kontrolowane. Nie wiem jak zaawansowana jest Twoja ciaza (mam malucha wiec nie dam rady sie przekopac). Dbaj o to. Niech badaja codziennie przeplywy i usg i 3 razy ktg. Ostatniego dnia dzidzia nie ruszala sie za wiele i wyszlo ze nie ma prawie wod. Ciaza rozwiazana przez cc w 34 tygodniu. Uwazaj na siebie. Sprawdzaj czy nic nie wycieka. Mi prawdopodobnie wyciekly wody choc plyn ktorym polewalam podpaski na to nie wskazywal.

Pozdr
      Hania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka