Dodaj do ulubionych

Duże NT, obrzęk.

21.12.05, 23:00
Trudna ciąża. Jak trudna? Proszę pomóżcie Drodzy Uczestnicy Forum. Piszcie
wszystko cokolwiek wiecie te złe i te lepsze inf. Od 6.12. siedzę
w encyklopediach i poradnikach, ale i tak najwiecej inf. dało mi forum.
6.12 pierwsze usg i jak grom zamiast szczęścia ROZPACZ: przezierność karkowa
(NT)-7.42mm, uogólniony obrzęk tkanki podskórnej, nieprawidłowy przepływ
w przewodzie żylnym. Czaszka kształt prawidłowy, ciągła symetryczna.
Ściany powłok brzusznych-obecna przepuklina pępkowa (fizjologiczna?)
Serce-lokalizacja prawidłowa czynność miarowa. serce przeciążone.
Uwidoczniono kończyny górne i dolne.
9.12. następne usg już w Instytucie Matki i Dziecka.
Opis: biometria płodu CRL 58 mm-12.3 tc. Anatomia: uwidoczniono
uogólniony obrzęk płodu, na główce-9 mm, na brzuszku-4mm. Kości pokrywy czaszki
trudne do oceny z powodu obrzęku. struktury wewnątrzczaszkowe o zachowanej
symetrii, widoczne komory boczne mózgu. Widoczne sploty naczyniowe,
uwidoczniono twarzoczaszkę budowy prawidłowej. Powłoka jamy brzusznej
o ciagłości zachowanej. W okolicy pierścienia pępowiny widoczna struktura
o wymiarach 10x7mm mogąca odpowiadać omphalocele (czy to chodzi o przepuklinę
pępkową? fizjologiczną, niefizjologiczną nie mam pojęcia?).
Ductus Venosus-nieprawidłowy przepływ, widoczna wsteczna fala A.
Mam proponowany termin amniopunkcji 2.01. Amnio zrobię na pewno. Tylko, że mi
ten cały obraz zaczyna pasować na objawy parwowirozy. Jeżeli tak to co dalej?
Jeżeli to nie parwowiroza to co? Czy nawet przy ZD może być aż tak duże NT?
Czy jest to obraz typowy dla jakiejś zmiany, choroby? Proszę jeżeli coś wiecie
pomóżcie.Proszę. Aśka.
Obserwuj wątek
    • asiulka1976 Re: Duże NT, obrzęk. 22.12.05, 07:54
      niestety nie znam sie ale badania genetyczne zrob koniecznie, bedziesz wiedziec
      z nich wszystko.
      • anniia Re: Duże NT, obrzęk. 22.12.05, 13:12
        obawiam sie ze na tak skomplikowane pytania nikt Ci na forum odpowiedzi nie
        bedzie w stanie udzielic
        Dobrze ze trafilas do Imidu to dobra placówka i dobrzy lekarze, zrobia wszystko
        zeby Ci pomoc.
        Opiekowali sie moja coreczka i naprawde zrobili wszystko zeby ja uratowac
        (lacznie z 3 rezonansami magnetycznymi w ciązy).

Amnio na pewno duzo wyjasni.
        pozdrawiam i trzymam kciuki
        ania

• joanna.katarzyna Re: Duże NT, obrzęk. 23.12.05, 00:42
      Dziękuję za słowa otuchy, życzenia i pozdrowienia.
      • angiew77 Re: Duże NT, obrzęk. 24.12.05, 00:27
        Musisz zrobić amnio- innego wyjścia nie ma..
        parwowiroza????
        zawsze myślałam,że to choroba zwierzęca...

parwowiroza med., koci tyfus, wirusowe zapalenie jelit atakujące koty i psy.
    • monawk Re: Duże NT, obrzęk. 26.12.05, 23:43
      byłam w podobnej sytuacji 3 kwiatenia tego roku. NT = 7,5, ogólny obrzęk płodu (wtedy był to 13 tc). 25 kwietnia miałam amnipunkcję, 6 maja mieliśmy wynik - XY,47,+21 co odpowiada zespołowi Downa. Rozpacz przez 2 miesiące, potem powolne z niej wychodzenie i odnajdywanie się w innej rzeczywistości. Teraz wiem, że lepszej, prawdziwszej. 18 września urodziałm synka. Kochanego, naszego. Przed nami jeszcze ciężkie chwile związane z operacją serca - mały ma bardzo poważną wadę złożoną. Ale wierzę, że przeszliśmy już tak wiele, więc i to musimy przejść.
      A IMiDZ polecam wszystkimi siłami. Mnie prowadziła dr Jaczyńska z Poradni Wad Płodu, amnipumnkcję robił dr Pietrasik. Dzięki dr Jaczyńskiej i jej sile udało mi się przez to wszystko przejść tak jak przeszłam. Jeśli chodzi o USG, w niczym nie ustępuję ona swą wiedzą i kompetencją Roszkowskiemu czy Garwolińskiemu. U tego drugiego byłam w totalnym dołku psychicznym - na pewno nie należy do lekarzy, którzy umieją zachować się w takiej sytuacji.
      • joanna.katarzyna Re: Duże NT, obrzęk. 27.12.05, 19:00
        Bardzo dziękuję za odpowiedź, wynik amnio i jej interpretację; za daty - szczególnie te dotyczące Waszego realnego czasu oczekiwania na wynik.
        Życzę z całego serca najlepszych specjalistów, którzy będą zajmować się serduszkiem Synka. Podziwiam siłę. Ja jestem w totalnej rozsypce. Gdyby nie mój mąż, nie wiem jak bym w ogóle funkcjonowała.
        Wszystkiego co najlepsze dla Was.
        Co u nas - będę pisać.
        Jeszcze raz bardzo dziękuję za odpowiedź.
        • monawk Re: Duże NT, obrzęk. 28.12.05, 09:10
          Jeśli chodzi o siłę - czlowiek nie jest świadomy, ile jest w stanie znieść, a potrafi baaardzo dużo, jak się okazujesmile Z perspektywy czasu stwierdzam, że naprawdę jest wiele gorszych rzeczy niż trisomia 21.
          Co do wsparcia, wiesz, jakie mamy szczęście, że mamy takich mężów. U mnie też od samego początku to mąż podtrzymywał na duchu, stwierdził, że dzieci są do kochania, a nie do chwalenia. Teraz wiem, że można to zmodyfikować, bo ja moim synkem mogłabym się chwalić godzinamismile
          Kto będzie Ci robił amnio? Prowadzisz ciążę w IMiDZie?
          • joanna.katarzyna Re: Duże NT, obrzęk. 28.12.05, 21:02
            Tak ciąża prowadzona jest w IMiDie. To prowadzenie to jedno usg zrobione też przez dr Jaczyńską i od razu wyznaczony termin amnio na 2.01, którą ma robić też dr Pietrasik. Pierwsze usg było robione przez dr Kulika w zDrOvej-prywatny gabinet na Krakowskim Przedmieściu. Wskazaniem była dalsza diagnostyka i IMiD.
            Co do mężów to Masz całkowitą rację. Mam Swiadomość że wielu nie wytrzymuje po takim nawet pierwszym usg ciężaru wsparcia a co dopiero powiedzieć coś mądrego i jeszcze optymistycznego a jeszcze z pszyszłością i BYĆ i WSPIERAĆ. Twój Mąż pieknie powidział o dzieciach.
            Pozdrowienia dla Was.
            • anniia Re: Duże NT, obrzęk. 29.12.05, 12:01
              dr Jaczyńska jest super i zna sie na rzeczy, jeszce raz zycze powodzenia i
              trzymam za Was kciuki. Sciskam cieplutko
              ania
              • joanna.katarzyna Re: Duże NT, obrzęk. 29.12.05, 15:23
                Za kciuki przesądnie nie dziękuję. Każde opinia o IMiDie i pracujących tam lekarzach ich nastawieniu, fachowości jest dla mnie bardzo cenna. Za co bardzo, bardzo dziękuję. Tak jak wcześniej Aniu napisałaś amnio na pewno dużo wyjaśni. Dzięki Tobie też już wiem, że rezonans też może nam pomóc w późniejszej diagnostyce. A to też bardzo dużo wiadomo, że jeszcze można coś zrobić, pomóc. Dziękuję i pozdrawiam.
                • monawk przesyłam jak najlepsze fluidy 29.12.05, 20:56
                  2 stycznia trzymam z całych sił kciuki. Pietrasik jest bardzo dobrym specjalistą, ja byłam na amnio cała rozdygotana, jemu udało się jakoś rozładować sytuację. Sam zabieg wg mnie nie należy do najprzyjemniejszych. Nie chodzi o ból, tylko o świadomość, że wbijają Ci się do pęcherza płodowego, blisko dzidziusia - ja nie mogłam np. patrzeć na ekran usg.
                  Podczas ciąży byliśmy także pod opieką dr Piotrowskiej-Wichłacz - kardiologa z IMiD-u. Bardzo ludzka i ciepła osoba, dzięki niej zostaliśmy od razu przyjęci na Działdowskiej i teraz już jesteśmy prowadzeni przez tamten zespół kardiologów.
                  • joanna.katarzyna Re: przesyłam jak najlepsze fluidy 30.12.05, 21:35
                    Fluidy mimo śnieżycy dotarły bez przeszkód-działają, dziękuję. Za kciuki przesądnie nie dziękuję. Przy amnio chyba naprawdę lepiej nie patrzeć na monitor, dzięki. Czy znasz przybliżony termin operacji Synka? Z myślowym wstawiennictwem też jestem blisko Was. Najlepsze życzenia dla Was na 2006. Pozdrawiam.
                    • monawk jak samopoczucie po amnio? 03.01.06, 09:41
                      Jak po wczorajszym wydarzeniu samopoczucie, trzymasz się?
                      Teraz to najgorsze - czekanie. Pisały o tym dziewczyny na forum i mogę to potwierdzić, że długi brak wiadomości, to dobry znak. Ja miałam 27 IV amnio, a 6 maja zadzwonili do mnie z IMiDu, że jest już wynik i jest on nieprawidłowy. Oprócz tego byliśmy oczywiście zaproszeni na rozmowę z genetykiem i dostaliśmy wynik do ręki na papierze, ale telefon po niespełna 2 tyg. też był. /byłam w pracy, telefon był rano - było strasznie. Dobrze, że przyjaciółka akurat szła do pracy, więc wyszłam jej na przeciw i tak chodziałm z nią 2 godz. i ryczałam. Ech, nie chce mi się coraz bardziej wracać do tamtego okresu... Bo i po co rozpamiętywaćsmile
                      Jest Maluszek - akurat słodko śpi. A operacja najprawdopodobniej pod koniec stycznia, dokładne termin będę znała w tym tygodniu, bo wcześniej będzie miał cewnikowanie serca.
                      A w Nowym Roku - niech wszystko co złe odleci w Kosmos i nie wracasmile!!!
                      • joanna.katarzyna Re: jak samopoczucie po amnio? 09.01.06, 20:22
                        Amniopunkcji nie było...
                        Nie jesteśmy już w ciąży. Pomoc dostałam natychmiast; od trzech dni jestem w domu.
                        Zamykam wątek, dziękuję.
                        • lula2006 Re: jak samopoczucie po amnio? 24.12.06, 23:52
                          Joanno.Katarzyno. Jeśli możesz odezwij się do mnie.
                      • monawk Re: jak samopoczucie po amnio? 27.12.06, 22:23
                        Ktoś właśnie odświeżył wątek, już zapomniałam, że coś tu pisałam. I na dodatek co:

> A w Nowym Roku - niech wszystko co złe odleci w Kosmos i nie wracasmile!!!

To chore: w tamtym roku myślałam, że nie może być gorzej, że co złe już za nami. W tym już wiem, że jednak może. Aż boję się myśleć o następnym roku...

Przepraszam za dygresję.
                        • piegoosek Re: jak samopoczucie po amnio? 28.12.06, 17:40
                          to straszne co Was spotkalo... zawsze, jak wspomne Wasza walke, rycze jak
                          bobr... nawet nie jestem w stanie wyobrazic sobie jak Wy mozecie sie czuc...
                          przepraszam, ze to pisze! ale chcialabym Ci po prostu przytulic i obiecac, ze
                          jutro bedzie lepiej... ale... kto wie, co bedzie jutro, prawda?
                          trzymaj sie kochana! jestem dla mnie nadczlowiekiem! ja chyba nie dalabym
                          rady... sciskam Cie z calych sil!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka