Dodaj do ulubionych

Strach przed bad. prenatalnym

09.06.06, 18:34
Niedlugo koncze 34 lata,jestem w 3 miesiacu ciąży lekarz zalecil mi badania
prenatalne(inwazyjne) i mam podjąć decyzje sad Boje sie!!!!Moja ciąża jest
zagrożona,musze dużo leżec,biore duphaston i czasem no-spe,do tego mam
m.dwurożną.Wiem,że badanie jest bolesne,że jest ryzyko poronienia.Prosze o
kontakt kobiet,które przeszly te badania.....jak sie czuly po????Niedawno
zmarla moja 9-letnia córeczka,która byla dzieckiem specjalnej troski.....byla
roslinką sad( wiem,że nie chce znowu cierpiec,nie chce przezywac tego co
przez ostatnie 9 lat...
Co i jak sie czuje PO??Czy sa jakies powiklania,krwawienia,twardnienia
brzuszka??
Obserwuj wątek
    • zabkab Re: Strach przed bad. prenatalnym 09.06.06, 22:01
      Mam 45 lat. 2 miesiące temu urodziłam śliczną, zdrową dziewczynkę. W 4 miesiącu
      miałam amniopunkcję. Badanie wykonywane jest przy pomocy USG, także nie ma
      niebezpieczeństwa, że się ukłuje dzidzię. Po badaniu nic nie boli, nie ma
      krwawienia. W razie czego wzięłam na ten dzień wolne z pracy i byczyłam się
      przed telewizorem. Nie bój się. Będzie dobrze.
      • verdana Re: Strach przed bad. prenatalnym 09.06.06, 22:17
        Miałam takie badanie. Naprawdę, badanie wcale nie boli. Po nim nic sie nie
        czuje, nie ma skurczy, krwawienia, niczego. Naprawdę, o ile czekanie na wynik
        jest nieprzyjemne, to samego badania nie ma się powodu bać.
    • madasia Re: Strach przed bad. prenatalnym 09.06.06, 23:57
      Mirello, doskonale rozumiem Twoje obawy.
      Ja w zeszlym roku straciłam synka w 22tc za wczesnie sie urodzil. wynik hispat
      wykazal zakazenie wod plodowych.Wczesniej ze wzledu na wiek poddalam sie
      amionpunkcji. Mimo ze roznica czau miedzy amionpunkcja(15 tc) a porodem (22 tc)
      wyklucza, ze zakazenie nastapilo z powodu amionpunkcji, pewnosci nigdy juz miec
      nie bedę.
      Po tym co sie stalo zaczelam szukac dostepnych informacji, co wlasciwie daje
      amionpunkcja. Bo poddajac sie jej bralam tylko pod uwage tylko te mozliwosc, ze
      dzieki jej wynikowo mozna leczyc jakies wady juz w lonie. ale tak nie jest.
      Moim zdaniem amionpunkcje ktos wymyslil po to, zeby kobieta wczesniej
      wiedziala, ze jesli cos jest z jej ciaza nie tak, to ma prawo podjac decyzje o
      jej wczesniejszym zakonczeniu niz czekac na naturalne rozwiazanie. Albo byc
      przygotowana na chorobr dziecka, gdy wynik amionpunkcji jest niepomyslny. Ale
      czy warto ryzykowac ten zabieg.
      Teraz jestem w 19tc i w tej ciazy swiadomie nie poddalam sie amionpunkcji. Bo
      po co. Bez wzgledu na wynik urodze i wychowam dziecko. Moja sytuacjajest troche
      zblozona, bo jestem mama niepelnosprawnego dziecka ( 9lat ), bardzo je kocham i
      wiem, ze takie dzieci potrafia dac duzo radości.
      Dlatego tez jesli myslisz o poddaniu sie amionpunkcji, odpowiedz sama sobie na
      pytanie: co jestem w stanie zrobic, gdy wynik amionpunkcji bedzie niepomyslny.
      Tylko w przypadku podjecia decyzji, zeby dzialac sens ( wg mnie ) podejmowac
      decyzje o amionpunkcji.Ale ty zdecydujesz sama.
      Pozdrawiam Ciebie.
    • tekla12 Re: Strach przed bad. prenatalnym 10.06.06, 09:38
      Urodzisz piękne i zdrowe dziecko. U mnie diagnostyka zakończyła się na teście
      PAPPA i dokładnym usg genetycznym. Trafiłam na dr Dudarewicza. Zadzwoń do niego:
      www.genetyka.hg.pl/
      To bardzo mądry i życzliwy człowiek. Podawałam te namiary wielu dziewczynom i dr
      zawsze stawał na wysokości zadania. Doradzi ci nawet jeśli nie zdecydujesz się
      na badania u niego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka