Dodaj do ulubionych

cukrzyca 34tc

14.09.06, 09:31
Dziewczyny !
Czy u któraś z Was miała póżno wykryta cukrzyce i czy urodziła zdrowe dziecko?
Jestem załamana bo u mnie wykryto ja dopiero w 34 tc.Lekarka nastraszyła mnie
wadami rozwojowymi u dziecka i jestem przerażona.Proszę Was o pilną odpowiedż
o wszystkim co jest związane z póżno wykrytą cukrzycą.Alicja
Obserwuj wątek
    • jol34 Re: cukrzyca 34tc 15.09.06, 19:53
      Witam,
      Cukrzyca raczej nie powoduje wad rozwojowych,zreszta na tym etapie dziecko jest juz całkowicie ukształtowane, tylko rosnie. Musisz kontrolowac poziom cukru, uwazac na to co jesz i kiedy. Jesli jeszcze nie jestes pod opieka poradni diabetologicznej, to radze Ci sie tam zglosic. Ja mialam wykryta cukrzyce ciążowa okolo 31 tc, u mnie wystarczyla na poczatku tylko dieta. Potem juz nie, ale doszly jeszcze inne komplikacje nie zwiazane z cukrzyca. Jesli moge Ci cos poradzic, to kontroluj swoja wage i rob co jakis czas USG. Ja po zastosowaniu diety cukrzycowej troche schudlam,a w 36 tc okazalo sie, ze mam hipotrofie plodu, czyli ze dziecko jest o 3 tyg mniejsze niz wynika z tyg ciazy. Nie wiem jednak, czy to bylo spowodowane ta dieta. Dzis moj lobuziak ma juz pol roczku smile. Jesli bedziesz miala jakies pytania, chetnie odpowiem. Dbaj o siebie i maluszka, a wszystko bedzie dobrze. Pozdrawiam.Jola
    • emilkorn Re: cukrzyca 34tc 15.09.06, 23:14
      U mnie w drugiej ciąży też późno wykryto cukrzycę. Na szczęście Zuzia urodziła
      się prawie zdrowa. Prawie bo z powodu cukrzycy urosła do masy 4900 g i przy
      urodzeniu wykryto szmery w serduszku co jak się później okazało miało byc
      fizjologiczne. Obecnie zostało jej zgrubienie międzykomorowe, które się od
      urodzrnia nie powiększa. Pani kardiolog stwierdziła, że to bardzo dobrze.
      Kontrola za 8 miesięcy. Zuzia ma 4 miesiące i rozwija się prawidłowo, nawet jest
      silniejsza fizycznie od swojej starszej siostry, która nie miała takich problemów.
      Pozdrawiam Emilka
      • 55555aaa Re: cukrzyca 34tc 16.09.06, 11:45
        Dziękuję Wam dziewczyny za odpowiedzi.Moj gin.wysłał mnie do poradni cuk.bo nie
        podobał mu się jeden wynik,ale powiedział,że nie jest to groźne.Po obciążeniu
        glukozą 75g miałam wynik:na czczo 78,po 1 godz.157,po 2 godz.116.Wszędzie
        szukałam informacji o normach po tym badaniu w cukrzycy dla ciężarnych i
        wszędzie piszą: na czczo 110,po 1 godz.180,po 2 godz.140.Od razu jednak poszłam
        do diabetyczki i wlaśnie ona nastraszyla mnie,że dziecko urodzi siś z różnymi
        wadami,że może umrzeć przy porodzie itp.Tak mnie nastraszyła,że .... .Dla dobra
        dzidzi trzymam diete i mierze poziom cukru glukometrem.Wyniki mam
        dobre.Chciałam jednak zapytać jakie Wy miałyście wyniki po glukozie 75g i czy
        tylko po tym badaniu stwierdzono u Was cukrzycę?Od ktÓrego miesiąca wyszło na
        usg, że dziecko jest takie duże(w przypadku Emilki),czy coś jeszcze wyszło na
        usg i jak wyglądał poród(czy sn czy cc).Chciałam się jeszcze zapytać czy
        musiałyście zostać z dzidzią dłuzej po porodzie w szpitalu,czy robili im jakieś
        specjalne badania.A także o to czy jeżeli zje się coś niedzozwolonego w
        cukrzycy np.serki owocowe, a cukier po tym był okey to czy znaczy,że można to
        normalnie jeść?Sorki,że Was tak męcze,ale chyba rozumiecie ,że jak każda matka
        martwię się o swoją dzidzię.Pozdrowionka.Alicja
        • anula64 Re: cukrzyca 34tc 16.09.06, 16:29
          Nie martw się mnie też straszyli ze dziecko urodzi się duże a nie bedzie umialo oddychać bedzie zachowywało się jak wcześniak ja wynik po 75 mg glukozy miałam taki na czczo 70 po godzinie 180 po dwóch 290 starczyła dieta byłam na wynikach 3 dni w szpitalu i okazała sie ze nie potrzba insuliny tylko ograniczenie disty nie mogłam nawet słodkich owoców nic a nic w ciązy przytyłam 9 kilo a w pierwszej 23 róznica nie?smile
          martyna urodziła się zdrowa tylko więcej ważyła 4kg porod naturalny nie leżałam dłużek po porodzie martynce sprawdzili poziom cukru był oksmile
          teraz jest zdrową dwu latka
          pozdrwiam się i nie martw się co za głupi lekarz zeby cie tak nastraszyćsad
          • isabell14 Re: Jaka dieta? 26.09.06, 11:52
            Czesc dziewczyny!
            Ja jestem w 33 tyg ciazy i lekarz rowniez wykryl cukrzyce,napiszcie jaka diete
            stosujecie co mozna a czego nie ,pytam poniewaz mieszkam w W Uk a oni nie widza
            zbyt duzego problemu a ja sie bardzo boje.jedna dzidzie juz stracilam niechce by
            cos sie stalo drugiemu dziecku.Dziewczyny POMOCY!!!!
        • jol34 Re: cukrzyca 34tc 16.09.06, 21:51
          Ja miałam na czczo 95, a po glukozie 75g po 1 godz chyba 195, po 2 godz 216. Moj synek urodzil sie maly 2800g, przez cc, ale dlatego ze nie chcial sie wstawic w kanal rodny (najpierw rodzilam naturalnie) i zdecydowano o cc. Mial lekka hipoglikemie, podali mu cos, ale nie pamietam co, w kazdym razie potem wszystko bylo i jest z poziomem glukozy ok. Jesli chodzi o diete, to musisz sama sprawdzic, jak po danym produkcie podnosi ci sie poziom glukozy. Ja czasem nie wytrzymywalam i kusilam sie na ciasteczko lub dwa smile Mierzylam glukoze godzine po posilku, powinno byc max 140. Mi bardzo skakal rano, wiec na pierwsze sniadanie jadlam jedna mala kanapke najczesciej z wedlina, zadnego nabialu, dopiero po okolo 2 godz jadlam drugie sniadanie, potem normalny obiad, kolacja i tuz przed snem jeszcze cos. Ten pozny posilek jest bardzo wazny, bo jesli jest zbyt duza przerwa nocna to pojawia sie w moczu aceton (to tez musisz kontrolowac), ktory oznacza, ze glodzisz dziecko. Generalnie lepiej jesc kilka posilkow malych. Jesli cukrzyca jest pod kontrola to nie ma praktycznie zadnego wplywu na dziecko. Bedzie dobrze. Pozdrawiam.Jola
          • emilkorn Re: cukrzyca 34tc 28.09.06, 22:38
            Ze mną było tak: tydzień po wykryciu cukrzycy, akurat w trakcie pierwszych
            urodzin naszej pierwszej córki dostałam skurczy. Jak dojechaliśmy do szpitala to
            już były co 2 minuty. To był koniec 35 tygodnia. Najpierw zatrzymali skurcze a
            potem zrobili USG i tam wyszło, że główka jest mała ale duży brzuszek, ogólnie
            masa ok 4400g. To mnie przeraziło bo zaledwie trzy tyg wcześniej na innym usg
            masa wychodziła 2200g czyli zgodnie z normą. Powtórzyli jeszcze raz USG, masa
            się potwierdziła. Ponieważ rok wcześniej miałam cc lekarze zalecili teraz też
            cc, ze względu na dużą masę płodu i krótki odstęp między porodami. W efekcie
            córka urodziła się duża, większa niż były prognozy 4900g. Jest zdrowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka