Dodaj do ulubionych

Za mały dzidziuś!!!!!

04.04.07, 18:18
Dziewczyny jestem załamana.Właśnie wróciłam z usg i okazało się,że dzidziuś
jest o 10 dni za mały w stosunku do terminu ostatniej miesiączki.Powinno być
10 tyg i 6 dni a jest 9 tyg i 3 dni.Nie wiem co o tym myśleć,bo ciąża ogólnie
jest z problemami-miałam plamienia z krwi przez parę dni,ale
przeszło.Serduszko bije dobrze,więc może jest jeszcze nadzieja?Lekarz
powiedział,że trzeba czekać.Następne usg mam dopiero za 16 dni i nie wiem jak
to przetrwam.Czy któraś z was miała może podobny przypadek?Pozdrawiam
serdecznie.

Obserwuj wątek
    • ciesia Re: Za mały dzidziuś!!!!! 04.04.07, 19:00
      witam
      ja mialam podobny i niestety dla nas skonczyl sie tak ze w 26 tygodniu
      wyladowalam w szpitalu i urodzilam Kacpra. Teraz ma juz miesiac i 2 dni, jest w
      inkubatorze i caly czas walczymy o niego. Wiem , ze moze to Cie zalamie ale
      pisze tak jak ja mialam, tez pisalam na roznych forach, wszedzie mnie
      pocieszali, ze tak bywa, bo musze przyznac, ze tak tez oczywiscie bywa, ale w
      naszym przypadku bylo jednak inaczej. Diagnoza bylo IUGR czyli wewnatrzmaciczne
      zahamowanie wzrostu plodu, maly jest hipotrofikiem, powinien byc wiekszy na
      swoj wiek, u nas roznice byla 2 tyg.
      Mam nadzieje, ze u Was bedzie dobrze, nie martw sie na zapas, tylko oszczedzaj
      i wypoczywaj.
      Pozdrawiam
    • ciesia Re: Za mały dzidziuś!!!!! 04.04.07, 19:02
      A jakie sa przepływy, jesli dobre to nie ma sie co martwic, a cisnienia nie
      masz wysokiego, bialka w moczu?
      • mama_m5 Re: Za mały dzidziuś!!!!! 04.04.07, 19:39
        FHR płodu jest bardzo dobre,białka w moczu nie mam,ale niestety mam
        nadciśnienie,które mi zostało po pierwszej ciąży.Cały czas biorę leki na
        nadciśnienie a co do przepływów to niestety nie wiem.Chyba nie miałam jeszcze
        robionego tego badania.
        • mamaigiiemilki Re: Za mały dzidziuś!!!!! 08.04.07, 21:26
          z tego co wiem b.wazne sa przeplywy, powinnas je zrobic i zobaczyc jak wyjda
          (tzn. czy dziecko jest dobrze odzywiane, sa to przeplywy miedzy toba a
          dzidziusiem)
          • oyate Re: Za mały dzidziuś!!!!! 09.04.07, 12:19
            I jeśli lekarz powie ,że przepływy w granicach górnej normy.. nie daj się
            uśpić!! Mój synek miał przepływy w granicach górnej normy, wszyscy lekarze
            stwierdzili,że ok, tylko jeden mądry wysłał mnie karetką do Łodzi i tam szybko
            ratowali mojego brzdąca w 34 tc. (owinięty 2 razy pępowiną, odklejone łożysko)
    • bzet Re: Za mały dzidziuś!!!!! 08.04.07, 21:04
      Witaj,
      u mnie w 29 tygodniu ciązy syn był za mały o 2 tygodnie i niestety dalej było
      coraz gorzej. Urodził się w 33 tygodniu (940 g.) przez cc z powodu:
      nadciśnienia, hipotrofii i niestety patologicznych przepływów (to było
      najgroźniejsze dla jego zdrtowia i życia). Teraz ma 9 miesięcy, wyszedł z
      wszyttkich wcześniaczych problemów, nadla jest mniejszy i chudszy od
      rowieśników, ale to wesołe, sprawne i bardzo kontaktowe dziecko. Głowa do góry,
      teraz nie możesz się denerwować. Powodzenia.
      Beata
      • oyate Re: Za mały dzidziuś!!!!! 09.04.07, 12:22
        Moje córki były za to za małe o jakieś 4 tygodnie nawet. Urodziły się w 36tc
        ale wagowo na 30-32 tc.
        Jednak moim zdaniem te kilka dni na razie nie mają znaczenia, termin porodu
        obliczany na podstawie pierwszego dnia ostatniej miesiączki jest niewspółmierny
        z realnym poczęciem. Może dzidziuś jest po prostu w sam raz na termin poczęcia,
        o którym lekarze nie mają zielonego pojęcia.
    • mafit1 nie nakręcaj się 09.04.07, 19:13
      Na początku marca pisałaś, że masz pęcherzyk za mały o 8 dni, teraz różnica to
      10 dni. Nie szukaj na siłę problemów! Twoja ciąża rozwija się gładko, równo
      rośnie, masz teraz różnice DWÓCH dni!!! A to nie jest zegarmistrzostwo
      atomowe. Wg ostatniej miesiączki to w domyśle w cyklu 28-dniowym, kiedy
      owulacja jest w 14. dniu. Owulacja może być równie dobrze 12 dni przed terminem
      miesiączki, czyli u Ciebie nie w 14. dniu cyklu, a w 20. i już załapujesz 6 dni
      opóźnienia w stosunku do klasycznych, średnich wyliczeń. A mogłaś mieć trochę
      później owulację, później zagnieżdżenie, jakieś opóźnienie na początku.
      NAjważniejsze jest, że rozwój jest równomierny. Trzymam kciuki. Uważaj na
      siebie, jak powinna każda kobieta w ciązy i nie nakręcaj się.
      Pozdrawiam i trzymam kciuki.
      • mafit1 Re: nie nakręcaj się 09.04.07, 19:15
        Licząc datę owulacji odniosłam się do podfanej przez Ciebie na początku marca
        informacji, że Twoje cykle są ok 32-dniowe.
        • maw3 Ja tak miałam 10.04.07, 09:31
          Przez cała niemal ciążę moje dziecko było za małe w stos do wieku ciąży. Ani
          razu podczas usg ( a miałam ich niemało) nie było dobrze pod wzgledem rozmiarów
          dziecka.Nerwów sie najadłam wiele a córka urodziła się zdrowiutka i z wagą
          3,200 i 56 cm a nie jak przewidywali lekarze z wagą maksymalnie do 2,600. Nie
          wiem co było powodem tych niewłaściwych proporcji bo przestało mnie to
          interesować po porodzie.Usg miałam robione przez trzech niezależnych lekarzy i
          nawet na dzień przed porodem lekarze skłaniali się ku hipotrofii.Za kazdym
          razem jednak przepływy było ok.Czasem chyba i tak bywa...
          • olek771 Re: Ja tak miałam 13.04.07, 18:00
            Hej, ja sie przychyle do opini jednej z poprzedniczek - w wieku ciazy tak
            naprawde jest istotna data owulacji/ zaplodnienia a nie ostatniej @. ja mam
            cykle 42 dni- owu w okolicach 28-30 dnia. gdyby liczyc wiek ciazy od daty
            poczatku pierwszego dnia @ to moje ciaze bylyby o ponad 4 tygodnie mniejsze!
    • yummy_mummy2 Re: Za mały dzidziuś!!!!! 15.04.07, 00:21
      Mialam podobny problem. Na 2 usg okazalo sie ze dziecko jest za male i od tej
      pory mialam srednio co 3 tyg usg sprawdzajace ogolny wzrost i rozwoj
      dzidziusia. Dzidzia mimo ze zawsze byla "ponizej normy" rozwijala sie dobrze.
      No i 2 miesiace temu urodzilam w koncu moja mala coreczke- tylko tydzien przed
      terminem, 2.800kg i 49 cm. Teraz za to rosnie jak na drozdzach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka