Dodaj do ulubionych

Ciaza wysokiego ryzyka- jaki lekarz z lim-u?

01.06.07, 10:31
Hej, mam pytanko i proszę o nie odsyłanie mnie do forum szpitale, by tam
znaleźć informacje o lekarzach.
Byłam tam ,i tam rzeczywiście można znaleźć opinie o dobrych lekarzach .
Ale jak potrzebuje lekarza który poprowadził by moją ciąże ( niewydolność
szyjki macicy, pierwsza ciąża przedwczesny poród w 28tc., druga ciąża-
poronienie w 22tc.)
Chodzi mi o kogoś kto prowadzi ciąże wysokiego ryzyka i mu się udaje.
Bardzo brakuje mi wiary ze uda mi się jeszcze donosić ciąże do końca i
urodzić zdrowego dzidziusia.
Proszę was o wyrozumienie i pomoc
Obserwuj wątek
    • zlota14 Re: Ciaza wysokiego ryzyka- jaki lekarz z lim-u? 06.06.07, 22:04
      Kochana z czystym sumieniem i z calego serca polecam Ci dr.Jerzak Malgorzate z
      Lim-u.
      ja jestem mama 4 Aniolkow i teraz jestem w 25tc. Jak tylko trafilam do niej to
      za pierwszym razem sie udalo.Wczesniejsze moje ciaze byly tylko do 8 tygodnia.
      Ona jest ginekologiem immunologiem, specjalista od poronien,i ciaz z problemami.
      Jestem pewna ,ze Ci pomoze.Ja jade do niej w piatek.
      Trzymam kciuki za Twoja Pieszczoszke i wirze ze dr,J Wam pomoze.
      Aska
      • 09.10.2001m Re: Ciaza wysokiego ryzyka- jaki lekarz z lim-u? 07.06.07, 12:56
        Mam takie pytanie: Jak wyglądało Twoje przygotowanie do ciąży u Jerzakowej?
        Byłam u niej na jednej wizycie, następną mam odbyć ok. września-wtedy też
        przedstawię wyniki zleconych badań.
        • zlota14 Re: Ciaza wysokiego ryzyka- jaki lekarz z lim-u? 09.06.07, 19:09
          Na pierwszej wizycie wypisala liste badan immunologicznych moze nie byla zbyt
          wylewna ale ja sie tym nie zrazilam .Wiem ,ze jest dardzo dobrym fachowcem i
          odnosi wiele sukcesow.dzieki niej jestem w 25 tc. a 4 ciaze wczesniejsze
          stracilam u innego lekarza.
          pozdrawiam aska
    • justiq Re: Ciaza wysokiego ryzyka- jaki lekarz z lim-u? 09.06.07, 20:26
      Wysłałam Ci priva
      • nina_74 Re: Ciaza wysokiego ryzyka- jaki lekarz z lim-u? 10.06.07, 18:07
        Filmonrob,
        dr Jerzak jest specjalista, ale nie od niewydolnosci szyjkowej. Ona sie zna na poronieniach, ale we
        wczesnej fazie i to z przyczyn immunologicznych. Ostatnio tez nagminnie podejrzewa u kazdej
        pacjentki PCO.

Jesli tracilas ciaze z powodu niewydolnosci szyjkowej, to uderzaj tylko i wylacznie do prof Sawickiego
        ze szpitala Brodnowskiego.
        Ewentualanie prof Spiewankiewicz.

W LIMIE pracuje dr RAfal Kuzlik on jest tez ze szpitala Brodnowskiego.

A dlaczego zalezy Ci na LIMIE? masz tam abonament?
        w takich sytuacjach chyba nie warto sie tym kierowac
        • magdula55 do niny 74 10.06.07, 18:41
          Nina chciałabym prosić cię o radę. Moja sytuacja jest następująca: jestem po
          dwóch poźnych poronieniach (23 tc - poród przedwczesny, i 18 tc). Pierwsza
          ciąża przebiegała książkowo, aż do krwowtoku w 21 tc, rozwarcia i wpuklenia się
          pęcherza płodowego. Po dwóch tygodniach leżenia urodziłam synka. Powiedziano mi
          wówczas, że mam niewydolną szyjke i nstępnym razem założa mi szew. I tak też
          się stało. w 11 tc następnej ciąży miałam załozony szew. Dwa tygodnie poźnniej
          dostałam krwotoku (lekarze nie wiedzieli dlaczego, przypuszczali, że to może
          szew rani szyjkę) i tak na przemian z plamieniami dotrwałam do 18 tc, później
          doszły skurcze, ściągnięto mi szew i poroniłam (dziecko żyło do końca).
          Przyczyną drugiego poronienia było odklejające się łożysko. W końcu trafiłam do
          prof. Malinowskiego w łodzi. Wyszły mi lekko podyższone przeciwciała
          antykardiolipinowe, o 1% podwyższone limfocyty T, a u męża przeciwciała
          p/plemnikowe i aglutynacja nasienia +++, co mnie ogronie zdziwiło bo przy
          takiej alutynacji nie powinnam w ogóle zajść w ciąże. I proponowany schemat
          leczenia przez prof.: szczepienia (limfocytami dawcy, bo mój mąż nie może), a w
          ciąży szew, clexane, i jeszcze jakieś inne leki, których nie pamiętam. Nie mam
          przekonania do szczepień, wiec zapiasałam się na konsultację do dr Jerzak. I
          teraz moje pytania: jakiego lekarza poleciłabyś od spraw immunologicznych, bo
          rozumiem, że od szyjek dobry jest prof. Sawicki. I może trochę głupie pytanie:
          jak dr Jerzak reguje na pacjentki z całą teczką badań od innych lekarzy? Proszę
          doradź mi coś, bo ja juz sama nie wiem, czy w naszym przypadku mamy jakiś
          problem immunologiczny, czy u wszystkich w łodzi stosuje się szczepiania i juz.
          dzięki i przepraszam, że aż tyle się spiasałam.
          • filmonrob3 lekarze 11.06.07, 09:23
            dzięki dziewczyny,
            Nina zapisałam sobie dr Sawickiego o którym wspominałaś ,ale zanim zajdę w
            ciąże chciała bym zrobić potrzebne badania po stracie tej ciąży. I dlatego
            szukam kogoś w Limie , jak i również robiła bym sobie badania w Limie (posiadam
            abonament i było by łatwiej ) a do lekarza to będę chodziła, do takiego co ma
            kontakt ze szpitalem (bo słyszałam że tylko oni mogą z sukcesem poprowadzić
            ciąże z powikłaniami).
            Boje się teraz wszystkiego i jak bym chodziła do dwóch lekarzy co znają się na
            rzeczy , to może bym się czuła pewniej?
            Sama nie wiem . W limie słyszałam o pros. Kamińskim , czy wiece cos o nim ?
            A o lekarzu ze szpitalem to zastanawiam się właśnie nad dr Sawickim ze
            szpitala Bródnowskiego, jak i dr Lewandowskim ze szpitala z IMiDZ ? może wiecie
            cos o nich ?
            • nina_74 Re: lekarze 11.06.07, 11:26
              Mogdula,
              nie wiem czy pomoge, ale ja teraz chodze do dr Dubrawskiego. On mnie diagnozowal i prowadzi teraz
              moja trzecia ciaze. Dwie pierwsze obumarly w 9tyg. Przyczyna - immunologia i moze przegroda w
              macicy, ale raczej stawiam na immunologie.

Dr Jerzak zdyskwalifikowalam po 3 wizytach. Gdzies o tym juz pisalam, podesle link jak znajde moj
              wywod dlaczego.

Dr D uwazam ze super specjaliste, niestety musisz sie liczyc z tym, ze kaze Ci zrobic badania, a to
              niestety kosztuje. Nie wiem, jakie przyczyny bedzie przypuszczal u Ciebie.

AJk bylam u dr J, przyjerzala moja teczke i powiedziala mi, ze mam juz nic nie robic, bo jestem
              dosknnale zdiagnoozowana. Wiem, tez ze gdybym trafila do niej z trzecia ciaza, to nic by z tego nie
              wyszlo, a ja nie mam juz tyle sil psych, zeby przechodzic kolejna strate.

Gdybys wybierala sie do dr D, to nie mow ze bylas u prof Malinowskiego w Lodzi, on ma na niego
              alergie i nie chce elczyc pacjentek po nim. Przyppuszczam, ze chodzu tu o te nagminne szczepienia,
              ktore zleca kazdej pacjentce.

Nie wiem, czy pomoglam
              • nina_74 Re: lekarze 11.06.07, 11:29
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20515&w=62829931&a=63118871
                tu dlaczego zrezygnowalam z dr Jerzak
                • magdalena116 Re: lekarze 11.06.07, 14:17
                  nina załamałas mnie tym postem na temat dr Jerzak mam do niej isc 19 czerwca
                  teraz nie wiem juz co robic czytam i czytam na róznych forach i kazda z
                  was pisze co innego Niektóre dziewczyny chwala dr Jerzak a nie ktore dr
                  Dubrawskiego, ja osobiscie słyszałam ze Dubrawski zleca mase niepotrzebnych
                  badan, nigdy u niego nie byłam wiec nie bede sie wypowiadac na temat jego
                  wiedzy.
                  Załamałam sie juz , jestem po 3 poronieniach ktore sie skonczyły mniej
                  wiecej w 12 tygodniu wydałam mase pieniedzy na lekarzy i nie mam juz siły.
                  Zaczynam myslec ze to loteria ze jak ma byc dobrze to bedzie bo zaden
                  lekarz cudu przeciez nie zrobi
                • magdula55 Re: lekarze 11.06.07, 16:01
                  Dzięki Nina,
                  Postanowiłam, że pójdę do dr Jerzak i zobaczymy co powie. A później najwyżej
                  wybiorę się do dr Dubrawskiego. Z szczepionkami na razie daję sobie spokój.
                  Powiedz mi jeszcze, oczywiście jeśli możesz co u Ciebie było nie tak z
                  immunologią? i w jaki sposób byłaś lub jesteś nadal leczona. I jeszcze jedno:
                  na jaką kwotę Dubrawski zleca badania i czy sama się do niego wybralaś czy inny
                  lekarz Cię do niego skierował. Dzięki za wszystko.
                  • nina_74 Re: lekarze 12.06.07, 23:03
                    ja robilam badania u niego na sume 2tys zl (styczen 2007), to bylo:
                    HLA DQA
                    (oboje),
                    cytokiny,
                    komplement C3,
                    p/c anty herpes,
                    IGM, IGA,
                    immunofenotyp subpopulacji

poza tym ja juz mialam zrobione we wlasnym zakresie:
                    p/c jadrowe
                    p/c plemnikowe
                    p/c lozyskowe
                    p/c kardiolipinowe
                    p/c TPO, TG
                    koagulant toczniowy
                    homocysteina
                    bialko C i S
                    nasionka z posiewem
                    hormony kobiece, TSH, ft4, ft3
                    rozyczka
                    toxo
                    cytomegalia
                    kariotyp - oboje
                    HLA hamowanie - oboje
                    komorki NK

HSG,
                    histero-laparo (resekcja przegrody)
                    histero diagnostyczne

wyszlo mi, ze mam (to po pierwszym poronieniu)
                    hashimoto, czyli podwyzszone p/c TPo i TG
                    niedoczynnosc tarczycy
                    p/c ANA jadrowe miano 320

po drugim poronieniu:
                    nieprawidlowe komorki NK, podwyyzszona aktywnosc
                    obnizona aktywnosc NK endometrialnych
                    obnizone markery implantacji wczesnozarodkowej CD4, CD25

Uwazam, ze dr D jest zdecydowanie lepszym specem od poronien nawykowych, ale wiem, ze trzeba
                    przejsc kilku, lun -nastu elkarzy zeby trafic na wlasciwego.
                    Ja niestey tez czytalam nieprzychylne opinie o dr D w necie i nie poszlam do niego po pierwszym
                    poronieniu - to byl moj blad.

www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=41361&postdays=0&postorder=asc&&start=1470

polecam watek na bocianie pacjentek Dubrawskiego i Jerzak

• magdula55 Re: lekarze 17.06.07, 12:55
                      Dzięki Nina za wszystkie wskazówki,
                      Napisz mi jeszze proszę jak trafiłaś do dr d i w jaki sposób byłaś leczona.
                      Dzięki serdeczne,
                      pozdrawiam
                      • karolinka251 Re: lekarze 17.06.07, 16:51
                        ja mogę polecić dr.Pękalę.Specjalizuje się w trudnych ciążach.minusem jest to
                        że przyjmuje raz w tygodniu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka