Dodaj do ulubionych

Duphaston w Polsce

27.07.07, 16:18
Mam pytanie: czy bierzecie duphaston na podtrzymanie ciazy? Mieszkam we
Francji i pytalam sie dzis ginekologa o przepisanie duphastonu, odradzil
kategorycznie mowiac ze duphastonu w ciazy sie nie stosuje. Zaproponowal
natomiast, jezeli mialabym objawy poronienie ( zadnej ciazy nie udalo mi sie
donosic) malenkie dawki aspiryny... Troche mnie to przerazilo... Nie wiem co
myslec.
Obserwuj wątek
    • werbena11 Re: Duphaston w Polsce 27.07.07, 18:39
      jestem w szoku

biore 3 razy dziennie

a moze nie zrozumial o czym mowisz
    • werbena11 Re: Duphaston w Polsce 27.07.07, 18:44
      www.solvaypharmaceuticals.com/Products/group/product/0,,30644-2-0,00.htm
      a moze przegladnij francuskie strony i zobacz o jakis nowych doniesieniach,
      sama jestem ciekawa

albo zapytaj lekarza, dlaczego nie stosuje d. i czy kiedykolwiej stosowal.
      • lotka76 Re: Duphaston w Polsce 27.07.07, 19:06
        Niesety, musial zrozumiec o czym mowilam. Juz trzy lata temu nie chcial mi
        przepisac duphastonu. Powiedzial ze duphaston pozwala uregulowac cykl, moze tez
        pobudzic owulacje jak np clomid czy gonalF... ale w ciazy jest niewskazany...
        Podobno sa to najnowsze badania.
        Znalazlam taki link: www.doctissimo.fr/medicament-DUPHASTON.htm
        Po francusku, ale w przeciwskazaniach jest napisane: " nie zaleca sie kobietom
        w ciazy lub karmiacym"
        Zdenerwowalam sie i zadwonilam do mojej lekarki: uspokoila mnie mowiac ze
        Duphaston nie pomaga ale zaszkodzic w ciazy tez nie moze. Podobno teraz w
        przypadku podejrzenia poronienia zaleca sie aspiryne w malych dawkach +
        luteine...

Szczerze powiedziawszy wierzylabym bardziej polskim lekarzom, wydaje mi sie ze
        opieka jest lepsza i dokladniejsza ( z tego co pamietam dyskutujac z
        forumowiczkami z Polski i z innych krajow trzy lat temu)
        • marps Re: Duphaston w Polsce 27.07.07, 21:54
          Ja biorę w ciąży Duphaston i chyba mi pomógł, bo jestem w 19 tyg. a wcześńiej
          nie brałam go i poroniłam. Biorę również Acard. Jest składem zbliżony do skłądu
          aspiryny ale jest w o wiele mniejszej dawce. Acard ma zapobiegać skrzepom i
          żyłach i tym samym lepiej doprowadzić krew do płodu. Cześto zdarza się, że
          ciąże obumierają właśnie z powodu mikroskrzepó, które utrudniają przepływ krwi
          oraz substancji odżywczych do dziecka. Pozdrawiam.
        • werbena11 Re: Duphaston w Polsce 27.07.07, 22:22
          Bylabym wdzieczna jakbys znalazla jakis artykul, albo zapytala swojego lekarza
          o te ostatnie doniesienia na temat duphastonu w ciazy.
          W Polsce rejestracja nie zmienila sie - byc moze spodziewana skutecznosc
          zapobiegania nawykowym poronieniom jest na nowo oszacowana, i moze we Francji
          lekarze chca stosowac tylko leki tylko o potwierdzonej skutecznosci (inaczej
          nie sa refundowane). Glukoza podawana noworodkom z zoltaczka nie ma zadnego
          uzasadnienia a mimo to lekarze w Polsce ja stosuja ze wzgledow zwyczajowych.
          Moze najnowsze badania wykazuja minimalna korzysc ze stosowania D.; chcialabym
          o tym przeczytac, bo wlasnie biore, jestem w 9 tyg. c.
          • ddanna Re: Duphaston w Polsce 30.07.07, 00:31
            mój syn miał wysoką żółtaczkę, z tego co zrozumiałam z lekarskich tłumaczeń
            podawano mu glukozę, aby go "obudzić", jako "zastrzyk energii" - synkowi
            pomogłosmileskutecznie się wybudził i podjął próby samodzielnego jedzenia dopiero
            po kroplówkach z glukozy
        • ddanna Re: Duphaston w Polsce 30.07.07, 00:40
          lotka, przeciez luteina to to samo co duphaston, tylko niby luteina jakaś
          sztucznie hodowana a duphaston niby bardziej naturalny - tyle zapamietałam z
          tłumaczeń mojego ginekologa, w każdym bądź razie jedno i drugie to progesteron
    • martyna_ajp Re: Duphaston w Polsce 30.07.07, 12:26
      Witaj,
      Duphaston biore od 9 miesięcy, poczatkowo wyregulowal mi miesiączkę-dzieki
      czemu moglam okreslic dni płodne a teraz razem z luteiną biorę w 11 miesiącu
      ciąży jako brak progesteronu
      • werbena11 Re: Duphaston w Polsce 30.07.07, 13:40
        oo, jaka dluga ciaza smile))
        • mamaremika1 Re: Duphaston w Polsce 30.07.07, 19:01
          jestem w 29 tygodniu ciązy i od początku ciąży biorę duphaston 3 x 1...nie ze
          względu na zagrożenie poronieniem,ale mały odstęp miedzy ciążami (cc) 7 m-
          cy,podobno wpływa dobrze również na sluzówke macicy...
    • frestre Re: Duphaston w Polsce 01.08.07, 21:13
      D. biorę po in vitro 3 x 1, od punkcji do kiedy nie wiem jeszcze. Jestem w 10
      tyg. ciaży smile)
    • agkra Re: Duphaston w Polsce 02.08.07, 09:01
      Biore duphaston od poczatku ciazy (plamienia do 11 tyg). Poczatkowo 2x1, od
      poniedziałku gin zaczal mi po woli wycofywac ten lek, zmiejszajac dawke do 1x1.
      Chyba bede go zazywac jeszcze jakies 2 tyg. w tej dawce. Jesli cos bedzie sie
      działo (tfu tfu), mam dostac luteine dopochwowo. Nie mam pojecia czemu taka
      zamiania w razie dolegliwosci.
    • anew3 Re: Duphaston w Polsce 03.08.07, 16:39
      Moj polski lekarz tez tak mowi, ze duphastonu juz sie nie stosuje-jest za to
      zwolennikem luteiny dopochwowej.No prosze jak szybko zmieniaja sie opinie
      lekarzy!.Co do baby aspiryn to polski odpowiednik to akard .80 gramm czyli
      idealna dawka- ja biore, we wtorek wybieram sie tez do hamatologa
      • anew3 Re: Duphaston w Polsce 03.08.07, 16:42
        hematologa , oczywiscie.Lotko mieszkam w Austrii, ale czesto przyjezdzam do
        Polski.Do polskich lekarzy mam wieksze zaufanie, przeraza mnie tylko ich
        chciwosc na pieniadze.Cos okropnego
    • anew3 Re: Duphaston w Polsce 03.08.07, 16:48
      Lotko bierz ta aspiryne bez obawy.ten lekarz ma racje i zrob tez badania -taraz
      wlasnie na zespol antyfosfolipidowy, lupus i czynnik Leiden oraz trombofilie.Ja
      tez mam za soba 2 poronienia zatrzymane.Trzymaj sie!Pozdrow Paryz!
      • asiulka1976 Re: Duphaston w Polsce 05.08.07, 19:20
        luteina i duphaston to ___to samo___
        wydaje mi sie ze poza polska inaczej podchodza do ciazy ze niby ciaza to
        normalny stan rzeczy i jak kobieta poroni to widocznei tak mialo byc a w polsce
        mala jest populacja i ciaze zatrzymuje sie kazdym sposobem aby tylko maly
        obywatel pojawil sie na swiecie, oststnio slyszalam ze podwiazywanei jajowodow
        tez jest zabronione w polsce oczywiscie i to nei wazne ze rodzice maja 7 dzieci
        i 900zl na cala rodzine liczy sie kolejne dziecko - by bylo !!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka