Dodaj do ulubionych

Langwedocja-ważne

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.10, 14:10
Witam,
Zależy mi poznać waszą opinię na temat miejsc, które chciałabym
zwiedzić w te wakacje w Langwedocji i w pobliżu. Czy Waszym zdaniem
warto je zobaczyć, a może coś dodać lub usunąć z planu wycieczki?
Z góry dziękuję za pomoc

Będę mieszkała w La Grande Motte. Planuje zwiedzić Avignon,
Montpellier, Nimes, Pezenas i Sete. Zastanawiam się czy można
połączyć jakoś te wycieczki, aby nie płacić dwa razy za bilety, da
się to zrobić?
Obserwuj wątek
    • embeel Re: Langwedocja-ważne 12.02.10, 16:06
      Widze, ze bedziesz w uroczym miejscu na granicy dwoch regionow.
      Zalezy ile czasu zamierzasz tam spedzic. Patrzac na mape - mozna polaczyc
      zwiedzanie Sete i Pezenas - po pol dnia na kazde - potem - wszystko zalezy od
      srodka transportu - samochodem jest blisko, jesli ma to byc pociag, mozesz
      spedzic wiecej czasu na dworcu niz na zwiedzaniu.
      Pozostale miasta - Avignon, Nimes i Montpellier - logiczne bylo by przeznaczyc
      po jednym dni na kazde, wzglenie, jsli chcesz polaczyc - zaczac dzien od Nimes
      a skonczyc w Montpellier ale to znowu kwestia transportu. Teoretycznie dzieli je
      tylko ok. 50 km ale wszystko zalezy od srodka, jakim bedziesz sie poruszac.
      • Gość: Nataliaa Re: Langwedocja-ważne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.10, 17:01
        Dziękuję Embeel za odpowiedź:)
        Jestem skazana na pociąg i nie ukrywam, że muszę liczyć się z
        finansami, ale chciałabym jednak jak najwięcej zwiedzić. Jestem
        studentką Romanistyki i zależy mi na zwiedzeniu i kontemplacji
        niektórych miejsc(wiesz, trubadurzy itp.). Zastanawiam się czy jechać
        do Carcassonne, bo to jest bardzo ciekawe miejsce. Nie wspomnę już o
        Nimes, Sete których na pewno nie ominę. Do Montpellier na pewno
        pojadę kilka razy, bo będę miała bazę noclegową 20 km od tego miasta.
        Będę tam dwa tygodnie. Jeśli możesz, to proszę polecieć mi co
        szczególnie Twoim zdaniem powinnam zobaczyć.
    • Gość: Nataliaa Re: Langwedocja-ważne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.10, 17:08
      ?
      • embeel Re: Langwedocja-ważne 12.02.10, 17:44
        Natalio, przewodnikiem niestety jestem kiepskim :-), mam natomiast ogromny
        sentyment do tego regionu, sczegolnie do jego zachodniej czesci no i mieszkam
        'po sasiedzku'. Jedno jest pewne - nie wiem, co Cie najbardziej interesuje i
        czy bedziesz miala okazje wrocic i kiedy to nastapi, ale jesli niepredko to
        koniecznie musisz pojechac do Carcassonne. Dla mnie to niezwykle urokliwe miasto
        no i 'obciazone' historia. Mysle oczywiscie o tzw. starym miescie, czyli zamku
        i murach obronnych.
        Na liste wrzucilabym takze Arles i w zupelnie innym stylu zwiedzanie Kamargi
        (Camargue) w ktorej samym sercu bedziesz, ale pewnie bedziesz musiala wybrac,
        chociaz dwa tygodnie to sporo czasu, aby bez pospiechu.
        • embeel Re: Langwedocja-ważne 12.02.10, 17:49
          no i ucieklo mi ostatnie zdanie - aby bez pospiechu zobaczyc te najbardziej ciekawe miejsca.

Wlasnie doczytalam, ze La Grande Motte nie ma dworca kolejowego. Dojazd z dworca w Montpellier tramwajem lub autokarem. Znalazlam ta strone, chociaz pewnie ja juz znasz :-)

www.ot-lagrandemotte.fr/acces.php
          • labadine Re: Langwedocja-ważne 13.02.10, 10:39
            Moj syn studiowal w Montpellier i mowi ze,La Grande Motte jest na koncu
            swiata,aby gdzies sie dostac potrzebny jest pojazd(np rower) a jazda autobusem i
            tramwajem trwa i trwa.Najgorzej wracac tam wieczorem ale w razie potrzeby mozna
            taksowka dojechac.
            • Gość: Nataliaa Re: Langwedocja-ważne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.10, 15:03
              Bardzo dziękuję Embeel za informacje, wezmę pod uwagę. Tym bardziej, że
              jadę tam pierwszy raz i nie mam praktycznie rozeznania.
              Labadine, dziękuję, że Pani zwróciła mi na to uwagę. Jednak zależy mi
              na, aby mieszkać nad morzem, bo chciałabym zarówno trochę popływać,
              poopalać się (nie za dużo!) jak i pozwiedzać. A może macie inne pomysły
              gdzie można się zatrzymać nad morzem w Langwedocji biorąc pod uwagę
              przylot do Montpellier i krótki czas dojazdu do mieszkania? Zaznaczam,
              że nie mam prawa jazdy.
              • Gość: janou Re: Langwedocja-ważne IP: *.proxy.aol.com 13.02.10, 16:56
                Do Palavas i La Grande-Motte z Montpelier latem jezdza busy kilka
                razy w dzien a co 15 min do Palavas.

www.routard.com/guide/montpellier/1987/transports.htm
                En revanche, les lignes à destination des plages partent de la
                station de tramway Port-Marianne et sont gérées par Hérault
                Transport (0825-34-01-34 ; 0,15 €/mn) : ligne numéro 131 à
                destination de Palavas-les-Flots
                ; ligne numéro 106 à
                destination de Carnon-La Grande-Motte. Plusieurs services dans la
                journée. En été, environ toutes les 15 mn pour Palavas
                • Gość: Nataliaa Re: Langwedocja-ważne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.10, 18:05
                  Tylko wyczytałam, że jadą one prawie godzinę, więc czas przejazdu się
                  wydłuża. Może warto wybrać Le Grau du Roi? (staje tam pociąg do Nimes)
                  • janou Re: Langwedocja-ważne 13.02.10, 19:57
                    Sprawdzilam w Via Michelin,Montpelier La Grande-Motte 26km,do Grau
                    du Roi:34km ,do Palavas 12km jezeli nie masz jeszcze zarezerwowanego
                    mieszkania to dlaczego nie wybrac Palavas?
                    ponizej kilka linkow:
                    www.palavaslesflots.com/
                    www.sunfrance.com/
                    www.languedoc.visite.org/http://images.google.fr/images?hl=fr&source=hp&q=palavas+les+flots&btnG=Recherche+d%
                    27images&gbv=2&aq=f&oq=
                    • janou Re: Langwedocja-ważne 13.02.10, 20:02
                      i to;
                      photos.linternaute.com/paysville/25423/palavas-les-flots/
                      • labadine Re: Langwedocja-ważne 13.02.10, 20:44
                        Palavas Les Flots jest najlepszym rozwiazaniem-tam dochodzi autobus z
                        Montpellier nr 131 a jazda trwa okolo 20 minut.
                        Janou,gdzie sie wybierasz w tym roku?-bo ja juz zarezerwowalem mobilhome od
                        polowy maja do konca czerwca w Hyeres.Pozdrowienia
                        • janou Re: Langwedocja-ważne 13.02.10, 21:21
                          labadine napisał:
                          Janou,gdzie sie wybierasz w tym roku?-bo ja juz zarezerwowalem
                          mobilhome od
                          > polowy maja do konca czerwca w Hyeres.Pozdrowienia
                          -----------
                          Ja zawsze na Lazurowe Ste Maxime;)bo tak zagwarantowanego slonca i
                          natury jak tam nie znajdziemy gdzie indziej,ale moze zachaczymy
                          kilka dni przez Cassis i okolice,bo dawno tam nie bylismy.
                          A Ty masz szczescie;)od polowy maja do konca czerwca...wygrales na
                          loterii?:)
                          Pozdrowienia
                          • labadine Re: Langwedocja-ważne 14.02.10, 11:43
                            Poprostu na jednym campingu placisz 2 tygodnie a przebywasz 3 tygodnie(nie w
                            lipcu i sierpniu) a wiec zona osobno zarezerwowala i ja tez,w ten sposob w sumie
                            mamy 6 tygodni-niezle bo 500€ dans la poche.
                            www.camping-giens.com
                            Pozdrowienia
                            janou napisała:

> labadine napisał:
                            > Janou,gdzie sie wybierasz w tym roku?-bo ja juz zarezerwowalem
                            > mobilhome od
                            > > polowy maja do konca czerwca w Hyeres.Pozdrowienia
                            > -----------
                            > Ja zawsze na Lazurowe Ste Maxime;)bo tak zagwarantowanego slonca i
                            > natury jak tam nie znajdziemy gdzie indziej,ale moze zachaczymy
                            > kilka dni przez Cassis i okolice,bo dawno tam nie bylismy.
                            > A Ty masz szczescie;)od polowy maja do konca czerwca...wygrales na
                            > loterii?:)
                            > Pozdrowienia
                            • janou Re: Langwedocja-ważne 14.02.10, 19:38
                              Masz racje lepiej w Twojej kieszeni niz w cudzej:) w okolicach i w
                              Hyères bylismy....24 lat temu:)
                              ps.sorry dopiero teraz zauwazylam jakiego byka zrobilam
                              z "zahaczymy" mimo ze z ortografia mam nienajgorzej:) o stylu nie
                              wspominam ale ja od wiekow tlumacze z francuskiego na polski i jest
                              jak widac:(
                    • Gość: Nataliaa Re: Langwedocja-ważne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.10, 20:32
                      Bardzo kuszące, ale w Interhomie są tylko dwie oferty, które są na
                      sierpień już zajęte dotyczące tej miejscowości. Nigdy wcześniej nie rezerwowałam mieszkania wakacyjnego, a zależy mi na czymś pewnym. Może
                      masz jakieś namiary?
                      • labadine Re: Langwedocja-ważne 13.02.10, 20:45
                        Co szukasz?
                        • Gość: Nataliaa Re: Langwedocja-ważne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.10, 20:52
                          Pokoju dla dwóch osób

Pozdrawiam
                          N
                          • janou Re: Langwedocja-ważne 13.02.10, 21:29
                            poszukaj tu;
                            www.homelidays.com/FR-Locations-Vacances/fr_languedocrous_34-herault_fr/palavas-les-flots_r3.asp
                            www.bertrandvacances.com/locations/vacances-herault+34-1
                            www.expedia.fr/locations-vacances/location-vacances-france/location-vacances-cote-du-languedoc/location-vacances-palavas-
                            les-flots.aspx
                            • janou Re: Langwedocja-ważne 13.02.10, 21:43
                              i tu;
                              www.fnaim-vacances.com/annonces-ville/locations-de-vacances-palavas-les-flots.aspx
                              to jest wynajm miedzy prywatnymi osobami,wiec nie wiem czy to zawsze
                              jest ok.
                              www.abritel.fr/annonces/location-appartement/france_languedoc-roussillon_34_palavas%20les%20flots_dt0.php
                              • Gość: Nataliaa Re: Langwedocja-ważne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.10, 22:58
                                Bardzo, bardzo dziękuję.
                                A wiesz czy ta strona jest pewna?
                                www.homelidays.com/FR-Locations-Vacances/fr_languedocrous_34-herault_fr/palavas-les-flots_r3.asp
                                • janou Re: Langwedocja-ważne 13.02.10, 23:56
                                  Z tego co czytalam przed chwila moze nie calkiem,najbezpieczniej
                                  jest zarezerwowac przez agencje nieruchomosci,takie co
                                  sprzedaja ,wynajmuja,zaplacisz cut wiecej ale nigdy nie bedziesz
                                  miala wpadki
                                  www.vacances-sete.com/
                                  www.boix-immobilier.fr/
                                  agenceazur.com/contact.html
                                  www.lesclesdumidi.com/immobilier/agence_immobiliere-herault-palavas_les_flots.html
                                  agence-immobiliere.aktifimmo.com/204262.htm
                                  a tu co czytalam a propos homelidays
                                  voyage-bons-plans.aufeminin.com/forum/voyages1/__f19569_voyages1-Homelidays-vous-
                                  connaissez.html#124774
                                  • labadine Re: Langwedocja-ważne 14.02.10, 11:21
                                    Wejdz na google.fr i daj hasla:
                                    -location saisonniere a Palavas Les Flots
                                    -location saisonniere chez particulier a Palavas Les Flots
                                    Tam znajdziesz pelno ofert i napewno cos dla siebie,mozesz rowniez zatrzymac sie
                                    w Montpellier i dojezdzac codziennie nad morze-to tez jest wyjscie.Pozdrowienia
                                    • Gość: Nataliaa Re: Langwedocja-ważne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.10, 19:47
                                      Bardzo, bardzo, bardzo Wam dziękuję za pomoc:)
                                      Pozdrawiam
                                    • Gość: Tamtam Re: Langwedocja-ważne IP: 77.255.101.* 22.02.10, 00:30
                                      My dokładnie tak robimy: Śpimy 17 km od morza i dojeżdżamy samochodem na plażę,
                                      trochę bardziej na wschód od miejsca gdzie się wybierasz - śliczna i baaaardzo
                                      długa plaża Pointe de l'Espiguette.
    • aseretka Re: Langwedocja-ważne 15.02.10, 10:21
      Polecam odwiedzenie miasta-twierdzy Aigues Mortes położonego
      niedaleko od La Grade Motte.
      • Gość: Nataliaa Re: Langwedocja-ważne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.10, 11:15
        Dzięki Aseretka:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka