Dodaj do ulubionych

z Warszawy do Marsylii samochodem

10.04.11, 13:59
Wybieram się w tym roku na wakacje w okolice Marsylii, chcemy tam jechac samochem. Czy ktoś mógłby doradzić którędy najlepiej pojechać i czy trzeba przewidzieć noclego po drodze czy przy założeniu, że kierowcy będą się zmieniać damy radę bezpiecznie dojechać. Będę wdzięczna za wszelkie rady jak zorganizować taką podróż.
Obserwuj wątek
    • bah77 Re: z Warszawy do Marsylii samochodem... 11.04.11, 00:22
      > Czy ktoś mógłby doradzić którędy najlepiej pojechać...

Można pojechać np. przez Cieszyn, Bratysławę, Wiedeń, Weronę i San Remo.

> przy założeniu, że kierowcy będą się zmieniać damy radę bezpiecznie dojechać.

To jest ponad 2.000 km, więc 1 nocleg to minimum.

> jak zorganizować taką podróż.

Jeśli z podróży mają pozostać Ci jakieś inne wspomnienia, niż migające bariery autostradowe, to warto zaplanować 2 noclegi na trasie w ciekawych miejscach w pobliżu trasy, np. tu:

fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,113560939,118214731.html

i tu:

fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,113560939,117882421.html

A wracać można, dla odmiany, np. przez Lyon, Miluzę, Drezno i Wrocław.

Pozdrawiam

bah77
      • fillette2 Re: z Warszawy do Marsylii samochodem... 11.04.11, 22:05
        Dzięki ogromne, pomyślę nad takim rozwiązaniem :)
        Wstępnie myśleliśmy o podróży przez Niemcy ze względu na bezpłatne autostrady.
        • bah77 Re: z Warszawy do Marsylii samochodem... 12.04.11, 07:35
          Tak, opłaty na drugiej trasie są niższe.
          Ale np. benzyna w Austrii i Słowenii jest tańsza niż w Niemczech.

Pzdr

bah77
    • Gość: Sebastian Re: z Warszawy do Marsylii samochodem IP: 217.96.4.* 12.04.11, 09:35
      Witaj

Praktycznie są 2 drogi:
      1. trasa szybsza - przez Niemcy pod granicę Szwajcarską (Muluse) i dalej w dół przez Lyon aż do Marsylii. Jeżeli zależy Ci na czasie to jest trasa najszybsza - 2 kierowców może zrobić ją z małymi przerwami na ... . Odradzam szukania oszczędności poprzez zjeżdżanie z płatnych autostrad.
      2. trasa z atrakcjami - przez Czechy , Austrię, Włochy - to trasa na co najmniej 2 dni. Jeżeli potraktujesz ją nie tylko jako przejazd z A do B - po drodze znajdziesz wiele ciekawych miejsc wartych oglądnięcia.

pozdrawiam
      Sebastian
      www.patrzyiwidzi.blogspot.com - blog o ciekawych miejscach w Prowansji
      • Gość: noono Re: z Warszawy do Marsylii samochodem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.11, 22:08
        Od siebie dodam że nawet jak jedzie 2 kierowców, warto zanocować po drodze gdzieś w połowie drogi.
        Zakładając że chcesz dojechać jak najszybciej:
        Przez Niemcy : połowa trasy w okolicach Norymbergi, ale potem masz nieco wolniejszy kawałek A5 (roboty drogowe, trochę ograniczeń prędkości), możesz też trafić na korek w okolicach Lyonu, więc lepiej żeby sie zatrzymać dalej. Dobrym miejsem jest Miluza (Mulhouse) ale tam masz z Wa-wy ponad 1300km nie wiem czy da radę na raz (ja nie dałem rady...)

Przez Austrię, Włochy : połowa trasy wychodzi w Austrii. Możesz zanocować w Grazu (np. Oekotel).
        Jechałem oboma wariantami, jadąc przez Niemcy (droga powrotna) nocowałem w Mulhouse i Wrocławiu (hotele Etap)

• fillette2 Re: z Warszawy do Marsylii samochodem 12.04.11, 22:18
          Tym bardziej, że jedziemy z dziećmi, myslę, że jednak musimy gdzieś przenocować. A jaki jest mniej więcej koszt noclegu po drodze i jakiego typu miejsca szukać, aby nie było zbyt drogo i warunki w miarę ok?
          • Gość: noono Re: z Warszawy do Marsylii samochodem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.11, 22:40
            Moje doświadczenia to
            Oekotel Graz: 20EUR/os ze śniadaniem (www.oekotel.com/en/rates), mają pokoje rodzinne
            Etap Miluza Dornbach: ok. 40-45EUR/pokój + ok.4,9EUR za śniadanie (www.etaphotel.com) W Etapie pokoje są tylko 2+1, więc my jadąc z 3-ką dzieci rezerwowaliśmy 2 pokoje

Możesz ew. szukać jeszcze w innych hotelach sieci Accor (np. Formule 1), Premiere Classe, Balladins
            A w hotelach sieci Logis (www.logishotel.com) i BB (www.hotel-bb.com) mogą mieć pokoje rodzinne . Nie korzystałem jeszcze ale na nocleg tranzytowy jak najbardziej się nadają.
            Standard to mniej więcej 2 gwiazdki - powinieneś coś znaleźć dla siebie w cenie do 80 EUR/pok 4os)
            Pewnie można taniej ale nie mam innych namiarów
            Powodzenia :)

• Gość: alina Re: z Warszawy do Marsylii samochodem IP: *.nplay.net.pl 13.04.11, 08:33
      Jeździmy - nie z Warszawy lecz blisko - do Nicei autostradą A4 ( przez Wrocław) z noclegiem w Zwickau,
      Norymberga, Ulm, Bregenz. Tu na odcinek w Austrii wystarczy Korridor- Viognette za 2 E
      Chur, Como - winieta szwajcarska 40 E. Milano, Ovada i dalej trasa nadmorska.

Zaleta to niskie opłaty drogowe oraz bezpieczne drogi z możliwością rozwinięcia dużej szybkości (Niemcy, a nawet Włochy - jeżdżą tu szybko ale bezpiecznie).

Kilka odcinków ładnych, Szwajcaria oraz włoskie wybrzeże.

Zajmuje nam to 2 x 12 godzin, bez szczególnego pospiechu, z przerwami.
      Z W. do M. to ok. 2000 km.
    • Gość: e-tam Re: z Warszawy do Marsylii samochodem IP: *.dynamic.chello.pl 13.04.11, 08:51
      Trasa i noclegi < zapraszam

Pozdrawiam,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka