Dodaj do ulubionych

Wenecja, Florencja, Rzym

IP: *.zone5.bethere.co.uk 30.08.10, 22:41
Witam

Proszę pomóżcie mi rozplanować pobyt we Włoszech.
Otóż w październiku lecę na 6 i pół dnia do Włoch.
Pierwsze 2,5 dnia spędzę w Wenecji. Poźniej w drodze do Rzymu myślałam,żeby wpaść na 1 dzień do Florencji. Ostatnie 3 dni w Rzymie.

Czy jednak lepszy wybór to 1,5 dnia w Wenecji i 2 dni we Florencji?
Wiem, że ten czas będzie tylko na liźnięcie tych miast,
ale chciałabym go maksymalnie wykorzystać.
W Rzymie to już obowiązkowo 3 dni.

Pozdrawiam
Julia

Obserwuj wątek
    • justyna.krysiak Re: Wenecja, Florencja, Rzym 31.08.10, 11:33
      Hej, Italia to moja mentalna ojczyzna!!6,5 dnia to malo na
      zwiedzanie, ale polecam 2-3 dni w Firenze:obowiązkowa Duomo Santa
      Maria del Fiore, Battisterio, Campanilla Giotta- to wszystko na
      Piazza del Duomo i Piazza S. Giovanni, Ponte Vecchio, Giardino di
      Bobboli i Palazzo Piti. No i oczywiście Galleria degli Ufizzi ( tu
      potrzeba 8-9 godzin by spokojnie nacieszyć oko i duszę dziełami Fra
      Angelica, Piero della Francesco i całej plejady artystów...)Polecam
      małą osterię w ok.mostu Santa Trinita- pyszne jedzenie, rodzinna
      atmosfera i tylko kilka stolików...To tylko kilka miejsc do
      zobaczenia, bo tak naprawdę Firenze można poznawać za każdym razem
      od nowa- ja byłam juz wiele razy( nie liczę) i zawsze znajdę coś
      godnego uwagi. No i dobry aparat jest niezbędny- architektura i
      ulica wprost wołają : zrób mi zdjęcie...Buon viaggio!
      • Gość: Julia Re: Wenecja, Florencja, Rzym IP: *.zone5.bethere.co.uk 31.08.10, 20:08
        na Wenecję i Florencję mam tylko 3,5 dnia
        nie wiem jak je rozdysponować
        1,5 Wenecja i 2 Florencja czy
        2,5 Wenecja i 1 Florencja

gdzie jest więcej do zobaczenia?
        • Gość: vvv Re: Wenecja, Florencja, Rzym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.10, 20:20
          Na pierwszy raz 1,5 Wenecja i 2 Florencja.
        • ro_br_rt Re: Wenecja, Florencja, Rzym 30.09.10, 16:01
          Witam
          Moim skromnym zdaniem plany raczej bez sensu z kilku powodów.
          1. Nie da się zwiedzić tych miast w tak krótkim czasie (chyba, że stosuje się wariant japoński i to z autobusu).
          2. Same dojazdy (lub doloty) też trwają.
          3. Pomysł na szybkie zwiedzanie skończy się tym, że w głowie będzie mętlik a zmęczenie znaczne.
          4. Włochy się zwiedza powoli tak jak się pije dobre wino więc lepiej każde z tych miast zostawić na odrębne wyjazdy.
          5. Oprócz orgazmu kulturowego warto przeżyć też uniesienia gastronomiczne a szybka pizza lub hamburger tego nie załatwią.
          Na koniec warto też, jak radził jeep, poszwędać się trochę bez celu po ulicach czyli generalnie radzę zmodyfikować nieco plany.
          Pozdrawiam
    • marghe_72 Re: Wenecja, Florencja, Rzym 01.09.10, 00:25
      A to juz zalezy od tego co Cię interesuje ..
      Ja też wolałabym spędzić 2 dni we Florencji a póltora w Wenecji..
      albo i mniej ..
      • Gość: ja Re: Wenecja, Florencja, Rzym IP: 91.198.246.* 14.09.10, 14:26
        Mi się osobiście bardziej podobała Wenecja, Florencja też była piękna ale jakbym miała wybierać to chyba bym wolała 2 dni Wenecja + 1,5 Florencja. 1 dzień zwiedzanie Wenecji , 2 dzień wysepki. Na zwiedzenie Florencji w sensie zabytków (bez rozkoszowania się atmosfera i kompletowania wszystkich rzeźb) starczy 1,5 dnia. Oczywiście najlepiej tu i tu pobyć dłużej. Wenecja jest piękna nie w sensie zabytków ale w sensie całego miasta na wodzie i na mnie zrobiła oszałamiające wrażenie... z drugiej strony "maniacy" sztuki wybiorą Florencję bez wahania. Cokolwiek wybierzesz będzie dobrze, przecież jak się spodoba zawsze można przyjechać drugi raz.
        • Gość: ja Re: Wenecja, Florencja, Rzym IP: 91.198.246.* 14.09.10, 14:28
          Tłok w sensie turystyki jest tu. trudno się dziwić w końcu to jedne z najpopularniejszych miejsc we Włoszech.
        • katha.rin1 Re: Wenecja, Florencja, Rzym 30.09.10, 11:10
          Apropo Florencji, znalazłam bardzo interesujące informacje.Zapraszam do obejrzenia stron internetowych:
          www.costume-textiles.com
          domesintheworld.wordpress.com
    • jeepwdyzlu Re: Wenecja, Florencja, Rzym 14.09.10, 15:27
      Daruj sobie muzea...
      Uffizzi czy weneckie Guggenheim zobaczysz następnym razem...
      Tak samo ogrody Boboli.. Czy kościoły..
      Chłoń miasta, obserwuj ludzi, połaź bez ładu i składu niekoniecznie z planem w ręku... Kompromis jest zgniły - ale wybrałbym 2 dni Wenecja, 2 dni Florencja i 2 dni Rzym...
      A jak możesz, to zrezygnuj z Rzymu..
      Polecisz tam kiedyś oddzielnie..
      Próba łapania wszystkich srok za ogony zakończy się rozczarowaniem...
      Wszędzie będziesz za krótko i każdego wyjazdu będziesz żałować..
      Pozdrawiam
      jeep
    • Gość: agnieszka5661 Re: Wenecja, Florencja, Rzym IP: 212.75.120.* 16.09.10, 17:55
      Zgadzam się z przedmówcą. Ja mając 8 dni poświęciłam tylko na dwa miasta: Rzym i Florencję, a i tak czułam niedosyt. Wybrałabym na Twoim miejscu albo Wenecję albo Florencję.
    • lagostravel Re: Wenecja, Florencja, Rzym 01.10.10, 14:30
      Witam,
      6,5 dnia na te 3 miasta to stanowczo za mało. Pozostaje jeszcze pytanie jaki środek transportu wybrałaś. Musisz się liczyć z tym, że bardzo dużo czasu zajmie Ci przemieszczanie się między tymi miastami. Do tego dochodzi zakwaterowywanie i wykwaterowywanie się z hoteli, które czasem wbrew pozorom zajmują więcej czasu niż byś my chcieli (kolejki, reklamacje innych klientów itp). Dlatego radziłabym rezygnowanie z przynajmniej jednego miasta i ten czas poświęcić na dokładniejsze zwiedzenie pozostałych dwóch (albo jednego). Jeśli jedziesz do Włoch po raz pierwszy troszku czasu zajmie Ci również rozeznanie się w planach miasta czy też mera, autobusów miejskich czy promów w Wenecji, znalezienie odpowiedniej restauracji czy kawiarni na odpoczynek. W każdym nawet najlepiej przygotowanym planie znajdą się kruczki, których nie przewidzieliśmy a które kradną nam czas, którego później nam brakuje. I gdy narzucimy sobie zbyt dużo do zwiedzenia na raz to wycieczka zamienia się w nieustającą walkę z czasem zamiast być przyjemnością.
      • jeepwdyzlu lagos link do biura 04.10.10, 20:02
        jest tu nieco nie na miejscu.....
        jeep
    • linn_linn Re: Wenecja jutro przewidywana "acqua alta" 04.10.10, 19:13
      Podobno jutro ma byc "acqua alta" w Wenecji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka