Dodaj do ulubionych

Mediolan, Genua - prosze o radę :-)

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.11, 18:35
Lecimy na 12 dni do Ligurii, na tydzien mamy juz wykupiony apartament, musimy zdecydować, co z pozostałymi dniami :-)
Lądujemy w Mediolanie, doradźcie, która wersja lepsza/ciekawsza dla dwójki ruchliwych dorosłych z dwójką ciekawskich dzieci ;-)
1. 1 nocleg w Mediolanie, potem apartament, ostatnie 3 noce Genua?
2. 1 nocleg Genua, potem apartament, potem 1-2 noce gdzieś jeszcze nad morzem i 1-2 w Mediolanie?
Chodzi głównie o to, czy Genua jest aż tak fajna, żeby spędzić tam 3 dni? Bo samo oceanarium możemy zaliczyc pociągiem w czasie pobytu w apartamencie. Czy Mediolan potraktować tylko "tranzytowo", czy jest tam coś naprawdę fajnego dla 5-7 latków?
I ewentualnie jakich rejonów Genui unikać szukając noclegu (zależy nam na bliskości dworca kolejowego, ale nie kosztem bezpieczeństwa ;-).
Będę wdzięczna za wszelkie rady.
Obserwuj wątek
    • jeepwdyzlu Re: Mediolan, Genua - prosze o radę :-) 15.01.11, 00:10
      Mnie Genua się podoba, ale jestem wyjątkiem.
      Najfajniejsza jest - moim zdaniem zaniedbana część przy porcie z podejrzanymi knajpami, ciemnymi typami i podwórkami, zniszczonymi budynkami. Ale nie każdy lubi takie klimaty, na szczęście jest też sporo eleganckiej secesji i knajp z okresu Risorgimento..
      Co robić?
      Może zmień plan i pomyśl o Portofino (jest boskie) albo bardziej na południe o Cinque Terre?
      Mediolanu nigdy nie polubiłem więc jestem nieobiektywny :-(

Pozdrawiam
      jeep
      • Gość: TomekN Portofino całe w DYZLU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.11, 02:07
        Jaki wątek by nie przeczytać to zawsze w Twojej wypowiedzi musi paść nazwa Portofino. Chwalisz się czy żalisz? Napisz szczerze kumie bo wydaje mnie się że nie Ty jeden jedyny na świecie tam byłeś a że próbujesz swoim jakby nie patrzeć przekazem podprogowym uświadomić nam że jesteś z dużo wyższych sfer niż my biedne szaraczki to jest aż tak widoczne że az mdłe. Puk puk jest tam kto???!
        • mroovechka Re: Portofino całe w DYZLU 15.01.11, 16:49
          Czepiasz się. Był w Portofino, podobało mu się więc poleca. W końcu po to jest forum.
          Co do meritum to też polecam Cinque Terre. Może nie wędrówki między miejscowościami, choć te są najfajniejsze ale dla dzieci szlaki mogą być za trudne. Na pewno rejs stateczkiem i wyprawę do Portovenere. Widoki są zabójcze.
          W Mediolanie podobało mi się Duomo, szczególnie dach jest niesamowity, no i Ostatnia Wieczerza. Ale nie wiem czy takie atrakcje spodobają się dzieciom.
          • Gość: Kasia Re: Portofino całe w DYZLU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.11, 18:03
            Plan mamy taki:
            - w czasie, kiedy będziemy zainstalowani w wynajętym już apartamencie (w Pietra Ligure) chcemy zobaczyć właśnie Cinque Terre, Portofino, Sestri Levante, poza tym Monako i Genuę (jeśli nie mielibyśmy tam nocować)
            - nie wiemy gdzie spędzić pierwszą noc i trzy ostatnie...
            Katedrę mamy oczywiście w planach, ale jeśli miałaby to być jedyna atrakcja w Mediolanie to chyba darowalibyśmy sobie tam nocleg i katedrę zobaczylibyśmy "w drodze" na lotnisko ostatniego dnia (wylot powrotny mamy wieczorem).
            Na razie skłaniam się najbardziej ku wersji - Genua na pierwszą noc, a te trzy ostatnie zaplanujemy już na miejscu, w zależności od tego co i gdzie nam się spodoba...
            Czy znacie na tyle Genuę, żeby doradzić nam jakiś hotel (ewentualnie dzielnicę w której szukać)? Ważny dla nas jest dworzec (bo będziemy przemieszczać się pociągami), ale wolałabym uniknąć nieciekawych klimatów portowych, o których czytałam w necie.
            Dziękuję za dotychczasowe podpowiedzi i prosze o jeszcze ;-)
            • Gość: stokrotka a może góry.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.11, 20:31
              ...trochę się cofnąć i na północ do miejscowości Limone Piemonte? Nie byłam acz zamiar był, czasu nie starczyło.
    • Gość: Tomasz Re: Mediolan, Genua - prosze o radę :-) IP: 79.173.33.* 15.01.11, 20:35
      Jeśli chodzi o Genove i poświęcenie jej kilku dni myślę że to bardzo dobry pomysł. Jest tam ogrom ciekawych rzeczy do zobaczenia, a zabytki klasy unesco ciagną sie calymi ulicami tak jakby innych zwykłych budowli nie było (via Garibaldi). Dom Krzysztofa kolumba też jest ciekawostka dość atrakcyjną, oceanarium mnie osobiście trochę rozczarowało (podobno największe w europie) al to już kwestia gustu myślę że dzieciaki będą zadowolone. Sam port to rewelacja, warto spędzić tam choć jedną noc żeby zobaczyć jak zachodzi słońce nad portem (troche szczescia potrzeba). Ja na waszym miejscu został bym tam dwa dni, jak czegoś nie zobaczycie to będziecie mieli powód do powrotu. A mediolan mozeci zobaczyć np.na raty 1 noc i ostatnia, podobnie jak genova to duze i ruchliwe miasto zupełnie inna bajka niż liguria. Żeby zobaczyć najważniejsze miejsca wystarcza dwa dni (Duomo, la scala, San Siro;) W ramach drugiej wizyty w mediolanie jeśli gwar wam nie odpowiada proponuje potraktować, miasto jako baze wypadową nad jeziora alpejskie (polecam lago maggiore, i wyspy boromejskie) 1,5h pociagiem. A w Ligurii cinque terre raj na ziemi (w sumie na skale).
    • Gość: stokrotka Re: Mediolan, Genua - prosze o radę :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.11, 11:56
      Obok Oceanarium jest www.cittadeibambini.net/ , trochę nadgryzione zębem czasu ale przyjemnie można spędzić czas (polecam ,,włożenie,, głowy do mrowiska :))
    • linn_linn Re: Genua polska restauracja 12.02.11, 12:03
      www.naszswiat.net/polacy-we-woszech/1638-wiea-babel-czyli-knajpka-pasto-di-varsavia-w-genui.html
      Czekamy na recenzje :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka