Dodaj do ulubionych

Promy na Sardynię

IP: 46.186.59.* 27.02.11, 12:46
Witam,

mam pytanie odnośnie cen na promy na Sardynie. Czy ktos moze mi wytlumaczyc dlaczego ceny w porownaniu do zeszlego roku wzrosly o 100%?
W tamtym roku w tym samym terminie (przelom czerwca i lipca) cena za prom w dwie strony za trzy osoby + auto + kabina wynosila troche wiecej niz 200 euro.
W tym roku ponad 400 euro.

Czy w zeszlym roku to trafilem jakas "mega promocje" czy faktycznie ceny promow wyraznie podskoczyly?

pozdrawiam
TC

Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: Promy na Sardynię 27.02.11, 19:49
      100 euro w jedna strone za kabine, samochod i 3 osoby to byla raczej promocja.
    • sarpolimm Re: Promy na Sardynię 28.02.11, 00:25
      Gość portalu: TC napisał(a):

> Witam,
      >
      > mam pytanie odnośnie cen na promy na Sardynie. Czy ktos moze mi wytlumaczyc dla
      > czego ceny w porownaniu do zeszlego roku wzrosly o 100%?
      > W tamtym roku w tym samym terminie (przelom czerwca i lipca) cena za prom w dwi
      > e strony za trzy osoby + auto + kabina wynosila troche wiecej niz 200 euro.
      > W tym roku ponad 400 euro.
      >
      > Czy w zeszlym roku to trafilem jakas "mega promocje" czy faktycznie ceny promow
      > wyraznie podskoczyly?
      >
      > pozdrawiam
      > TC
      Drogi TC, niestety masz racje.W tym roku ceny promow na Sardynie wzrosly srednio 80% ( od 50% do 150%).To bylo zaskoczeniem dla sardynczykow i turystow.Linie promow tlumaczyly to wzrostem kosztow ropy naftowej (przeplyw Olbia -Genua- Olbia wymaga ponoc 70 000,oo Euro paliwa).Prawdopodobnie zostal zrobiony "cartello" pomiedzy roznymi liniami zeby nie robic sobie konkurencji.Polecam Ci Ryanair Krakow -Cagliari i wynajecie mieszkanka i bedzie to chyba tansze, tak jak robia tu turysci z polnocnej Europy.
      • Gość: TC Re: Promy na Sardynię IP: 46.186.59.* 28.02.11, 22:54
        Dziekuje bardzo za informacje. Co do propozycji - faktycznie jest to opcja z cala pewnoscia tansza i szybsza ale... przyzwyczailem sie juz do tego ze po drodze na Sarynie zajrze tu i tam...
        No i oczywiscie majac swoje auto mozna pojezdzic po wyspie (tak wiem, pewnie ze mozna wypozyczyc auto :) ale jak mawiala babcia: lepiej nosic niz prosic :)
        jeszcze raz dziekuje za informacje. Nic trzeba bedzie nalozyc zonie embargo na wyjscia do sklepow... :)
        pozdrawiam
        TC
    • linn_linn Re: Promy na Sardynię 28.02.11, 08:39
      Podwyzki 66%, w porywach nawet 100%, brak promocji / ja pamietam, ze w grudniu byly, ale moze krotko /. Sytuacja zgloszona przez konsumatorow jako niezgodna z prawem, ale nie wiem, zy byly jakies reakcje.
      comunicatostampa.blogspot.com/2011/01/aumento-prezzi-traghetti-sardegna.html
      • Gość: TC Re: Promy na Sardynię IP: 46.186.59.* 28.02.11, 22:56
        teraz ze wzledu na sytuacje w Libii to pewnie nie ma zadnych szans na to zeby ceny promow jednak troche spadly. Dziekuje za informacje.
        pozdrawiam
        TC
        • Gość: JA Re: Promy na Sardynię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.11, 07:55
          Witam, czy w ostatnim czasie był ktoś może na Sardynii? jak teraz kształtują się ceny promów? wybieram się na wyspę na początku września, nie mam żadnej rezerwacji na prom - w zeszłym roku kupowaliśmy bilety na Korsyke już w porcie na 4h przed wypłynięciem i wszyło zdecydowanie taniej niż to co oferowano nam na różnych stronach internetowych na kilka miesięcy przed wyjazdem. Czy z Sardynią jest podobnie?
          • geomax Re: Promy na Sardynię 27.07.11, 15:27
            Byłem na Sardynii początkiem lipca i zaobserwowałem, że na trasie Livorno-Olbia pokład samochodowy wypełniony był w 2/3 a na trasie powrotnej tylko połowa pokładu była zajęta więc myślę, że możesz śmiało "jechać w ciemno"... Tym bardziej, że wrzesień to już właściwie po sezonie.
            • Gość: lawendowa Re: Promy na Sardynię IP: *.108.153.178.wlantech.pl 28.07.11, 11:25
              HEJ! Geomax, a ile na Sardynii kosztował litr diesela? Jak w ogóle kształtują się ceny w porównaniu z Italią lądową? Będę wdzięczna za newsy! :)
    • Gość: genzos Re: Promy na Sardynię IP: 151.56.54.* 10.01.12, 19:05
      Wynika to z braku dofinansowania od polityków i liberalizacji komunikacji... i fakt ceny wzrosły o 100%
      • Gość: ola Re: Promy na Sardynię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.12, 11:03
        Dokładnie. Ja uzyskałam informację z biura podróży interkors z Częstochowy, że linie promowe nie dostały dotacji z UE i dlatego ceny tak drastycznie wzrosły. Ale w tygodniu ceny są zdecydowanie tańsze niż w soboty a Włosi nie wymagaja pobytów od soboty. I lepiej zawsze jest rezerwować bilet z wyprzedzeniem- ja zawsze robię to za pośrednictwem biura interkors- ponieważ przed wejściem na prom idę do biura sprawdzić ile bym zapłaciła tuż przed przeprawą i nigdy się nie zdarzyło, żebym przepłaciła.
    • jeepwdyzlu skoro Sardynia 18.04.12, 16:53
      to rozważ samolot i wypożyczenie auta na miejscu..
      jeep
    • aferrypl Re: Promy na Sardynię 12.06.12, 12:57
      Promy zarówno na Korsykę i Sardynie podrożały w tym sezonie. Ceny różnią się od przewoźników, tras i dat. Najlepiej porównać je na Promy na Sardynie
    • Gość: genzos Re: Promy na Sardynię IP: *.clienti.tiscali.it 25.11.12, 10:39
      bo niestesty nie ma juz doplat do promow, jak to bylo wczesniej:( i taniej poki co nie bedzie:(
      • Gość: Krystyna Re: Promy na Sardynię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.13, 12:26
        ja rezerwowałam bilet dla 2os. i auto na poczatku lipca na 10dni i wyszlo za polaczenie 270€. i rzeczywiscie tez uslyszalam informację, że linie nie maja teraz dofinansowania z Unii i dlatego ceny tak wzrosly
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka