Dodaj do ulubionych

Wycieczka z Tropei na Stromboli - czy warto?

IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.11, 00:23
Witam! Czy ktoś płynął z Tropei na wyspy liparyjskie na całodzienną wycieczkę?
Dużo czasu zapewne spędza się na statku. Proszę o info czy warto?
Obserwuj wątek
    • Gość: rezydent Re: Wycieczka z Tropei na Stromboli - czy warto? IP: *.home.aster.pl 07.06.11, 14:30
      hej,
      zdecydowanie warto - standardowa wycieczka to Vulcano-Lipari-Stromboli! wycoeczka jest całodzienna, widoki niezapomniane, a na morzu mnóstwo delfinów. trochę taniej niż z Tropei może być z capo vaticano.
      • Gość: s Re: Wycieczka z Tropei na Stromboli - czy warto? IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.11, 19:29
        Dz za info, może jednak trochę więcej napiszesz... ile czasu gdzie się spędza, czy coś po drodze można zjeść, czy lepiej wałówę ze sobą zabrać, czy widać jak stromboli "wybucha" itp.
        • Gość: nuciola Re: Wycieczka z Tropei na Stromboli - czy warto? IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.11, 20:16
          Ja też poproszę o informację, jakim stateczkiem się płynie, jak trzeba się ubrać na taka wycieczkę np. jakie buty?
        • Gość: rezydent Re: Wycieczka z Tropei na Stromboli - czy warto? IP: *.home.aster.pl 21.06.11, 14:25
          Na każdej z wysp jest około 1,5-2 godziny, reszta czasu na statku. Płynie sie jednostkami takimi na ok. 200 osób. Na każdym z nich jest maly barek - gdyby złapał Was głód, na każdej wyspie tez można coś zjeść, ale raczej nie ma czasu na rozkoszowanie się pełnym obiadem w knajpach tylko na kanapkę, loda, cos chłodnego do picia. Warto zawsze cos wrzucić do torby, jednak pamietaj, że przy takiej temperaturze głod i tak odczujecie dopiero wieczorem. wieczorne wycieczki tylko na stroboli polecam tym, którzy chcą zobaczyć feerie barw, jednak w trakcie tych dziennych zobaczycie duzo więcej - pozostałe wyspy, opłyniecie też samo Stroboli od strony Sciara del fuoco, czyli stoku, po którym spływa lawa, ja bywałam na stroboli co tydzień przez 4 miesiące i właściwie tylko 2 czy 3 razy nie słyszałam i nie czułam ruchów wulkanicznych, więc naprawdę wulkan nie spi ;-)
    • Gość: Ted2221 Re: Wycieczka z Tropei na Stromboli - czy warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.11, 00:19
      KONIECZNIE!!!!
      Byłem na tych rajskich wyspach kilka razy.
      Na Stromboli najlepiej popłynąć po południu , aby oglądać erupcję wulkanu po zmroku ze statku albo też wcześniej i wspiąć się na szczyt ( 900m).
      Na Vulcano można skorzystać z kąpieli w siarkowym błotku, ale potem trzeba uważać gdy się to błotko chce spłukać w pobliskim morzu bo z dna tryskają gorące źródła i trzeb uważać gdzie się stawia stopę, ale nawet i ziemia tam parzy stopy.
      Ciekawa jest też Panarea.
      Piękne widoki zapewnia zielona Lipari z kontrastującym białym szczytem góry pumeksu.
      Miałem okazję obserwować , w czasie rejsu z Stromboli niezwykłe zjawisko, na niebie
      łuny dwóch wulkanów Stromboli i Etny.
      Tego się nie zapomni
      • Gość: Maciej Vulcano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.11, 09:28
        Na Vulcano wg mnie najważniejsza jest wycieczka do krateru, widoki niezapomniane, z tym że przy wycieczce na 3 wyspy to chyba trochę za mało czasu (ja byłem tylko na Vulcano, wycieczka na krater zajęła mi w sumie ok. 3 godzin, jakby się pospieszyć, to może ok. 2 można obrócić).
        • Gość: s Re: Vulcano IP: *.dynamic.chello.pl 08.06.11, 14:14
          dz za informacje!
          czekam na kolejne :)
          • Gość: nuciola Re: Vulcano IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.11, 17:55
            Dobrze zrozumiałam, wycieczka na wyspy liparyjskie top jedno, a na Stromboli to drugie? Trzeba wybrać się 2 razy?
            • Gość: Maciej Re: Wyspy Liparyjskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.11, 09:35
              > Dobrze zrozumiałam, wycieczka na wyspy liparyjskie top jedno, a na Stromboli to
              > drugie? Trzeba wybrać się 2 razy?

Źle zrozumiałaś - na Wyspy Liparyjskie składają się m.in : Stromboli, Vulcano, Lipari, Panarea, Salina i kilka innych mniejszych wysp. Wycieczki są całodzienne są organizowane zazwyczaj na 3 wyspy (różne - w zależności od wycieczki). Oprócz tego organizowane są wycieczki nocne (nie wiem czy wtedy tylko na Stromboli, czy róznież na inne wyspy)
              Można również udać się wodolotem lub promem (ale to chyba tylko z Milazzo na Sycylii) na własną rękę i wtedy ułożyć sobie trasę taką, na jaką ma się ochotę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka