Dodaj do ulubionych

Porto Santa Margharita - ceny jedzenia

IP: 78.133.200.* 15.06.11, 13:11
Witam,
Mam pytanie odnośnie miejscowości jak w tytule. Chciałam zapytać o ceny obiadów w knajpkach. Nic skomplikowanego pizza dla 2 osób, spaghetii, vino, lody, ect. Nie wiem ile $ zabrać na tygodniowy wyjazd. Czy przy okazji możecie polecić miejsce gdzie można smacznie zjeść? Czytałam wcześniejsze wątki, ale było tam tylko o owocach morza a tego nie lubię
Obserwuj wątek
    • hernandez Re: Porto Santa Margharita - ceny jedzenia 16.06.11, 13:05
      Polecam pizzerie delfino:)

wielkosc i jakosc pizzy szokuje:) ceny od 5 EURO za OLBRZYMIA pizze. Robia na miejscu.

w knajpach jak to w knajpach - ceny od 6EURO za makaron. Polecam restauracje Antonio. Ma oferty na obiady w ciagu dnia. Bardzo dobre ryby. Ceny wyzsze. Nie polecam Da Michele (dla amerykanskich turystow).

Jest tez typowa gospoda (nazwijmy po polsku) w centro - nazwa wyleciala mi z glowy. czynna w porach jedzenia. zaraz przy glownym placu. Stoly drewniane, obrusy plastikowe itp ale jedzenie bardo dobre, duzy wybor a ceny bardzo przystepne.
      • Gość: podróżniczna Re: Porto Santa Margharita - ceny jedzenia IP: 78.133.200.* 17.06.11, 08:53
        dziękuję bardzo za cenne informacje
        • Gość: czyżyk Re: Porto Santa Margharita - ceny jedzenia IP: *.dynamic.chello.pl 18.06.11, 19:59
          ogromna pizza za 5 euro we włoszech, a szczególnie w St. Margharita ?
          = to pewnie coś tak pysznego jak ogromna pizza za 5 pln w polsce :(
          - nie polecałbym. Prawdziwa pizza powinna być z prawdziwym serem, a taki kosztuje trochę,
          więc taką ogromną pizzę za 5 euro to bym sobie odpuścił :(
          • jarekinfo Re: Porto Santa Margharita - ceny jedzenia 18.06.11, 23:43
            Co ty pi. Sz. Margerita od 5 euro to jest normalna cena w większości pizzerii nawet w drogim Mediolanie. Bywalem w wielu takich gdzie zabierali mnie znajomi Włosi i ceny od 5 euro to nic dziwnego.
            • Gość: czyżyk Re: Porto Santa Margharita - ceny jedzenia IP: *.dynamic.chello.pl 19.06.11, 20:58
              do jarek,

Mediolan jest bardzo dużym miastem i jestem pewien, że i tam można znaleźć "ogromną pizzę" za 5 euro, tylko nie należy mylić jakości z ilością i ceną :)

w warszawie też można na przykład znaleźć miejsca,
              gdzie za 5 euro dostaniesz "spaghetti marinara " = czytaj makaron z 6-8 małymi krewetkami i kupą przecieru pomidorowego . . .
          • hernandez Re: Porto Santa Margharita - ceny jedzenia 23.06.11, 17:12
            moge umiescic zdjecie i tej pizzy i kucharza dla niedowiarkow.

oczywiscie turyste losia ktory kupuje w knajpie dla turystow pizza bedzie kosztowac 10 EURO i wiecej.

ps. ceny od 5 do 9 EURO w zaleznosci od skladnikow. po raz koleny sprawdzone i przetestowane:)
    • ro_br_rt Re: Porto Santa Margharita - ceny jedzenia 19.06.11, 12:52
      Witam.
      Prawdziwa pizza to tylko w Neapolu i bez sera i nie w knajpie. A na marginesie. Cała pizza za 5 euro to nie dużo. Pytanie tylko o to czy z pieca elektrycznego czy węglowego.
      Pozdrawiam
      • shilaa Re: Porto Santa Margharita - ceny jedzenia 20.06.11, 12:46
        > Prawdziwa pizza to tylko w Neapolu i bez sera i nie w knajpie.

Bez sera? Mozzarella to nie jest ser?

W Neapolu najprostsza pizza (marinara i margherita) kosztuje 3,5-5 €. Wiekszosc pozostalych 5-7 €. Powyzej 7 € kosztuje pizza z owocami morza i pizza o wiekszych rozmiarach. Olbrzymia pizza za 5 € i to jeszcze na polnocy... coz, trudno tu mowic o jakosci ;)

>według mnie, jak już jechać do Włoch, to tez i po to żeby jeść smacznie i dobrze, a nie >napychać się tanim byle czym = lepiej dołożyć 3-4 euro do tej taniej ogromnej pizzy i zjeść >coś mniejszego a pysznego. "Napchać" się można bardzo tanio i smacznie, pysznymi >bagietkami, lokalnymi serami i świeżymi pomidorami

Zgadzam sie. Z mojego punktu widzenia to jezeli juz ktos decyduje sie na wczasy we Wloszech, ktore tanie nie sa, to musi miec tez pieniadze na dobre jedzenie i inne wydatki. Nie sztuka jest przyjechac tu na wczasy i zywic sie olbrzymia pizza za 5 €. Bedac we Wloszech (oczywiscie nie tylko we Wloszech) to przyjemnosc sprobowac specjalow regionalnych kuchni. Ale wciaz malo osob ma takie podejscie. Stad tlumy Polakow jezdzacych z wlasnym jedzeniem na 2 tygodnie do Chorwacji, zywiacych sie tania pizza we Wloszech albo zamawiajacych wylacznie primo piatto, Brytyjczycy w Prowansji i Langwedocji, ktorzy majac pod nosem fantastyczna poludniowa francuska kuchnie i tak kupuja specjalnie sprowadzane dla nich z Anglii kielbaski w sosie pomidorowym w puszce (z czego zawsze smieje sie wielki mistrz kuchni Rick Stein) itd. Ale co kto lubi ;)
    • marghe_72 Re: Porto Santa Margharita - ceny jedzenia 20.06.11, 01:18
      5 euro za pizzę?
      Poproszę o konkretne namiary bo jakoś nie chce mi się wierzyć..
      • o.kalamata Tania pizza 20.06.11, 07:58
        Moze to pizza kradziona:)
        • Gość: Gość Re: Tania pizza IP: *.acn.waw.pl 20.06.11, 10:32
          Polskie forum podróżnicze i co.....dyskusja na temat ceny pizzy.
          • Gość: czyżyk Re: Tania pizza IP: 217.153.216.* 20.06.11, 12:15
            ktoś zadał pytanie, więc staramy sie na nie szczerze i kulturalnie odpowiedzieć :)
            = to chyba miłe, prawda . . .

według mnie, jak już jechać do Włoch, to tez i po to żeby jeść smacznie i dobrze, a nie napychać się tanim byle czym = lepiej dołożyć 3-4 euro do tej taniej ogromnej pizzy i zjeść coś mniejszego a pysznego. "Napchać" się można bardzo tanio i smacznie, pysznymi bagietkami, lokalnymi serami i świeżymi pomidorami

ale oczywiście, każdy sobie rzepkę skrobie :)

..
          • marghe_72 Re: Tania pizza 20.06.11, 20:15
            Gość portalu: Gość napisał(a):

> Polskie forum podróżnicze i co.....dyskusja na temat ceny pizzy.

Niektórzy lubią podczas zwiedzania przekąsić coś smacznego..
            • Gość: czyżyk Re: Tania pizza IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.11, 20:53
              ja bardzo często po powrocie z jakiegoś kraju, słyszę pytania:
              czy widziałem coś ciekawego, wartego polecenia i
              czy jadłem coś ciekawego , wartego polecenia
              więc dla mnie jedzenie, to nie tylko paliwo żeby mieć siłę, ale też przyjemność życia
              więc i takich doznań szukam , podróżując

:)
      • hernandez Re: Porto Santa Margharita - ceny jedzenia 23.06.11, 17:17
        pizzeria delfino. z pieca.

robia na miejscu. kucharz jest jedna z bardzie popularnych postaci w miescie;)

Via Cavour Camillo Benso, 29

dla niedowiarkow umieszcze zdjcie :))

polecam tez knajpe Da Pezzi - domowe jedzenie czynna 12-14 i 18-21. Typowe liguryjskie jedzenie. sprawdzone;)
        • hernandez Re: Porto Santa Margharita - ceny jedzenia 23.06.11, 17:22
          Bedac wywolany do tablicy DODALEM 2 zdjecia pizzy:)

ps. a beda praktykiem a nie teoretykiem ide dzis kupic i zjesc ta pizze;)
        • Gość: podróżniczka Re: Porto Santa Margharita - ceny jedzenia IP: 78.133.200.* 28.06.11, 10:24
          Witam,
          Jestem już z powrotem. Wspomnianej pizzerii nie udało mi się znaleźć, może gdybym miała dokładniejsze namiary. Pytałam miejscowych nikt nie potrafił mnie pokierować do tej pizzerii. Za 5 EUR nie widziałam nigdzie pizzy. Ceny zaczynają się od 7-8 za małą margharitę. Ostatecznie skusiłam się na capriciosę (szynka, pieczarki) za którą musiałam zapłacić 13 Euro. Porcja spaghetii 7-10 euro. Nie jestem zbytnio wybredna smakowo, ale w miejscowościach turystycznych nie ma co liczyć na jakość i jakikolwiek smak. W mojej opinii lepiej zabrać ze sobą jedzenie z Polski, albo kupować półprodukty w markecie i pichcić samemu. Jakie było moje zdziwienie, keidy po powrocie ze sklepu okazało się, że kupiłam mięso mielone z Polski :-) Jeśli interesują kogoś pozostałe ceny w Porto SM, Caorle, Cortinie D'Ampezzo proszę pytać.
          • shilaa Re: Porto Santa Margharita - ceny jedzenia 28.06.11, 12:46
            Ceny zaczynają si
            > ę od 7-8 za małą margharitę. Ostatecznie skusiłam się na capriciosę (szynka, pi
            > eczarki) za którą musiałam zapłacić 13 Euro. Porcja spaghetii 7-10 euro.

13 € za pizze, ktora moze w polowie, albo i mniej przypomina te prawdziwa i ktora powinna kosztowac 6 €... ale pociesz sie, w sierpniu bedzie najprawdopodobniej jeszcze drozsza ;)

Nie je
            > stem zbytnio wybredna smakowo, ale w miejscowościach turystycznych nie ma co li
            > czyć na jakość i jakikolwiek smak.

Z tym sie absolutnie nie zgodze. Po prostu trzeba wiedziec, gdzie pojsc, a takie miejsca w wiekszosci przypadkow znaja tylko miejscowi.

W mojej opinii lepiej zabrać ze sobą jedzeni
            > e z Polski, albo kupować półprodukty w markecie i pichcić samemu.

Ja w takim przypadku zrezygnowalabym z wyjazdu. Dla mnie poznawanie kuchni kraju, do ktorego jade jest zawsze jednym z glownych celow podrozy.
            • Gość: podróżniczka Re: Porto Santa Margharita - ceny jedzenia IP: 78.133.200.* 30.06.11, 08:23
              Szanuję Twoje indywidualne zdanie. Osobiście wolę wydać te pieniądze na zwiedzanie (biety wstępu, dojazdy, wyciągi w Dolimitach :-) Tam jest przepięknie. Pozdrawiam serdecznie.
              • Gość: czyżyk Re: Porto Santa Margharita - ceny jedzenia IP: 217.153.216.* 01.07.11, 15:10
                szkoda , że tak dużo za ta pizzę zapłaciłaś, bo przy takiej cenie, to rzeczywiście nie ma sensu.
                Następnym razem , może pójdź troszkę dalej od centrum atrakcji turystycznych i poszukaj miejsc, gdzie je większość lokalnych mieszkańców a i prawdziwy klimat też poznasz. Najłatwiejszy sposób na znalezienie takiego TANIEGO, ale też często całkiem dobrego jedzenia, jest pytanie się ( nawet na migi ) tych którzy mało zarabiają np. kasjerów w kasach, kierowców autobusów, parkingowych itp. - oni generalnie wiedza gzie jest ok i tanio :)
                To jest moja stara i wypróbowana sztuczka, ale rzadko kiedy zawodzi :)
                • hernandez Re: Porto Santa Margharita - ceny jedzenia 01.07.11, 21:55
                  13 EURO za pizze... no coz... nie bede tego komentowal... moze gdyby byla z truflami...

sorry ale jak czytam ze ktos wiezie jedzenie z polski ...
                  a pozniej wypisuje glupoty ze pizza to koszt 13 euro i nic dobrego sie nie zje ... to dziekuje postoje.

czasy glebokiej komuny minely. Jezeli zas umiesz zrobic foccacia badz prawdziwe pesto to szacun dla ciebie.Ja nie umiem. I nigdy w zyciu nie przyszlo by mi do glowy targac z polski jedzenie.
                  • Gość: czyżyk Re: Porto Santa Margharita - ceny jedzenia IP: 217.153.216.* 02.07.11, 10:28

ja na pierwszy dzień podróżowania zawsze biorę ze sobą kanapeczki " made in Poland "
                    bo nie ma nic gorszego w trasie samochodem, jak być głodnym, zmęczonym i szukać czegoś do jedzenia i potem nadziać się na "minę"
                    ale za to po pierwszym noclegu na miejscu, przechodzę na lokalne jedzenie, a reszta kanapek leci sruuuu do kosza

• marghe_72 Re: Porto Santa Margharita - ceny jedzenia 05.07.11, 17:14
            Gość portalu: podróżniczka napisał(a):

> Witam, Nie je
            > stem zbytnio wybredna smakowo, ale w miejscowościach turystycznych nie ma co li
            > czyć na jakość i jakikolwiek smak. W mojej opinii lepiej zabrać ze sobą jedzeni
            > e z Polski, albo kupować półprodukty w markecie i pichcić samemu.

Warto pytać "tubykców" gdzie się dobrze jada. Jeszcze nigdy sie nie nacięłam
            Warto ruszyć się kilka kilometrów, żeby zjeść coś naprawdę smacznego. W miejscowościach stricte turystycznych rzadko kiedy dobrze karmią..
            Nie warto jadać w knajpkach serwujących menu turystyczne
            Unikac restauracji połozonych na szlakach turystycznych
          • Gość: gosia Re: Porto Santa Margharita - ceny jedzenia IP: *.olsztyn.vectranet.pl 28.05.12, 17:28
            jade z dziecmi w sierpniu do porto santa moze jakies wskazówki rady co zabrac? Będe wdzięczna pozdrawiam serdecznie Mam zamiar odwiedzic wenecje ,werone. POzdrawiam
        • Gość: Ann223 Re: Porto Santa Margharita - ceny jedzenia IP: 85.128.109.* 13.07.11, 16:39
          Właśnie wróciłam z Porto S.Margharita - nikt z miejscowych nie znał ani tej knajpy, ani ulicy...
          • Gość: czyżyk Re: Porto Santa Margharita - ceny jedzenia IP: 217.153.216.* 13.07.11, 19:38
            :))
    • hernandez Re: Porto Santa Margharita - ceny jedzenia 13.07.11, 22:03
      Witam raz jeszcze i z gory przepraszam za zamieszanie - nie doczytalme tytulu:) wy o Porto a ja o Ligure SM:)

Zwracam honor;)
      • Gość: fds Re: Porto Santa Margharita - ceny jedzenia IP: 85.128.109.* 15.07.11, 09:06
        no nic tylko w pysk!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka