Dodaj do ulubionych

pesto presto ITAKA

IP: *.adsl.inetia.pl 07.08.11, 16:46
właśnie wróciłem z tej wycieczki, jeżeli ktoś ma jakieś pytania to służę pomocą.
Obserwuj wątek
    • Gość: robost Re: pesto presto ITAKA IP: *.dynamic.chello.pl 07.08.11, 18:25
      właśnie się wybieramy, więc chętnie dowiemy się czegoś więcej :)
      • Gość: George Re: pesto presto ITAKA IP: *.swic.dialup.inetia.pl 07.08.11, 22:33
        Przejazd niezbyt męczący około 13-14 godz z przerwami. Oglądane miejsca super, wszystkie warte zobaczenia. Hotele 3 gwiazdkowe ( 2 na 4 miały sprawną klimę) , ogólnie czyste i schludne (wyjątek jeden położony 5 metrów od peronów dworca kolejowego, w drugim strasznie dużo komarów). Śniadania składały się z pieczywa, do wyboru masła, dżemu lub nutelli + napoje - ogólnie lepiej przychodzić chwilkę wcześniej bo inaczej może zabraknąć np bułek. Obiadokolacje składające się z dwóch dań + deseru - najczęściej makaron oraz dania mięsne. Opłaty dodatkowe jeżeli chce się jechać na obydwa fakultety to 169 euro. Najważniejsze że trafiliśmy na wyjątkowo sprawną, dużo wiedzącą i potrafiącą w fajny sposób przekazać swoją wiedzę na temat Włoch przewodniczkę - panią Klaudię. Osobiście jestem bardzo zadowolony z tego wyjazdu i polecam go wszystkim.
        • Gość: XXX Re: pesto presto ITAKA IP: *.nplay.net.pl 07.08.11, 22:50
          Heh ja na ten temat mam odmienne zdanie
          • Gość: zyx Re: pesto presto ITAKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.11, 12:42
            na którzy temat - kompetencji przewodniczki, trasy, hoteli czy wyżywienia? Też byłam i wróciłam zadowolona.
          • Gość: KS Re: pesto presto ITAKA IP: *.dynamic.chello.pl 08.08.11, 18:10
            To może coś więcej napiszesz na temat swojego odmiennego zdania?
        • Gość: robost Re: pesto presto ITAKA IP: *.dynamic.chello.pl 09.08.11, 08:11
          Dziki za info :) A w jakich miejscowościach były noclegi?
          • Gość: XXX Re: pesto presto ITAKA IP: *.nplay.net.pl 09.08.11, 08:57
            Moje zdanie program ok ale reszta zostawia wiele do życzenia autokar mało miejsca problemy z klimatyzacja albo było bardzo gorąco albo bardzo zimno dopiero po kilku interwencjach w końcu dało się ustawić tak żeby było ok hotel w miarę oprócz 3 przy stacji kolejowej posiłki znośne w 2 hotelach za wodę trzeba było płacić 2 euro za butelkę litrowa no i mała przygoda po drodze do Mediolanu -pan kierowca zrobił wszystkim zbiórkę na przedniej szybie niby nic się nikomu nie stało ale kilka słów ze strony przewodnika by się przydało chyba ze ja nie słyszałam bo siedziałam na końcu autokaru
            • Gość: zyx Re: pesto presto ITAKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 12:44
              jak to mówią punkt widzenia zależy .... autokar - irizar jakich wiele obsługuje trasy wycieczkowe, klima fakt były problemy, nie wiem czy wina sprzętu czy niechęci kierowcy. Hotele - no cóż nie po to się jedzie na objazd, żeby czas w hotelach spędzać - wszędzie było czysto, fakt skromnie, ale można było spokojnie się odświeżyć, wyspać, przepakować. Ja zmęczona zwiedzaniem zasypiałam bez problemu i nawet pociągi mi nie przeszkadzały. Płatne napoje do kolacji (także wodę) spotykałam już podczas innych objazdów.
              Też siedziałam z tyłu i podczas gwałtownego hamowania w drodze do Mediolanu nieco się w fotelu przesunęłam, ale nigdzie nie leciałam, nawet na fotel przede mną, nie mówiąc już o przedniej szybie. Słów wyjaśnień w autobusie nie słyszałam, ale widziałam że osoby tym szczególnie zainteresowane (i chyba tylko tym oraz zakupami, bo oglądanymi miejscami raczej nie) wypytywały p. Klaudię o szczegóły.
              Najważniejsze jest przy takich wyjazdach nastawienie. Ja jeżdżę żeby coś zobaczyć, poznać, poszerzyć horyzonty, czasem czegoś się nauczyć, a nie po to żeby szukać dziury w całym i po powrocie narzekać, że przy hotelu pociąg jeździł albo naciągacze chcieli 2 euro za wodę. |
              Pozdrawiam wszystkich współpodróżników, a wyjeżdżającym życzę pogody i wspaniałych wrażeń.
              • Gość: XXX Re: pesto presto ITAKA IP: *.nplay.net.pl 10.08.11, 14:24
                Oczywiście każdy ma swój punkt widzenia możne byłam bardziej zawiedziona bo wcześniej za podobne pieniądze miałam lepszy komfort podróżowania jeździłam z innymi biurami a w tym roku ze względu na trasę wycieczki zdecydowałam się na Itakę a co do kolizji to pierwsza rzecz to jest sprawdzenie czy nikomu z pasażerów nic się nie stało samochody się naprawi a ludzkie zdrowie nie bardzo jeden siedział stabilnie inny nie.
              • Gość: jaste Re: pesto presto ITAKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 20:10
                jedziemy z mężem w sobotę 13 08 , niestraszne nam karaluchy w pokojach i hotele przy dworcu, liczymy na piękne widoki i trochę ciepła. Przed chwilą w domu włączyliśmy grzejnik elektryczny, bo temp. w mieszkaniu 14 stopni. Pozdrawiamy tych co byli w ciepłych krajach i tych co będą, a tych co nie mogą - szczególnie.
                • Gość: :) Re: pesto presto ITAKA IP: 94.42.124.* 11.08.11, 11:30
                  My jedziemy z mężem 27.08, też liczymy na piękne widoki i ciepełko. Różne przygody spotykały nas we włoskich hotelach i teraz wspominamy to z uśmiechem :) Mam jedno pytanie czy w miejscowościach, których się nocuje, są jakieś sklepiki w których można by ewewntualnie kupić coś do jedzenia? (np. bułki?) :) Takie głodomorki z nas i z doświadczenia wiemy, że śniadanka na długo nie starczają :) Jeżeli pamięta ktoś z Was nazwy miejscowości z noclegami to będę bardzo wdzięczna.
                  • Gość: XXX Re: pesto presto ITAKA IP: *.nplay.net.pl 11.08.11, 15:06
                    Noclegi
                    1 nocleg miejscowość Este
                    2-3 nocleg miejscowość Capannori Lucca
                    4-5 nocleg miejscowość Varazze
                    6 nocleg miejscowość nie pamiętam dokładnie ale niedaleko Werony
                    co do sklepów to raczej bułeczek nie kupicie bo tam sklepy max do 20 my do hoteli wracaliśmy kolo 19 chyba ze zakupy będziecie robili podczas zwiedzania jak będziecie mieli czas i przewodnik powie gdzie jest najbliższy sklep bo szukanie samemu jest trochę czasochłonne
                  • Gość: asia Re: pesto presto ITAKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.11, 20:59
                    jedzie Pani na klasyczne wakacje może<<<???
        • Gość: adudek Re: pesto presto ITAKA IP: 195.82.177.* 14.08.11, 20:10
          Też byłam na początku lipca i byłam bardzo zadowolona. Wycieczka urozmaicona, dużo się zobaczy a i czasu trochę jest. Pani Klaudia rewelacyjna, życzyłabym sobie i innym jeździć tylko z takimi pilotami: wykształcona, dowcipna, spokojna, inteligentna, nie tracąca w żadnej sytuacji klasy, ładna, miła, usmiechnięta, kompetentna, pięknie i z doskonałą dykcją mówiąca po polsku i równie nieskazitelnie po włosku, przy tym z dystansem do swojej osoby opowiadająca świetne dykteryjki z własnego polsko-włoskiego życia. Pani Klaudio - tę historię z figurą św. Franciszka podróżującą do Polski niech Pani opowie jakiemuś reżyserowi - to jest absolutnie filmowe!
          Wycieczkę polecam wszystkim!
          • Gość: bajka Re: pesto presto ITAKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.11, 13:05
            Byłam z p. Klaudią na wycieczce "W cieniu cyprysów" i sądząc po św. Franciszku, to była ta sama Klaudia. Uważam, że dzięki niej wycieczka była bardzo udana. Oczywiście, również dzięki temu, że Toskania jest piękna. Następną wycieczkę planuję właśnie pesto presto i mam nadzieję, że spotkam na niej p. Klaudię.
    • Gość: robost Re: pesto presto ITAKA IP: *.dynamic.chello.pl 11.08.11, 11:29
      My z żoną jedziemy 27.08, czy ktoś jedzie w tym terminie? Ponawiam pytanie o miejscowości w których były noclegi. Narzekanie mnie nie interesuje, bardziej szczegóły wyjazdu...Dzięki z góry :)
      • Gość: rene Re: pesto presto ITAKA IP: *.sejm.gov.pl 11.08.11, 12:55
        W czerwcu nocowaliśmy w miasteczku Este (1 nocleg); następne 2 noce spędziliśmy w hotelu przy samej plaży na wybrzeżu toskańskim; kolejne nocew m. Finale Ligure tuż przy promenadzie i ostatnią noc pomiędzy Weroną a Mantuą. Podkreślam, że byliśmy w czerwcu a w sierpniu będą zupełnie inne hotele. Itaka, tak jak i inne biura organizujące objazdówki, rezerwują hotele w ostatniej chwili czyli kiedy zbiorą "komplet" na daną imprezę. A sierpień jest miesiącem szczytu urlopowego w Europie, więc ,,, sami zobaczycie na miejscu. Ale wycieczka jest pocztówkowa i życzę udanego wyjazdu.
        • Gość: :) Re: pesto presto ITAKA IP: *.dynamic.chello.pl 11.08.11, 20:00
          Dzięki wielkie za info. Pozdrawiam Was serdecznie.
          • Gość: gorower Re: pesto presto ITAKA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.11, 12:59
            Byliśmy na Pesto od 13 sierpnia, hotele prawie te same, na 3lub 4 1 bez klimatyzacji. Wycieczaka broni sie sama przez piękne widokowo miejsca i tylko ciągłe opady deszczu mogą zmarnować ten obraz. Wystarczająco natomiast marnuje go sama Itaka, podpisując umowy z byle jakimi firmami przewozowymi, gdzie po przekroczeniu granicy polskiej jedzie tylko 1 kierowca. W drodze powrotnej nasz kierowca był w pracy 23 godz, mydląc przy okazji turystom oczy że to ostatni raz, i wogóle że już niby nie pracuje.Podobnie też Itaka wynajmuje nieprofesjonalnych pilotów, kompletnie niezaangażowanych w swa pracę, odwalających wyjazd jakby za karę. Dwója Dla Itaki za transport a szczególnie za: 1 kierowcę na całej trasie i jego 23 godzinną nieprzrwaną pracę, oszczędną klimatyzację w autokarze celem oszczędności paliwa, zatrzymanie autobusu na autostradzie w Austrii w miejscu szczególnie niebezpiecznym w kompletnych ciemnościach z powodu BRAKU PALIWA i narażenie całej grupy na niebezpieczeństwo przez ok. 2 godz.
            Nastepna dwója dla ITAKI za nieodpowiedni, bo najpewniej przypadkowy dobór i zachowanie pilotki Pani Danki, nie wykonującej swej pracy nawet na poziomie minimalnym, Z taka ignorancją dla grupy nie spotkałam sie dawno, mimo ze wielokrotnie korzystałam z usług biura. Pierwszy raz od wielu lat zdarzyło sie, że na koniec w Opolu nikt z uczestników nie podziekował ani pilotce ani kierowcy za wspólny wyjazd. Oklasków nie było, Wyjazd programowo ok, ale organizacyjnie fatalnie. CZAS NA ZMIANY / nasze lub Wasze/
            • Gość: rafan Re: pesto presto ITAKA IP: *.ip.netia.com.pl 05.09.11, 08:52
              Byliśmy więc na tej samej wycieczce, podzielam opinię o jakości usług przewozowych ........najbardziej natomiast zadziwiła mnie postawa pilotki Pani Danuty wobec incydentu na autostradzie w Austrii, zamknięcie się w autokarze, ignorancja wobec grupy czekającej w środku nocy na autostradzie była naprawdę poniżej wszelkiej krytyki. Był to mój pierwszy kontakt z Itaką i niestety ostatni. Nie czułem się z tym biurem bezpiecznie, nie czułem się klientem, któremu zapewnia sie pewien standard i komfort. Żegnaj Itako
              • Gość: gorower Re: pesto presto ITAKA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.11, 14:34
                nic to rafanie, ale pogoda była wspaniała /bo ani kierowca, ani pilot, ani Itaka nie mieli na nią wpływu / stąd zdjęcia wyszły pięknie . Pozdrawiamy szczególnie serdecznie i ciepło tyły autobusu, przody w zasadzie też
                • Gość: :) Re: pesto presto ITAKA IP: *.dynamic.chello.pl 06.09.11, 14:30
                  My byliśmy na wycieczce od 27.08 i było cudownie. Pogoda śliczna, zero deszczu, hotele ok, jeden nawet z basenem z którego mogliśmy korzystać :) Dwa noclegi nad morzem, do plaży bliziutko. Jedzenie jak dla nas było naprawdę dobre i wcale głodni nie chodziliśmy. Dwa dania i deser + wino domowe (płatne) dla tych którzy lubią :) przy takim upale są wystarczające, a śniadanka może i skromne, ale bez przesady. Pilotka Pani Klaudia to naprawdę kobieta o ogromnej wiedzy i dużym uroku osobistym. Miła, sympatyczna, umiejąca w sposób interesujący przekazać swoją wiedzę. Wycieczka faktycznie widokówkowa, można się zakochać w tych wszystkich miejscach. Czytając niektóre poprzednie opinie o tej wycieczce, można by stwierdzić, że byliśmy na zupełnie innych wycieczkach,jak ktoś chce to doczepi się do czegokolwiek...
                  • Gość: gorower Re: pesto presto ITAKA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.11, 07:59
                    Kłania sie czytanie ze zrozumieniem. Ani słowa w naszych opiniach nie ma krytycznych uwag w sprawie hoteli, jedzenia czy programu. Nasze opinie dotyczą wyłacznie autokaru z 1 kierowcą i wielce nieprzygotowanego pilota. No cóż, cieszcie się z Waszego udanego wyjazdu. My tego szczęścia nie mieliśmy
                  • hebus27 Re: pesto presto ITAKA 09.09.11, 18:59
                    Zgadzam się z poprzednikiem. My rowniez bylismy na wycieczce Presto presto od 27 sierpnia.wycieczka wspaniala pod kazdym wzgledem
                    nawet nie zepsuje tej oceny awaria autokaru na drodze do mantuii, poniewaz kierowca - Pan Artur robil wszystko zeby bylo dobrze. oby wiecej takich kierowcow zaangazowanych w swoja prace
                    no i Pani Klaudia - rewelacyjna kobieta. Juz planujemy kolejny wyjazd do Wloch i mamy nadzieje, ze znow z Pania Klaudia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka