Dodaj do ulubionych

Toskania/Garda 2012r.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.11, 13:15
Witam wszystkich bardzo serdecznie; mam za sobą lekturę kilkunastu wątków (jak nie więcej :) ) dot. tych regionów; planuję wyjazd do Włoch w czerwcu przyszłego roku; będziemy mieszkać w mobile home'ach; pierwszy tydzień (połowa VI) w Toskanii - i tu mam problem, waham się pomiędzy campingami Sarteano - Delle Piscine, a Figline Valdarno - Norcenni; oba są polecane, oba wyglądają na zdjęciach super; jeśli chodzi o Gardę - też mam dylemat - Toscolano czy Bella Italia? chcemy nad jeziorem spędzić drugi tydzień naszych wakacji; jedziemy w dwie rodziny - my z 5-latkiem, żądnym basenów i atrakcji wodnych; to zepewniają wymienione przeze mnie campingi; dorośli chcieliby, żeby było w miarę blisko do jakiegoś miasteczka, żeby można było wieczorem wyjść, usiąść gdzieś w jakieś knajpce; czytałam też, że w tym okresie w jeziorze, (będąc na Bella Italia), nie można się było kąpać - ze wzgl. na glony; zalezy mi, żeby wybrane przez mnie campingi, były dobrą bazą wypadową do zwiedzania danego regionu; bardzo proszę o pomoc w dokonaniu wyboru; pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • czuszkaa Re: Toskania/Garda 2012r. 20.10.11, 20:11
      Garda jako jezioro jest kiepska do kapieli. bylismy w tym roku, weszłam raz i to na króko a moje dzieci wcale nie chciały się kąpać. ale Bella Italia jest fajnym miejscem.
      co do Toskanii to byliśmy w Norcenni Girasole Club rok temu i wybieramy się znowu w czerwcu 2012-od 9-tego do 16-tego.
      jak cos to pisz na pocztę gazetową. bo nie ma czasu aby jeszcze raz opisywać campingi które były już na forum opisywane.
      tylko rada-rezerwuj szybko, ja rezerwowałam te czerwcowe wakacje ponad m-c temu i było kiepsciutko z miejscami.
      • mamalexa Re: Toskania/Garda 2012r. 21.11.11, 22:09
        Witam serdecznie, przeczytałam z uwaga Pani posta, my również mamy wstepna rezerwacje w Norcenni Girasole również od 6 czerwca, wybieramy się z dwójką dzieci 6 i 12 lat i skoro już tam Pani była (a mamy dylemat czy ten camping czy też Pra della torri,który jednak jest raczej za ogromny!)-prosze rozwiać moje ostatnie wątpliwości i wahania o odpowiedzieć, czy camping wieczorami jest głośny? czy mobil home Eurocampu są w mirę dobrze rozmieszczone,że jest kawałek małego ogródka i nie zagląda mi sąsiad do talerza? (bierzemy domek z tarasem) Serdecznie będę wdzięczna za cenne wskazówki. pozdrawiam
        • jdjk-k Re: Toskania/Garda 2012r. 13.12.11, 14:05
          Byliśmy w Norcenni w czerwcu 2010 roku. Bardzo fajny kamping, wiele atrakcji dla dzieci i nie tylko. Moim zdaniem był to jeden z lepszych kampingów na którym bylismy (a byliśmy już na 12). Jedyne co mnie trochę poirytowało to fakt iż mobile homy były na górce (w rządkach) i samochodem szło tylko dojechać do pierwszego domku a dalej trzeba było drałować pieszo (niestety byliśmy na samym końcu). Uciążliwe to tylko było przy załadunku i rozładunku (a jak się ma małe dzieci to tych rzeczy treochę było!!). To był jedyny minus tego kampingu. Były dni że dzieci nie chciały opuszczać tego kampingu :)
    • czuszkaa Re: Toskania/Garda 2012r. 20.10.11, 20:13
      aha, z Bella Italia mozna iśc piechotą do Piscina del Garda, miłe miejsce. z Norcenni chyba jest trochę za daleko. ale wszystkie campingi mają bdb bazę restaruacyjną na miejscu (jest tez klimatycznie!) i spacery w sumie nie są niezbędne :-)
      • Gość: azja341 Re: Toskania/Garda 2012r. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.11, 21:54
        wysłałam na gazetowego; pozdrawiam
        • czuszkaa Re: Toskania/Garda 2012r. 20.10.11, 22:47
          odpisałam :-)
          • Gość: marysiowamama Re: Toskania/Garda 2012r. IP: *.dynamic.chello.pl 28.10.11, 18:28
            Ja Toscolano odradzam !!!
            Poczytaj tu relacja z tego roku forum.gazeta.pl/forum/w,206,115340871,125538055,Re_Toscolano_Eurocamp_poprosze_o_opinie.html
            Basen w katalogu owszem był ale nieczynny i z łaską pozwolili nam z hotelowego. Placu zabaw nie ma, nie licząc metalowej zjeżdżalni. Nie byłam w Bella a znajomi wrócili z dzieciakami i byli zachwyceni: baseny, plac zabaw itd. Toscolano to zapuszczony i gęsto zabudowany mały kawałek ziemi z dostępem do jeziora i nic więcej.
            • Gość: azja-341 Re: Toskania/Garda 2012r. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.11, 13:27
              wiem, wiem - wcześniej przeczytałam m.in. Twoja relację na temat tego campingu; zrezygnowałam z niego, będziemy na Bella Italia:); pozdrawiam
    • czuszkaa Re: Toskania/Garda 2012r. 29.10.11, 19:53
      czyli jednak Bella na 2 tygodnie?
      • Gość: azja-341 Re: Toskania/Garda 2012r. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.11, 23:36
        hej:) - najpierw tydzień w Toskanii - Norcenni, następnie 5 dni nad Gardą - Bella Italia, 1 dzień w Wenecji i powrót; przeczytałam poniższy post i trochę mnie zmartwiła informacja o mętnej wodzie prz BI.... jeszcze poszperam w necie, może na jakiś inny się zdecyduje, bo fajnie byłoby pokąpać się w jeziorze; pozdrawiam
        • czuszkaa Re: Toskania/Garda 2012r. 30.10.11, 19:07
          to chyba w Norcenni się spotkamy,prawda?
          • Gość: azja-341 Re: Toskania/Garda 2012r. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.11, 21:55
            tak:) - bedziemy od 09.06 do 16.06;
            • Gość: ....... Re: Toskania/Garda 2012r. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.12, 08:05
              my również od 9 -16.06 w figlinie valdarno. byliśmy tam w ubiegłym roku we wrześniu i tydzień okazał sie być zbyt krótki. żal było wyjeżdzać. jedziemy sami z dwójką chłopców - 3 i 6 lat - więc będziemy wypatrywać towarzyszy zabaw:)
              drugi tydzień, pra della torri, którego nie znam i obawiam sie jego ogromu, ale chęć zobaczenia wenecji, padwy, werony zwyciężyła :)
    • kluska222 Re: Toskania/Garda 2012r. 29.10.11, 20:12
      Jeśli szukasz campingów z atrakcjami i super basenami to na pewno będą to Bella Italia i Norcenni Girasole Club. Moje dzieciaki były zachwycone, choć minusem dla Bella Italia jest mętna woda w jeziorze i pełno łabędzich odchodów na plaży. W Toscolano była czyściutka woda w jeziorze, ale za to basen malutki i żadnych atrakcji dla dzieci. Campingu w Sarteano nie znam, Norcenni bardzo fajny i świetne baza wypadowa na zwiedzanie pięknej Toskanii:-)
    • Gość: kluska222 Re: Toskania/Garda 2012r. IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.10.11, 16:24
      azja341, woda w tym miejscu jest specyficzna. Nie jest brudna tylko ma taki " dziwny odcień" jak na j. Garda. Może dlatego, iż w pobliżu jest rzeka Mincio...Jest wiele świetnych miejsc nad Gardą do kąpieli. Już w Sirmionie, zaraz za zamkiem, jest kameralna plaża z czyściutką i ciepłą wodą. Załowaliśmy, że nie mieliśmy strojów, bo było to fajne miejsce na wypoczynek po zwiedzaniu miasteczka. My też byliśmy 5 dni na tym campie i szczerze mówiąc dzieci kąpały się w jeziorze przy campie tylko raz, w dniu wyjazdu. Większość czasu albo spędzały na basenach albo na plażach wokół Gardy,np. w Riva del Garda ( super plaża tuż przy parku z placem zabaw ). Nie wiem czy planujecie jeździć wokół jeziora, ale jeśli ma to być pobyt tylko pięciodniowy, ja bym campu nie zmieniała, tym bardziej że, jak pisałaś wcześniej, będziecie z dzieckiem więc pewnie nie będzie chciał wyjść z basenu :-), a i do miasteczka blisko. Jak wspomniała czuszkaa do Peschiery można dojść spacerkiem. Zazdroszczę ( w pozytywnym znaczeniu ) wyjazdu w dwa tak fajne miejsca :-). Gdybyś miała jakieś pytania to pisz. Pozdrawiam
      • Gość: ola Re: Toskania/Garda 2012r. IP: *.159.46.34.static.crowley.pl 03.11.11, 16:17
        Czy mogłabyś napisać bardziej szczegółowo jak trafić na tę fajną plażę w Sirmionie?
        I w Rivie?
        I może jeszcze gdzieś indziej nad Gardą? :-)
        Też się wybieramy w przyszłym roku, chyba na Bellę italię, choć trochę się martwię tym, że kąpać za bardzo sie nie da przy kampingu :(
        • Gość: kluska222 Re: Toskania/Garda 2012r. IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.11.11, 21:22
          Cześć Ola!
          Sirmione tuż za zamkiem trzeba skręcić w prawo i potem iść prosto. Wyjdziecie wprost na małą plażę http://maps.google.pl/maps?saddr=Vicolo+Bisse&daddr=Largo+Goethe,+25019,+Sirmione,+Italia&hl=pl&ll=45.492409,10.608979&spn=0.000927,0.002736&sll=45.492409,10.609491&sspn=0.000927,0.001714&geocode=FaoptgId4OGhAA%3BFUMntgId3N6hACkdD-idU5OBRzHuXhe1sdqoWw&vpsrc=0&dirflg=w&mra=dme&mrsp=0&sz=19&t=h&z=19
          Riva - Spiaggia Sabbioni
          maps.google.pl/maps?q=45.880845,10.849337&hl=pl&ll=45.88105,10.849605&spn=0.001841,0.005472&num=1&t=h&vpsrc=0&dirflg=w&z=18
          Limone, Malcesine, Torri del Benaco... W zasadzie wszędzie można znaleźć fajne miejsce do kąpieli. To przy campie jest specyficzne. Kąpać się można, ale dna nie widać.
          • Gość: ola Re: Toskania/Garda 2012r. IP: *.159.46.34.static.crowley.pl 04.11.11, 12:24
            Dziękuję ci bardzo! Na pewno znajdziemy :-)
            My wybieramy sie na 2 tyg. nad Gardę i tak się waham czy ten camping BI na cały pobyt będzie ok?
            • Gość: kluska222 Re: Toskania/Garda 2012r. IP: *.internetia.net.pl 04.11.11, 12:38
              Na BI jest co robić. Animacji, atrakcji i różnych zajęć sportowych jest mnóstwo, a miejsc do zwiedzania w pobliżu też nie brakuje. Na pewno nie będziecie się nudzić! :-)
              • Gość: orka Re: Toskania/Garda 2012r. IP: *.adsl.inetia.pl 15.12.11, 10:35
                Kto nie lubi molochów i hałasu, temu BI się nie spodoba. Ja bym tam kolejny raz nie pojechała.... Domek na domku, jeśli ktoś chrząknie w położonym zaraz obok, ma się wrażenie, że to dosłownie za ścianą się stało... Baseny - owszem, świetne, ale tam jest tyle ludzi, że naprawdę nie ma gdzie ręcznika położyć... Może mieliśmy pecha, byliśmy pod koniec sierpnia...
                Słowem - kemping jest dobrze położony, ale kameralnej atmosfery tam nie uświadczysz...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka