Dodaj do ulubionych

wenecja, mirabilandia

09.12.11, 11:40
Witam
moja córa marzy by zobaczyć Wenecję. Chciałabym ją tam zabrać.
Jednocześnie chciałabym zabrać ją do Mirabilandi. Nie jest to może bardzo blisko siebie ale jest do zrobienia :)

Nie chcę korzystać z wycieczek typu "zobacz Wenecją w 4 dni".

Chciałabym polecieć do Włoch, nad morze. Znaleźć przytulne lokum i stamtąd wybierać się na wycieczki.
Ograniczają mnie niestety finanse. Matka z dzieckiem płaci tak samo jak 2 osoby dorosłe.

Czy możecie mi coś polecić. Chodzi o okres wakacyjny ale zdaje sobie sprawę, że dobre oferty już teraz się pojawiają.
Obserwuj wątek
    • levack.levack Re: wenecja, mirabilandia 09.12.11, 14:20
      carrymoon napisała:

> Witam
      > moja córa marzy by zobaczyć Wenecję. Chciałabym ją tam zabrać.
      > Jednocześnie chciałabym zabrać ją do Mirabilandi. Nie jest to może bardzo blisk
      > o siebie ale jest do zrobienia :)
      >
      > Nie chcę korzystać z wycieczek typu "zobacz Wenecją w 4 dni".
      >
      > Chciałabym polecieć do Włoch, nad morze. Znaleźć przytulne lokum i stamtąd wybi
      > erać się na wycieczki.
      > Ograniczają mnie niestety finanse. Matka z dzieckiem płaci tak samo jak 2 osoby
      > dorosłe.
      >
      > Czy możecie mi coś polecić. Chodzi o okres wakacyjny ale zdaje sobie sprawę, że
      > dobre oferty już teraz się pojawiają.

Słusznie, że nie chcesz jechać na wycieczkę "Wenecja w 4 dni" :)
      Spróbuj sobie sama wszystko zorganizować. Będzie wtedy tak jak chcesz.
      Jeśli chcecie i Wenecję i Mirabilandię i morze, to najlepiej znaleźć jakieś spanie w okolicach Comacchio albo Rawenny. To też zależy na ile dni chcecie polecieć i ile dni chcecie spędzić w Wenecji. Skoro Twoje dziecko jest w wieku mirabilandiowym, to Wenecja jej się po 1 dniu znudzi. No, chyba, że lubi godziny spędzać np. z malarstwem :)
      Ale od początku.
      1) jak się dostać do.
      Ryanair lata do Bolonii z Wrocławia i Krakowa, Wizz do Forli z Wrocławia, Katowic i Warszawy.
      Nie napisałaś skąd jesteś, więc nie wiem, która z tych opcji jest Ci najbliższa.
      2) ja zawsze polecam na miejscu auto. Tu na forum są zwolennicy pociągów, ale mi się wydaje, że auto Cię nie ogranicza, cenowo wychodzi podobnie. Ja auta wypożyczam przez autoeurope albo argusrentals - we Włoszech nie zdarzyła mi się cena powyżej 25 euro/dzień. Benzyna po ok. 1,5 euro.
      3)spanie - poszukaj przez booking.com, powinnaś znaleźć jakieś pokoje/studia/apartamenty w sensownej cenie nawet w wakacje (znaczy 50 euro za noc albo mniej). Im bliżej plaży tym drożej, ale jeśli korzystasz z pkt. 2 to Cię to mało dotyczy.
      4)Wenecja - auto zostawiasz na którymś z parkingów, są dość drogie (koło 25 euro/dzień). Polecam parking przy porcie. Przy porcie wsiadacie do tramwaju wodnego, który płynie przez cały Kanał Grande aż do pl. św. Marka. To trwa koło 45 minut i całkowicie zaspokaja część "pływającą". A potem się włóczycie po uliczkach i wychodzicie tak, żeby się kolejką przejechać do portu do auta. Co w tzw. międzyczasie - tego już nie podpowiem, bo to zależy głównie od Twojego dziecka.
      5)Mirabilandia i inne atrakcje. Ja jestem bóstwom wdzięczny, że moje dzieci nie chciały nigdy do Mirabilandii, Italii w miniaturze i tego typu atrakcji. Z "dzieciowych" atrakcji to byliśmy w akwarium w Cattolica i to w zasadzie tyle. Poza tym męczyliśmy je zwiedzaniem Rawenny (koniecznie!), San Marino, Urbino i masy innych miasteczek. W planach za każdym razem mamy Park Narodowy Doliny Padu, ale nigdy nam się nie udało znaleźć na to czasu. Ale ponoć jest śliczny.
      6)Plaże. W wakacje to jest podejrzewam, koszmar. My latamy do Włoch na weekendy poza sezonem, wtedy jest pusto na plaży, leżaki już albo jeszcze zwinięte. Ale byliśmy raz na początku czerwca. Właśnie gdzieś te rejony, chyba Lido di Classe, albo Cattolica. Masakra. Tłumy dzikie, wszędzie leci koszmarne dicho, plaża zajęta przez pobliskie hotele. W końcu jakiś kawałek publiczny znaleźliśmy.
      Może ktoś Ci tu podrzuci jakieś plaże z mniejszymi tłumami. Z plaż na których byliśmy tuż przed sezonem i nie było tłumów (aczkolwiek leżaki już porozkładane) to były Lido di Dante (koło Rawenny) i Lido di Volano (między Wenecją a Comachhio).

No to chyba tyle...
      • carrymoon Re: wenecja, mirabilandia 11.12.11, 20:50
        dziękuję za tak szeroką wypowiedź. Już mam przynajmniej pogląd i punkt zaczepienia przy planowaniu.
    • sky4flynet Re: wenecja, mirabilandia 09.12.11, 14:46
      Najprosciej i chyba najtaniej bedzie wybrac sie tam jakas tania linią lotniczą Niestety Wizzair do Wenecji nie lata z Polski ale np mozna tam doleciec z Pragi a jak poszukasz to znjadziesz bilety po 100 pln/os w dwie strony ( przy załozeniu , ze bedziesz podrózować jedynie z bagazem podręcznym do 10 kg i sama odprawisz sie online.
      Do Pragi z kolei mozna dostac sie polskim busem za 19 PLN/os + 19pln/os w druga strone wiec taniej juz sie nie da :)

Do najtanszych hoteli link umieszczam ponizej.

www.booking.com/index.html?aid=334439
      W sprawie lotów kliknij na wyszukiwarke ponizej.

Tanie bilety lotnicze

Pozdrawiam.
      • andy67a Re: wenecja, mirabilandia 09.12.11, 14:55
        Z Wrocławia Ryanair do Wenecji lata .
        Pzdr
      • Gość: Antyspam Re: wenecja, mirabilandia IP: *.static.korbank.pl 09.12.11, 17:07
        Spadaj, spamerze, nic nie wnosisz do dyskusji.
        • Gość: Lucy Re: wenecja, mirabilandia IP: *.przemysl.hypnet.pl 09.12.11, 18:52
          Bilet do Mirabilandii obejmuje dwa dni - trzeba to uwzględnić w planach. Po pierwszym dniu dopiero się człowiek rozkręca. Do Mirabilandii - każdy wiek jest dobry ;) Każdy znajdzie coś dla siebie. Nad morze - proponuję Rosolina Mare! Żeby "ogarnąć" te okolice - najlepiej mieć swoje auto.
    • e-dom Re: wenecja, mirabilandia 07.02.12, 14:19
      Jeśli chodzi o kwestię noclegu to możesz wynająć np. domek lub apartament. W naszej ofercie mamy blisko 2000 kwater położonych w tylko Wenecji ( ze 150.000 w całej Europie) a ceny zaczynają się już od 355zł za tydzień ( zazwyczaj z tarasem, basenem i kortami tenisowymi). To tylko przykład. Oferty możesz znaleźć na naszej stronie edom.pl. Może znajdzie się coś wartego uwagi :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka