Dodaj do ulubionych

Nocleg w okolicach Lukki:)

20.02.13, 18:55
Czesc, witajcie. Moze ktos byl w Toskanii i zwiedzal miasto  Lukka?
Chcemy z mezem i z grupa przyjacil  zobaczyc Volto Santo (Swieta Twarz).
Przeczytalismy, ze w katedrze San Martino w  kaplicy, za kratami wisi
trzymetrowej wielkosci drewniany krucyfiks, a na nim wizerunek Chrystusa.
Twarz tam przedstawiona uchodzi za prawdziwy wizerunek Jezusa z Nazaretu.
Planujemy parodniowy pobyt, napiszcie, gdzie w poblizu Lukki mozna wynajac
apartamenty, domki, po prostu przenocowac w dobrych  warunkach...no i nie za
drogo.  Asia
Obserwuj wątek
    • mm_pisze Re: Nocleg w okolicach Lukki:) 21.02.13, 18:03
      Dwa lata temu mieszkaliśmy w hotelu Il rondine II - 500 metrów od murów. W środku bardzo ładny, z zewnątrz gorzej, ale wtedy był dość tani.
      W zeszłym roku zatrzymaliśmy się w agroturystyce - fattoria colle sala. W tym roku też tam mieliśmy pojechać ale ostatecznie zmieniliśmy plany. W każdym razie super miejsce, 10 kilometrów od miasta (3 kilometry wjazdu serpentynami).
    • jeepwdyzlu Re: Nocleg w okolicach Lukki:) 21.02.13, 18:53
      spróbujcie tu:
      italianrentals.com/
      właścicielka Polka, piękna 500 letnia (!) willa, do centrum Luki 7 minut...
      Koniecznie wycieczka rowerowa po murach (wszędzie wypożyczalnie) i kolacja w którejś z knajp na Piazza Anfiteatro...
      Polecam, a Lucca jest rewelacyjna i zupełnie niedoceniana!
      Pozdrawiam
      jeep
    • teresita2 Re: Nocleg w okolicach Lukki:) 21.02.13, 18:57
      Byłam na obchodach Volto Santo, to największe święto w Lukka, odbywa się zawsze 13 września, pochód z kopią krzyża przez miasto, wszyscy w kostiumach historycznych, dobosze z bębnami, cały tydzień miasto celebruje.
      Mieszkaliśmy 4 km od Lukki, polecam, www.villacosta-toskania.pl, właścicielka Polka , bardzo pomocna, rewelacyjne klimatyczne miejsce, i łatwo dojechać, jest przystanek autobusowy do Lukki przed willą.
      • jeepwdyzlu Re: Nocleg w okolicach Lukki:) 22.02.13, 10:47
        to samo miejsce :-)
        Tak - przemili ludzie i rewelacyjna lokalizacja!
        I rozsądne ceny..
        jeep
    • Gość: magda Re: Nocleg w okolicach Lukki:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.13, 17:55
      www.couchsurfing.org
      • vojager29 Re: Nocleg w okolicach Lukki:) 13.03.13, 10:39
        Pewnie nie ma to zadnego praktycznego znaczenia, mowia po polski i jest OK ale czy przypadkiem nie jest to tylko agencja, ktora zajmuje sie wynajmem takze w innych regionach Wloch a ta pani Polka poprostu dla niej pracuje ?
        • jeepwdyzlu Re: Nocleg w okolicach Lukki:) 13.03.13, 12:56
          na pewno tam mieszka i jest żoną członka milionerskiej rodziny :-)
          Dama w wieku postbalzakowskim - przemiła i bardzo pomocna...
          jeep
          • vojager29 Re: Nocleg w okolicach Lukki:) 14.03.13, 08:37
            Mozliwe, ze to wlasciciele ale naleza do BBB
            Better Business Bureau ?
            i maja w wielu innych miejscach podobne oferty.
            Niezaleznie od powyzszego ta oferta jest dosc interesujaca.
            • malgotosca Re: Nocleg w okolicach Lukki:) 14.03.13, 12:38
              "Nie chcem, ale muszem..." że zacytuję z klasyki niepoprawnej polszczyzny. Znam Marię Bandoni osobiście, niestety, już wdowę. Milionerstwa to trudno się tam doszukać, choć w PIT jej nie zaglądałam. Willa z przydatkami, którą wynajmuje, należała do rodziny jej męża. Obecnie częścią zajmuje się Maria, częścią jej syn, który z pietyzmem remontuje różne, kiedyś "służbowe", budynki.
              Natomiast "Italian Rentals" są jej firmą z USA, w których mieszka część (zimowych) miesięcy. Na pewno Maria jest osobą życzliwą ludziom, pomaga w podbramkowych sytuacjach, także jako tłumacz.
              Tak więc tylko jej willa gwarantuje obecność gospodarza polskojęzycznego, zresztą posługującego się piękną polszczyzną, jak na polonistkę przystało.
              • vojager29 Re: No, jesli ma kilkanscie willy 14.03.13, 13:54
                do wynajecia w duzej czesci Italii, Rzym Wenecja, Florencia itd. do do biednych nie nalezy.
                Czy Italian Rentals to oddzial wloski w Kaliforni ?
                • vojager29 Re: No, jesli ma kilkanscie willy 14.03.13, 14:50
                  Popatrzylem sobie na google street view, no i jestem troche zbulwersowany wygladem tego obiektu jak tez i otoczeniem. Nie, tam napewno nigdy sie nie zatrzymamy. Pewnie wewnatrz jest ciekawiej ale pierwsze, zewnetrzne wrazenie jest baaaardzo negatywne.
                  Sorry Pani Mario.
                  Przez 40 lat pobytu w kraju polnocnym i po prawie 30 latach we wlasnym domu, przywyklismy do innego otoczenia, nawet "na wsi". Nie pokazuje zonie bo puknie sie tylko w czolo.
                  U nas zawsze jest tak, ja wybieram obiekty a zona decyduje, ktory. Jest dosc krytyczna.
                  • autista Re: No, jesli ma kilkanscie willy 14.03.13, 17:11
                    "Nie, tam napewno nigdy sie nie zatrzymamy"

Pani Maria będzie niepocieszona...

• vojager29 Re: No, jesli traktuje interes na serio ....... 15.03.13, 08:28
                      musi przyjac i negatywna opinie.
                      Zreszta 350 euro poza sezonem, dwie osoby to zadna atrakcja, nawet zlote klamki nie pomoga. Mozliwe tez jest, ze ogladalem zly adres, jesli tak to sorry.
                      Apropos: w tych dniach, warszawska restauracja dostala jako pierwsza i jedyna w Polsce gwiazdke Michelina co jest wyjatkowym wyroznieniem. Sa jednak i krytyczne glosy konsumentow co wlasciciel musi przyjac z pokora.
                      • autista Re: No, jesli traktuje interes na serio ....... 15.03.13, 08:37
                        vojager29 napisała:

> . Mozliwe tez jest, ze ogladalem zly adres, jesli tak to sorry.

ale jaja, a wydawało mi się, że sporo już widziałem.
                        • vojager29 Re: No, jesli traktuje interes na serio ....... 15.03.13, 19:46
                          Zapewniam cie, ze jak dluzej pozyjesz to wiecej zobaczysz.
                          • ennka Re: No, jesli traktuje interes na serio ....... 16.03.13, 00:11
                            Korzystaliśmy z tej oferty.
                            www.case-vacanza-italia.it/pagina.cfm?ID=2486&idregione=16
                            Blisko murów, dworca kolejowego,sklepik obok.
                            Większe zakupy w markecie , w mieście.
                            Warunki skromne,ale czysto, wszystko działało.
                            Dobre warunki dla 2,góra 3 osób.
                            W tym samym domu są również inne mieszkania,ale ich nie widziałam.
                            Właściciele mówią po angielsku ,francusku i włosku.
                      • jeepwdyzlu @voyager 22.03.13, 18:23
                        Na pewno Maria jest osobą życzliwą ludziom, pomaga w podbramkowych sytuacjach, także jako tłumacz.
                        Tak więc tylko jej willa gwarantuje obecność gospodarza polskojęzycznego, zresztą posługującego się piękną polszczyzną, jak na polonistkę przystało.
                        -----
                        voyager nie znam ofert w innych miastach
                        ale ta w Lucce - wytrzyma każdą krytykę
                        To naprawdę piękne miejsce - a uwierz mi - jestem wymagający :-)
                        Pozdrawiam
                        jeep
                        • vojager29 Re: Lucca i okolice 23.03.13, 12:13
                          sa ladne i nie mam zamiaru sie sprzeciwiac. Mialem na mysli sam budynek i otoczenie o ile google.maps dobrze wskazuje. Co do p. Marii to nie mam watpliwosci, ze jest tak jak piszesz. Zycze jej dalszego powodzenia.
                          • jeepwdyzlu Re: Lucca i okolice 25.03.13, 09:35
                            budynek stoi w willowej dzielnicy, nieco na uboczu. Posiadłość jest otooczona murem, wewnątrz jest spory ogród - naprawdę jest ok
                            j.
    • mm_pisze Re: Nocleg w okolicach Lukki:) 20.03.13, 00:37
      Tak tylko podrzucam link, bo obiecałem właścicielom.
      Miejsce piękne i 20 minut w samochodzie się spędza (do Lukki). Piękne góry, widok na morze (też trzeba serpentynkę przejechać). W streetview może nie zachwycić , ale jeśli ktoś lubi włochy, ale takie ze spokojem i ciszą - polecam. Wino i oliwę można kupić, a we wtorki i piątki ojciec właściciela w szopce piecze chleb (rewelacja) - okoliczni klienci zjeżdżają i kupują.
      www.fattoriacollesala.it/en/photo-gallery
      Pozdrawiam
    • Gość: Martrap Re: Nocleg w okolicach Lukki:) IP: *.net.cybernetwmw.com 21.03.13, 14:20
      Najtańsze noclegi przed sezonem w Toskanii miałem w tamtym roku z Eurocamp
      są to namioty super wyposażone,koszt 46 zł za namiot 5 osób za dobe
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka