Dodaj do ulubionych

4, 5dni w Rzymie

10.03.13, 15:47
Witam,
Na koniec kwietnia planuje wyjechać na 4nocki do Rzymu i mam parę pytań, może potraficie odpowiedzieć:)
1. Przylatujemy na lotnisko Ciampino i jak można się dostać do centrum miasta, ile kosztuje przejazd.
2. Nocleg planujemy w Domu Polskim Jana Pawła II (VIA CASSIA 1200, RZYM), czy słyszeliście może o tym domu pielgrzyma?? Myślałem o tym miejscu na nocleg ponieważ nie za bardzo potrafię mówić po włosku i może łatwiej będzie mi uzyskać informacje od Księży.
3. Czy można kupić 3, 5 dniowe bilety na komunikacje miejską i jaki jest ich koszt.
4. Jednego dnia chciałbym pojechać nad morze, jak, czym i jaki jest koszt wyjazdu...
5. Co warto zobaczyć w Rzymie, interesuje się fotografią więc będę robił pełno zdjęć.

Bardzo prosiłbym o podpowiedzi.
Dzięki serdeczne
Obserwuj wątek
    • Gość: vvv Re: 4, 5dni w Rzymie IP: *.ists.pl 10.03.13, 16:38
      Na stronie lotniska znajdziesz informację o autobusie który za 1 E podwiezie Cię do stacji metra Anangina. Stamtąd metrem i kolejką musisz dostać się do La Giustiniany. Jak to zrobić to najlepiej sobie wyszukać na stronie komunikacji miejskiej w Rzymie www.roma.atac.it
      Tam też znajdziesz aktualne info o biletach.
      Dom na via cassia to wg mnie takie sobie średnio wygodne miejsce do zwiedzania miasta - daleko a komunikacja miejska nie jeździ całą dobę.
      Czy masz już informację czy do Domu można się dostać o każdej porze?
      Kiedyś było tak, że nad morze do Lido di Ostia można było dojechać na normalnym miejskim bilecie.
    • Gość: ir-ed Re: 4, 5dni w Rzymie IP: *.dynamic.chello.pl 10.03.13, 17:02
      Autor: ceed81 napisał: 10.03.13, 15:47
      2. Nocleg planujemy w Domu Polskim Jana Pawła II (VIA CASSIA 1200, RZYM),
      czy słyszeliście może o tym domu pielgrzyma??
      < dobre pytanie

Znajdż wątek z > 05.03.13, 08:30

Tam masz wszystko opisane...

Lokalizacja+trasa dojście pieszo 1,0 km, 13min < zapraszam

Pozdrawiam,
      • Gość: asma2 Re: 4, 5dni w Rzymie IP: *.multimo.pl 10.03.13, 17:11
        Prosze ir-red napisz o jaki wątek dokładnie chodzi
        • Gość: ir-ed @>asma2 IP: *.dynamic.chello.pl 10.03.13, 17:35
          asma2 napisał(a):
          napisz o jaki wątek dokładnie chodzi < z dn.05.03.13, godz.08:30

... wątek < z dn.05.03.13, 08:30

Pozdrawiam,
      • Gość: asma2 Re: 4, 5dni w Rzymie IP: *.multimo.pl 10.03.13, 17:15
        już znalazłam, byłam niecierpliwa i czekałam zbyt krótko na otwarcie pełnej strony ;)
      • Gość: nina104 Re: 4, 5dni w Rzymie IP: *.adsl.inetia.pl 10.03.13, 17:17
        Zarówno z Fiumicino jak i z Ciampino można dostać się autobusami Terravision. Wchodzisz na ich stronę i na odpowiednią godzinę kupujesz bilet przez neta. W ubiegłym roku tam i spowrotem bilet kosztował 8 euro.Dojeżdza na Termini. Nad morze jechaliśmy metrem B z Piramide (Ostia) do stacji Cristoforo Colombo. Jedzie się na normalnym bilecie metra. W drodze powrotnej wysiedliśmy by (do godz. 18) zobaczyć bazylikę św. Pawła za murami (warto). Szperając na forum znajdziesz wiele informcji o zwiedzaniu Rzymu, zaopatrz się w przewodnik . Ja korzystałam z "Rzym- miasta świata" Pascala. My w ciągu 5 dni oprócz Watykanu, Rzymu starożytnego, morza włóczyliśmy się po Awentynie, Zatybrzu, byliśmy na wyspie na Tybrze. Warto również dotrzeć do Plazza del Popolo, ogródów Pincio, Panteon, fontanna de Trevi, ale super jest to rozpisane w przewodniku. My nocowaliśmy koło Coloseum a więc baza wypadowa była super.
        • violik Re: 4, 5dni w Rzymie 10.03.13, 18:04
          Forum z którego korzystam często, ze szczegółowymi informacjami, między innymi to, o co pytasz: Roma Ti Amo
          W jednej z zakładek gotowiec - Trasy zwiedzania - polecam: 4 dni wg Borysa.
      • Gość: longin Re: 4, 5dni w Rzymie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.10.13, 20:10
        A ja polecam stronę only-apartaments.com. Skorzystałem i wynająłem tanio cały apartament za super cenę w centrum, przy stacji metra.
    • ceed81 Re: 4, 5dni w Rzymie 11.03.13, 09:55
      a jak w ogóle z językiem polskim, Polakami? Włosi lubią Polaków?? przyznam się że z j. włoskim nie jest u mnie za dobrze i zastanawiam się jak będziemy dogadywać się z Włochami:)
      • Gość: janek Re: 4, 5dni w Rzymie IP: *.interwan.pl 11.03.13, 10:03
        "> a jak w ogóle z językiem polskim, Polakami? Włosi lubią Polaków??"

Wojtyla i Boniek - to potrafi powiedzieć większość Włochów.
        I na tym kończy się znajomość Polski i polskiego...., z angielskim niewiele lepiej
        • Gość: Ania Re: 4, 5dni w Rzymie IP: 195.116.20.* 11.03.13, 11:25
          Jeśli chodzi o angielski, w centrum raczej nie ma problemu z dogadaniem się:-) A po polsku nawet nie ma tych elektronicznych przewodników w Koloseum:-) Ale dasz radę Rzym to miasto gdzie zgubić się raczej trudno, bo słynne budowle ciągle gdzieś wyrastają:-). Na pewno zrób sobie jeden wieczór na obejście, bo wieczorem na placykach jest ślicznie i nic nie odda tego klimatu.
          Na pewno obejrzyj główne atrakcje. Po łepkach można obejść nawet w pierwszy dzień:-), ale fajnie korzystać z metra np. jesli chodzi o powrót. Ja kupowałąm Roma pass na 3 dni- kosztuje nie wiem ile w tej chwili i czy dalej jest , ale wtedy koło 26€(opłacało się, metro i komunikacja za darmo) oprócz tego wstepy pierwsze 39 wybrałam więc najdroższe-Koloseum , chyba skorzystałam tez na Forum romanum
          • ceed81 Re: 4, 5dni w Rzymie 11.03.13, 13:30
            25kwietnia jest jakieś święto narodowe "wyzwolenie" czy coś takiego, jeśli chodzi o lokale, zabytki to są pozamykane czy czynne jak w każdy inny dzień?
      • Gość: ir-ed @ > ceed81 IP: *.dynamic.chello.pl 11.03.13, 13:33
        ceed81 napisał:
        ... zastanawiam się jak będziemy dogadywać się z Włochami...

... nie wiem czy tu zagladałeś:
        Zwiedzanie Rzymu < zerknij,
        ... znajdziesz ponownie jak zgubisz w panelu obok mapy.
        Po otwarciu kliknij na napis > Rome Open Tour zapoznaj się...
        My po zwiedzeniu Muzeum Watykańskiego byliśmy bardzo "udeptani",
        po 2h zwiedzania piętrusem byliśmy wypoczęci.

... a jak w ogóle z językiem polskim?
        W punkcie A wsiedliśmy do "piętrusa" < zerknij, czeka na Ciebie
        Do wyboru masz 11 języków w tym PL
        Wirtualny obraz możesz kursorem dowolnie: przybliżać... obracać...itp,itd.

Pozdrawiam,

• ceed81 Re: @ > ceed81 11.03.13, 14:33
          dzięki, czytam i przeglądam
    • Gość: medi65@virgilio.it Re: 4, 5dni w Rzymie IP: *.39-79-b.business.telecomitalia.it 25.03.13, 10:47
      contattami
    • Gość: michele Re: 4, 5dni w Rzymie IP: *.39-79-b.business.telecomitalia.it 25.03.13, 10:58
      Ciao. 1) Allora devi prendere bus da Ciampino per stazione metro ANAGNINA - da stazione metro Anagnina devi prendere line A ( arancione) in direzione Battistini e scendere alla stazione metro VALLE AURELIA. Da VALLE AURELIA prendi treno FN3 per CESANO ROMANO e scendere alla stazione LA GIUSTINIANA . Da quel punto prendi Bus per Via Cassia 1200. Il costo del biglietto è 2 euro.2) non conosco questo alloggio.3) i biglietti durano 2 ore e valgono su tuti i mezzi regionali.4) per il mare contattami sulla e-mail medi65@virgilio.it e ti dico piu' di una soluzione.5) a Roma puoi vedere di tutto ma devi inserirti in gruppi organizzati , altrimenti non riesci a vedere nulla.
      Saluti.
      • Gość: bwb Re: 4, 5dni w Rzymie IP: 89.191.155.* 31.03.13, 10:48
        Czy aby obejrzeć kaplicę sykstyńską trzeba kupić bilety w internecie? nie znalazłam żadnej informacji, słyszałam w radiu
        napiszcie dobrą rade dla niezorientowanej, może jakiegoś linka dacie?
        będę w sierpniu
        • ennka Re: 4, 5dni w Rzymie 31.03.13, 12:41
          Kaplicy Sykstyńskiej nie można zwiedzić oddzielnie.
          Znajduje się w Muzeum Watykańskim .
          • Gość: bwb Re: 4, 5dni w Rzymie IP: 89.191.155.* 31.03.13, 23:23
            no dobrze, a wejście do muzeum? można zrobić rezerwację i kupić bilet przez internet?
            • ennka Re: 4, 5dni w Rzymie 01.04.13, 13:01
              Oczywiście ,ze można.
              Zajrzyj tu
              mv.vatican.va
              i dalej
              biglietteriamusei.vatican.va
              Powodzenia
              • ennka Re: 4, 5dni w Rzymie 01.04.13, 13:06
                ups..
                Tu masz aktywne linki,mam nadzieję?
                mv.vatican.va/
                biglietteriamusei.vatican.va/musei/tickets/index.html
                • Gość: bwb Re: 4, 5dni w Rzymie IP: 89.191.155.* 01.04.13, 20:49
                  Dzięki...a kto podpowie, jaki dzień i porę dnia najlepiej przeznaczyć na tę atrakcję, wiem, że wszystkiego nie da się zobaczyć, ale ile czasu muszę sobie zarezerwować?
                  • ceed81 Re: 4, 5dni w Rzymie 02.04.13, 12:44
                    gdzieś wyczytałem że 28kwietnia jest bezpłatne zwiedzanie Watykanu, czy ktoś to może potwierdzić, jest sens zapatrywać się na coś takiego?? i mam jeszcze jedno pytanie: jak działają wypożyczalnie rowerów bo słyszałem że jest coś takiego ogólnie dostępnego:)
                    • miriam_73 Re: 4, 5dni w Rzymie 02.04.13, 17:08
                      Ostatnia niedziela danego miesiąca jest otwarta i dostępna bezpłatnie, ale jest otwarte krócej niż w "normalne" dni. Spodziewaj się tłumów.

Widziałam w ub. roku w kilku miejscach, m. in. koło Piazza Largo Argentina, stacje rowerowe podobne do warszawskiego veturilo, ale nigdy nie widziałam w nich dostępnych rowerów ;-) więc niestety nie sprawdziłam jak to działa.
    • miriam_73 Re: 4, 5dni w Rzymie 02.04.13, 17:14
      PS< Może coś tutaj znajdziesz bardziej szczegółowego:
      bikesharing.roma.it/citta_v2.asp?id=18&pag=2
    • viperix Re: 4, 5dni w Rzymie 04.04.13, 10:10
      ceed81 napisał:

> Witam,
      > Na koniec kwietnia planuje wyjechać na 4nocki do Rzymu i mam parę pytań, może p
      > otraficie odpowiedzieć:)
      > 1. Przylatujemy na lotnisko Ciampino i jak można się dostać do centrum miasta,
      > ile kosztuje przejazd.
      > 2. Nocleg planujemy w Domu Polskim Jana Pawła II (VIA CASSIA 1200, RZYM), czy
      > słyszeliście może o tym domu pielgrzyma?? Myślałem o tym miejscu na nocleg poni
      > eważ nie za bardzo potrafię mówić po włosku i może łatwiej będzie mi uzyskać in
      > formacje od Księży.
      > 3. Czy można kupić 3, 5 dniowe bilety na komunikacje miejską i jaki jest ich ko
      > szt.
      > 4. Jednego dnia chciałbym pojechać nad morze, jak, czym i jaki jest koszt wyjaz
      > du...
      > 5. Co warto zobaczyć w Rzymie, interesuje się fotografią więc będę robił pełno
      > zdjęć.
      >
      > Bardzo prosiłbym o podpowiedzi.
      > Dzięki serdeczne

Rozważ zakup Roma Pass www.romapass.it/ u mnie się świetnie sprawdziła, masz 3 wejścia za darmo w ramach karty, np w przypadku Coloseum czy Forum Romanum super sprawa bo się nie stoji w kolejce. Dodatkowo oczywiście transport także jest w ramach Roma Pass.
      Przejazd z lotniska do Termini kosztuje max 5 Euro w jedną stronę lub taniej zależy od okresu. Możesz jechać np linią Terraavision.
      W Rzymie wszystko jest warte zobaczenia :) i tym bardziej fotografowania!
      • miriam_73 Re: 4, 5dni w Rzymie 04.04.13, 10:41
        Jeśli lubisz fotografowanie, to moje typy są następujące: po pierwsze oczy dookoła głowy i zwracaj uwagę na detale, w najrówniejszych miejscach; góra, dół, drzwi, okna, dachy, chodniki :)))
        Zahacz o ciekawe i niezadeptane jak Centro Storico miejsca np. Awentyn, Zatybrze (Trastevere), Ghetto. Np. na Awentynie w sierpniu byłam ok 8 rano; genialne miękkie światło, fantastyczne widoki, zero turystów, kościoły już otwarte (koniecznie zajrzeć do Bazyliki Św. Sabiny, ogród pomarańczowy z wspaniałym widokiem na Tybr i Rzym, zerknij też kawalerom maltańskim przez dziurkę po klamce w bramie :)), potem można stamtąd zajść do ogrodów różanych, w obręb Circo Massimo i dalej stamtąd do Forum Boarium, SM Cosmedin (sprawdźcie w sieci o której otwierają - zwykle rano kolejka do Ust Prawdy jest ciut krótsza, niż później gdy zjeżdżają się hektary wycieczek i potem zerknijcie do kościoła - warto!) i dalej do Ghetta, w okolice Portyku Oktawii, pod Teatr Marcellusa (widok z ulicy w przelocie do Kapitolu i Placu Weneckiego to małe miki, tam trzeba podejść pod same ściany :). Pamiętaj że w ciągu dnia zmienia się i wędruje światło, więc czasem, w Centro Strorico, to co interesowałby cię może być w cieniu. Weź to pod uwagę z punktu widzenia fotografowania.

Cała zabawa w Rzymie polega na tym, żeby się po prostu zapuścić w te niezliczone zaułki i uliczki i pozwalać się zaskakiwać większymi i mniejszymi niespodziankami. A tych pełno na każdym kroku.

PS. Roma Pass pozwala na DWA bezpłatne wstępy; na pewno warto jeden wykorzystać na łączone wejście (odbywa się na jednym bilecie) do Colosseum+Palatyn+Forum Romanum (zarezerwuj siebie czas i dobrze obejrzyj Palatyn - raj dla fotografów). Drugi: po uważaniu; myśmy w sierpniu wykorzystali go na Zamek Anioła; widoki, zwłaszcza z górnego tarasu są wspaniałe, poza tym cała budowla jest fascynująca w środku: korytarze, małe wewnętrzne dziedzińce, itp. Na Roma Pass masz transport w cenie, ten karnet się co najmniej zwraca. Kupisz go m. in. na Dworcu Termini w BIT, wejście jest od Via Giolitti - trzeba iść wzdłuż budynku dworca i dobrze wypatrywać właściwego wejścia w jego obręb. Jeśli macie w planie Forum+Colosseum to mając karnet unikniecie wściekłych (zwłaszcza w Colosseum) kolejek, a na to w Rzymie decydowanie szkoda czasu :)
        • ceed81 Re: 4, 5dni w Rzymie 04.04.13, 14:38
          bardzo dziękuje za taką podpowiedź, ogólnie będę tam pełne 5dni, transport z lotniska wykupiłem kupując bilety lotnicze. Jeśli chodzi o komunikacje po mieście to myślałem o bilecie tygodniowym, Karta Romapass zapewnia komunikacje na 3dni i jeśli miałbym dokupić jeszcze na dwa dni to już nie jest tak kolorowo. Rozważam tą kartę pod kontem zwiedzenia tych dwóch zabytków, czy jeśli wybiorę do zwiedzania Colosseum to romapass jest też na Palatym i Forum Romanum??? Myślałem żeby 28kw zwiedzić Watykan, tylko obawiam się że te tłumy będą bardzo duże:)
          Głownie będę zwiedzać pod kontem fotografii więc możesz jeszcze trochę mi podpowiedzieć jakieś ciekawe ścieżki:)
          Czy nad morzem, w dzielnicy Lido di Ostia (czy coś w tym stylu) są jakieś zabytki do zwiedzania, ruiny czy coś w tym stylu??
          Jeszcze raz dziękuje za podpowiedź
          • viperix Re: 4, 5dni w Rzymie 04.04.13, 14:44
            Z mojego doświadczenia wynika, że w Watykanie zawsze są tłumy. Kolejka jest dość spora, chodzą też młodzi Włosi (po naszemu koniki) i sprzedają miejsce w kolejce do Bazyliki. To w ramach ciekawostki. Nie wiem czy dalej są oczywiście, ale spotkałam ich ostatnio z końcem października 2012.

@miriam_73 być może masz rację w sprawie Roma Pass, ja korzystałam z niej jakieś 3 lata temu i wiem że wpuścili mnie wtedy do trzech różnych miejsc.
            • miriam_73 Re: 4, 5dni w Rzymie 05.04.13, 10:35
              Być może wyszło Ci trzy bo policzyłaś Colosseum oraz Forum Romanum za dwa odrębne wejścia, a one się liczą za jedno :)))

W każdym razie, dla zainteresowanych - aktualne info jest tutaj:
              www.romapass.it/?l=en
          • miriam_73 Re: 4, 5dni w Rzymie 04.04.13, 21:43
            Tak, tylko wtedy jak idziesz na Roma Pass do Colosseum, to w tym samym dniu musisz wejść także na Palatyn i Forum Romanum. Jeśli mogę coś zasugerować, to proponuję Ci zacząć od Forum (wejście jest w połowie drogi między Placem Weneckim a Colosseum), obejść je aż pod Kapitol, potem pójść na Palatyn (w środku dnia tam jest trochę cienia! Sporo cudnie pachnących pinii, plus są w kilku miejscach kraniki z wodą, więc miejcie ze sobą małe butelki na wodę i uzupełniajcie, woda jest smaczna i można ją pić bez obaw), potem wrócić na Forum, obejść pozostałą część aż do Łuku Tytusa i wyjść na zewnątrz pod Colosseum na wprost Łuku Konstantyna. Od tej strony jest też wejście do Colosseum. Ewentualnie z drugiej strony, przy wylocie ulicy S. Giovanni in Laterano, jest kilka knajpek, gdzie bez jakiegoś mega bankructwa można zjeść lunch, np. w środkowej z nich (jakaś nazwa kojarząca mi się z Wenecją, chyba San Marco, ale nie jestem pewna) serwują niezłą, dużą pizzę, spokojnie na 2 osoby (najdroższe - jak wszędzie - są napoje). Chwilę odpocząć i wejść do Amfiteatru, a jak nie będziecie mieć dosyć, to potem przejść na ww. Via San Giovanni do Bazyliki San Clemente - genialne mozaiki i do tego Mitreum i resztki kościoła z IV w. w podziemiach (wstęp jest płatny, ale niedużo) i potem ew. 1 przystanek podjechać mini busikiem nr 117 pod Bazylikę Św. Jana na Lateranie (tam macie metro i sporo autobusów w różne miejsca, z Roma Pass warto z tego korzystać, szanując własne nogi :))). Jeśli po Bazylice jeszcze nie będziecie mieć dość, to dalej można jeszcze podreptać spod Jana do bazyliki Santa Croce di Gerusalemme i pod Porta Maggiore (stamtąd do Termini - tramwajem). Z własnego doświadczenia - będzie bolało, ale warto :) Po drodze są kraniki z wodą.Zimną. Dobre do picia i złagodzenia bólu stóp.

Dzienny bilet na komunikację w centrum kosztuje 6 euro.

Z Watykanem optymalne rozwiązanie, zwłaszcza dla fotografujących to kombinacja Muzea plus Ogrody, ale wg info na stronie w tej chwili Ogrody są zawieszone :( IMO warto wysupłać te 16 Euro (przez net, wtedy nie stoicie w kolejce do wejścia!) i pójść w normalny dzień, startując z samego rana, wtedy spokojnie można obejrzeć w muzeach to co najważniejsze. Do miejsc takich jak Sykstyna dojście to "wąskie gardła" które się korkują nawet w zwykły dzień, a co dopiero przy dniu za free. A tam jest miejscami cholernie duszno. Zanim człowiek dojdzie to już jest nieżywy ;-)

Świetna do fotografowania jest też strefa archeologiczna na Via Appia Antica, ale to daleko od centrum. Z dalszych miejsc warto i łatwo podjechać do Bazyliki Św. Pawła za Murami (metro S. Paolo). Ciekawe czy domalowali już medalion z Franciszkiem :).

Mniej uczęszczane, a bardzo urokliwe jest wzgórze Kwirynał, gdzie jest pałac prezydencki i schodzące z niego w dół do Centro Storico uliczki i zaułki. Piękny widok z tarasu przy placu, a w dół można zejść pod samą Fontannę di Trevi. Z ciekawych "ukrytych" miejsc polecam też przy samej Termini zajrzeć do kościoła S. Maria degli Angeli (jest bardzo niepozorny z zewnątrz, a w środku...), S. Maria della Victoria (najlepiej popołudniem, wtedy w środku jest super światło na tym co tam najważniejsze), czy moja ukochana Bazylika Santa Maria Maggiore. Ogólnie, nie lekceważcie kościołów, nawet jeśli wyglądają bardzo niepozornie, bo w środku są często cuda. Tak jest choćby z S. Pietro in Vincoli, parę kroków od Colosseum (mają przerwę od 12 do 15!, tu jest Mojżesz Michała Anioła), czy np. S. Maria Sopra Minerva, na tyłach Panteonu (też jest przerwa! - rzymskie kolumny w nawie, ugwieżdżone sklepienie, grób Katarzyny ze Sieny i kolejne arcydzieło Michała Anioła Chrystus Zmartwychwstały). Urokliwe jest Pincio i położony poniżej plac del Poppolo ( i kolejny "rodzynek" kościelny SM Della Pace przy Porta Poppolo, zamykającej plac.

Nie łudźcie się, że w ciągu tego pobytu zobaczycie wszystko, nie da rady :) Ale jak wrzucicie grosik do di Trevi to macie szansę wrócić. Na mnie póki co działa :))) Dobrze się zastanówcie nad tym noclegiem w Domu Polskim. Daleko, niewygodny dojazd. A Rzym po zmierzchu jest wyjątkowy.
            • miriam_73 Re: 4, 5dni w Rzymie 04.04.13, 21:50
              Aha, do bazyliki Św. Piotra mój stały patent, praktykowany z powodzeniem od lat jest taki: zagryzamy ząbki i wstajemy barbarzyńskim świtem, aby w okolicach 8 rano być na Pl. Św. Piotra. Wtedy kolejka do prześwietlarek (kolumnada po prawej stojąc twarzą do Bazyliki, narożnik który jest obecnie w rusztowaniach, trudno przeoczyć :) jest nieduża i idzie szybko, można wejść sprawnie do środka i (a) ustawić się w kolejkę na Kopułę (windą lub per pedes, końcówka na samą górę w obu wypadkach na nogach), (b) sprawdzić, czy otwarte i wejść do podziemi, gdzie są groby wielu papieży (c) obejrzeć wnętrze Bazyliki Św. Piotra. Wyjść, zahaczyć o WC i pocztę (jeśli zechcecie wysłać kartki z watykańskimi stempelkami) i można wędrować dalej.
              • Gość: gość Re: 4, 5dni w Rzymie IP: *.ip.netia.com.pl 05.04.13, 14:12
                ale jak wejść na Twoje fotki, link się dziwnie otwiera... bez logowania nie da rady...:(
                • miriam_73 Re: 4, 5dni w Rzymie 05.04.13, 14:21
                  coś pomerdali i "ulepszyli", grrr... :(

Trochę mam tutaj z ostatniego wyjazdu:
                  www.facebook.com/media/set/?set=a.10200092664425883.2195390.1428143577&type=3
                  • barbelek Re: 4, 5dni w Rzymie 05.04.13, 20:16
                    Miriam- jako czytacz podłączyłem się do wątku i bardzo Ci dziękuję! Twoje info bardzo cenne. Zdjęcia na fejsie piękne. Dzięki raz jeszcze
            • ceed81 Re: 4, 5dni w Rzymie 18.04.13, 10:01
              Mam jeszcze pytanie, gdzieś wyczytałem że karta RP jest imienna, czy jakiś dokument jest potrzebny do jej zakupu??
              W środę o 8rano będę w Rzymie, mam nadzieje że wszystko będzie OK:)
              • barbelek Re: 4, 5dni w Rzymie 18.04.13, 14:28
                Roma Pass jest o tyle imienna, że po jej rozpakowaniu musisz wpisać na niej swoje imię i nazwisko oraz datę- i chyba godzinę- aktywacji. Aktywujesz ją w bramce w metrze lub w pierwszym muzeum. Koszt 30 euro- opłaca się jeżeli faktycznie przez 3 dni dosyć intensywnie zwiedzasz. W ub. tygodniu ja zacząłem na niej Colosseum, potem Zamek Św. Anioła, ze zniżką wszedłem do Muzeum Kapitolińskiego i Ołtarza Pokoju, poza tym wsiadasz i wysiadasz ile chcesz, gdzie chcesz do metra, tramwaju i autobusu. Miłego zwiedzania.
              • miriam_73 Re: 4, 5dni w Rzymie 18.04.13, 14:32
                Wpisujesz ręcznie we właściwym miejscu imię i nazwisko oraz, o ile dobrze pamiętam, datę początkową. Nie spotkałam się jeszcze z tym, żeby to sprawdzano, ale zapewne najlepiej, żeby dane na karcie zgadzały się z jakimś dokumentem tożsamości ;-)
            • Gość: Ania Re: 4, 5dni w Rzymie IP: *.dynamic.chello.pl 18.04.13, 19:09
              Miriam, a powiesz jak wymienic ten voucher z internetu? Jest na to osobna kolejka? Place na miejscu?
              • miriam_73 Re: 4, 5dni w Rzymie 18.04.13, 22:49
                Pytasz o wejście do Muzeów Watykanskich? Wchodzisz bez kolejki, pokazując ten wydruk i dalej ci w środku pokażą. Nie główne kasy tylko takie oddzielne na kilka stopni wyżej, w głębi hallu. Wymienia Ci tam voucher na bilety z którymi sie wchodzi już tak jak wszyscy inni, ale tam już zwykły ruch, jak przy bramkach w metrze :)
    • ceed81 Re: 4, 5dni w Rzymie 18.04.13, 10:07
      Gdzies wyczytałem że można pojechać do Asyżu na jeden dzień, czy może coś więcej wiecie?? może bym się skusił:)
    • Gość: Janek Re: 4, 5dni w Rzymie IP: 151.70.52.* 25.04.13, 01:03
      janmichalik1969.bloog.pl
      • Gość: gość Re: 4, 5dni w Rzymie IP: *.warszawa.vectranet.pl 24.05.13, 20:41
        Janek dlaczego nie mozna wejśc na Twojego bloga???
    • ceed81 Re: 4, 5dni w Rzymie 24.05.13, 12:01
      Witam,
      Byłem, zobaczyłem i było fajnie. Spaliśmy w Domu Polskim Jana Pawła II, okolice La gustaniana więc do centrum/metra mieliśmy ok 20min kolejką, kolejka jeździ dość często. Karty RomaPass są rewelacyjnym wynalazkiem, kolejki do Forum i Colosseum były ogromne, a my dzięki tym kartom omineliśmy je, kolejnym zabytkiem który zwiedzilismy na RomaPass był zamek aniołów, też bardzo fajne miejsce. Jednak 4dni na zwiedzanie miasta to stanowczo za mało, wychodziliśmy chwile po 7rano i wracaliśmy po 20tej. Wyjazd bardzo nam się podobał i polecam nocleg choć dość daleko ale jest tam bardzo miła obsługa i w razie problemu mogą pomóc. Gdyby ktoś miał pytania to proszę pisać:)
      • Gość: Ewa81 Re: 4, 5dni w Rzymie IP: *.sewera.pl 18.09.13, 10:08
        Witam, dzięki za dużo pomocnych opisów. Moje pytanie czy warto wykupić śniadania w Domu Polskim? Czy jest gdzieś w pobliżu sklep spożywczy?
        • Gość: tur=ystka Re: 4, 5dni w Rzymie IP: *.dsl.bell.ca 16.05.14, 18:09
          zalezy jak jadasz. Jezeli chodzi ci o cene to na pewno w sklepie kupowanie wcale nie wyjdzie ciebie taniej , ja wykupilam sniadania (smiesznie niskie ceny) i zawsze bede wykupywac , nie dosc ze pieknie , czysciutko, to jeszcze smaczne wraz z super podaniem.
          • zagubieniwrzymie Re: 4, 5dni w Rzymie 16.05.14, 19:35
            Ten post juz troche stary jest :-) Z zeszłego roku :-)
            A co do sklepu: tak, sklep znajduje się tuż obok :-)
    • pola.m12 Re: 4, 5dni w Rzymie 09.10.13, 14:55
      Z lotniska trzeba udać się na autobus - koszt 1,20 euro i on zawozi pod sama linie A z ktorej dostac sie mozna do centum Rzymu.

Tutaj link do naszego weekendu w rzymie, kilka fajnych miejsc! milego wyjazdu
      intopassion.pl/weekend-w-rzymie/
      Plus piękny hotel
      intopassion.pl/intohotels-crossing-condotti/
      • Gość: longin Re: 4, 5dni w Rzymie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.10.13, 20:04
        Polecam stronę www.rzym.it. Ogromne źródło wiedzy na temat Rzymu.
    • zagubieniwrzymie Re: 4, 5dni w Rzymie 16.05.14, 20:16
      Sporo informacji na temat Rzymu (w tym także odpowiedzi na pytania zawarte w tym starym już poscie) można znaleźć na mojej stronie (adres w stopce).
      Dodatkowych informacji chętnie udziele drogą mailową (formularz kontaktowy na stronie) lub na miejscu :-)
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka