Dodaj do ulubionych

Parkowanie - Wenecja

09.04.13, 19:34
Witam , wyszukiwarka już zrobiona , pozostaje trochę pytań i wątpliwości ....
Najpierw parkowanie w samej Wenecji :
Lepiej położonym parkingiem w stosunku do naszego zarezerwowanego hotelu , jest ten na Piazzale Roma , z niego z buta mamy do hotelu 7-8 minut pieszo , koszt na stronie parkingu 30euro/doba i możliwość rezerwacji internetowej , wszystko jest OK , a koszty do zaakceptowania .
Tu jednak pojawiają się wątpliwości , jest ponoć nakaz pozostawienia kluczyków w samochodzie . Wenecja to przystanek z noclegiem , w drodze do Toskanii , jest nas czwórka , bagaż bedzie spory , większość bagażu chcemy pozostawić w samochodzie na noc . Czy mamy się czego obawiać , czy jednak zamknąc samochód i zabrać kluczyki , czy ów nakaz pozostawiania kluczyków jest już nieaktulny .

Drugi parking jest na Isola Tronchetto , tu ponoć nakazu pozostawienia kluczyków nie ma , cena jest niższa 21euro/doba , nie znalazłem możliwości rezerwacji przez internet i nie wiem jaki czas jest potrzebny aby pieszo dojść do Piazzale Roma , które jest jakimś punktem orientacyjnym dla mnie , bo byłem już Wenecji , ale bez samochodu .

Parkowanie w Maestre i dojazd 1-2 przystanki komunikacją (autobus , pociąg) , czy to w ogóle ma sens i jak duże mogą być oszczędności , przy wydaniu (chyba) 8 euro , dodatkowo na komunikację w obie strony ??? Jeśli ma to sens i nie jest kłopotliwe , to gdzie zaparkować w miarę możliwości blisko grobli ???
Obserwuj wątek
    • tomekza Re: Parkowanie - Wenecja 10.04.13, 14:22
      wojtek37k napisał:

> Witam , wyszukiwarka już zrobiona , pozostaje trochę pytań i wątpliwości ....
      > Najpierw parkowanie w samej Wenecji :
      > Lepiej położonym parkingiem w stosunku do naszego zarezerwowanego hotelu , jest
      > ten na Piazzale Roma , z niego z buta mamy do hotelu 7-8 minut pieszo , koszt
      > na stronie parkingu 30euro/doba i możliwość rezerwacji internetowej , wszystko
      > jest OK , a koszty do zaakceptowania .
      > Tu jednak pojawiają się wątpliwości , jest ponoć nakaz pozostawienia kluczyków
      > w samochodzie . Wenecja to przystanek z noclegiem , w drodze do Toskanii , jest
      > nas czwórka , bagaż bedzie spory , większość bagażu chcemy pozostawić w samoch
      > odzie na noc . Czy mamy się czego obawiać , czy jednak zamknąc samochód i zabra
      > ć kluczyki , czy ów nakaz pozostawiania kluczyków jest już nieaktulny .

Jak ta cena jest ok, to bierz ten za 30 euro. Kluczyki proszą, żeby zostawiać, ale kolega z którym byliśmy ponegocjował z obsługą i nie musiał zostawiać (też miał bagaż).
      tz
      --
      Nasze podróże
    • Gość: warmiak2 Re: Parkowanie - Wenecja IP: 194.165.48.* 10.04.13, 14:31
      Parking Tronchetto jest na Isola Nuova a odległość z niego pieszo do Piazzale Roma to jak pokazują google to 1,2 km , 15 minut marszu. Nigdy nie rezerwowałem przez internet (zawsze były miejsca).
      • marghe_72 Re: Parkowanie - Wenecja 10.04.13, 17:17
        Co prawda dawno na Piazzale Roma nie parkowaliśmy, ale nie pamiętam żebym kiedykolwiek musiała zostawiać kluczyki.

Zostawiałam w róznych miejscach ale nie tam :)
      • nchyb Re: Parkowanie - Wenecja 16.04.13, 06:58
        > Parking Tronchetto jest na Isola Nuova ...
        > Nigdy nie rezerwowałem przez internet (zawsze były miejsca).

ja też na Tronchetto parkowałam i z dziećmi na pieszo bezproblemowy spacer do centrum robiliśmy. Właśnie tak z kilkanaście minut.
        Nigdy nie rezerwowaliśmy, nawet w sierpniu, a zawsze miejsc było duzo.
    • Gość: gregorius Re: Parkowanie - Wenecja IP: 91.225.135.* 10.04.13, 21:37
      Witam,
      Ja parkowałem tutaj, i nigdy kluczyków nie musiałem zostawiać.
      www.asmvenezia.it/index_eng.html
      Cena trochę niższa, rezerwacja także przez internet. Popatrz, może skorzystasz.
      Pozdrawiam
      • marghe_72 Re: Parkowanie - Wenecja 10.04.13, 22:04
        My parkowaliśmy w Mestre. NIedaleko dworca. Za 5 euro za dobę (3 lata temu)
        Zdecydowanie wolę wydać zaoszczędzone na parkingu pieniądze na .. chociażby tramezzino :)
    • mamalgosia Re: Parkowanie - Wenecja 11.04.13, 08:48
      W ubiegłe wakacje w Wenecji też zostawialiśmy kluczyki. Dla mnie to był szok. Co prawda nie na tym wielkim parkingu na Piazzale Roma, tylko na parkingu przy naszym hotelu (hotel na Ple Roma właśnie, naprzeciw tego wielkiego parkingu), więc przez okno widzieliśmy samochód, ale stres był. Z tymi kluczykami chodziło o to, żeby przestawiać samochód w razie czego
      • Gość: vvv Odpukać IP: *.ists.pl 11.04.13, 16:01
        Jakby co, to o AC można tylko pomarzyć.
        • mamalgosia Re: Odpukać 11.04.13, 20:50
          Zgadza się
          • wojtek37k Re: Odpukać 12.04.13, 18:40
            Dzięki za rady , właśnie największe kontrowersje wzbudza we mnie to zostawienie kluczyków w samochodzie na parkingu przy piazzale Roma, oraz co z tym związane , bezpieczeństwo bagażu oraz potencjalnych kłopotów z ubezpieczeniem . Mam nadzieję , że rezerwacja przez internet nie jest konieczna , trochę mi szkoda czasu na parkowanie w odleglejszym miejscu , ale chyba będę musiał podjąć decyzję na miejscu .
      • marghe_72 Re: Parkowanie - Wenecja 13.04.13, 01:35
        mamalgosia napisała:

> W ubiegłe wakacje w Wenecji też zostawialiśmy kluczyki. Dla mnie to był szok.
        Zostawialiśmy
        we Florencji
        w Mediolanie
        w Rzymie
        i .. o zgrozo ;) w Neapolu.

Samochód cały i zdrowy wracał do naszych rąk razem z kluczykami
        • wojtek37k Re: Parkowanie - Wenecja 13.04.13, 09:53
          marghe_72 lub ktoś inny , może byśmy uścislili tą informację , czy kluczyki zostawiamy
          obsłudze parkingu , w tym wypadku oczywiscie nie mam jakiś obaw , czy tak jak słyszałem i co mnie zaniepokoiło , jest mus zostawić kluczyki w stacyjce , a samochód otwarty ..... z tą drugą opcją mam problem , może niepotrzebnie ...... może jest super monitoring i osoby
          postronne z zewnątrz , takie jak , mój jakiś super uczciwy rodak ;) , czy jakikolwiek inny amator czyjejś własności , do samochodu się nie dobierze . Nie jeżdżę luksusowym autem , ale martwi mnie kilka walizek które zostaną w środku .
          • marghe_72 Re: Parkowanie - Wenecja 15.04.13, 14:28
            Bywało, że zostawialiśmy w stacyjce. W samochodzie zaparkowanym na parkingu..
    • jeepwdyzlu Re: Parkowanie - Wenecja 13.04.13, 10:33
      Zostawianie kluczyków w aucie na parkingu to we Włoszech standard, przyzwyczajajcie się..
      Również w hotelach- zwłaszcza w centrach miast -gdzie po wypakowaniu ktoś siada za kierownica i znika :-)
      Nie bójcie się o swoje skarby, nie takie auta jak Wasze tak się parkuje :-))
      jeep
      • orka.poznan Re: Parkowanie - Wenecja 15.04.13, 16:26
        > Zostawianie kluczyków w aucie na parkingu to we Włoszech standard, przyzwyczaja
        > jcie się..
        Ach, jaki tam standard...
        Jeżdżę do Włoch od lat i jeszcze nigdy nie zostawiałam kluczy w aucie. I nie zostawiłabym!
        • jeepwdyzlu Re: Parkowanie - Wenecja 15.04.13, 16:35
          Jeżdżę do Włoch od lat i jeszcze nigdy nie zostawiałam kluczy w aucie. I nie zostawiłabym!
          ----------
          cóż dodać
          Ja odwrotnie
          Co roku od lat - trafiam na parkingi gdzie kluczyk się zostawia
          I na hotele trzymające auta klientów w garażach...
          :-)
          Tylko zimą na północy nie trafiłem na taką procedurę..
          I czyja prawda jest prawdziwsza? Twoja czy moja :-)
          ciao
          jeep
          • Gość: turysta Re: Parkowanie - Wenecja IP: *.warszawa.vectranet.pl 15.04.13, 21:50
            Od kilku lat spędzam wakacje we Włoszech i nigdy nie było potrzeby bym był zmuszony zostawić kluczyki w aucie.
            I tak jak przedmówca bym nigdy nie zostawił kluczyków obsłudze ,to głupota i kretynizm.
            A co z innymi zabezpieczeniami auta. Jest oczywiste ,że też tą wiedzę przekazujesz obsłudze.
            A jakby co to ubezpieczenie idzie się gonić. A kierowca z rodziną na kamasz do Polski.

Pozdrawiam.
            • marghe_72 Re: Parkowanie - Wenecja 16.04.13, 15:33
              Gość portalu: turysta napisał(a):

> Od kilku lat spędzam wakacje we Włoszech i nigdy nie było potrzeby bym był zmus
              > zony zostawić kluczyki w aucie.
              > I tak jak przedmówca bym nigdy nie zostawił kluczyków obsłudze ,to głupota i k
              > retynizm.

A to świadczy o tym, że Tobie brak dobrego wychowania i doświadczenia w podrózach po Włoszech
          • Gość: orka Re: Parkowanie - Wenecja IP: *.dynamic.lte.plus.pl 16.04.13, 08:38
            Chodzi mi o to, żeby nie generalizować, zostawianie kluczy to nie jest żaden standard...
      • Gość: orka Re: Parkowanie - Wenecja IP: *.dynamic.lte.plus.pl 16.04.13, 08:43
        > Nie bójcie się o swoje skarby, nie takie auta jak Wasze tak się parkuje :-))

To podaj listę aut, które znikają, może moje na niej się znajdzie ;)
        Na starość robisz się coraz śmieszniejszy ;)
        • jeepwdyzlu Re: Parkowanie - Wenecja 16.04.13, 09:14
          Na starość robisz się coraz śmieszniejszy ;)
          ----------
          Pracuję na tym :-)
          Też Cię pozdrawiam mocno i serdecznie :-)
          Naprawdę!
          ciao
          j.
    • autista Re: Parkowanie - Wenecja 16.04.13, 07:49
      jeepwdyzlu napisał:

> Złośliwie bym napisał, że 90% Polaków w swoich autkach na kredyt parkuje gdzieś
      > po kątach za darmo, w hotelach w centrach się nie zatrzymują, śpią na kempinga
      > ch ale wiedzą WSZYSTKO.

gdybym był złośliwy, to zapytałbym co trzeb zrobić żebyś w końcu dotrzymał słowa i zniknął z tego forum.
      Już kilka razy obiecywałeś :)
      • jeepwdyzlu Re: Parkowanie - Wenecja 16.04.13, 08:24
        gdybym był złośliwy, to zapytałbym co trzeb zrobić żebyś w końcu dotrzymał słowa i zniknął z tego forum.
        Już kilka razy obiecywałeś :)
        -------
        mam misję
        jest cięzko, miewam chwile zwątpienia, ale walczę dalej :-)
        mówię ludziom prawdę
        na przykład, że mogą trafić na parking, gdzie zostaną poproszeni o zostawienie auta z kluczykiem...
        Sam w Wenecji zostawiam auto na Tronchetto - to moloch gdzie zawsze są miejsca (auta są zamknięte), plusem jest przystań vaporetto - wybierajcie ten pływający po kanale...
        ciao

jeep
        • autista Re: Parkowanie - Wenecja 16.04.13, 08:41
          jeepwdyzlu napisał:

> mam misję
          > jest cięzko, miewam chwile zwątpienia, ale walczę dalej :-)

no tak, czyli w najbliższym czasie nie dotrzymasz słowa - trudno...
          • wojtek37k Re: Parkowanie - Wenecja 05.05.13, 10:02
            Byłem :) ..... wróciłem :(
            Na Piazzale Roma są dwa parkingi , jeden to Comunalle i drugi San Marco , parkowaliśmy w Comunalle , listę parkingów z cenami , otrzymaliśmy e-mailem z hotelu , w którym mieliśmy rezerwację . koszt za dobę 26 euro , nie ma żadnej inormacji o przymusie pozostawiena kluczyków w samochodzie , a obsługa tylko i wyłącznie poinformowała nas , na na którym poziomie znajdziemy wolne miejsce .
            • Gość: G Re: Parkowanie - Wenecja IP: *.146.139.69.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.05.13, 13:55
              A wiecie moze cZy z lotniska marcopolo kursują tramwaje wodne vappretto ???? Czy pozostaje mi prywatny przewoźnik ? Bedziemy kupować bilet domowy dlatego jak już będę go miała to wolałabym jednak nie płacić jeszcze za dodatkowy transport ,
              • Gość: ania Re: Parkowanie - Wenecja IP: *.204.91.221.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 19.05.13, 00:53
                ponawiam pytanie, czy z lotniska marcopolo dostanę się do wenecji tramwajami wodnymi vaporetto - jesli tak to czy kupie gdzies na lotnisku bilet 24 godzinny???
                jesli nie, proszę o informację jakie linie tam kjursują i za ile, pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka