Dodaj do ulubionych

Punta Sabionii prom do Wenecji

12.06.13, 10:18
wiem było to już wałkowane 100 razy, ale
jaki najlepiej kupić bilet czy za 18 euro na 12 godzin? czy ten za 10 euro,
czym się różnią?
Czy można potem na tych biletach pływać po Wenecji Vaporetto?
Obserwuj wątek
    • aseretka Re: Punta Sabionii prom do Wenecji 12.06.13, 18:07
      Nie spotkałam się z biletem za 10 euro na 12 godzin ( chyba, że ceny się zmieniły od ubiegłego roku). Jest bilet za 7 euro ale ważny tylko przez 1 godzinę, w trakcie której możesz przesiadać się do woli, ale tylko w jednym kierunku. Nie obejmuje on też linii 16,19 i 21.
      W ramach biletu 12-godzinnego możesz korzystać z przejazdu na wyspy Laguny Weneckiej (Murano, Burano) oraz z pływających po Wenecji vaporetto.
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,142594822,142594822,0,2.html?v=2
      • devil.angel Re: Punta Sabionii prom do Wenecji 12.06.13, 18:23
        aseretka napisała:

> Nie spotkałam się z biletem za 10 euro na 12 godzin ( chyba, że ceny się zmieni
        > ły od ubiegłego roku). Jest bilet za 7 euro ale ważny tylko przez 1 godzinę, w
        > trakcie której możesz przesiadać się do woli, ale tylko w jednym kierunku. Nie
        > obejmuje on też linii 16,19 i 21.
        > W ramach biletu 12-godzinnego możesz korzystać z przejazdu na wyspy Laguny Wene
        > ckiej (Murano, Burano) oraz z pływających po Wenecji vaporetto.
        > fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,142594822,142594822,0,2.html?v=2

Skąd Ty masz takie rewelacyjne informacje? Jestem pelna podziwu:)
        • aseretka Re: Punta Sabionii prom do Wenecji 12.06.13, 18:50
          Byłam w ubiegłym roku w Punta Sabbionii i zrobiłam wycieczkę po Lagunie Weneckiej, co widać na zdjęciach, do których przytoczyłam link.
      • irmag Re: Punta Sabionii prom do Wenecji 12.06.13, 22:56
        Dzięki takiej właśnie odpowiedzi oczekiwałam:)
        Byłam już dwa razy w Wenecji, za pierwszym razem nie wiedzieliśmy, że na tych biletach 12 godz. można pływać do woli po Wenecji, za drugim razem wybraliśmy się z Marcopolo bodajże, po Burano, Murano i Wenecji. (tylko koszt tego był wysoki)
        Napisz jeszcze jak z opłatami dla dzieci (3 lata, 10 i 15 )
      • Gość: ir-ed Re: Punta Sabionii prom do Wenecji IP: *.dynamic.chello.pl 13.06.13, 08:25
        aseretka napisała:
        Nie spotkałam się z biletem za 10 euro... prom < opłaty A.D.2010r.

Pozdrawiam,
        • aseretka Re: Punta Sabionii prom do Wenecji 13.06.13, 19:00
          To fakt, w 2010 r. bilet mógł kosztować 10 euro. W takim razie na pytanie:
          > jaki najlepiej kupić bilet czy za 18 euro na 12 godzin? czy ten za 10 euro,
          > czym się różnią?
          można by odpowiedzieć: Różnią się rokiem sprzedaży :)
        • aseretka Re: Punta Sabionii prom do Wenecji 13.06.13, 19:09
          Aha, jeszcze przypomniała mi się jedna rzecz. Z bocznej przystani w Punta Sabbioni odpływają stateczki tylko do Placu św. Marka. Bilet na przejazd tam i z powrotem, jest znacznie tańszy. Nie pomnę dokładnie, ale chyba właśnie ok. 10-12 euro. Tylko, że na ten bilet nie można korzystać z wszystkich połączeń pomiędzy wyspami.
          • tess1956 Re: Punta Sabionii prom do Wenecji 13.06.13, 20:53
            Masz rację. Po prawej stronie od przystani vaporetto jest mała przystań stateczków odpływających do Wenecji. Bilety 12 h są tam tańsze, ale obejmują tylko przejazd do wenecji i z powrotem do Punta.
    • Gość: kluska222 Re: Punta Sabionii prom do Wenecji IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.06.13, 21:24
      Polecam ten za 18 euro. Możesz dowoli korzystać z "komunikacji miejskiej" w Wenecji. Nie pamiętam tylko czy obejmuje on wyspy Murano i Burano. Więcej informacji można znaleźć tu: www.actv.it/en/movinginvenice/prices
      • irmag Re: Punta Sabionii prom do Wenecji 12.06.13, 22:59
        dzięki, tylko niekoniecznie wszystko rozumiem :(
    • kluska222 Re: Punta Sabionii prom do Wenecji 13.06.13, 12:08
      Generalnie, w cenie biletu za 18 euro przez 12 godz. od skasowania możesz się poruszać po Wenecji komunikacją ACTV z wyjątkiem linii 19, 16, 21, Casinò i Vaporetto dell'Arte. Mapkę dostępnych linii, połączeń i przystanków masz tu: www.actv.it/en/movinginvenice/waterbusservicetimetable
      Wsiadasz i wysiadasz, gdzie i kiedy chcesz. Fajny sposób na oglądanie Wenecji " od strony wody ".
      • aseretka Re: Punta Sabionii prom do Wenecji 13.06.13, 19:04
        Z całą pewnością obejmuje wszystkie wyspy Laguny Weneckiej, ale nie obejmuje vaporetto po Grande Canale.
        Dzieci do trzech lat nie płacą ( to pamiętam, bo byliśmy z 2,5-letnią wnuczką ). Ulgowych biletów dla dzieci i młodzieży nie pamiętam. Wydaje mi się, że nie było takich, ale nie zwracałam na to uwagi, więc mogę się mylić.
        • Gość: mako Re: Punta Sabionii prom do Wenecji IP: 195.116.88.* 13.06.13, 20:37
          byliśmy w tym roku 30.04 , kupowaliśmy 12 godz.- 18euro, dla córki 5 letniej nie trzeba było biletu. Pływaliśmy na Murano, Burano, Torcello, Grand Canale, Wenecja i z powrotem do Punta Sabionni. Bardzo fajna przygoda i dobry sposób na zwiedzanie. Przed wyjazdem też zaglądałam na forum i tu znalazłam podpowiedzi .
          • Gość: ag Re: Punta Sabionii prom do Wenecji IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.06.13, 09:42
            i taki bilety od razu kupowaliście w Punta Sabionni, to jest jeden prom czy się pzresiadacie gdzie chcecie?
            • Gość: mako Re: Punta Sabionii prom do Wenecji IP: 195.116.88.* 14.06.13, 17:55
              bilety kupowaliśmy w Punta Sabbioni na promy publiczne( na parkingu tez jest kasa , ale nie na publiczne- przynajmniej na tym co my zostawialiśmy auto)). Przesiadalismy się na różne. Nie było żadnego problemu.
            • aseretka Re: Punta Sabionii prom do Wenecji 14.06.13, 19:57
              trzeba tylko pamiętać, że za każdym razem należy skasować bilet.
              • Gość: ag Re: Punta Sabionii prom do Wenecji IP: *.internetia.net.pl 14.06.13, 20:16
                Bardzo dziękuję
          • Gość: Ola Re: Punta Sabionii prom do Wenecji IP: *.a.ue.katowice.pl 20.06.13, 19:02
            Widzę, że informacje na forum sa sprzeczne - ale z tego co pisze Mako, jest mozliwe zakup jednego biletu z punta sabbione do wenecji i przejazd po Canal Grande - bo t mnie tylko interesuje. Pytanie równiez mam może głupawe, ale przejazd po canal grande jest tam i z powrotem? Pytam bo z 10 lat temu płynełam tylko w jedna stronę a w jedną sobie spacerowałam, co teraz z małymi dziećmi jest niemozliwe;)
            • aseretka Re: Punta Sabionii prom do Wenecji 20.06.13, 19:44
              Z tego, co pamiętam przy kasie widniała informacja, że ten 12-godzinny za 18 euro nie obejmuje Grande Canale. Bilet obejmujący Grande Canale był droższy bodajże o 4 czy 6 euro.
              • aseretka Re: Punta Sabionii prom do Wenecji 20.06.13, 19:51
                Ale mogę się mylić. Po Grande Canale nie płynęłam, bo miałam obawy, czy mogę się przesiąść w ramach wykupionego biletu.
                • ro_bb Re: Punta Sabionii prom do Wenecji 21.06.13, 08:56
                  Kupujesz bilet na 12 lub 24 godziny i pływasz/jeździsz praktycznie gdzie chcesz i ile chcesz

Strona: www.actv.it/en/movinginvenice/movinginvenice
                  TOURIST TRAVEL CARDS
                  18,00 € - 12-HOUR TRAVELCARD
                  20,00 € - 24-HOUR TRAVELCARD
                  They allow unlimited travel and can be used on all the services - both waterborne (except those of routes Alilaguna, and Actv routes no. 16, 19, 21 and Casinò) and on land.
                  For an extra charge of € 4,00 for one-way journeys only, or of € 8,00 for return journeys, all tourist travel cards (12, 24, 36, 48, 72 hours and 7 days) may be used on the land-bus routes for journeys having Venice Marco Polo Airport as departure or arrival point, otherwise be excluded.

• ro_bb Re: Punta Sabionii prom do Wenecji 21.06.13, 09:03
                    Dopiero teraz zauważyłem, że o tym już pisał(a) kluska222...
    • irmag Re: Punta Sabionii prom do Wenecji 27.06.13, 08:41
      Wróciliśmy. Kupiliśmy bilet 12 godz. za 18 EURO. Dzieci do lat 6 nie płacą. Ulgowych biletów nie ma.
      Popłyneliśmy z Punta Sabionii na Burano potem na Murano i potem do Wenecji.
      W Wenecji wsiedliśmy na pl. Św. Marka i popłyneliśmy Canal Grande aż do stacji kolejowej a potem z powrotem, do stacji Św. Marka i stamtąd o Punta Sabionii.
      Polecam ten sposób, bo można sobie dopłynąć np. do Rialto zamiast iść pieszo.

Z tym kasowaniem biletu to nie wiem czy trzeba kasować za każdym razem, ja tak robiłam, ale wtedy tylko pokazywał się czas do której godziny ważny jest bilet. U nas we Wrocku jak się raz skasuje taki bilet czasowy to potem, można się przesiadać i nie trzeba kasować ponownie.
      • macdriver Re: Punta Sabionii prom do Wenecji 27.06.13, 17:33
        Do irmag
        Dzięki za konkretny opis. Przyda się na pewno. Brakuje mi tylko informacji odnośnie parkowania w Punta Sabbioni. Jakie są ceny i czy według Ciebie jest bezpiecznie pozostawić samochód z dobytkiem? Gdzie kupić bilet, czy jest dużo ludzi ile czasu zabrał Ci ten wypad?
        • aby_cos_powiedziec Re: Punta Sabionii prom do Wenecji 28.06.13, 13:00
          W Punta Sabbioni jest wiele prywatnych parkingów. W zeszłym roku za cały dzień zapłaciłem 7 euro. Te parkingi nie sa strzeżone (własciciele tylko zbierają kasę) więc bezpieczniej nic cennego na widoku nie zostawiać. Bilet kupuje sie na przystanku vaporetto.
          • irmag Re: Punta Sabionii prom do Wenecji 28.06.13, 15:29
            są też parkingi z automatami kiedyś były one darmowe, ale trudno miejsce tam raczej znaleźć :)
            nie wiem jaki jest koszt.
        • irmag Re: Punta Sabionii prom do Wenecji 28.06.13, 15:27
          Zaparkowaliśmy na pierwszym parkingu tuż koło wejścia. Koszt 7 euro po godz. 14 koszt 5 euro.
          Trudno ocenić czy bezpiecznie, ale nic nam nie zginęło ani nic się nie stało.
          Bilety kupiliśmy w kasie, można kupić też w automacie obok.
          Jak dla mnie to lepiej to rozłożyć na dwa dni ( w jednym dniu Wenecja w drugim wyspy) Kupić bilet 24 godz. za 20 Euro.
          My byliśmy tam o 10 a wróciliśmy po 19 i w sumie w Wenecji mało zobaczyliśmy, ale my byliśmy tam 3 raz i za każdym razem co innego zwiedzamy. Dużo czasu się traci na Murano i Burano. Samo płynięcie też trochę czasu trwa.
    • Gość: Argo Re: Punta Sabionii prom do Wenecji IP: *.dynamic.chello.pl 28.06.13, 19:07
      Dodam tylko że w ramach jednego biletu można wsiadać i wysiadać w czasie przejażdżki po Canale Grande ile się chce. Warto jednak rozważyć poranną wycieczkę, kiedy nie jest tak tłoczno i nawet są wolne miejsca siedzące. Potem stoi się na jednej nodze, o ile w ogóle zdoła się wejść na vaporetto.
      • macdriver Re: Punta Sabionii prom do Wenecji 28.06.13, 22:01
        ok
        Informacje wykorzystam. Mam tylko jeden dzień i będę w Punta z samego rana przed 7. Potem kierunek docelowy San Remo. Będę miał auto zapakowane po brzegi dlatego pytałem czy jest bezpiecznie. Chociaż na parkingach przy Troncheto gdybym zostawił samochód, to ryzyko było by chyba podobne. Ale dziękuję za informację. Bilety oczywiście te po 18 e.
        • aseretka Re: Punta Sabionii prom do Wenecji 28.06.13, 22:27
          Bezpieczeństwa na 100% (chodzi mi o to, że nic nie zginie z auta) nie zagwarantują Ci nawet na parkingu strzeżonym. Zostawiliśmy auto w Punta Sabbioni na jednym z prywatnych parkingów. Płacąc za parking przy wjeździe (6 euro) mąż otworzył okno na całą szerokość i później zapomniał je zamknąć. Nic z samochodu nie zginęło, chociaż wewnątrz były torby i laptop . Ale nie twierdzę, że to reguła.
          • thaures Re: Punta Sabionii prom do Wenecji 29.06.13, 10:25
            Może ktos zna strony, gdzie po niemiecku są te wszystkie informacje? Nie znam włoskiego, ani angielskiego i zaczynam się denerwować...
            • Gość: magda Re: Punta Sabionii prom do Wenecji IP: *.244.146.95.ip.tnp.pl 30.06.13, 17:52
              Jeśli ktoś planuje popłynąć tylko do Wenecji to polecam bilety kupić bezpośrednio na przystani w Marco Polo. Koszt biletu dla dorosłego to 4,5EUR a dla dziecka 5-10 lat - 3EUR. To ceny biletu w jedną stronę. Od razu można kupić powrotne. My za nas i 2 dzieci zapłaciliśmy 30 EUR tam i z powrotem. Kursują co godzinę od godz 9. Z powrotem od 14 chyba też co godzinę. Można też nie płacić za parking w Punta Sabbioni. My stanęliśmy blisko właśnie tej przystani Marco Polo z tym, że nie wjeżdża się tak jak kierują kierunkowskazy na parkingi tylko na tym ostatnim rondzie trzeba zjechać (jadąc od strony Trepotri) pierwszym zjazdem na rondzie (a nie drugim). Parkowaliśmy normalnie przy ulicy 2 min drogi od przystani.
              • macdriver Re: Punta Sabionii prom do Wenecji 30.07.13, 00:29
                Ja przerobiłem wariant Punta Sabbioni. I tak, ze względu, że byłem tam wcześnie i przejazdem to o godz. 06,59 odpływał tramwaj wodny Vaporetto do Wenecji i tak po pół godzinie jesteśmy na miejscu. Cenniki i rozkłady są już na forum. Nie było problemu z wejściem na prom w połowie był pusty. Bilety oczywiście kupione 12 godzinne za 18 e. Pozwalało nam to na dopłynięcie do Wenecji, popłynięcie kanałem Grande w dwie strony oraz na Murano, gdzie znajdują się fabryczki szkła. Na Burano brakło już sił. Z Murano - przystanek przy latarni, bezpośrednio dopłynęliśmy chyba w godzinę do Punta S.
                O Murano można poczytać TUTAJ
                Jeśli chodzi o parkingi w Punta S. to jest ich wiele a koszt to 7 e na cały dzień . Ja , że byłem wcześnie rano przejechałem teren i tak dojeżdżając do ronda skręcamy na nim pierwszym wyjazdem w prawo. Jedziemy ok. 100m do końca ulicy i ponownie skręcamy w prawo. W lewo idziemy do kas i promu. Po minięciu restauracji po prawej stronie przy nabrzeżu znajdują się miejsca parkingowe. Jakie było moje zdziwienie kiedy okazało się, że nie są płatne oraz nie ma żadnych zakazów. Można zobaczyć na googlemaps. Ale zapełniają się wcześnie rano. Pozostawiłem tam samochód z pełnym dobytkiem.
                Jeśli chodzi o dojazd do Punta S. to z Katowic w 12 godzin bez szaleństw. A1 na Ostrawę, potem w Czechach winieta na pierwszej stacji Shell miesięczna 440 koron, Austria winieta za 8,30e- 10 dni. Tak dojechałem do granicy z Włochami i przekroczyłem ją na autostradzie. Po stronie włoskiej odcinek do pierwszego zjazdu w Tarvisio- trzeba patrzeć dobrze, wyjazd zaraz za trzecim tunelem jest bezpłatny i nie ma obaw, że na naszej drodze staną bramki. Dalej SS13 w kierunku Udine przez góry ale droga dobra pozwalała na jazdę w okolicach 80-100 km/h. Najgorszy odcinek jest w okolicach Caposile, Jesolo. Zależy wszystko od pory dnia i szczęścia. Od Jesolo do Punta S. po drodze są miasteczka i co zauważyłem są one na pewno przeludnione. Kempingi, plaże, dyskoteki, wesołe miasteczka,samochody i korki. Wybrałem wariant bez autostrady we Włoszech od granicy do Punta S. ze względu na ich koszt i, że na tym odcinku droga jest prosta i w miarę szybko można jechać. Jednak w Ligurii na wybrzeżu jest to już nie możliwe. Góry, zakręty, miasteczka,ograniczenia prędkości itp. 100 km w 3 godziny. Np. koszt autostrady Mediolan - San Remo 24 e za 260 km, San remo - Genuła 15e za 150 km. To samo w kierunku Francji - w stronę St. Tropez - katastrofa. Najlepiej poza autostradami jedzie się wcześnie rano.
                Jak już opisuję drogi to napiszę to wszystko w jednym miejscu.
                Portofino - wjazd do miasteczka godzina w korku. Stoi policjantka, która wpuszcza do miasteczka samochody w zależności od ilości wolnych miejsc parkingowych. Można zaparkować tylko na ogólnie dostępnym parkingu podziemnym - godzina 5,5 e. W miasteczku są tylko miejsca zarezerwowane i trzeba mieć specjalne karty za szybą. Droga do miasta od Santa Margherita Ligure jest kręta i wąska. Nie da się zawrócić. Stojąc w korku kierowcy składali lusterka aby można było przejechać. Wielu zostawiało samochody w Santa M. L. i pieszo szli 5 km. Nie mają problemu Ci którzy mają jachty.
                We włoskich miastach parkowanie jest płatne przeważnie od 7.00 do 19.00 w dni robocze. Około 3 e za 2 godziny. Soboty i Niedziele są bezpłatne. Ogólnie za dnia nie ma gdzie zaparkować a najgorzej jest przy plażach.
                Podobnie jest we Florencji, gdzie centrum wyłączone jest z ruchu turystycznego samochodami. Wjechać mogą tylko mieszkańcy ze specjalnymi kartami. Umieszczone są znaki informujące. Ja wjechałem w niedzielę w tą strefę i po rozpytaniu mieszkańców dowiedziałem się, że przez weekend jest to dopuszczalne i przymyka się na to oko lecz w tygodniu można mieć problemy z odnalezieniem auta, gdyż zostanie odholowane. Jeszcze o cenach paliwa. Diesel we Włoszech od 1.61 e, w Austrii 1,57e na autostradzie, a poza 1.37e. Podobnie we Francji - 1,32e i 1,37e za ten lepszy. W Austrii tankowałem w miejscowości Furnitz 17 km przed granicą włoską na stacji Shell, 3 km od zjazdu z autostrady, za diesla 1.37e co daje blisko 10 e oszczędności. To samo na powrocie. Współrzędne stacji N 46.33.59.90, E 13.48.31.27. Nie opisywałem co można zobaczyć gdyż zostało to napisane już wiele razy na forum. Ograniczyłem się tylko do praktycznych informacji może przydatnych dla kolejnych wybierających się w te strony. Na koniec chciałem dodać że zbliża się sierpień i sytuacja na drogach, znalezienie miejsca parkingowego jak i zdjęcia bez tłumu turystów będzie trudniejsze. Szerokości na drodze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka