Dodaj do ulubionych

Pytanie do bywalców

23.07.13, 12:22
Czy jest szansa na znalezienie spokojnego miejsca na spędzenie urlopu w północnej Italii w terminie - uwaga - pomiędzy 7 a 23 sierpnia. Wiem że to sam szczyt sezonu stąd moje pytanie. Model urlopu to raczej urlop aktywny ze wskazaniem na zwiedzanie (samochód). Włochy przyciągają nas bardzo mocno w swoją stronę od dłuższego już czasu ale nie przepadamy za tłumem, stąd pytanie do Was, czy termin w sierpniu (innego nie ma i nie będzie dla nas) jest w ogóle do przejścia? Czy miejsca takie jak okolice Wenecji, jezior czy Toskanii można odwiedzić bez stania w korkach i dwugodzinnego poszukiwania parkingu?
Obserwuj wątek
    • skalnyy Re: Pytanie do bywalców 23.07.13, 13:15
      Witam,

Ponieważ nikt jeszcze nie odpowiedział to napiszę ja.
      Co prawda ja bywalcem nie jestem, i nie byłem w wymienianych przez Ciebie miejscach, ale spostrzeżeniami się podzielę.
      Byliśmy samochodem ostatni tydzień czerwca, pierwszy tydzień lipca tego roku, a więc dopiero na początku sezonu.
      Korki: na Autostradzi dojazd do Bolonii od strony Rimini korek w niedzielę wieczór - stanie na około 40 minut. Bardzo zakorkowany Rzym - zostawialiśmy samochód przy stacji metra Battistini, mimo, że to peryferie miasta ze znalezieniem miejsca na samochód były problemy.
      Z tego co czytałem na forach to w Wenecji na parkingu San Andrea (tańszy niż San Marco jeśli na kilka godzin) są problemy z miejscem.
      Tłumy: Asyż - sporo ludzi, ale w miarę spokój. parkowanie poza miastem. Orvieto - ciężko znaleźć parking, ludzi nie wiele. Rzym - tłumy.
      Wiem, że to inne miejsca, ale może sobie jakiś pogląd wyrobisz.
    • jeepwdyzlu Re: Pytanie do bywalców 23.07.13, 15:40
      Toskania, okolice Wenecji w sierpniu...
      będzie mnóstwo ludzi, tłok, brak miejsc na parkingach
      To nieuniknione w tym terminie...
      jeep
    • nexa7 Re: Pytanie do bywalców 23.07.13, 16:00
      Znam b.spokojne miejsce w hotelu nautic w miejscowosci Bellaria. (hotelnauticriccardi . it )
      Hotel jest polozony w duzym, cichym i zadbanym ogrodzie, malo ludzi, cisza i spokoj, duzy zadbany basen i kameralny taras z lezakami. Jak ktos nie lubi spedow to dobre miejsce.
      Wszedzie blisko - Mirabilandia i pozostale parki rozrywki ( casa delle farfalle, fiabilandia, atlantica, oltremare, italia in miniatura etc..), ravenna, san marino, san leo, santarcangelo, cesenatico, urbino, rimini, milano marittima, riccione. Dojazd latwy z autostrady lub lotniska. Od hotelu do plazy bliziutko, w hotelu jest duzy zamkniety parking i jak sie rezerwuje to nie trzeba zadnych przedplat robic. mozesz wyslac zapytanie o cene z ich strony internetowej.
    • jot.be Re: Pytanie do bywalców 24.07.13, 12:45
      Jeżeli zdecydujecie się na jeziora to macie pewne szanse :)
      Zwłaszcza nad mniejszymi jak Iseo... ale jak nie macie jeszcze
      rezerwacji to trochę późno jest już...
      Toskanię i Wybrzeze Weneckie zdecydowanie bym odpuścił
      w tym okresie jesli nie lubicie tłumów. To jest szczyt sierpniowego
      szczytu plus długi weekend we Włoszech (15-18.08 jak u nas).
      Sam lecę nad Gardę na ten weekend i jak rezerwowałem noclegi
      ze 3 miesiące temu to wybór miejsc był już szczątkowy.

Pozdr
    • fluid69 Re: Pytanie do bywalców 24.07.13, 13:32
      Dzięki wielkie za informacje. Co do włoskich jezior to słyszałem opinie że np. okolice Lago d'Orta są mniej oblegane przez turystów, nawet w szczycie sezonu. Turyści skupiają się raczej na bardziej popularnych i większych Maggiore, Garda czy Como.
      • aseretka Re: Pytanie do bywalców 24.07.13, 19:46
        > Turyści skupiają się raczej na bardziej popularnych i większych Maggiore, Garda
        > czy Como.
        Turyści tak, ale Włosi też mają głównie w sierpniu urlopy i oni najczęściej "okupują" te mniej turystyczne rejony, jak Lago d`Orta, Iseo czy Idro. Nie byłam nad żadnym z tych jezior w szczycie sezonu, ale myślę, że na pewno będzie tam jednak mniej tłoczno niż nad Gardą, Maggiore czy Como. Szczególnie polecam mało znane rejony Jeziora Idro:
        forum.gazeta.pl/forum/w,206,118462176,118818621,Re_Moja_podroz_na_Elbe_dzien_4.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka