Dodaj do ulubionych

Lombardia, Wenecja Euganejska - zwiedzanie!

20.08.13, 19:11
Witam, w połowie września razem ze znajomymi (średnia wieku 25lat) będziemy przebywać nad jeziorem Garda. We Włoszech będziemy tylko 10dni, więc gdzie najlepiej jechać i co najlepiej odwiedzić?

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • aseretka Re: Lombardia, Wenecja Euganejska - zwiedzanie! 20.08.13, 19:36
      Wpisz w wyszukiwarkę "Garda" i znajdziesz cała masę informacji, co zwiedzać w tych okolicach. Np. tu:
      forum.gazeta.pl/forum/w,206,146385993,,Droga_do_zamku_Arco.html?v=2
      • Gość: baska Re: Lombardia, Wenecja Euganejska - zwiedzanie! IP: *.warszawa.virtuaoperator.pl 21.08.13, 07:09
        czy ty kobieto nie potrafisz czytac czy to juz skleroza ? autor wyraznie napisal gdzie chce zwiedzac
        • sempre_dritto Re: Lombardia, Wenecja Euganejska - zwiedzanie! 21.08.13, 08:12
          chodzi o Wenecję Euganejską?
          bo jeśli o Gardę, to przecież Aseretka coś tam wrzuciła. No może za mało, ale następnym razem Basiu bądź bardziej precyzyjna
          • Gość: baska Re: Lombardia, Wenecja Euganejska - zwiedzanie! IP: *.warszawa.virtuaoperator.pl 21.08.13, 21:30
            ach, bo niecierpie tej staruchy, co to chce tu uchodzíc za ekpertke,
            wrzuca watek a pozniej na niego sama odpowiada, och pardon INFORMUJE i tak jest na roznych forach, mialam troche czasu i sie za nia porozgladalam, to jakas chora baba
            • sempre_dritto Re: Lombardia, Wenecja Euganejska - zwiedzanie! 21.08.13, 21:42
              ja się nie rozglądałem, ale życzyłbym innym ekspertom takiej wiedzy.
            • aseretka Re: Lombardia, Wenecja Euganejska - zwiedzanie! 21.08.13, 22:01
              Basieńko, tudzież mairze, preuserze, vojagerze29 i jak ci tam jeszcze jest. Może i jestem starą babą (ostatecznie skończyłam 50 lat) ale nie pretenduję do uchodzenia za ekspertkę. Wielu rzeczy nie wiem. Wielu miejsc jeszcze nie widziałam... Po prostu, tym co znam z doświadczenia chcę się podzielić z innymi forumowiczami. Czego i Tobie życzę, bo myślę, że podróżując od wielu lat po Europie i korzystając z internetu jeszcze w czasach, gdy ja się narodziłam (o czym informowałeś mnie Januszku w prywatnej korespondencji) niewątpliwie masz dużżżżo większe doświadczenie i wiedzę, którą możesz przekazać innym użytkownikom forum.
              • Gość: masakra Re: Lombardia, Wenecja Euganejska - zwiedzanie! IP: *.49-82-r.retail.telecomitalia.it 21.08.13, 23:16
                Vajager29, nawet ślepy by tego świra rozpoznał !
                • Gość: baska Re: Lombardia, Wenecja Euganejska - zwiedzanie! IP: *.warszawa.virtuaoperator.pl 22.08.13, 07:06
                  musisz miec wyjatkowy, jeszcze nie zbadany przypadek slepoty, wspolczuje
            • aga72 Re: Lombardia, Wenecja Euganejska - zwiedzanie! 22.08.13, 11:12
              jak zwykle frustrat sie odzywa. musisz bardzo nienawidziec aseretki, ze to ona ma cos madrego do powiedzenia o swoich podrozach, a nie voyager, ktory nie potrafi nawet poprawnie napisac swego nicka
              • Gość: aga72 Re: Lombardia, Wenecja Euganejska - zwiedzanie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.13, 07:09
                Czytam i tak sobie mysle, co zapytanie autora watku ma wspolnego z tu wpisami ? ale to juz chyba standard na tym forum. Chamstwo., wiocha, sloma z butow

• vipera.b Re: Lombardia, Wenecja Euganejska - zwiedzanie! 22.08.13, 07:52
          Gość portalu: baska napisał(a):

> czy ty kobieto nie potrafisz czytac czy to juz skleroza ? autor wyraznie napisa
          > l gdzie chce zwiedzac

Czytanie ze zrozumieniem by się przydało...
          Autor napisał gdzie będzie przebywał, a nie gdzie chce zwiedzać...
          Przebywając nad jeziorem Garda można chyba pojechać w wiele miejsc.
          • Gość: gość Re: Lombardia, Wenecja Euganejska - zwiedzanie! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.08.13, 08:38
            Autor jednak chyba napisał gdzie chce zwiedzać- Lombardia, Wenecja Euganejska - zwiedzanie!
            • aga72 Re: Lombardia, Wenecja Euganejska - zwiedzanie! 22.08.13, 11:07
              sek w tym, ze j.garda lezy na granicy regionow: lombardia, wenecja euganejska i trygent-gorna adyga. czyli wszystko, co w okolicach jeziora lezy w zasiegu zainteresownia autora postu
              • vipera.b Re: Lombardia, Wenecja Euganejska - zwiedzanie! 23.08.13, 14:27
                No właśnie - i jest tyle do zobaczenia !!!
                Też się tam wybieram we wrześniu, ale na krótko (bo wcześniej będziemy w Toskanii) i nie wiem co wybrać. Ale poszperałam trochę w necie i na tym forum i przynajmniej wiem CO można zobaczyć. Oczywiście są takie miejsca, które polecają tylko forumowicze, bo w internecie ciężko na nie trafić - i tu pomoc jest nieoceniona :-)
                Z tego co wyczytałam m.in.na forum - piękne są wokół jeziora.
                Pieve i tarasy grozy
                Góra Monte Baldo i wjazd kolejką.
                stateczki po jeziorze.
                Sanktuarium Madonna della Corona
                za Riva del Garda - Arco i zamek (ostatnio go "wyczytałam")
                blisko do Werony, Wenecji, Padwy
                Myślę, że "starzy bywalcy" forum mogą więcej napisać...

• jo.hanna niekoniecznie Lombardia :D 23.08.13, 15:11
                  i nie Garda, ale na prawdę blisko, czyli w prowincji Trento: zamek Beseno, zupełnie przyzwoicie zachowany, można po murach obronnych pospacerować. W samym Trydencie: 'centrum - pięknie malowane kamienice, katedra, zamek Buonconsiglio. Ani Beseno ani Trydent nie są specjalnie oblegani przez turystów, bo to miejsce 'w drodze do', a szkoda, gdyż Trento jest piękne.
                  • jeepwdyzlu Re: niekoniecznie Lombardia :D 23.08.13, 19:41
                    Tak jest, Trydent - samo miasto - naprawdę robi wrażenie i warto zjechać z autostrady!
                    W przeciwieństwie do Bolzano...
                    jeep
                    • Gość: lubieitalie Re: niekoniecznie Lombardia :D IP: 86.59.117.* 23.08.13, 23:08
                      ale niestety tylko z opowiadan, wybieramy sie pierwszy raz w okolice Turynu, co w miescie i okolicach trzeba zaliczyc ?
                      dzieki za konstruktywne porady
    • jeepwdyzlu kilka propozycji 21.08.13, 12:14
      Garda jest bardzo atrakcyjna.. Stateczki, łódki, spadochrony... Do tego urokliwe miasteczka - można tam świetnie spędzić wiele dni..
      Jeśli nie byliście wcześniej we Włoszech - to proponuję wycieczkę pociągiem do Wenecji.
      No i tuż obok macie Weronę - piękne, przez Polaków niedoceniane miasto...
      Jeśli szukacie atrakcji nieoczywistych - to na wschód i południowy wschód od jeziora - jest duży teren uprawy winorośli - wizyta w winnicy połączona ze zwiedzaniem, degustacjami - zajmie cały dzień i na długo utkwi w pamięci...
      Wycieczka wokół jeziora - jeśli macie auta - obowiązkowa... Wjazd z Malcesine na Monte Baldo kolejką na prawie 2000 m i widok z góry - bezcenny...
      Jesli lubicie góry a nie byliście we włoskich górach - macie 50 czy 70 km do Pinzolo albo Madonny - większe kolejki działają - warto spróbować...

W sumie nie szukałbym na siłę wyjazdów np do Mediolanu czy Padwy - lepiej smakować mniej ale uważniej...
      Powodzenia!
      jeep
      • azalea Re: kilka propozycji 21.08.13, 17:01
        A namiar na jakąś winniczkę można? :)
        Znalazłam tylko Palladin: www.paladin.it
      • karokao_69 Re: kilka propozycji 21.08.13, 22:11
        Super, ze wszystkich informacji na pewno skorzystamy.
        Oczywiście planujemy wycieczkę wokół Gardy, mamy nadzieję że tylko pogoda dopisze:)
        Jak tylko ktoś ma jeszcze jakieś ciekawe miejsca do odwiedzenia, proszę pisać!!:)

Pozdrawiam !
        • jot.be Re: kilka propozycji 23.08.13, 14:54
          Do "kompletu" jeziora Idro i Iseo. Do Idro drogą od Gargano nad Gardą w górę wzdłuż jeziora Valvestino i przez przełęcz Capovalle.Tylko nie można mieć choroby lokomocyjnej bo to jest 40 km zakrętów :o).
          Ale warto....
          Riva odpada bo to już Alto Adige - może być Limone sur Garda w zamian :o))

Pozdr
    • sylwia14222 Re: Lombardia, Wenecja Euganejska - zwiedzanie! 23.08.13, 14:07
      www.wybierzsiewpodroz.blogspot.com

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka