Dodaj do ulubionych

Marche - Urbino

31.01.14, 15:01
Witam
W tym roku wybieramy się w okolice Urbino.
Czy może ktoś ma jakieś ciekawe spostrzeżenia co do tego rejonu?
Czy może ktoś zwiedzał park Monte san Bartolo lub Gola del Furlo?
Jakieś porady dla rowerzystów.

Obserwując aktywność na forum, mam nadzieję, że znajdzie się ktoś kto odwiedził tamte okolice.
Obserwuj wątek
    • irgar1950 Re: Marche - Urbino 04.02.14, 21:14
      To bardzo dobry wybor! Marche - to Wlochy nieznane, bez turystow, tansze od Toslanii i nie mniej urocze. Warto przeczytac artykul "gazety" : podroze.gazeta.pl/podroze/56,114158,10720387,Wlochy__Le_Marche__czyli_Wlochy_bez_turystow.html
      Co do szlakow rowerowych: Moga byc bardzo strome! Mam propozycje na 4 szlaki, jednak tylko jako plik pdf, w jezyku niemieckim. W razie zainteresowania wysle meilem.
      Pozdrawiam
      Irena
      • mm_pisze Re: Marche - Urbino 06.02.14, 15:02
        Dzięki za wsparcie moralne. Mam nadzieję, że się nie zawiodę tym rejonem.
        Zresztą Włochy najbardziej podobają mi się w tych mniej uczęszczanych przez turystów miejscach.
        Co do szlaków rowerowych, to nie podchodzę tak do tego zbyt ambitnie, liczę raczej na jeżdżenie rekreacyjne, jak się uda to rodzinne.
        Mszę wyszukać na ile dla rowerzystów dostępne jest wybrzeże na wysokości Pesaro (będziemy mieć najbliżej).
        Czy może jest ktoś, kto korzystał z karty turystycznej w Urbino?
      • jot.be Re: Marche - Urbino 06.02.14, 22:34
        irgar1950 napisała:

> To bardzo dobry wybor! Marche - to Wlochy nieznane, bez turystow,

Urbino nieznane, bez turystów :))))
        Miejsce jest piękne, ale bliskość Rimini robi swoje.
        Ja byłem na początku kwietnia i tłum był solidny (niestety...)
        To jest takie Marche ale nie całkiem jeszcze..

Pozdr
        • mm_pisze Re: Marche - Urbino 10.02.14, 16:45
          Nie spodziewam się pustych ulic, ale oglądając zdjęcia, to w porównaniu z niektórymi toskańskimi atrakcjami - nie jest źle.
          Z drugiej strony tyle tam osób bywa, to dlaczego nikt nic ciekawego nie napisze?

Zwiedzał ktoś może park Monte san Bartolo - czy można tam korzystać z plaż, czy są zagospodarowane?
          • Gość: turystka Re: Marche - Urbino IP: *.warszawa.vectranet.pl 06.07.14, 18:06
            polecam Umbrię niedaleko Marche
            też można odwiedzić parę ciekawych miejsc np GUbbio
            www.youtube.com/watch?v=3LAsAkjBziM
            • Gość: mm_pisze Re: Marche - Urbino IP: *.13-31.reteivo.com 07.07.14, 10:49
              Właśnie z rewelacyjnego Marche, przejechaliśmy po drodze zaglądając do Gubbio. Bardzo nam się nam się podobało, szczególnie wjazd kolejką na górę i zejście szlakiem do miasta.
              Co do Urbino i okolic, to jest fantastyczne miejsce. Patrząc w tej chwili na "klasyczną" Toskanię to dochodzę do wniosku, że wiejskie krajobrazy pogranicza Umbrii i Marche bardziej mi się podobały.
              Co do samego Urbino, to historie o tłumach turystów są mocno przesadzone. Jest to małe piękne miasto, bez tłumów gdzie można miło spędzić czas.
              Dla miłośników jazdy na dwóch kółkach. Jeśli lubicie się katować jeżdżąc pod górki, to okolice Urbino są dla Was.
        • aby_cos_powiedziec Re: Marche - Urbino 08.01.15, 21:01
          Byłem w Urbino w lipcu i żadnych tłumów nie było. Sam pałac i jego galerie zwiedzało się rewelacyjnie, z nami byli tylko jeszcze jacyś Holendrzy. Urbino to miasto studenckie, w wakacje jest więc tam całkiem przyjemnie i dość spokojnie.
    • poatyzator Re: Marche - Urbino 27.12.14, 19:37
      Tak chciałem podciągnąć. W końcu ostatni dzwonek na rezerwowanie najlepszych i tanich noclegów.

Ktoś może polecić ciekawe miejsca noclegowe w Marche. Chodzi mi o prawdziwe małe "prawdziwe" agroturystyki. Bardzo bym prosił o podesłanie jakichś rekomendacji.
      • amach102 Re: Marche - Urbino 30.12.14, 21:07
        bardzo ciekawym i przepięknym miejscem w regionie Marche jest Conero.wokół wiele miejsc do zwiedzania.szczerze polecam.
        • poatyzator Re: Marche - Urbino 08.01.15, 09:50
          Agroturystyki już zarezerwowałem, do Ankony pewnie wpadnę przejazdem. Gdzie najlepiej zaparkować, aby zwiedzić park Concero? W necie mnóstwo jest zdjęć z plaży, natomiast jakoś nie znalazłem praktycznych porad. Będę z dziećmi i zastanawiam się, czy warto brać ze sobą rowery.
          • amach102 Re: Marche - Urbino 08.01.15, 21:42
            ja byłam po drugiej stronie -Numana i wyzej Sirolo(u stóp Conero)-urocze małe miasteczka z których widoki są piękne.wjeżdzalismy od tamtej strony jak najwyżej tzn.na ostatni możliwy parking-płatny,ale my byliśmy w czasie sjesty, więc był darmowy.szlaki są dość słabo oznakowane,lecz pogubić się nie sposób.niektóre wymagają dobrego obuwia,bo czasem są kamieniste i trochę strome,ale bez przesady(dalismy radę bez problemu z naszym 6latkiem).lecz widok pań w uroczych sukienkach i klapeczkach był uroczy.szybko zawracały.jednak niekóre szlaki są jak spacer po lesie..Widoki są cudne,więc warto..
            • poatyzator Re: Marche - Urbino 13.01.15, 13:46
              Dzięki za praktyczną podpowiedź.
              Może ktoś jeszcze dorzuci coś ciekawego z okolic Fermo. Tak się zastanawiam jak można obejrzeć miejscowy teatr. Podejrzewam, że w sezonie letnim nie ma co liczyć jakieś koncerty (choć tu mogę się mylić). Czy ktoś może miał przyjemność być w Teatro dell'Aquila.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka