Dodaj do ulubionych

Droga z Poznania do Ligurii

19.07.14, 16:37
Witajcie,
Wakacje w tym roku spędzimy w Ligurii.
To nasza pierwsza tak daleka podróż samochodem.
Google podpowiada, że dobrą opcją jest przez Lichtenstein - i wydaje mi się, że ma racje.
(a może uważacie inaczej)
Martwi mnie nieco ten odcinek pomiędzy Lichtenstein, a Milano. Ktoś z Was jechał tamtędy? jak droga?
Wziąć to na dwa razy, czy na raz?
Jakie winiety potrzebuję? gdzie je zamówić? a może jednak bardziej opłaca się na miejscu?
Wolałbym kupić je teraz, niż szukać potem na stacji benzynowej.

pozdrawiam
/Mateusz
Obserwuj wątek
    • sempre_dritto Re: Droga z Poznania do Ligurii 20.07.14, 09:00
      Co prawda nie jeżdżę z Poznania, ale musisz pamiętać, że jadąc przez Liechtenstein będziesz jechał też przez Szwajcarię, a tam musisz kupić winietę całoroczną (40 franków).
      Wszystkie winiety ( a potrzebna będzie też austriacka - 10 dniowa kosztuje 8,5 euro) kupisz po drodze, na stacjach paliw, ale jak nie chcesz się tym martwić to możesz kupić chyba w PZM.
      • Gość: token Re: Droga z Poznania do Ligurii IP: *.echostar.pl 20.07.14, 14:06
        Jeżdżę z Poznania od lat do Włoch. W tym roku byłem 6razy...zawsze jeżdżę:
        - do granicy autostrada z Poznania koszt ok 36PLN (dokładnie nie pamiętam)
        - w Niemczech na Berlin, później Monachium ( w Niemczech na razie autostrady darmowe, nie mozna wjeżdżać do centrum większosci miast bez odpowiednich naklejek)
        - przed przekroczeniem granicy Niemcy/Austria na przełęczy Brenerro trzeba wykupić na stacji paliw winietę na Austrię (8,5EU na 10dni lub miesięczna.... można takie winiety kupić w Polsce przez stronę www PZMOtu)
        - później przejście graniczne Brennero płatne na bramkach (kolejne 8,5EU). niektórzy omijają je bocznymi drogami....nigdy nie próbowałem
        - w Włoszech autostrady płatne. Średnia cena to ok 10EU za 100km dokładne opłaty można znaleźć na www.autostrade.it

Ceny opłat jak dla nas polaków nie sa niskie...ale omijając opłaty na przełęczy Brenerro i autostradach w IT traci się duzo czasu, droga bardziej męczaca... dlatego za kazdym razem wolę zapłacić i miec spokojną głowę.
        • Gość: token Re: Droga z Poznania do Ligurii IP: *.echostar.pl 20.07.14, 14:08
          Aha jeszcze jedno o czas przejazdu... ja np trasę Poznań- Ravenna przejechałem tydzień temu w 15h (jadąc cała drogę zgodnie z przepisami). Przejeżdżam ja jednym ciagiem, a ty musisz sam zdecydować....
    • aseretka Re: Droga z Poznania do Ligurii 20.07.14, 18:07
      Nie piszesz dokąd jedziesz w Ligurii, ale jeśli w okolice Genui, to droga przez Szwajcarię jak najbardziej wskazana. Do przejechania macie ok. 1400 km, więc teoretycznie można by przejechać to jednym ciągiem, ale...
      - jest to Wasza pierwsza tak daleka podróż samochodem
      - ostatnio na autostradach niemieckich jest prowadzonych wiele robót drogowych, co spowalnia bardzo jazdę
      - korki na trasie (zwłaszcza w weekendowe dni) mogą zdarzyć się na drodze S36 prowadzącej wzdłuż jeziora Como do Mediolanu.
      Po co się więc spieszyć i denerwować, skoro można jechać spokojnie i zatrzymać się po drodze, aby coś zobaczyć.
      Kilka lat temu pokonałam podobną trasę na dwa etapy:
      1. Łódź - Lindau (ok. 1000 km) - zwiedzając po drodze prześliczne Bayreuth
      2. Lindau - Albenga (ok. 600 km)- zatrzymując się w miasteczkach nad Jeziorem Como takich jak: Colico, Bellano, Varenna i Lecco.
      Lichtenstein (chyba, że chcecie zwiedzić Vaduz, Schoan i Triesen) ominiecie szwajcarską autostradą N13. Na Austrię winietki nie trzeba kupować, bo te kilkanaście km w okolicach Jeziora Bodeńskiego (od Lindau do szwajcarskiej N13 można przejechać drogą nie wymagającą opłat).
      Roczna winietka na Szwajcarię to koszt 40 CHF. winietkę można nabyć przekraczając granicę szwajcarską w St. Margrethe, albo nabyć wcześniej w biurach Polskiego Związku Motorowego (można to nawet zrobić przez internet)
      www.pzmtravel.com.pl/pzmsklep/szwajcaria,-,winietka,roczna,dla,poj.,do,3,5,t,0,1,42.html
      Jednakże pośrednictwo PZM troszkę kosztuje. :)
    • Gość: Matp1986 ZMIANA PLANÓW IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.07.14, 20:41
      Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
      Doszło do nagłej, niespodziewanej zmiany planów.
      Nie do Ligurii, a do Bibione
      i nie mogę rozłożyć trasy na dwa dni.
      Zależy mi, aby trasa była możliwe najlepsza
      (nawet jeśli jej koszt miałby nieco wzrosnąć)
      Myślę, że optymalnie z Poznania byłoby przez Niemcy.
      Google sugeruje taką trasę:
      goo.gl/maps/VbqA6
      czy coś byście zmieniali?
      Na Austrię patrzę z dużym niepokojem - taka kręta ta droga i całe mnóstwo tuneli.

na innym forum znalazłem taką informację:
      "Z włoskiej autostrady należy zjechać pierwszym zjazdem na Latisanę. Stamtąd mądrze jest kierować się nie na Bibione, lecz na Lignano i dopiero tam odbijać na Bibione - unikniecie dużej części korka na drodze dojazdzowej do Bibione, bo włączycie się do niej dopiero niedaleko samego Bibione."

Orientujecie się, gdzie należy zjechać i gdzie odbić? Gdzie jest ta droga?

Przepraszam za to zamieszanie
      i bardzo proszę o wsparcie
      /Mateusz
    • Gość: matp1986 Re: Droga z Poznania do Ligurii IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.07.14, 21:07
      a Niemcy polecają sobie
      drogę przez Salzburg i Villach
      ale to posty z 2007 roku
      goo.gl/maps/kDlVu
      • Gość: df Re: Droga z Poznania do Ligurii IP: *.ipsc.com.pl 30.07.14, 14:44
        Trasa taka jak opisywał powyżej....
        Poznań-Berlin -Monachium- Insbruc- Brennero-Bibione.....
        Trzeba tylko uważać by ominąc godziny szczytu na węźle Monachium, i wszystko bedzie OK!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka