Dodaj do ulubionych

objazdówka + pobyt - pytania

22.07.14, 19:05
Jadę z nastolatkiem na wycieczkę: 6 dni zwiedzania + 5 pobytu. Nigdy nie byłam na objazdówce. Jak się optymalnie spakować, by nie przerzucać codziennie wszystkiego w walizkach? Co zabrać do autokaru (wszystkie noce spędzamy w hotelach). Co zabrać do ewentualnego przegryzania dla często głodnego nastolatka (mamy śniadania i obiadokolacje, zakładam możliwość kupienia czegoś pomiędzy posiłkami - czy zawsze przewidywany jest na to czas?). O czym powinnam pamiętać?
Czy przydają się międzynarodowe karty poświadczające bycie uczniem i nauczycielem?
Obserwuj wątek
    • drk0202 Re: objazdówka + pobyt - pytania 22.07.14, 23:25
      Czytam, czytam, czytam i oczom nie wierzę, gdyż tak na wskroś głupich pytań to chyba jeszcze nigdy nie wiedziałem i nie słyszałem, a do tego nie mających nic wspólnego z Włochami, na forum "Włochy"...ale postaram się pomóc.
      Jak się optymalnie spakować żeby nie przerzucać codziennie wszystkiego w walizkach?
      - jeśli zabierzesz puste walizki, to nic nie będziesz musiała przerzucać i problem masz z głowy
      Co zabrać do autokaru?
      - przede wszystkim siebie, nastolatka i proszę pamiętać aby wsiąść do właściwego autokaru
      Co zabrać do przegryzania dla często głodnego nastolatka?
      - to co nastolatek lubi przegryzać często
      Czas na dokupienie przegryzek?
      - nigdy nie byłem na objazdówce, lecz mniemam że zawsze się znajdzie na to czas
      O czym powinnam pamiętać?
      - o dużej ilości przegryzek dla często głodnego nastolatka
      Międzynarodowe karty ucznia/nauczyciela?
      - lepiej nie zabieraj, żeby często głodny nastolatek ich nie zjadł kiedy zabraknie przegryzek
      • ewa_2009 Re: objazdówka + pobyt - pytania 23.07.14, 02:00
        Jeśli pytania o wyjazd do Włoch nie mają nic wspólnego tematyką tego forum, to bardzo przepraszam i żałuję, że musiałeś zmarnować swój cenny czas na czytanie moich głupich pytań i pisanie odpowiedzi na podobnym poziomie.
    • vipera.b Re: objazdówka + pobyt - pytania 23.07.14, 07:58

Ewa - pytania o wyjazdy zorganizowane powinny się znajdować na forum turystyka zorganizowana. forum.gazeta.pl/forum/f,19,Turystyka_zorganizowana.html
      ale spróbuję Ci odpowiedzieć na pytania, bo kilka razy byłam na takim wyjeździe.
      1. wg mnie nie da się optymalnie spakować. po prostu po pierwszym rzeczy używane z jednej strony walizki, rzeczy czyste z drugiej i trzeba sobie radzić. (ja zawsze przewalałam walizkę ;-)
      2. do autokaru może być mała poduszka lub zagłówek w kształcie rogala. pomaga gdy jedzie się nocą. i oczywiście prowiant.
      3. dla nastolatka zabierz do przegryzania to co lubi. (jeśli słodycze to bez czekolady). ja lubię zabrać kabanosy. łatwo się przechowują.
      4. na wyjazdach zorganizowanych zazwyczaj jest trochę czasu wolnego, więc będzie można coś na szybko zjeść.
      jak mi się coś przypomni to napiszę...
    • Gość: anthonyb Re: objazdówka + pobyt - pytania IP: *.ip20.fastwebnet.it 23.07.14, 12:04
      Co do rzeczy w walizkach to najlepiej pocztkowo brudne ubrania wkladac do reklamowki, ktora latwiej bedzie wyciagnac. Pozniej jak ubran brudnych bedzie wiecej proponuje zrobic jedna walizke z ubraniami czystymi i jedna z brudnymi.
      Przekaski najlepiej soki w malych kartonikach , z rurka , na raz do wypicia. Przekaski suche. Bez nadzienia z kremami czy czekolada, bo to sie rozpusci.
      Jesli objazd jest na poczatku , to chyba lepiej wziasc cos z domu. Pozniej mozna dokupic na miejscu.
      Nie wiem czy karty sie przydadza, bo bilety kupowane sa zbiorowo dla grup, ale zawsze mozna zapytac pilota.
    • stara-a-naiwna Re: objazdówka + pobyt - pytania 23.07.14, 19:05
      co optymalnie spakować?
      a kiedy jedziecie - we wrześnio maksymalnie będzie wam potrzebna jedna bluza z długim rękawem i może kurtka wiatrówka p. deszczowa
      będzie około 25-33' (wiec wygodne buty, klapki, sandały, strój kąpielowy , i k. spodnie)
      a jak jedziecie lipiec i sierpień to będzie 30' więc nie szaleć z ciuchami

do autokaru? coś do czytania, muzykę, jedzenie, picie, poduszkę, mini cienki kocyk

do jedzenia bym zabrała krakersy, paluszki, kabanosy
      nie wiem jak jest na wycieczkach z czasem wolnym ale we włoszech pizza kosztuje około 5-7 (do 10E) więc porównywalnie do PL - czas przygotowania to okolo 15-20 minut - powinien być czas żeby zamówić. Albo chyba nie będzie problemu wejść sobie do sklepu kupić kilak bułek i ser w plastrach albo wędlinę (albo jogurt albo owoce)

pamiętać należy o ubezpieczeniu EKUZ (karcie wydawanej przez NFZ), o włączeniu roamingu przed wyjazdem, o sprawdzeniu w necie przed wyjazdem co faktycznie chcecie zobaczyć a co ewentualnie na liście do odpuszczenia sobie

legitymację szkolną; studencką i ewentualnie nauczyciela zabrać (raczej nauczyciela się do niczego nie przyda, ale... może się mylę)

aaaa ważna rzecz
      do ichnich kościołów nie wpuszczają (w Rzymie i nie tylko) w odkrytych ramionach i trzeba mieć coś powyżej kolan

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka