24.09.14, 10:28
witam,
planuję krotki pobyt w Ryzmie na początku października.
Proszę o info:
1. ile kosztuje taxi?
2. jaka obecnie jest pogoda
3.czy 4 dni wystarcza na zoabczenei najważniejszych miejsc?
Obserwuj wątek
    • zagubieniwrzymie Re: RZYM 24.09.14, 10:56
      Witam.
      1. Z lotniska Fiumicino do murow Aureliana okolo 40 Euro, z Ciampino 30?. Nie polecam. W centrum komunikacja miejska jest dobrze zorganizowana.
      2. Obecnie temp waha sie w granicach 23-28 stopni. Dzis zachmurzenie duze ale na poczatku pazdziernika bedzie duzo slonca
      3. Na najslynniejsze obiekty wystarczy. Pamietac nalezy ze najslynniejsze nie znacza wcale najwazniejsze :-)
      Jest wiele wazniejszych zabytkow niz np Fontana di Trevi :-)
      Pozdrawiam
      • gmbh1 Re: RZYM 24.09.14, 12:54
        dziekuje bardzo!
        zatem w swiat:) :)
        proszę o info czym nei zawracać sobie głowy...czy jest cos takiego? :) jeśli chodzi o zwiedzanie?
      • shilaa Re: RZYM 24.09.14, 13:40
        > 1. Z lotniska Fiumicino do murow Aureliana okolo 40 Euro, z Ciampino 30?. Nie p
        > olecam. W centrum komunikacja miejska jest dobrze zorganizowana.

Zupelnie sie z tym nie zgadzam - Rzym ma najgorsza komunikacje miejska sposrod wszystkich duzych miast europejskich, w jakich bylam. Taksowka to nieraz wrecz koniecznosc. Zatloczone do granic mozliwosci metro, spoznione albo w ogole nie odjezdzajace autobusy, zle oznakowane linie tramwajowe, komunikacja nocna, ktorej czasem w ogole nie ma - to jest komunikacja w Rzymie. Mialam z nia juz tyle przygod, ze od pewnego czasu w centrum poruszam sie tylko pieszo, a na lotnisko dojezdzam bezposrednim autobusem.
        • ongoing Re: RZYM 24.09.14, 21:47
          zgadzam się z Shilaa - komunikacja to słaba strona Rzymu, na szczęście większość miasta można zwiedzić pieszo, choć trzeba się przy tym nachodzić
        • zagubieniwrzymie Re: RZYM 26.09.14, 10:33
          Z tym znów ja nie mogę się zgodzić. Nie jestem turysta, mieszkam tu i na codzień korzystam z tych środków. W godzinach szczytu zatłoczone metro jeździ co 1 minutę więc wystarczy poczekać 3 aby wsiąść spokojnie. Poza tym tłok w metrze to wina turystów nie mieszkańców więc nie ma co narzekać.
          Spóźnione autobusy? Owszem, w mieście gdzie oficjalnie mieszka 3 miliony ludzi a tak naprawdę to 5,5 miliona to się zdarza. W Krakowie w którym mieszka około miliona ludzi również jest olbrzymi tłok i nieraz przyszło mi czekać godzinę na autobus bo akurat wypadły 2 kursy. I wiem co mówię bo tam też mieszkalem.
          Zawsze twierdzilem i twierdzę że w centrum turysta powinien poruszać się pieszo, wtedy można więcej zwiedzić.
          Co do taksówek....one też stoją w korkach więc nie ma co liczyć na szybkie dotarcie do celu.
          Pozdrawiam
          • shilaa Re: RZYM 26.09.14, 17:29
            zagubieniwrzymie napisał(a):

> Z tym znów ja nie mogę się zgodzić. Nie jestem turysta, mieszkam tu i na codzie
            > ń korzystam z tych środków. W godzinach szczytu zatłoczone metro jeździ co 1 mi
            > nutę więc wystarczy poczekać 3 aby wsiąść spokojnie.

W godzinach szczytu przez 3 minuty peron zdazy sie znowu zapelnic. Kursy sa bardzo nieregularne, zdarzylo mi sie nawet czekac okolo 20 minut o 13, oczywiscie bez zadnych informacji dla pasazerow. Sceny jak z metra w Tokio.

Poza tym tłok w metrze to
            > wina turystów nie mieszkańców więc nie ma co narzekać.

Tlok to tlok, nie ma znaczenia czy z winy mieszkancow czy turystow.

> Spóźnione autobusy? Owszem, w mieście gdzie oficjalnie mieszka 3 miliony ludzi
            > a tak naprawdę to 5,5 miliona to się zdarza.

W Neapolu i okolicy mieszka tyle samo ludzi i komunikacja tez jest tragiczna. W Londynie i okolicach mieszka dwa razy tyle i funkcjonuje. W Budapeszcie i okolicach ok. 3 mln i tez nigdy nie mialam przygod. I tak dalej. Zla organizacja transportu miejskiego czesto nie ma zbyt wiele wspolnego z liczba mieszkancow. Jesli miasto jest bardzo zakorkowane jak Rzym czy Neapol, trzeba zwiekszyc czestotliwosc jazdy innych srodkow komunikacji. W Neapolu autobusy stoja wiecznie w korkach, a metro odjezdza w godzinach szczytu co kilkanascie minut i bez przerwy ma opoznienia, nawet do 30-40 minut. To system, organizacja zawodza.

Jeszcze odnosnie widma komunikacji nocnej w Rzymie. Kiedys w piatek poznym wieczorem po spotkaniu z przyjaciolmi w centrum musialam wrocic z chlopakiem do mieszkania, ktore znajduje sie miedzy Trastevere a Portuense. Z miejsca, w ktorym bylismy nie odjezdzal w tamtym kierunku zaden nocny autobus, wsiedlismy wiec do tramwaju 8, ktory akurat nadjezdzal (ostatni kurs). Kierowalismy sie nazwa przystanku "Colli Portuensi", to glowna droga, uznalismy wiec, ze przesiadziemy sie tam do autobusu nocnego. Ku naszemu zdziwieniu przystanek przy Viale dei Colli Portuensi znajdowal sie wiele kilometrow od miejsca, do ktorego musielismy dojechac (myslelismy blednie, ze trasa prowadzi blisko Via Portuense). O 1-2 w nocy przez cala droge nie spotkalismy ani jednego nocnego autobusu z dwoch czy trzech linii, ktore tamtedy przebiegaja. Nie przejechala tez ani jedna taksowka, co nas zdziwilo jeszcze bardziej. Spotkalismy tylko 3-4 mieszkancow wracajacych do domow, ktorzy rozkladali rece tlumaczac, ze niestety tak dziala komunikacja w Rzymie, jednej z najwazniejszych stolic w Europie.
    • gmbh1 Re: RZYM 24.09.14, 13:01
      czy na bilecie CIS za 24E można jechać z i na lotnisko?
      jak daleko jest z centrum do plazy?

dziekuję
    • gmbh1 Re: RZYM 24.09.14, 13:11
      proszę jeszcze o info...ile kosztuje chleb?kawa? żeby meic orientacje:) wielkie dzieki
      • Gość: GOŚC Re: RZYM IP: 217.6.44.* 24.09.14, 15:12
        Ceny kształtują się różnie, jak to w dużych miastach;-)
        W ścisłym centrum zawsze najdrożej;-)
      • zagubieniwrzymie Re: RZYM 26.09.14, 10:38
        W centrum ceny potrafią być kilka razy wyższe niż poza nim. Jeśli zamierza się kupować w centrum polecam Carrefour w przejściu podziemnym między Piazza di Spagna a Villa Borghese. Tam ceny są w miarę korzystne jeśli chodzi o centrum. Kawa zależy od gatunku od 1,5 do 4 euro. Generalnie ja kupuje Lavazze w cenie 2,2.
        Chleb we Włoszech jest inny niż w Polsce bo nie jest solony. Oczywiście można kupić również solony lecz nie pamiętam jak on się nazywa. Cena poza centrum to 1,5? w centrum powyżej 2 euro.
        • shilaa Re: RZYM 26.09.14, 16:32
          > Chleb we Włoszech jest inny niż w Polsce bo nie jest solony. Oczywiście można k
          > upić również solony lecz nie pamiętam jak on się nazywa.

To zalezy od regionu. W Kampanii praktycznie kazdy chleb jest solony, a np. we Florencji prawie kazdy niesolony. Nie mozna uogolniac, ze w calych Wloszech nie jest solony, bo to nieprawda.
    • gmbh1 Re: RZYM 25.09.14, 12:13
      hej,

czy w pierwsza niedziele miesiąca wstępy do muzeów państwowych sa za darmo?
      • zagubieniwrzymie Re: RZYM 26.09.14, 10:39
        W ostatnia niedzielę miesiąca wstęp do Muzeów Watykańskich jest za darmo. Pozostałe są płatne
      • Gość: muzeum Re: RZYM IP: *.46-79-r.retail.telecomitalia.it 26.09.14, 12:21
        www.rp.pl/artykul/1123610.html
    • leszczu12345 Re: RZYM 24.10.14, 15:14
      Do Rzymu najlepiej jest udać się samolotem. W Rzymie jest dużo zabytków takich jak ; Bazylika św. Piotra, koloseum,łuk Konstantyna, plac wenecki. Najwięcej ludzi odwiedza Rzym w niedziele gdy papież prowadzi msze.Rzym jest stolicą i największym miastem Włoch.
      • 46borys Re: RZYM 24.10.14, 22:16
        Rzym jest stolicą i największym miastem Włoch.
        Toś dopiero ogłosił wszystkim ważną wiekopomną wiadomość. Boki zrywać. Ha, ha, ha!
        • gona31 Re: RZYM 09.11.14, 10:38
          a czy ktoś z Szanownych Forumowiczow poleci mi tanie,dobre i polozone w centrum noclegi?
          • Gość: Andrzej Re: RZYM IP: *.25-151.wind.it 29.09.15, 12:33
            Mam wolne umeblowane dwu pokojowe mieszkanie z wyposazona kuchnia ,lazienka i balkonem dla 6 osob. w Rzymie do centrum 30 min. tramwajem . wieslaw.wneta@libero.it Zapraszam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka