Dodaj do ulubionych

Lignano Sabbiadoro

16.11.16, 13:05
Hej,
Tym razem wybieram się do Lignano. Może ktoś "podrzucić coś" o tym kurorcie ?
Będę wdzięczny.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • itm.an Re: Lignano Sabbiadoro 16.11.16, 13:49
      Proszę bardzo np. www.kierunekwlochy.pl/lignano-sabbiadoro-wlochy
    • yanek37 Re: Lignano Sabbiadoro 16.11.16, 15:07
      to czytałem :) miałem na myśli sugestie tych co tam byli.
      • Gość: adelka Re: Lignano Sabbiadoro IP: *.internetia.net.pl 17.11.16, 12:37
        Byłam kilkanaście lat temu z rodziną. Wróciłam zachwycona. Nadmorski kurort, czysta plaża, świetna baza wypadowa m.in. do Wenecji. Wielokilometrowa plaża od Sabbiadoro do Pinety. Warto!
        • yanek37 Re: Lignano Sabbiadoro 17.11.16, 17:45
          dzięki, ale kilkanaście..... robi pewnie kolosalną różnicę do teraźniejszości. :)
          • Gość: G Re: Lignano Sabbiadoro IP: *.dynamic.chello.pl 18.11.16, 14:36
            www.youtube.com/watch?v=wULI2MlbiRk i inne.Od parku wodnego ,plaży po wesołe miasteczko też już widziałeś? Miłego oglądania G.
            • itm.an Re: Lignano Sabbiadoro 19.11.16, 10:59
              Takich" kurortów" w pasie od Wenecji po Triest jest trochę .Nastawione od A do Z na zaspakajanie potrzeb turystów tak aby przez chwile się nie nudzili.Czym się tam zachwycać to nie wiem.
              • Gość: G Re: Lignano Sabbiadoro IP: *.dynamic.chello.pl 19.11.16, 13:34
                itm.an 19.11.16, 10:59 napisał:...>Czym się tam zachwycać to nie wiem.<
                Jak to czym!!??.Takiej ilość badziewia architektonicznego, którą zastosowano przy budowie parków wodnych, czy lunaparku w Lido di Jesolo,czy Lignano-Sabbiadoro nigdzie nie uświadczysz,A ten powiew wielkiego świata...Mnogość butików.... z chińszczyzną .Jakie wykorzystanie plażowej przestrzeni!!!Na stu mkw zmieści się z 50 parasoli. Te drinki na molo. Nic tylko robić zdjęcia i wstawiać na fejsa. A na takiej Cala di Luna w Orose zrobić też sobie możesz selfie, ale uznania nie zyskasz żadnego(na jakim zadupiu byłeś???) Załapałeś?:) G.
                • wislok1 Re: Lignano Sabbiadoro 19.11.16, 20:09
                  Trudno chyba wymagać, żeby w miejscowościach, gdzie wypoczywają tłumy turystów, hotele były arcydziełami architektury, w butikach sprzedawali najdroższe towary, nie było lunaparków, ludzie nie pili drinków na plaży, itd...
                  Tak jest na całym świecie, taki już urok turystyki masowej i nikt nie każe tam odpoczywać...
                  Co do parasoli na plaży, to jest to kompletna bzdura. Akurat włoski system z parasolami i leżakami bije o lata świetlne polskie parawany...
                  Trudno wytrzymać na plaży bez parasola, taki jest żar z nieba.
                  Plaże we Włoszech są czyste, a parasole z leżakami są rozstawione tak, że nie ma tłoku. I parasole dają miły cień.
                  • itm.an Re: Lignano Sabbiadoro 19.11.16, 22:41
                    Z całym szacunkiem .Wiele plaz we Włoszech już zaliczyłem i sa tez plaże niezbyt czyste i jest tez tłoczno z parasolami. Nie można uogólniać.
                    Co do żaru z nieba to staraliśmy się korzystać z plazy z przerwą na "siestę od 12 do 16 godz.
                    Oczywiście dobre smarowanie.
                    • wislok1 Re: Lignano Sabbiadoro 19.11.16, 22:46
                      Zdarzają się różne plaże, to jest fakt.
                      Z uwagami co do siesty od 12 do 16 i smarowaniem zgadzam się w 100%
                  • Gość: G Re: Lignano Sabbiadoro IP: *.dynamic.chello.pl 20.11.16, 00:03
                    wislok1 19.11.16, 20:09 napisał:>Trudno chyba wymagać, itd"
                    Ja to rozumiem,lecz nie ma takiej siły, bym oglądał przez 10-14 dni bohomazy rodem ze Znojmo,chodził do parków wodnych, gdy w Polce ładniejsze i tańsze. Dlatego jeżdżę tam, gdzie ich nie ma. A w powrotnej drodze znajduję czas na nocleg tranzytowy we Wiedniu. Tam zaglądnę na Prater. Przejadę się na diabelskim młynie, czy innej atrakcji nie doznając bólu zębów. Zjem co nieco(sznycla nie trawię).Zajrzę czy jaka nowa figura nie przybyła. Wieczorem,nasycony iluminacją Prateru odpoczywam przy kieliszku wina (jednym) A rano po hotelowym śniadaniu, wstępuję jeszcze na kawę i tort Zachera. I już prosto do kraju. Tak robi coraz więcej ludzi. Może i ty. Na to nie trzeba dużych pieniędzy. Trzeba je tylko inaczej wydawać. Postępując w ten sposób zwiedziliśmy z żoną najpiękniejsze miejsca Europy, nie rujnując domowego budżetu. Włoski system ..podobny do greckiego ,francuskiego,hiszpańskiego ..odległości większe, mniejsze w zależności od pazerności hotelarza,a z czystością bywa różnie(PETY). Parasole..nie trzeba mi uzasadniać korzyści parasola plażowego..i ….no tak trochę przesadziłem,lecz tak mnie spieniło wspomnienie przeciskania się do znajomych ,że upuściłem trochę żółci. Bałtyk? Parawany??? Kto jeździ w lipcu i do 15 sierpnia nad polskie morze ten je widzi i to też nie wszędzie.I pod takim tekstem też się chyba podpiszesz:) G.
                    • wislok1 Taaa 20.11.16, 00:33
                      Ja we Włoszech nigdy nie odwiedzam aquaparków ani lunaparków...
                      Są kiczowate jak centrum zakupów koło Znojma i przeraźliwie drogie...

Tak samo starczy mi Prater, moim dzieciom również !!!
                      I tak samo się zatrzymujemy w Wiedniu...

Plaże we Włoszech nie są takie straszne, jak ma się wykupiony parasol z leżakami... Da się spokojnie odpocząć, ciepłe morze, fajny piasek, nikt nie rozbija obozowiska z parawanami i nie zawłaszcza dla siebie plaży !!!! Plaże są regularnie czyszczone, czyste...
                      Nie dotyczy to wszystkich...
                      Ale ja do tej pory negatywnych wrażeń nie miałem.
                      Oczywiście są minusy: kicz na straganach, chińszczyzna w sklepach, czasem dość kiepski poziom usług hotelowych...
                      Trudno, tak to jest, ale tak jest na całym świecie w miejscowościach, gdzie jest masowa turystyka.
                      Ale są też plusy, których nie ma nad Bałtykiem...
                      W większości przypadków w Grecji i Hiszpanii nad samym morzem też tego nie ma !
                      Czego ?
                      Kiedy w Italii jest bardzo ciepło, za ciepło na plażowanie, wsiada się do auta i można zwiedzać miejsca z pierwszej ligi światowego dziedzictwa ludzkości... Są oddalone od plaży o krok

• wislok1 Re: Taaa 20.11.16, 00:41
                        Poza tym jest jeszcze jedno:
                        nadmorskie hotele we Włoszech nie są w ogromnej większości enklawami, gdzie turyści są odizolowani od świata ! I trzymani w hotelu niewidzialnym batem all inclusive ( wszystko zapłacone -
                        • yanek37 Re: Taaa 20.11.16, 10:18
                          Hej
                          A możecie podać jakieś dobre sprawdzone miejsce na nocleg w Wiedniu ???
                          Też planuję "zaliczyć" Prater.
                          • wislok1 Re: Taaa 20.11.16, 12:15
                            Popytaj się na forum Austria o Wieden, noclegi i Prater
                            forum.gazeta.pl/forum/f,244861,Austria.html
                            • yanek37 Re: Taaa 20.11.16, 12:16
                              dzięki
                          • Gość: G Re: Taaa IP: *.dynamic.chello.pl 20.11.16, 17:47
                            Proszę bardzo do wyboru:
                            Motel One Wien-Prater Ausstellungsstraße 40, 02. Leopoldstadt, 1020 Wiedeń, Austria Parking wi-fi w cenie. Śniadanie ok 10eu/os. Prater tuż obok:)
                            Gdyby pieniędzy było mniej to www.oekotel.com/en/ są to trzy hotele.Wybierasz ten który ci po drodze,czysty ,tani.Dwójka kosztuje 52eu/noc ze śniadaniem i parkingiem Wi-fi po drodze otrzymaniu hasła w recepcj.Mankamenty-trochę daleko od Prateru.Reszta tak jak pisze Wisłok1 Który jest kopalnią wiedzy o Austrii.G
                            • wislok1 Re: Taaa 20.11.16, 19:54
                              Noclegi w Wiedniu to temat na osobny wątek
                              I na forum Austria, bo na forum o Italii raczej nie pasuje
                        • itm.an Re: Taaa 20.11.16, 13:02
                          To prawda.Tylko Wlosi z północy i z południa trochę się rożnia....
                          • Gość: G Re: Taaa IP: *.dynamic.chello.pl 20.11.16, 17:52
                            Granicą jest chyba Rzym.Co poniżej to południe:)G
                            PS Co ten Wisłok 1 taki zgodny?:)
                            • wislok1 Re: Taaa 20.11.16, 19:51
                              Z mądrymi się zawsze zgadzam...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka