Dodaj do ulubionych

Włochy - jaki bank? Jaki internet?

20.03.05, 23:56
Witam,

1. Prawdopodobnie niedługo zacznę pracę w Italii i będę musiał założyć konto
bankowe. Czy może ktoś polecić jakiś bank? Najlepiej podobny do mBanku (tanie
przelewy, minimum formalności, elastyczność etc.).

2. Jakie firmy we Włoszech oferują stały, szerokopasmowy dostęp do internetu
(kablówki, ADSL)?
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: Włochy - jaki bank? Jaki internet? 21.03.05, 09:54
      1. Coraz popularniejszy staje sie bank pocztowy / Bancoposta /. Glownie z uwagi
      na tanie koszty i coraz wiekszy zakres uslug.
      2. Sama chcialabym cos zmienic, ale w gaszczu firm trudno sie zorientowac. Na
      pewno ktos juz ma i sie odezwie.
      • makda Re: Włochy - jaki bank? Jaki internet? 21.03.05, 10:00
        1. ja mam konto w Unicredit (konto Genius Free) i sobie chwale. Obsluguje
        wylacznie przez internet, to raz. Po drugie ma duza siec bankomatow.
        2. Internetu przez kablowke nie ma, jest za to Fastweb- przez wlokna optyczne
        (? tak sie to chyba po polsku nazwya ;-)
        Jesli chodzi o ADSL, to mielismy Tiscali- dzialalo bez zarzutu, ale cos tam
        zamieszali z fakturami i przerzucilismy sie na Libero. Tez ok.
        • vdvx Re: Włochy - jaki bank? Jaki internet? 21.03.05, 11:01
          dzięki za info. Tiscali w międzyczasie zlokalizowałem (tiscali.it), ale nie
          podają w internecie szczegółów oferty, a jedynie promocje.

Widziałem też reklamę i stronę banku Fineco (www.fineco.it), ale nie wiem co o
          nim sądzić.
          • makda Re: Włochy - jaki bank? Jaki internet? 21.03.05, 11:17
            Fineco zostalo niedawno podkupione przez grupe Capitalia, wiec raczej godne
            zaufania.
            Co do ofert internetowych: Tiscali, Libero, Tin czy Alice maja raczej podobna
            oferte. Ceny tez.. Poszukaj w internecie..
            • Gość: vdvx przelewy zagraniczne, karty IP: *.unregistered.media-com.com.pl 21.03.05, 20:28
              Może wiecie...
              Czy te wszystkie banki mają mozliwość przelewów zagranicznych i wydają kartę
              kredytową?
              • daisy123 Re: przelewy zagraniczne, karty 21.03.05, 23:31
                Bancoposta ma dosyc wysokie oprocentowania, ale uwaga bo karta nie jest
                uznawana w sklepach i trzeba nosic gotowke.

Ja w ostatnich miesiacach zdecydowalam sie na opcje: zamknelam konto
                (zaplacilam za to tylko 75 euro) i nabijam tylko karte Kolibra.
                • linn_linn Re: Bancoposta 22.03.05, 09:51
                  Placilam w sklepach polskich i place we wloskich.
    • Gość: Pasza Re: Włochy - jaki bank? Jaki internet? IP: *.pool8248.interbusiness.it 22.03.05, 02:43
      Internet masz do wyboru:
      (pisze o polaczeniach stalych DSL bez limitu czasu i ilosci pobranych danych)
      - TELECOM usluga "Alice Mega" 1,2Mbps/256Kbps 36,99Eu
      tinyurl.com/5v4mf
      - Wind usluga "Libero ADSL Flat" 2048Kbps/256Kbps 29,95Eu
      internet.libero.it/adsl/accesso_casa_flat.phtml
      - Tele2 usluga "ADSL Flat" 1,2Mbps/256Kbps 28,95Eu
      www.tele2.it/chap03/c030601.html
      - Tiscali usluga "Adsl 3 Mega Flat" 3Mbps/256Kbps 29,95Eu
      abbonati.tiscali.it/adsl/sa/2flat_tc/
      Alice:Akurat to mam laczy sie szybciej niz napisane 1500/320
      Tele2:To samo co Alice (Tele2 kozysta z sieci TELECOM)
      Wind :Ta szybkosc tylko jesli jestes w ich sieci i w rejonie z dobrymi polaczeniami!!! bo inaczej tylko 1 Mbps
      Tiscali:To samo co Wind i ty spada do 1,25Mbps

Wszystko zalezy gdzie mieszkasz, na stronach jest mapa lub podajesz nr.tel i sprawdza jaka szybkosc bedzie.
      A ceny sa z IVA i nie pakuj sie w modem odnich i pozniej +3Eu co miesiac.
      Modem kupisz za 10~35Eu.
      Teraz sa promocje i zalozenie bedzie gratis ale linia tel nie.

Co do:
      "Bancoposta ma dosyc wysokie oprocentowania, ale uwaga bo karta nie jest
      uznawana w sklepach i trzeba nosic gotowke."
      To kupe ludzi sobie chwali i przechodzi tam, a z sklepow spotkalem tylko "LIDL" ktory tych kart nie uznaje.(Polnoc)

Pozdrawiam...
      • dorrit Re: Włochy - jaki bank? Jaki internet? 22.03.05, 09:16
        Wszystkie te banki (tj. wyzej wymienione) wydaja karty kredytowe i robia
        przelewy zagraniczne; sa to normalne banki (np. Unicredit) tyle, ze maja opcje
        obslugi przez internet.
        Jesli idzie o siec bankomatow, to fakt, ze Unicredit ma duzo - na polnocy
        Wloch. Od Florencji w dol palme pierwszenstwa przejmuje raczej BNL (Banca
        Nazionale del Lavoro, tez ma mozliwosc, jak chyba prawie wszystki banki
        zreszta, obslugi przez internet; w samym Rzymie poza tym jest duzo bankomatow
        Banca di Roma).
        • makda Re: Włochy - jaki bank? Jaki internet? 22.03.05, 09:41
          Potwierdzam to, co napisala Dorrit: wszystkie banki maja mozliwosc przelewow
          zagranicznych (choc np w Unicredit chyba nie mozna dokonywac przelewow
          zagranicznych przez internet), ale to jest zazwyczaj dosc drogi biznes.
          Karty kredytowe wydaja wszystkie banki, ale zazwyczaj nie od razu: od reki
          dostajesz karte do bankomatu/ platnicza, a kredytowa przyznaja ci po jakichs 3
          miesiacach uzytkowania konta (zeby sie zorientowac, ile masz pieniedzy na
          koncie, jakie operacje wykonujesz i potem przyznac ci jakis limit na karcie)
          • vdvx Re: Włochy - jaki bank? Jaki internet? 22.03.05, 23:27
            -=-=- BANKI -=-=-
            Ok, powoli precyzuje swoje oczekiwania. Również na podstawie doświadczeń ze
            stronami banków i wersjami demo obsługi przez internet.

1. Bank MUSI być przez internet (może być też w realu).
            2. Przelewy międzynarodowe MUSZĄ być dostępne przez internet.
            3. Dobrze, żeby bankowość internetowa była również w języku angielskim.

W wersjach demo nigdzie nie znalazłem przelewów międzynarodowych :(( i wersji
            angielskiej. Bancoposta ma po angielsku tylko podstawowe informacje (nic
            więcej), ale... sam nie wiem. Może tak jak w mBanku któryś bank wydaje kartę
            kredytową, gdy klient otrzymuje wypłatę na konto w tym banku (albo udokumentuje
            odpowiednie zarobki).

-=-=- Internet -=-=-

Może któraś firma daje modem (ADSL) za free? Jeszcze pooblukam ich oferty.
            Myślę, że mieszkanie to tylko z telefonem będę wynajmował, więc instalacja byłaby.

Wrócę do poszukiwań jak będę miał czas...

Eh.. nie ma jak praca wymagająca tylko angielskiego. Włoski jest dla mnie na
            razie raczej obcy :/ Ale to temat na inny wątek ;)

Dzięki za wszelkie info :D:D

pozdr
            V
            • makda Re: Włochy - jaki bank? Jaki internet? 23.03.05, 09:28
              No coz, jesli wloski jest ci raczej obcy, to bedziesz mial trudne poczatki
              tutaj..
              Nie spotkalam sie tutaj z bankiem internetowym po angielsku, ale moze sa.
              Na przelewy miedzynarodowe przez internet tez bym nie liczyla (az tak to
              bankowosc internetowa nie jest tu rozwinieta...)
              Karte rzeczywiscie wydaja, jesli twoja wyplata idzie na konto (zazwyczaj kaza
              przyniesc umowe o prace), ale i tak czesto kaza doczekac 3 miesiace od
              zalozenia konta, zanim ci ja wydadza.

Co do modemow: swojego czasu Tiscali dawalo modem za friko, ale teraz juz nie
              maja tej oferty. Musisz poszukac w sieci. Swoja droga, modem to naprawde
              niewielki wydatek..

Co do mieszkania z telefonem, to najczesciej jest tak, ze sam sobie musisz
              telefon podlaczyc (co kosztuje 140 euro)- wlasciciele mieszkania nie chca brac
              na siebie odpowiedzialnosci za niezaplacone rachunki najemcy (podobnie bywa
              terz z umowami na gaz czy swiatlo). Ale moze ci sie uda.
              • linn_linn Re: Włochy - jaki bank? Jaki internet? 23.03.05, 09:32
                Z informacji, ktore mam, bardziej oplaca sie kupic modem. Kosztuje taniej niz
                placenie co miesiac. Trzeba oczywiscie zrobic kilka rachunkow, gdyz moze to
                zalezec od abonamentu. Co do telefonu, gazu itp. potwierdzam. Trzeba podpisac
                wlasne umowy. Nadmierne zaufanie moze byc niekorzystne obu stron.
                • makda Re: Włochy - jaki bank? Jaki internet? 23.03.05, 14:11
                  .w ramach przerwy obiadowej :-) obejrzalam sobie strone Fineco.
                  Wyglada na to, ze przelewy do innych krajow UE da sie zrobic przez internet..
                  • vdvx Re: Włochy - jaki bank? Jaki internet? 23.03.05, 14:55
                    Fineco - przelew międzynarodowy - czy nazywa się to jakoś tajemniczo? Nie widzę
                    u nich dema - źle szukam ;)?

BTW - gdzie mogę znaleźć jakiś faq/przewodnik po włoskiej bankowości? Te
                    wszystkie MAV, CAP, etc. A IBANów nie używają :(

v
              • testardo Re: Włochy - jaki bank? Jaki internet? 25.03.05, 15:56
                Jak bedziesz miec net w domu to polecam ci zainstalowanie Tlenofonu. Rozmowy
                kosztuja naprawde grosze, a ostatnio stawki sa jeszcze korzystniejsze. IMHO nie
                warto posiadac telefonu stacjonarnego.
                • Gość: Pasza Re: Włochy - jaki bank? Jaki internet? IP: 82.52.171.* 25.03.05, 20:19
                  > Jak bedziesz miec net w domu to polecam ci zainstalowanie Tlenofonu. Rozmowy
                  > kosztuja naprawde grosze, a ostatnio stawki sa jeszcze korzystniejsze. IMHO nie
                  > warto posiadac telefonu stacjonarnego.

Niby tak ale, do polaczenia DSL musi miec tel. stacjonarny niestety.

Pozdrawiam...
            • Gość: Pasza Re: Włochy - jaki bank? Jaki internet? IP: *.pool8250.interbusiness.it 23.03.05, 14:43
              -=-=- Internet -=-=-
              Może któraś firma daje modem (ADSL) za free? Jeszcze pooblukam ich oferty.
              Myślę, że mieszkanie to tylko z telefonem będę wynajmował, więc instalacja byłaby.

Ztego co widziale wszystkie za modem doliczaja.
              A mieszkanie z tel. raczej bedzie ciezko (jak nadzwonisz za 5tys Eu?)to kto zaplaci?.Umowe na telefon bedziesz musial podpisac z operatorem tel., a nie wynajmujacym mieszkanie.A to == nowy numer (czyt. instalacja)

Pozdrawiam..
              • vdvx Re: Włochy - jaki bank? Jaki internet? 23.03.05, 14:51
                Ok, chodzi mi o samą linię tel. a nie o numer. Wiadomo, umowa z jakimś
                telecomem. Zdarzyło mi się, że do mieszkania nie była doprowadzona linia tel. i
                musiałem płacić nie tylko za instalację normalną, ale też za doprowadzenie linii
                do mieszkania.
                • makda Re: Włochy - jaki bank? Jaki internet? 23.03.05, 15:00
                  Linia bedzie doprowadzona, ale i tak 140 euro za numer (aktywacje) piechota nie
                  chodzi.
                  Fineco chyba nie ma wersji demo, ale znalazlam taka informacje o przelewac
                  (bonifici):
                  Bonifici
                  Un servizio online semplice, veloce e gratuito.
                  › Fai bonifici sia in Italia che all'estero

Z czego wnosze, ze online sie da zrobic.
                  W innym miejscu (pod "figli ilustrativi") przeczytalam, ze przelewy poza UE
                  mozna zrobic tylko przez call center
                  • vdvx Re: Włochy - jaki bank? Jaki internet? 23.03.05, 17:17
                    o przelewy wewnątrz UE mi chodzi :)

v
                • Gość: Pasza Re: Włochy - jaki bank? Jaki internet? IP: *.pool8250.interbusiness.it 23.03.05, 20:27
                  Cyt
                  "Ok, chodzi mi o samą linię tel. a nie o numer. Wiadomo, umowa z jakimś
                  telecomem. Zdarzyło mi się, że do mieszkania nie była doprowadzona linia tel. i
                  musiałem płacić nie tylko za instalację normalną, ale też za doprowadzenie linii
                  do mieszkania."

Linia jest czy nie 150Eu placisz (Telecom) + ~20Eu kaucja ,14,57 abonamet.
                  • Gość: vdvx Re: Włochy - jaki bank? Jaki internet? IP: *.unregistered.media-com.com.pl 23.03.05, 23:12
                    > Linia jest czy nie 150Eu placisz (Telecom) + ~20Eu kaucja ,14,57 abonamet.

Kaucja?
                    • Gość: Pasza Re: Włochy - jaki bank? Jaki internet? IP: *.pool8256.interbusiness.it 24.03.05, 00:38
                      "Kaucja?"
                      Tak kaucja forma tam b.popularna.
                      To samo bedzie przy przepisaniu licznikow na gaz i prad (oplata instalacyjna i kaucja).
                      Oczywiscie kaucja do zwrotu po zakonczonej umowie.

Pozdrawiam...
                      • Gość: Pasza Re: Włochy - jaki bank? Jaki internet? IP: *.pool8256.interbusiness.it 24.03.05, 00:54
                        Kaucja tylko 1-razowo z pierwszym rachunkiem.

Pozdrawiam..
                        • linn_linn Re: kaucja telefon 24.03.05, 10:53
                          Nie jest pobierana jesli rachunki placone z konta. Po zlozeniu zlecenia pobran
                          zwrocono mi ja / tzn. odliczono od kolejnego rachunku /.
      • daisy123 Re: Włochy - jaki bank? Jaki internet? 23.03.05, 23:31
        Pasza napisał(a):

To kupe ludzi sobie chwali i przechodzi tam, a z sklepow spotkalem tylko "LIDL"
        > ktory tych kart nie uznaje.(Polnoc)

W Carrefour Paderno (Mediolan) wisi wywieszka, ze czeki i karty BancoPosta sa
        nie uznawane. Nie wiem jak wyglada w realu placenie karta BancoPosta, bo nigdy
        jej nie uzywalam do placenia.
        • Gość: funghettino Re: Włochy - jaki bank? Jaki internet? IP: *.pool82190.interbusiness.it 24.03.05, 00:07
          to jakis odosobniony przypadek chyba, w koncu bancoposta to zwykla wizaa
          electron jest... mi sie to nigdy nie zdarzylo, a moj chlopak uzywal jej tez w
          polsce...

co do internetu: kaucja jest za modem(czasem jak jest promocja to go mozna
          kupic i juz, jesli nie to jest wypozyczany...)aaa, i nie wszedzie "dochodzi"
          ADSL, szczegolnie na pd, takze lepiej sie dowiedz wczesniej czy twoje miasto
          jest "coperto"!
          • Gość: Pasza Re: Włochy - jaki bank? Jaki internet? IP: *.pool8256.interbusiness.it 24.03.05, 00:45
            Cyt.
            "co do internetu: kaucja jest za modem(czasem jak jest promocja to go mozna
            kupic i juz, jesli nie to jest wypozyczany...)aaa, i nie wszedzie "dochodzi"
            ADSL, szczegolnie na pd, takze lepiej sie dowiedz wczesniej czy twoje miasto
            jest "coperto""

Pisalem o podlaczeniu tel. za instalacje DSL teraz oplat niema, modem mozesz kupic osobno i 3Eu co miesiac nieplacic.

Pozdrawiam...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka