Gość: r IP: 195.205.38.* 24.03.05, 07:56 obejrzenie Florencji ,Pizy i Lukki wystarczy? czy na trasie z Peschiery do Pizy są korki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: a Re: Czy 2 dni na... IP: *.katowice.msk.pl / *.devs.futuro.pl 24.03.05, 08:23 na pobiezne obejrzenie Florencji w jeden dzień, i "zalczenie" Pizy i Lukki w drugi tak. A czy na trasie będa korki, cięzko nam przewidziec... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Remo Re: Czy 2 dni na... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 08:37 No cóż... Dwa dni to troche mało ale warto chociażby pobieżnie zwiedzić te miasta a kiedys wrócić :-) Ja na dokładne obejrzenie Lukki (wzdłuż i wszerz) potrzebowałem 1 dzień. Ehh... cudne miasto... Wrócę tam. Florencja to oczywiscie kilka dni zwiedzania, ale na zobaczenie najważniejszych zabytków starczy 1 dzień. Korki są zawsze i wszędzie, ale można mieć czasem szczęście. Jednak nigdy nie wiadomo na co się akurat trafi. Życzę miłego wyjazdu i zazdroszczę :-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r Re: Czy 2 dni na... IP: 195.205.38.* 24.03.05, 08:41 Dziękuję. Będzie to tylko obejrzenie a na dokładne zwiedzanie myślę że jeszcze wrócę. znasz może jakieś fajne knajpki w tych miastach? Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Czy 2 dni na... 24.03.05, 09:02 Na obejrzenie najważniejszych zabytków Florencji , bez zagladania do Galerii Uffizi, wystarczy 1 dzień. Na Lukkę i Pize mozna przeznaczyć drugi. Ale jest jeszcze piękna Siena. Czy zamierzasz ją pominąć? Z knajpek polecam Coco Lezzone przy Via del Parioncino. Ceny umiarkowane, a wybór dań kuchni toskańskiej bardzo duży. Na Piazza Cimatori jest też zaciszna goospoda da Ganino, gdzie podają pyszne filety z wołowiny i domowej roboty makarony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r Re: Czy 2 dni na... IP: 195.205.38.* 24.03.05, 09:55 Zostawiam ja sobie na drugi raz. W drodze do Rzymu chciałabym jeszcze zahaczyć do San Gimignano i Orvieto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Czy 2 dni na... IP: *.acn.waw.pl 24.03.05, 11:49 wokól Florencji niestety bardzo często są korki.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r Re: Czy 2 dni na... IP: 195.205.38.* 24.03.05, 12:04 Wyjazd o 8 rano z Peschiery do Lukki następnie Piza i na noc do Figline Valdarno. Czy w drodze na camping zdążę jeszcze do San Gimignano? Może warto zamiast nocnej Florencji tam zboczyć? Nocny wypad do Florencji i na drugi dzień to piękne miasto.Niestety ten region mam zbyt mocno zapchany. Proszę poradźcie coś. Mam tylko 2 dni przed Rzymem. Odpowiedz Link Zgłoś
funghettino Re: Czy 2 dni na... 24.03.05, 12:47 San Gimignano jest uroczym miasteczkiem i dziwnym (wieze, wieze i jeszcze raz wieze :-)) ale nie wiem czy warto go ogladac po nocy (z tego co piszesz raczej wieczorem tam dotrzesz...) szczegolnie ze przedtem masz pize i lucce i po prostu mozesz nie dac rady (pize zwiedza sie dosc szybko jesli akurat nie ma kolejek ale lucca wymaga troche czasu). ja bym nie poswiecala wieczoru we florencji dla san gimignano; jeden dzien w tym przepieknym miescie to i tak za malo... Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Czy 2 dni na... 25.03.05, 08:37 Prześledziłam trasę i wychodzi mi, ze wyjeżdzając o 8 z Peschiery nie da się "obskoczyć" tych trzech miejsc. Poświecając zaledwie po dwie godziny na każde z miast ( Lukkę, Pizę i San Gimigiano )do Figline Veldarno dotarbyś około 22. Ale może wyjechac wcześniej z Peschiery? PS. Czy może masz wykupione noclegi na campingach z Eurocampu? Czy pod Rzymem będziesz na campingu I Pini we Fiano Romano? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r Re: Czy 2 dni na... IP: 195.205.38.* 25.03.05, 09:23 Dziękuję jeszcze raz za plan. Tak noclegi koło Wenecji, nad Gardą i Florencja z Eurocampu, ale w Rzymie będę mieszkać w Domu Polskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r Re: Czy 2 dni na... IP: 195.205.38.* 09.06.05, 08:22 Z Peschiery do Lukki jest niecałe 300km to jakieś 3-3,5 h jazdy.Byłabym przed 12 zwiedzanie Lukki 3h, Piza 30km to jakieś 0,5h jazdy i ok 17 wyjazd z Pizy niecałe 2h i jestem w San Gimigano i przed 22 muszę być w Figline Valdarno. Nie za ciasno i ma sens? A jeśli nie to co odpuścić? Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Czy 2 dni na... 09.06.05, 09:42 Zgadza się ok. 300 km. Ale weż pod uwagę, ze jadąc z Modeny drogą S12 musisz liczyć się z wolniejszą jazdą. Chyba, że będziecie jechali cały czas autostradą. Jeżeli na zwiedzanie Lucci masz zamiar poświęcić 3 h, to licząc, że będziesz tam nawet około 11:00 wyjedziesz o 14:00. W Pizie byłabyś na 15:00. Dwie godziny zwiedzania ( do 17:00 ) i wyjazd do San Gimigiano. To ok. 80 km ale nie autostradą, więc nie licz, ze w godzine przejedziesz. Czyli w w San Gimigiano byłabyś ok. 19:00. Tu ze dwie godzinki i wyjazd o 21:00. Co prawda z San Gimigiano do Figline jest tylko niecałe 60 km, ale jadąc drogą S 222 obawiam się, ze chyba nie da się przejechać tej trasy w godzinę. Jak już pisałam troszkę "ciasno", ale jest to wykonalne przy sprzyjających okolicznościach ( brak korków, nie tracenie zbyt wiele czasu na szukanie parkingu ). Naprawdę postarałabym się wyjechać wczesniej niż o 8. Spakowac wszystko do samochodu już poprzedniego dnia, a rano zjeść tylko wczesne sniadanie i w drogę. Da wam to większy komfort psychiczny. A jeśli w trakcie podróży będziecie widzieli, ze trzebacoś odpuścić, to chyba zrezygnowałabym z San Gimigiano. Może udałoby się tam zajrzeć przy innej okazji. Aha, jeszcze jedno. Kilka lat temu przyjechaliśmy na camping w Figline sporo po 22. Nie było problemu z wjazdem, zakwaterowaniem i dostaniem się do namiotu. Chociaż nie twierdzę, że to jest regułą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r Re: Czy 2 dni na... IP: 195.205.38.* 09.06.05, 09:47 Bardzo dziękuję.Informacja o kampingu bardzo przydatna, muszę sprawdzić jak jest teraz. Odpowiedz Link Zgłoś