Dodaj do ulubionych

Audiencja u Papieza

28.04.05, 11:41
Byl ktos? Mam dwa pytania: dopiero dzis wyslalam faxem zapytanie o audiencje
w pierwszym tygodniu sierpnia. Czy to nie za pözno? Jak dlugo czekaliscie na
odpowiedz?
Pytanie drugie, wazniejsze: jak sie to odbywa? Zupelnie sobie nie moge
wyobrazic, a wolalabym sie przygotowac...
Obserwuj wątek
    • Gość: ted Re: Audiencja u Papieza IP: *.cto.gda.pl / *.cto.gda.pl 28.04.05, 12:34
      Byłem dwa razy na audiecji na placu św.Piotra.
      Kilka lat temu po zaproszenie udalem się w przeddzień do Biura pontyfikalnego
      za spiżową Bramą a gwardzista szwajcarski prezentował broń gdy przechodziłem.
      Za drugim razem przyjechałem bezpośrednio na plac a zaproszenia dostałem od
      murzynki (nietety nie mogęinaczej określić tej pani bo nie wiem kim była)
      Jan Paweł II przejeżdżał 3m odemnie.
      Przygotowanie- ubiór odpowiedni do pory roku, zabezpieczenie od słońca lub
      deszczu, woda,nie brac ostrych narzędzi.
      Miłego pobytu.
      Ted
      • basia553 Re: Audiencja u Papieza 28.04.05, 12:46
        Alez Ted, to co "zaliczyles", to nie byla audiencja. Audiencja odbywa sie
        w pomieszczeniach Watykanu, a nie na Placu Sw.Piotra. To o czym möwisz, musi
        byc inna sprawa. Ale tez warte obejrzenia, gdybym audiencji prawdziwej nie
        dostala.
    • Gość: Majka Re: Audiencja u Papieza IP: *.chello.pl 28.04.05, 12:46
      Chodzi Ci o audiencję generalną czy prywatną??
      • basia553 Re: Audiencja u Papieza 28.04.05, 12:49
        Chyba o generalna, Majka. Nie jestem zadna wazna osoba, aby sie Papiezpwo
        narzucac. Ja dzwonilam do Casa Pontificia i powiedzialam Siostrzyczce, ze
        chodzi mi o audiencje, a ona nie pytajac o jakiego rodzaju audiencje chodzi,
        podala mi nr faxu i kazala wyslac zapytanie wlasnie na pismie. Co wlasnie dzis
        uczynilam. Mysle, ze oni sami tam rozstrzygna, gdzie mnie zaszeregowac.
        • patekku1 Re: Audiencja u Papieza 28.04.05, 13:18
          Z tego co wiem, to są audiencje generalne (odbywają się na Placu Św. Piotra
          oraz w Auli Pawła VI) oraz audiencje prywatne. Nie ma większych problemów z
          wejściem na audiencje generalne, nie sądzę, natomiast, że "zwykły śmiertelnik"
          może spotkać się twarzą w twarz z papieżem.
          • basia553 otöz to! 28.04.05, 13:22
            nie sadze abym dostapila tego zaszczytu i podeszla do papieza czy tepe. Dlatego
            tu pytam jak to wyglada. Bo skoro Siostrzyczka w Watykanie mi powiedziala, ze
            ma zlozyc zamöwienie, to domyslilam sie, ze jest to wiecej jak wejscie na
            Pl.Sw.Piotra - ale co? Wlasnie CO??? Nie trace nadziei na to, ze sie jeszcze
            ktos tu zglosi, kto byl na audiencji.
            • ennka Re: otöz to! 28.04.05, 13:36
              Byłam na audiencji genaralnej w Auli Pawła VI .
              Jest to ogromna sala ,mogąca pomieścic parę tysiecy ludzi.
              Papież powitał wszystkich i wiele grup osobno ,zwłaszcza z Polski.
              Wygłosił też okolicznosciową homilię.
              Były jakieś popisy wokalne. Nie pamietam dokładnie co to było i kto, bo dość
              dawno tam byłam.
              Potem papież przeszedł środkiem w obie strony i udzielił błogosławieństwa z
              bliska.Kto stał przy samym przejściu ,mógł uscisnąć rękę Ojcu Św.
              Stałam w drugim rzędzie i udało mi się tylko musnąć rękaw.
              Przeżycie było ogromne.
              Tak było wtedy , jak to będzie teraz wygladało , trudno powiedzieć.
              Trzeba sobie jednak zarezerwować ok.3 godz. na takie spotkanie + wejscie i
              wyjscie z sali.
              Życzę powodzenia Bożena

• corrina_f1 Re: otöz to! 28.04.05, 13:46
                Na Placu też była okazja zobaczyć Papieża z b.b. bliska, co szczęśliwsi może
                też Go nawet dotknęli. Ja stałam 2 rzędzie jednego z sektorów, a papa-mobile
                przejeżdżał (kilkakrotnie) pomiędzy sektorami i błogosławił pielgrzymów.
                Fakt, że przeżycie niesamowite...

teraz będzie już zupełnie inaczej, ale mimo to także czekam już z
                niecierpliwością. Co prawda mamy mały problem, bo w Rzymie będziemy akurat od
                czwartku do wtorku, zatem audiencja jako taka odpada, natomiast liczę na to, że
                chociaż na niedzielny Anioł Pański uda się pomachać Papie :)

pzdr
                Kasia
              • basia553 dziekuje, Bozena - ntxt 28.04.05, 14:02
        • corrina_f1 Re: Audiencja u Papieza 28.04.05, 13:29
          Basiu, mylisz dwie sprawy. To, o czym pisał Ted to właśnie środowa audiencja
          generalna, dokładnie tak się to nazywa, wczoraj miała miejsce pierwsza w
          wykonaniu nowego Papy (słodko mówił po polsku, nie? :)
          Na taką audiencje wcale nie trzeba sie zapisywać z wielkim wyprzedzeniem i to
          jeszcze faxem (do kogo Ty właściwie pisałaś i skąd te namiary??)
          Tak jak pisał Ted, to wystarczy załatwiś osobiście w biurze koło Placu Św.
          Piotra dosłownie na dzień przed. Wtedy gwardziści bez problemu wpuszczą Cię na
          plac z innymi wiernymi, będziesz miała swoje krzesłeko i zobaczysz i usłyszysz
          Papę. Ja miałam to szczęście 7 lat temu... Teraz jadę już do NASZEGO Papieża z
          zupełnie inną wizytą, ale co zrobić, nie zdążyłam niestety... :(
          Co do prywatnych audiencji, to wlaśnie chyba ta sprawa wymaga większego
          zachodu, ale tu nie jestem ekspertem.
          Aha, a generalne odbywają się czasem (chyba w zimie i może ogólnie w zależności
          od pogody albo nie wiem czego) w Auli Pała VI (to jest właśnie w Watykanie)

No i na marginesie, to chyba nie kwestia "obejrzenia", czy "zaliczenia"
          audiencji, a przeżycia jej, uczestniczenia. No ale każdy ma jakieś tam swoje
          podejście...

Może tu znajdziesz coś więcej :
          www.vatican.va/phome_en.htm
          pzdr
          Kasia
        • Gość: Majka Re: Audiencja u Papieza IP: *.chello.pl 28.04.05, 14:44
          Basiu, pytam, bo bylam w Rzymie rok temu i z wejsciem na audiencje generalna
          (na Pl.Sw.Piotra) nie bylo problemu, do glowy by mi nie przyszlo, zeby wysylac
          jakis fax. Inaczej sprawa wyglada z augiencja prywatna (w ktorej mialam okazje
          i zaszczyt uczesniczyc), tu jest wiecej formalnosci, jakich - nie umiem Ci
          powiedziec, bo sama tego nie zalatwialam.
          Wiec moze Siostry, do ktorych dzwonilas chca Cie wyslac na spotkanie face to
          face z Papiezem, stad tyle 'zachodu'!?:) Trzymam kciuki!
          A i jeszcze co do waznych osobistosci - Nasz Papiez chetnie spotykal sie
          ze 'zwyklymi' pielgrzymami, jezeli mu tylko zdrowie na to pozwalalo.
    • bynek Re: Audiencja u Papieza 28.04.05, 13:54
      Ja jestem szary żuczek i niewiele mogę, ale jest wśród nas ktoś,
      kto wie jak to się robi, żeby zbliżyć się do papieża, by poczuć jego oddech.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=22356389&a=22378550
      Może on tobie pomoże?
      Chyba, że znowu to były tylko fantazje?
    • basia553 Corinna, 28.04.05, 14:01
      ja sie faktycznie niezrecznie wyrazilam. Dla mnie jest to wazne przezycie, cale
      zycie bede wspominala msze na ktörej bylam na Lateranie, a ktöra celebrowal
      nasz polski Papiez. To bylo niesamowite wrazenie. Z prawie takim samym
      wzruszeniem podchodze do audiencji o Papy Ratzingera: mieszkam od 30 lat w
      Niemczech i czuje sie z tym krajem zwiazana i cieszyl mnie ten wybör.
      Co do audiencji: dokladnie tak sobie to wyobrazalam: duza sala, tysiace ludzi i
      papiez udzielajacy blogoslawienstwa.
      Skad mialam namiary? Jakas fajna forumowiczka podala tu kiedys nr tel
      watykanski, tam zadzwonilam i rozmawialam z Siostrzyczka, ktöra mi powiedziala
      o tym faxie do Casa Pontificia. Citta del Vatikan (tak mi podyktowala oraz
      podala nr faxu: 00390669885863.
      Miejsmy nadzieje, ze sie wszystko uda, szczegölnie ze czeka na to röwniez möj
      13-letni siostrzeniec z Polski, ktöry jest tym bardzo przejety.
      trzymajcie wiec kciuki za mnie.
    • basia553 Otöz moi drodzy, 06.05.05, 17:43
      dostalam dzis piekna odpowiedz z Prefettura della Casa Pontificia:
      zarezerwowali mi dwa bilety na Audiencje Generalna! Napisali gdzie (przy
      Spizowej Bramie) i kiedy (dzien wczesniej) i pod jakim numerem moge odebrac
      bilety! Bardzo sie ciesze i pisze Wam o tym, abyscie wiedzieli o takiej
      mozliwosci rezerwowania miejsc na audiencji.
      • Gość: maja Re: Otöz moi drodzy, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 14:50
        basiu553 mozesz mi powiedzieć w jakim języku wysyłałaś ten fax? Czy za te
        bilety musisz zapłacić?. Ja będę w Rzymie 31 maja jest to wtorek, ale będziemy
        bardzo późno wieczorem więc nie mogłabym odebrać biletów dzień wcześniej tylko
        dopiero w środę. Napisz jeszcze czy podano Ci godzinę audiencji. Bardzo bym
        chciała być na takiej audiencji i chcę wysłać fax, ale niestety nie znam
        włoskiego ani niemieckiego a myślę, że teraz w Watykanie się trochę zmieniło i
        nie wiem czy mogę napisać poprostu po polsku. Pozdrawiam.
        • Gość: Maja Re: Otöz moi drodzy, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 14:59
          Jeszcze jedno. Są na pewno dwa rodzaje audiencji. Maja znajoma byłą kilka lat
          temu na audiencji u Naszego Ojca Świętego w Auli. Ma piękne pamiątkowe zdejęcie
          z papierzem. W telewizji widziałam jak dzieci z Domu Dziecka z Polski i Litwy
          też były na takiej audiencji i robiły sobie zdjęcia. Nie mam pojęcia jak to się
          załatwia bo nigdy niestety nie byłam w Rzymie, ale z pewnością są takie
          możliwości. A może to tylko dla zorganizowanych pilgrzymek? Moja znajoma była
          właśnie z pielgrzymką z kościoła. Może ktoś również był na takiej audiencji i
          może nam coś podpowiedzieć? Bardzo proszę odezwijcie się. Pozdrawiam. Maja.
          • ania.priv Re: Otöz moi drodzy, 07.05.05, 15:58
            Ja byłam, na generalnej i prywatnej, jak masz pytania, to pisz na priva.
            • basia553 Re: Otöz moi drodzy, 07.05.05, 16:07
              opowiedz Aniu tutaj, jest nas wiecej zainteresowanych!
              • ania.priv Re: Otöz moi drodzy, 08.05.05, 02:35
                Nie wiem czy będę umiała Wam pomóc, ale sprobuje:)
                Bylam w Rzymie ok. rok temu, kiedy jeszcze był tam Nasz Ojciec Swiety…
                zaproszenia na Audiencje Generalna na Placu Sw.Piotra, jak tez na Msze z
                udziałem Papieza załatwiłam w osrodku Sursum Corda - po polsku.
                O audiencji prywatnej nawet nie myślałam - bylam w Rzymie w dlugi majowy
                weekend, 3 maja, narodowe święto polskie - Papiez chciał się spotkac w tym dniu
                z Polakami i... ta informacja przyszla do Domu Polskiego Sursum Corda, w którym
                wtedy mieszkałam i... na spotkanie poszli wszyscy, którzy byli wtedy zamelodani
                w tym osrodku, czyli ok.30 osob; o spotkaniu z Papiezem dowiedzielisy się kilka
                godzin przed... za audiencje ani jedna ani druga oczywiście nic nie płaciliśmy,
                w sumie nie było nic załatwiane, mielismy szczescie być w odpowiednim miejscu w
                odpowiednim czasie... nie wiem jak teraz to wszystko wyglada w Watykanie, ale
                mysle, ze można zadzwonic do któregoś z Domow Polskich w Rzymie i zapytac o
                zaproszenia.

A i jeszcze jedno... nie wiem czy mam dobre informacje, ale podobno audiencje
                generalne w Auli Pawla VI odbywaja się przy zlej pogodzie... to prawda? Ktos
                się orientuje?
            • Gość: Ania :) hey :) IP: *.30.69.146.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.05.13, 23:31
              mam pytanie, chodzi o to, że widziałam, że napisałaś, że byłaś na prywatnej audiencji u Papieża.
              Jak można to złatwić?? ile to kosztuje?? i jak to sie odbywa wszystko?? czy jak zwykły człowiek będę mogła się z nim spotkać tak po prostu?? jeśli możesz prosze odpisz mi na meila z góry bardzo dziękuję ania-puma@o2.pl
          • basia553 Re: Otöz moi drodzy, 07.05.05, 16:01
            w miedzyczasie dowiedzialam sie, ze obie audiencje odbywaja sie w srody, jedna
            po drugiej. Za bilety nie placi sie nic. Ja najpierw zadzwonilam do Watykanu i
            siostrzyczka möwila po wlosku i angielsku. Jezyki, ktöre znam bardzo po
            lebkach:))) wiec jak wysylalam fax, to po niemiecku i po niemiecku dostalam tez
            odpowiedz. Jestem pewna, ze w jakimkolwiek jezyklu wyslesz, dostaniesz
            odpowiedz. Na konfesjonale w Bazylice widzialam pare lat temu napis, ze mozna
            sie po polsku spowiadac, wiec pewnie tam maja kogos do kazdego jezyka.
            Godziny mojej audiencji nie podano, ale do 9 rano w srode moge odebrac bilety.
            Zycze powodzenia! Ja jestem juz teraz wzruszona tym, co mnie czeka.
            • Gość: malediwy Re: Otöz moi drodzy, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 15:26
              Byłem na ok 30 audiencja generalnych u Jana Pawła II, byłem pożegnać go w
              Bazylice Św.Piotra, byłem gdy ogłoszono Habemus Papam i byłem na pierwszym
              Aniele Pańskim Benedykta XVI a na jego audiencję wybieram się w najbliższą
              środę. Może to wystarczające doświadczenia, żeby móc to wszystko co napisaliście
              podsumować.
              Audiencje generalne - te odbywały się i odbywać się będą regularnie w każdą
              środę o godz.10,30 (jeśli papież jest na Watykanie). Audiencje generalne
              odbywają się najczęściej na Placu Św.Piotra lub w Auli Pawła VI. W okresie
              letnim gdy papież przebywa w Castel Gandolfo wierni tam udają się na audiencję
              generalną. Wejściówki można zamówić w dziesiątkach ośrodkach zakonnych
              znajdujących się w Rzymie. Polacy najczęsciej kontaktują się w tej sprawie z
              ośrodkiem sióstr polskich Corda-Cordi. Wystarczy zgłosić się na audiencję
              telefonicznie a okolicznościowy bilet odebrać tuż przed audiencją u siostry
              która czeka zawsze przy Palcu pod kolumnadą Berniniego.
              Natomiast na audiencje prywatne nie mają szans dostać się pielgrzymi czy turyści
              indywidualni. Na taką audiencję nie da się ot tak załatwić biletu który by
              upoważniał do wejścia do apartamentów papieskich.
              • Gość: Ted Re: Otöz moi drodzy, IP: *.crowley.pl 08.05.05, 20:56
                Dokładnie tak to wgląda, a na placu to "ruletka" albo załapimy się na sektor
                obok którego Papież przjedzie albo nie . Z moich obserwacji wynika , że większe
                szanse są, o dziwo w sektorach dalej od ołtarza gdzie z resztą panuje
                lużniejsza dyscyplina i można, mimo zakazów podejść do barierki.
                Na ewentualny bliższy kontakt mają (mieli?) uczestnicy pielgrzymek.
                "Bilety na Papiaża " kosztują jeżeli jest to film w kinie a nie uroczystość
                religjna.
                Z Bogiem.
                Ted
                • Gość: ALA Re: Otöz moi drodzy, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 21:07
                  MAM PYTANIE JAK KTOS MA BILET TO UDAJE SIE DO BLIZSZYCH SEKTOROW?BO Z TEGO CO
                  SIE DOWIEDZIALM NA PLAC MOZNA WEJSC BEZ BILETU JAK JAEST AUDIENCJA TO PO CO SA
                  TE BILETY? POZDRAWIAM
                  • Gość: Ted Re: Otöz moi drodzy, IP: *.crowley.pl 09.05.05, 20:45
                    W czasie audiencji generalnej na placu Św.Piotra obowiązują zaproszenia, które
                    są sprawdzane przez straż (policję?) watykańską (to nie są ci faceci w
                    kolorowych stojach z halabardami).
                    Prawdę mówiąc też zadaję sobie to pytanie po co to, skoro w Domu Pontyfikalnym
                    gdzie kiedyś odberałem te zaproszenia (bez rzadnej rezerwacji - z marszu) nikt
                    mnie o nic nie pytał ani o narodowość ani tym bardziej o nazwisko - być może to
                    rodzaj tradycji?
                    Innym razem dostałem takie zaproszenia przy wejściu do sektora, od jakiejś pani,
                    która miała ich spory plik i zapytała tylko ile potrzebuję.
                    W każdym bądź razie są one konieczne w czsie audiencji generalnej( bo na taką
                    może liczyć zwykły śmiertelnik). Poza ty czase wstęp na plac jest wolny.
                    Przy okazji radzę uważać na złodziei, ci rzymscy to artyści.
                    Kilka lat temu w ciągu kilkudniowego pobytu w Rzymie zostałem okradziony 2 razy
                    (to znaczy te dwa razy zauważyłem ubytek mienia) ponadto był jedna póba napadu
                    ( koło Koloseum w biały dzień!) oraz jedna nieudana próba kradzieży w wykonaniu
                    mieszanego zespołu polsko- włoskiego( w pustym autobusie!).
                    W drodze powrotnej do kraju oglądałem film TV niemieckiej na ten temat - ludzie
                    poptracili gotówkę i dokumenty. Miejscem akcji był autobus ze Stazzine Termini
                    w okolice polacu Św.Piotra ( chyba nr. 95 o ile pamętam).
                    Przy czym wygląa że ofiarami częściej padają mężczyźni.
                    W miom przypadku zapinany portfel na łańcuszku był na swoim miejscu ala 100
                    papier zminło właściciela, za kolejnymrazem strata była większa- notes dziennik
                    podróży.
                    Próba napadu była metodą na "plakat" - ktoś idący tyłem przed nami pokazje dla
                    owrócenia uwagi jakiś plakat czy napis na tekturze a jego wspólnik atakuje z
                    tyłu - tym razem napastnik dostał w łeb a poniewż nie oddalił się to jeszcze
                    sążnistego kopa.( metoda jest pisywana na stronach dla turystów z USA)
                    Miłego, bezszkodowego pobytu.
                    Ted

• basia553 Re: Otöz moi drodzy, 09.05.05, 21:34
                      Wiesz, mnie pare lat temu w metro rzymskim tez taki pieknis pröbowal okrasc,
                      ale byl chyba poczatkujacy, bo poczulam, ze mi sie do torebki dobiera.
                      Pisalismy tu na ten temat sporo swojego czasu, ale znalezli sie i tacy ktörzy
                      krzyczeli zeby nie przesadzac, bo nie jest tak zle. Ja tam wiem swoje i wiem
                      coi i gdzie bede nosic. Ale przyjemne to naprawde nie jest.
              • patekku1 Re: Otöz moi drodzy, 08.05.05, 21:26
                Tak też mi się wydawało, że nie jest tak łatwo stanąć twarzą w twarz z papieżem.
                Ja byłam na audiencji generalnej 8 czy 9 lat temu z grupą- i coś mi takiego
                świtało, że też ktoś z naszych załatwiał zaproszenia. Na pewno nasza grupa była
                publicznie pozdrawiana w czasie audiencji i to załatwiało się razem z biletami.
                Co do audiencji prywatnych, to wiem, że nawet ludzie z "Mam Marzenie" mieli duży
                problem z załatwieniem wizyty u JP2 dla umierającego chłopca - ale udało się
                dzięki o. Hejmo.
                Więc na pewno nie jest to do załatwienia na telefon...
                Ale powodzenia dla Basi553 - trzymam kciuki, żeby ci się poszczęścilo i żeby to
                spotkanie z Papieżem było dla ciebie niezapomnianym przeżyciem.
                • Gość: Maja Re: Otöz moi drodzy, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 22:25
                  Wszyscy piszecie o zaproszeniach i biletach, powiedzcie mi proszę czy jak się w
                  środę rano ok. godziny 10 pojawię przy placu Św. Piotra to mam szansę dostać
                  sie na plac i audiencję generalną czy nie? Podobnie jak ALA nie rozumiem po co
                  są te zaproszenia? Czy one są imienne? Basiu553, czy jak wysyłałaś fax z
                  zapytaniem to podawałaś nazwiska? Tak jak pisałam wcześniej w Rzymie będę
                  dopiero późnym wieczorem we wtorek a bardzo chcę uczestniczyć w audiencji
                  generalnej na Placu Św. Piotra. Jeżeli byliście już na takich audiencjach i
                  sami je załatwialiście wyjaśnijcie proszę jaka mam szansę.Baaardzo mi na tym
                  zależy. Pozdrawiam. Maja.
                  Z całego serca życzę Ci basiu553 żeby to była audiencja prywatna. Powodzenia.
                  • Gość: ALA Re: Otöz moi drodzy, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 22:38
                    Do Malediwy. Z twojego opisu wynika, że mieszkasz we Włoszech. napisz więc czy
                    mam szansę wejść bez zaproszenia? Jeżeli nie to czy masz może tel. do sióstr
                    Corda - Cordi? Jeżeli możesz to podaj go proszę może więcej osób z niego
                    skorzysta. Pozdrawiam.
                • ania.priv Re: Otöz moi drodzy, 08.05.05, 23:03
                  patekku1, a skąd u Ciebie ta pewność, że to jest (a raczej było) takie
                  niemożliwe???
                  • patekku1 Re: Otöz moi drodzy, 09.05.05, 07:27
                    ania.priv napisała:

> patekku1, a skąd u Ciebie ta pewność, że to jest (a raczej było) takie
                    > niemożliwe???

Na twoim przykładzie widać, że można mieć takie szczęście i spotkać się z
                    papieżem. Na pewno jest to głębokie duchowe przeżycie, prawda?

Ale jestem sceptyczna co do telefonicznej formy załatwienia takiej wizyty.
                    W ten sposób tysiące dzwoniłyby i umawiały na "widzenie" z Ojcem Świętym.
                    Tak mi się wydaje...

Niemniej jednak życzę Basi553 przeżycia czegoś tak ważnego.

Pozdrawiam,
                    Patrycja
    • basia553 Maju, 09.05.05, 10:10
      wysylajac fax podalam nazwisko i adres i odpowiedz z podaniem numeru rezerwacji
      dostalam poczta. Nie bedzie to audiencja prywatna, to chyba tylko dla waznych
      ludzi. Nie mniej mam nadzieje, ze "otrzemy" sie o Papieza. Ale nawet bycie na
      takiej audoiencji z daleka, jest na pewno wielkim przezyciem, tak jak zawsze
      bede wspominac ta msze z naszym Papiezem, a stalam wtedy kilkaset metröw od
      oltarza.
      • Gość: Maja Re: Maju, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 13:45
        Mam dobrą wiadomość dla wszystkich, którzy będą nocować w Domu Pielgrzyma na
        via Cassia. Dla wszystkich tam nocujących siostrzyczki mają zaproszenia na
        audiencję generalną. Wiadomość pewna dzwoniłam właśnie do Rzymu i taką dostałam
        od sióstr informację. Nie muszę się już martwić. Serdecznie pozdrawiam. Maja
        • ed4 Re: Maju, 12.05.05, 12:34
          Maju ja tez z rodzina lece we wtorek ,w Rzymie bede poznym wieczorem a niestety
          nie bede mieszkal w tym Domu Pielgrzyma na via Cassia, stad prosba czy mozesz
          podac ten numer telefonu do siostr, bo che je prosic o zaproszenia na srode na
          audiencje .Z gory dziekuje.Pozdrawiam.Ed
          • Gość: maja Re: Maju, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 13:23
            podaje namiary

Dom Polski im. Jana Pawła II
            Via Cassia 1200, 00189 Roma
            Tel.: +39/0630310398, 0630365181, Fax.: +39/ 0630310446
    • Gość: maja Re: do ed IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 13:26
      JAKIMI LINIAMI LECISZ?bO JEZELI CENTRALWINGS 31 MAJA Z KARAKOWA TO JEST ZAMIANA
      GODZINY LOTU 16.15 Z KARAKOWA I O 18.10 SAMOLOT LADUJE W RZYMIE.pOZDRAWIAM
      • vojager29 Re: do ed 12.05.05, 14:16
        bynek 28.04.2005 13:54 + odpowiedz

Ja jestem szary żuczek i niewiele mogę, ale jest wśród nas ktoś,
        kto wie jak to się robi, żeby zbliżyć się do papieża, by poczuć jego oddech.
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=22356389&a=22378550
        Może on tobie pomoże?
        Chyba, że znowu to były tylko fantazje?

juz ci pisalem, jestes chlopie albo raczej dziecie nieuleczalnie chory,
        przydalby cie pielgrzymka do Lourdes, tam podbno zdarzaja sie cuda i dla takich
        przypadkow, sek w tym, ze ja w to nie wierze ale zycze ci najlepszego
        poprobuj a nuz dostapisz cudu

• vojager29 Re: sorry ed, powyzszy post byl nie do ciebie 12.05.05, 14:18
          • vojager29 Re: i szkoda, ze .............. 12.05.05, 14:20
            w tym temacie jakis debil tez probuje mieszac, niech mu Bog wybaczy ale musi
            uwazac, zeby go ludzie nie powiesili
        • bynek Re: do ed 13.05.05, 15:33
          Zupełnie nie rozumiem dlaczego, nie chcesz podzielić się swoimi
          wrażeniami ze spotkania z JP2? Na pewno mógłbyś pomóc innym
          w dostaniu się na audiencję prywatną do nowego papieża.
          Może i ja skorzystam z twojego doświadczenia.
          Nie bądź vojager taki chytrus i napisz jak to się robi.
    • corrina_f1 info z przewodnika Marco Polo 13.05.05, 10:52
      Dzis przeczytałam coś o audiencji w najnowszej edycji przewodnika Marco Polo
      (wydanego zaraz po śmierci Jana Pawła II i tuz przed wyborem Benedykta XVI, są
      informacje bardzo aktualne o cenach, godzinach otwarcia, nawet juz o grobie JP
      II więc mniemam, że chyba na rynku nic nowszego nie ma) :

"Podczas pontyfikatu Jana Pawła II audiencje odbywały się raz w tygodniu w sali
      audiencyjnej.Jeżeli po wyborze nowego papieża nic się nie zmieni, należy
      zgłaszać się do Prefettura della Casa Pontifica, tel (39) 66 988 32 73, fax:
      (39) 66 988 58 63.
      Trzeba przesłać fax z nazwiskiem, adresem (domowym i rzymskim) oraz datą
      audiencji."

Nie wiem, na ile to wiarygodne ale pomyślałam, że może ta informacja się komuś
      przyda.

Nie uważam przewodników Marco Polo za najlepsze na świecie, ale czasem naprawdę
      ciekawe "kwiatki" można tam znaleźć. Czytając ten o Rzymie na razie natrafiłam
      na sporo powiązań rzymsko-polskich, o których nawet nie miałam pojęcia. Ogólnie
      kwintesencja Rzymu w pigułce, ale nawet całkiem sensowna. No i najaktualniejsza.

pzdr
      Kasia
      • basia553 czyli wröcilismy do poczatku:)))) 13.05.05, 12:58
        pod podanym przez Ciebie adresem zglosilam moje zapytanie i stamtad dostalam tez
        potwierdzenie rezerwacji. Tyle, ze nie podalam adresu rzymskiego, nie byl
        potrzebny.
        • corrina_f1 Re: czyli wröcilismy do poczatku:)))) 13.05.05, 14:19
          No i wszystko jasne :))
          Czyli temat audiencji uznajemy za wyczerpany ? ;)
    • nihiru Re: Audiencja u Papieza 23.05.13, 10:38
      aż głupio mi się przyznać ale ja mam odwrotny problem:)

Będę w Rzymie bardzo krótko i akurat środa najlepiej mi pasuje na zwiedzanie Muzeów Watykańskich i Bazyliki. Boję się jednak, że ze względu na audiencję tego dnia będą tam straszne tłumy. No chyba że wszyscy będą akurat na placu i w muzeach będą akurat pustki.

Co radzicie? Przełożyć na inny dzień?
      • Gość: neta Re: Audiencja u Papieza IP: *.netfala.pl 23.05.13, 15:43
        Podczas audiencji bazylika jest zamknięta. Ale muzea są czynne. Tłumami niezbyt bym się przejmowała. Zależy od turystów, a nie od środy.
      • nihiru Re: Audiencja u Papieza 17.06.13, 15:13
        > dnia będą tam straszne tłumy. No chyba że wszyscy będą akurat na placu i w muze
        > ach będą akurat pustki.

Nadzieja nie okazała się płonna:)
        Przyszliśmy o 10-ej i do muzeów nie było najmniejszej kolejki. Jak wychodziliśmy po dwóch godzinach - była potężna.

Ale za to zainteresowanych chciałam poinformować, że nieprawdą jest, jakoby z mw można było przejść bezpośrednio do bazyliki (i ominąć w ten sposób kolejkę) - nie pamiętam już gdzie wyczytałam tą informację.
    • Gość: My nowozency Re: Audiencja u Papieza IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.06.17, 13:36
      Byłam na audiencji papieskiej dla nowożeńców. Zabraliśmy stroje ślubne, bo po audiencji mieliśmy sesje fotograficzna. Nasza pani fotograf, która serdecznie polecamy ( Beata Zarski) uprzedziła nas byśmy koniecznie pojawili się na placu świętego. Piotra koniecznie w strojach ślubnych,bo tylko wtedy zostaniemy wpuszczeni do sektora tuż przy papieżu. W sumie myśleliśmy, że pojawiamy się eleganckich,ale normalnych ubraniach, a na sesje przebierzemy się. Ale koniecznie trzeba być w stojach ślubnych i trzeba nic wejściówkę. Wszelkich informacji udzieliła na pani Beata.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka