Dodaj do ulubionych

Czy 2500 pln starczy

IP: *.interkam.pl / 217.97.177.* 28.05.05, 17:16
Prosze o odpowiedź osoby, które były we Włoszech, planuję z dziewczyną
wycieczkę do Włoch, własnym autem (gaz), noclegi planujemy w kwaterach
prywatnych w miasteczku Terracina lub okolicy. CHcielibyśmy coś zwiedzić,
kwatery znaleźć jak najtańsze i ogólnie żyć bez zbętnych wydatków
na "głupoty" ale żeby starczyło na odwiedzenie najważniejszych miejsc w
Rzymie no i pobyt. Planujemy tygodniowy urlop (7 dni na miejscu). Czy w
związku z tym jakieś 2500 pln starczy nam (w tej kwocie chcę też zmieścić
gaz/paliwo i opłaty drogowe). W zeszłe wakacje byliśmy w Chorwacji za 1600
pln na dwie osoby. Prosze o odpowiedź i rady.
Obserwuj wątek
    • Gość: lavazza Re: Czy 2500 pln starczy IP: *.ztpnet.pl 28.05.05, 18:43
      Kiedy jedziecie? Ja będę w Terracinie od 4 do 14 czerwca.
    • ro_bb Re: Czy 2500 pln starczy 28.05.05, 19:05
      Nie wiem skąd będziesz jechał, ale wychodzi mi, że przejedziesz min. 3,5 tys
      km, gaz uśredniając po 2zł wychodzi 700 zł, autostardy po drodze pewnie z 80
      Euro, 8 noclegów po min 40 E, to już chyba mamy 2500 zł.
      • marcomarek Re: Czy 2500 pln starczy 28.05.05, 22:07
        zamiast samochod nie lepiej lecic z low cost?
        • bynek Re: Czy 2500 pln starczy 28.05.05, 23:45
          Może taniej, na pewno nie lepiej!
      • Gość: kacperek Re: Czy 2500 pln starczy IP: *.interkam.pl / 217.97.177.* 29.05.05, 07:36
        Dzięuję wszystkim za rady. Jadę samochodem (seicento 1.1) spod warszawy, według
        mapy mam do przebycia jakieś 1900 km, w polsce na kotle gazu- 30 litrach robię
        jakieś 450 km, więc teoretycznie na gaz w jedną stronę powinienem wydać jakieś
        250-300 pln. Według stronki www.viamichelin.com wszystkie drogowe opłaty to ok
        40 eur. Niby rzeczywiście 2500 to na styk, a jeszcze trzeba coś zwiedzić. Nie
        wiem jakie ceny kwater są we włoszech, chcielibyśmy pokój dwuosobowy. W
        chorwacji w zeszym roku płaciliśmy 40 eur za dobę za pokój 40 osobowy,
        wychodziło po 10 euro na głowę (4 osoby). Lavazza a Ty ,że się nieskromnie
        zapytam ile kasy planujesz na wyjazd? Ja planuję jechać ostatni tydzień lipca.
        • Gość: lavazza Re: Czy 2500 pln starczy IP: *.ztpnet.pl 29.05.05, 08:36
          Jedziemy do rodziny także kosztuje nas tylko podróż!!!
        • sinceramente Re: Czy 2500 pln starczy 29.05.05, 23:41
          Znam doskonale te dylematy, bo wróciliśmy niedawno z wyprawy do Włoch. Nasz
          pojazd też jest pożercą gazu... My mieliśmy tyle szczęścia, że spaliśmy u
          znajomych, ale z mojej orientacji w noclegach wynika, że najtańszy pokój
          dwusobowy to wydatek rzędu 17-22 euro za osobę.
          Opłaty drogowe to winietka do Czech (15-dniowa) i do Austrii (10-dniowa) to
          70zł (za obie razem na granicy w Cieszynie). Za przejazd autostradą we Włoszech
          na trasie Tarvisio (pierwsze bramki we Włoszech) - Terracine powinieneś
          zapłacić 38,60 euro. Za pełny zbiornik gazu(28 l) w Mikulovie zapłaciliśmy 350
          koron. Gaz skonczył nam się jeszcze w Austrii, ale nie tankowaliśmy w
          Loipersdorf, bo gaz kosztował tam 0,7 euro - woleliśmy korzystać z polskiego
          paliwa w baku. Zatankowaliśmy w Tolmezzo (pierwsza stacja z gazem za włoską
          granicą, którą udało mi się namierzyć) już po przyjemniejszej cenie, bo 0,56
          euro za litr.
          Nie wiem, czy napisałam Ci coś przydatnego, ale jeśli masz jakieś pytania,
          to chętnie pomogę.
          • Gość: kacperek Re: Czy 2500 pln starczy IP: *.interkam.pl / 217.97.177.* 30.05.05, 07:23
            Dziękuję bardzo, Twoja odpowiedź jest pierwszą która mnie najbardziej
            satysfakcjonuje. Dzięki za informacje o winietach, bardzo przydatne, a czy masz
            może jakiś wykaz stacji z gazem, i jak we Włoszech wygląda sytuacji z gazem? W
            zeszłym roku jak byłem z Chorwacji to tam jest bardzo mało stacji z gazem, i
            najlepiej jest wykupić w PZM specjalną mapkę na której są zaznaczone stacje
            posiadające gaz. No i jeśli możesz to pisz jak najwięcej o swoim pobycie , jak
            jest we włoszech, co widziałaś, czy drogie są wejściówki do muzeów itd. My
            chcemy jechać głównie do Rzymu, Dziękuję.
            • sinceramente Re: Czy 2500 pln starczy 30.05.05, 16:06
              Z rzeczy, które jeszcze mi się nasuwają:
              - strona z adresami stacji z gazem to
              www.star-gas.it/stazioni_gpl.htm
              ja po prostu wydrukowałam sobie wykazy stacji z regionów przez które
              przejeżdżaliśmy i trzymałam cały czas w atlasie - tylko raz zdarzyło mi się, że
              na danej stacji już nie prowadzono dystrybucji gazu;
              - jeśli zaraz za Tarvisio będziesz potrzebował gazu, polecam zjazd z autostrady
              do Tolmezzo. Jakieś 50km od granicy jest zjazd Carnia/Tolmezzo. Zjeżdżasz na
              Tolmezzo, jedziesz kilka kilometrów drogą "52" potem "52 bis", wjeżdżasz do
              Tolmezzo drugim zjazdem i po jakichś dwóch kilometrach po prawej stronie jest
              stacja Shell. Powrót na autostradę tą samą drogą. Całość nie zajmie więcej niż
              20 minut, a opłaca się, bo pierwsza stacja z gazem przy autostradzie jest
              dopiero kilkadziesiąt kiloemtrów dalej;
              - stacje przy autostradach są całodobowe, ale w miastach (mniejszych i tych
              większych również) bywają zamykane między 12.30 a 16.00, ewentualnie działają
              tylko dystrybutory z benzyną, bo za benzynę płaci się w automacie;
              - na wszystkich stacjach gaz tankuje obsługa i od razu u tej osoby płacisz, z
              końcówkami do dystrybutorów nie ma problemu, bo w Polsce są włoskie instalacje;
              - nie byliśmy w Rzymie, ale przykładowo w Genui ceny parkingów w centrum miasta
              (zazwyczaj są duże i często podziemne) to 1,3-1,6 euro za godzinę, w Wenecji
              jest koszmarnie drogo, bo cena dochodzi do 3 euro. W mniejszych miastach
              płaciliśmy za parking 3 euro za całe popołudnie lub 0,5 za godzinę;
              - trzeba uważać jeśli chodzi o parkingi podziemne - dość często zdarza się, że
              nie mogą do nich wjeżdżać samochody z instalacją gazową! niby nikt może nie
              zauważyć, ale lepiej nie ryzykować...
              - jeśli chodzi o autostrady to polecam płatność kartami Viacard (można
              powiedzieć, że to taka karta "pre paid") zazwyczaj można je kupić na stacjach
              benzynowych przy autostradach, są w nominałach 25, 50 i 75 euro. Płacenie tym
              jest "bezbolesne" bo po prostu podjeżdża się do bramki oznaczonej niebieskim
              napisem "viacard" najpierw wsuwasz do automatu bilet z bramki wjazdowej potem
              Viacard, można łączyć karty i jeśli zabraknie Ci kredytu na jednej wkładasz
              drugą. Z Viacard masz większe szanse na szybkie wydostanie się z autostrady, bo
              w weekendy i wakacje bywają w niektórych miejscach koszmarne korki na bramkach,
              a najdłuższe są do bramek, gdzie się płaci gotówką;
              - w jakimkolwiek miejscu nie będziesz, zawsze warto odwiedzić punkt informacji
              turystycznej, dostaniesz tam na pewno gratis mapę miasta i/lub okolicy, a
              często także broszurki i foldery. Często zdarzało nam się, że dzięki
              informacjom z broszurek trafialiśmy do ciekawych miejsc, o których w Pascalu
              nie było nawet słowa.
              - jeśli chodzi o zwiedzanie Rzymu polecam stronę
              www.romaturismo.it/v2/en/main.asp
              jest po angielsku i po włosku, znajdziesz tam informacje o muzeach, cenach
              wstępu, godzinach otwarcia itd., są nawet propozycje tras turystycznych w
              zależności od tego ile masz czasu na zwiedzanie Rzymu;
              To się rozpisałam, jak sobie jeszcze coś przypomnę, to dopiszę. Chyba, że
              masz jakieś pytania
        • Gość: gosciak Re: Czy 2500 pln starczy IP: *.olsztyn.mm.pl 04.06.05, 16:22
          byłem autem w zeszłym roku aż na sycyli i jade też w tym w lipcu - w 2 strony
          miałem 5900 km (jestem z mazur::)) wyszło mi za paliwo i gaz, opłaty autostrady
          we włoszech i winiety + promy w 2 strony 1900 zł więc ok 500 euro, można taniej
          omijajac polowe autostrad np. od venecji jechac przez mestre - rosoline -
          ravenne -peruggie-terni i orte do rzymu zauszczedzisz ok 30 euro na drodze
          powodzenia gosciak@o2.pl
    • Gość: kacperek Re: Czy 2500 pln starczy IP: *.interkam.pl / 217.97.177.* 29.05.05, 07:59
      Poradźcie mi jeszcze ile kasy(jak drogie)jest zwiedzanie rzymu, chcielibyśmy
      sie wyrwać z Terraciny na dzień lub dwa na zwidzanie rzymu (bez noclegu). A tak
      naprawdę to sie załamałem, ceny są straszne, chyba znów wybiorę sie do
      Chorwacji. TO ILE WKOŃCU MUSIMY WZIĄŚĆ TEJ KASY ŻEBY POJECHAĆ, PRZEŻYĆ, I
      WRÓCIĆ ???????????????????????
      HELP ME !!!
      • lanza2 Re: Czy 2500 pln starczy 29.05.05, 09:18
        Witaj

ostatnio wróciłam z Rzymu i miałam 2800 zł na dwie osoby - starczyło (tylko to
        jest cena bez przejazdu). Spalismy w domu pielgrzyma na Via Cassia za 30 E za
        dwie osoby, bylismy we wszystkich najważniejszych zabytkach (muzea, forum ,
        koscioły, Watykan) jedlismy w restauracjach, jeżdzilismy metrem, kupiła dużo
        pamiatek. Ogólnie myslę że 3000 zł powinno wystarczy (łącznie z przejazdem).
        Jesli bedziesz potrzebował jakiś informacji napisz.

Pozdrawiam Lanza
      • aseretka Re: Czy 2500 pln starczy 30.05.05, 11:50
        Tivoli-Villa d`Este 6,5
        Tivoli-Villa Hadriana 10,0
        Wodospady Aniene 2,0
        Muzeum Watykańskie 10,0
        Watykan - kopuła 4,0
        Zamek św Anioła 6,0
        Palatyn i Coloseum 10,0
        Termy Karakali 4,5
        Wodospad Marmore 3,0
        Razem 56,0 euro.
        Niestety wstępy we Włoszech pochłaniaja sporo kasy. To sa tylko niektóre
        obiety, jakie przewidujęodwiedzić w Rzymie i okolicach.
        • Gość: Kacperek Re: Czy 2500 pln starczy IP: 212.160.117.* 30.05.05, 12:31
          Co wchodzi w skład zwiedzania Muzeum Watykańskiego? Czy za ten bilet zwiedzimy
          takża bazylikę św. Piotra, kaplice sykstyńską??
          ogólnie to sporo kasy trzeba mieć, i jak jest z robieniem zdjeć? Wpuszczją z
          aparatami? Zaczynam sie zastanawiać czy 3000 pln starczy na dwie osoby łącznie
          z przejazdem (gaz) winietami, noclegiem, jakimś tanim wyżywieniem i zwiedzaniem
          jedno lub dwudniowym rzymu? normalnie chcemy mieszkać w terracinie, prawie 100
          km od rzymu.
          • bynek Re: Czy 2500 pln starczy 30.05.05, 13:17
            Bazylika św. Piotra jest gratis, wiele ciekawych miejsc jest gratis Rzymie.
            Jeżeli chcesz być 2 dni w Rzymie, to i tak wszystkich gratisowych nie
            obskoczysz. Więc sie za bardzo nie przejmuj cenami, głowa do góry i jazda.
            Fotki przeważnie można robić, ale bez lampy.
            Jednak proponował bym zabrać jakąś rezerwę nadzwyczajną, powiedzmy 500 euro.
            • Gość: kacperek Re: Czy 2500 pln starczy IP: 212.160.117.* 30.05.05, 14:22
              bynek, jaką rezerwę, jakie 500 euro? ja nie wiem czy będe miał te 2500 pln,
              może jakoś do 3000 pln dociągnę i chcę sie w tej kwocie zmieścić z opłatami
              autostradowymi, paliwem (gazem), kwaterami na tydzień w terracine i jedzeniem
              (które cześciowo wezmę z kraju). A jak jest z poruszaniem sie po rzymie?
              Jade własnym autem, malutkim seicento, czy są problemy z parkowaniem w rzymie,
              czy może lepiej poruszać się po rzymie komunikacją miejską a auto zostawić
              gdzieś poza centrum??
              • Gość: M Re: Czy 2500 pln starczy IP: *.chello.pl 30.05.05, 14:32
                Jechać beż żadnej rezerwy?? A co jak popsuje ci się choćby samochód, będziesz
                miał jakiś wypadek czy sto innych zdarzeń losowych? Szczególnie jak zdarzy się
                to pod koniec wyjazdu, gdy będziesz miał w kieszeni 300 złotych? Kompletna
                głupota!
                • Gość: kacperek Re: Czy 2500 pln starczy IP: 212.160.117.* 30.05.05, 15:24
                  na takie sytuacje jest jeszcze bankomat i debet na karcie, albo połaczenie:
                  telefon do mamy + union express, ;-)
                  • Gość: M Re: Czy 2500 pln starczy IP: *.chello.pl 30.05.05, 15:26
                    No chyba że tak, w każdym razie koniecznie trzeba mieć jakąś opcję
                    na 'zapasowe' pieniądze, bo nigdy nic nie wiadomo.
              • lanza2 Re: Czy 2500 pln starczy 30.05.05, 15:45
                Moim zdaniem lepiej zostawić samochód poza Rzymem gdyz są straszne korki. Obok
                kolejki- pociągu są specjalne parkingi.
                A Muzeum watykańskie kosztuje już 12 E.

Lanza
                • funghettino Re: Czy 2500 pln starczy 30.05.05, 16:15
                  odradzam wjezdzanie do rzymu autem-korki i oplaty za parking...moze lepiej
                  pojechac od razu pociagiem (tylko nie wiem jak to wychodzi cenowo...)dojezdzasz
                  wtedy do termini i generalnie mozesz centrum rzymu obskoczyc na nogach, lub tez
                  poruszac sie metrem (bilet 1euro)
                  • Gość: M. Re: Czy 2500 pln starczy IP: *.chello.pl 30.05.05, 16:22
                    wg strony włoskich koleji bilet z Terraciny do Rzymu kosztuje 5,60 euro w jedną
                    stronę, czas podróży- 1h i 16 minut, tez to jest jakas opcja, jakbys nie
                    zrobił (to do autora całego wątku) nie ma sensu pchać się do samego centrum
                    samochodem
              • bynek Re: Czy 2500 pln starczy 30.05.05, 22:21
                Jeżeli mówimy o pieniądzach, to jednak jazda małym samochodem na gaz
                będzie bardziej opłacalna. Bilet w dwie strony dla 2 osób to 22,4 euro.
                Z Terraciny do Rzymu jest 115km więc Fiat spali 14 l gazu w obie strony.
                Droga jest extra, bez komplikacji i prosta jak drut. Nie znam ceny gazu
                we Włoszech, ale nie sądzę by przekraczał 0,7euro/l co daje 9,8 euro.
                Celowo pomijam inne sprawy, bo zarówno jazda pociągiem i samochodem
                mają swoje wady i zalety. Parkowania w Rzymie raczej bym się nie bał.
                Wielokrotnie udawało mi się znaleźć wolne miejsce nad Tybrem, niedaleko
                Centrum. To było chyba na Lungotevere Arnaldo da Brescia.

• Gość: kacperek Re: Czy 2500 pln starczy IP: 212.160.117.* 02.06.05, 12:04
      A czy ktoś wybiera sie do Włoch, w okolice miasteczka terracina w ostatni
      tydzień lipca?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka