Dodaj do ulubionych

Marina di Massa

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 17:44
Wybieramy sie tam na camping. Nie mamy rezerwacji, liczymy na to ,ze uda sie
cos znalezc. Prosze jesli ktos tam byl o troche dobrych rad :czy warto tam
jechac, na co zwrocic uwage, ktory camping godny polecenia
bede wdzieczna za informacje
Obserwuj wątek
    • Gość: Aga Re: Marina di Massa IP: 217.11.148.* 20.07.05, 13:45
      Byłam obok w Marina die Pietrasanata. Fajnie, ciepłe morze, piekne widoki gory
      i morze. Tylko cholernie drogo. Ja juz nie pojade do Włoch na wakacje. Wjazd na
      plaże (Bagno) 10 Euro, sa naturalnie i dzikie, ale kto tam wytrzyma bez
      parasola, chyba że ma się swoj. Kraina i okolica piękna, mało turystow ze
      względu na ceny (sama recepcjonistka w hotelu potwierdziła ten fakt)
      • Gość: desi45 Re: Marina di Massa IP: *.cust-adsl.tiscali.it 17.02.06, 12:00
        W soboty i niedziele opalaja sie osoby z bliskich miast ze swoimi paralosami i
        lezakami.....i nic nie placa. Musza byc tylko blisko morza. Sa hotele w
        kturych juz jest wliczony parasol i lezak.....przynajmiej tak w Jezolo .
    • Gość: yaris Re: Marina di Massa IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 17.02.06, 16:47
      czesc,spedzam tam od lat wakacje i jest ok,musisz znalezc sobie "spiaggia di
      comunale" czyli plaze utrzymywana przez ktores z miasteczek (gmin) okolicznych,
      i tam mozesz sie spokojnie opalac bez oplat.na takich plazach nie ma parasoli i
      lezakow,ale parasol mozna miec swoj - pare euro kosztuje w supermercato. Co do
      campingow, nie korzystalam nigdy:-(Warto jechac w to miejsce - choc pewnie w
      okolicach Rimini jest wiele taniej,raz przez morze bo jest swietne, w okolicy
      gory (w strone Carrary ciekawie przez marmury),niedaleko - pociagiem/samochodem
      jest przepiekne Cinqueterre.w druga strone takie cacka jak Lucca, Piza i
      Florencja:-)))
      • ortodox Re: Marina di Massa 17.02.06, 17:16
        To , że jest tam wyjątkowo drogo, to bzdury. Ceny są takie jak w całej Italii.
        Zdanie recepcjonistki nie ma tu nic do rzeczy, widać była ignorantką!
        www.camping.it/english/toscana/massa/
        www.camping.it/english/liguria/laspezia/
        Sama Marina di Massa, to średnio przyjemny kurort. Typowa, plażowa, bardzo
        rozwlekła dziura. No, ale zależy co kto lubi i po co się tam wybiera. Marina di
        Massa, to niezła baza wypadowa do Toskanii i Ligurii (południowo wschodniej).
        Campingu jakiegoś konkretnego nie polecę, bo każdy ma inne wymagania i
        najlepiej wybrać coś na miejscu. Nie powinno być problemów z miejscami.
        pozdrawiam
      • linn_linn Re: Marina di Massa 17.02.06, 17:25
        Spiaggia comunale...
        • chiavone Re: Marina di Massa 20.02.06, 09:44
          • chiavone Re: Marina di Massa 20.02.06, 10:36
            czy warto tam jechac ?
            jezdzcie i ocencie sami
            okolice bardzo ciekawe, Liguria-Toscana, natura, zabytki, historia, slonce,
            woda, plaze mniej ciekawe ale jesli komus potrzenby jest tylko piasek to ten
            mamy w Polsce ladniejszy

czy jest tam drogo ?
            nie, tak jak wszedzie w polnocnej Italii z ta drobna roznica, iz dolna polka
            cen jest troche zawezona a to z tego wzgledu, ze jest to jedno z ulubionych
            miejsc Padanczykow a jak wiadomo ci maja troche wiecej forsy niz reszta Italii
            ale jesli ktos nie jest przyzwyczajony do cen z bazaru dziesieciolecia a obraca
            sie w cenach Galerii Mokotow to tamte ceny wcale go nie zaskocza

• ortodox Re: Marina di Massa 20.02.06, 21:30
              Nie sposób się nie zgodzić z tym, że piasek nad Bałtykiem jest znacznie
              ładniejszy od toskańskiego w Marina di Massa. Tu u Ciebie chiavone zaszła jakaś
              pozytywna metamorfoza. W dodatku jest go nad Bałtykiem bez liku i za darmo.
              Ciekawe gdzie tak naprawdę Włosi maja swoje ulubione miejsca, bo o jakim by
              regionie nie mówić, to jest on ulubionym regionem Włochów. Widać kochają cały
              kraj i to równie mocno :)). To porównanie do Galerii Mokotowskiej i ... hmm,
              chyba musi być trafne, bo już gdzieś o tym czytałem ;)
              pozdrawiam :)

• chiavone Re: Marina di Massa 21.02.06, 08:21
                mialem na mysli cale wybrzeze od Carrary do Viareggio, wiec nie tylko Marina di
                Massa
                "jedno z ulubionych miejsc" - oczywiscie, ze Italiano kochaja Italie
                powiedzialbym bardziej niz my Polske ale nie o to chodzi
                z Milano, Mantowy, Parmy itd. trudniej wyskoczyc na weekend do Calabrii niz np.
                do Marina di Massa i dalej az do Viareggio, plaze te platne plaze sa o´key,
                dobrze wyposazone z wlasnymi restauracjami na przyzwoitym poziomie, sporo
                restauracji na wysokim poziomie, woda takze dobra do kapieli wiec coz im wiecej
                potrzebne do "szczescia" ?
                na plazy sa wsrod swoich, jesli lapiesz co mam na mysli

• linn_linn Re: Marina di Massa 21.02.06, 09:24
                Mysle, ze kazdy ma swoje ulubione miejsce. Czesto wolalby miec inne ulubione,
                ale warunki / odleglosc od domu, tradycja rodzinna, finanse itp. / sklaniaja go
                do wypoczynku tu, a nie tam.
                • chiavone Re: Marina di Massa 21.02.06, 10:01
                  bylbym troszke ostrozny mowiac "Wlosi"
                  niewatpliwie plaze sa o niebo ladniejsze na poludniu ale watpie czy ci polnocni
                  zamieniliby sie z tymi poludniowymi na "ulubione miejsca" chyba ze ............
                  ale to dluga historia
                  pozostanmy wiec, ze jest to regionalne a mniej nacjonalne

• ortodox Re: Marina di Massa 21.02.06, 14:09
                    Tak jak ja byłbym ostrożny, pisząc Padańczycy :)
                    Napisałem o tym , bo to już kolejne miejsce wymieniane na tym forum, gdzie
                    rzekomo wysokie ceny tłumaczy się szczególną popularnością regionu w śród
                    Włochów. Określenie Włosi jako grupa jest tu chyba najwłaściwsze, bo tak
                    naprawdę nie chodzi mi o Marina di Massa i Padańczyków ale o tworzenie jak na
                    zamówienie zjawisk socjologicznych i dorabianie do tego filozofii.
                    Dotyczy do zwłaszcza cen i zjawisk z nimi związanych to znaczy popytu i podaży.
                    Podczas mojego ostatniego pobytu w Marina di Massa najbardziej zdziwił mnie
                    tłok, ale nie na plaży, co było by zrozumiałe, bo była piękna, gorąca
                    sierpniowa sobota, ale uwaga! W supermarkecie! Tłok tak wielki, że przez
                    półgodziny bezskutecznie próbowałem zaparkować samochód na wielkim
                    przymarketowym parkingu. Ja akurat byłem tam przejazdem, jechałem na południe i
                    pamiętałem ten market z poprzedniego pobytu, chciałem zrobić małe zakupy, ale
                    gro pozostałych bylo właśnie na wakacjach ?? Może to nie byli Włosi ale bogaci
                    Padańczycy, którzy wyjechali z drogiej Padanii nie na wakacje, ale na tanie
                    zakupy do Marina di Massa? Wynośili pełne wory i wywozili pełne wózki
                    wszystkiego.
                    pozdrawiam ;)
                    • linn_linn Re: Marina di Massa 21.02.06, 14:28
                      Tym bardziej, ze ogromna czesc Wlochow mieszkajacych w czesci polnocnej
                      pochodzi z poludnia. No coz stereotypy latwo sie tworza, a rzadko znikaja. Na
                      koniec: bogactwo tez nie to, co kilka lat temu.
                    • chiavone Re: Marina di Massa 21.02.06, 14:43
                      alez ja nie pisalem, ze to Padanczycy podnosza cene, to cena podnodszona jest
                      dla Padanczykow nie pytawszy ich o zdanie
                      tez nie pisalem, ze tam jest drozej tylko, ze dolna granica jest moze nieco
                      wyzsza niz w innych miejscach Wloch np. na poludniu
                      generalnie polnoc jest drozsza niz poludnie, nie sa to jakies karkolomne
                      roznice ale jednak zauwazalne roznice i nie ma to nic wspolnego z piaskiem,
                      woda i sloncem ale ze standardem zycia tzn. zarobkami
                      nie chodzi tylko o wynajem urlopowego noclegu ale ogolnie
                      te same buty kupisz napewno taniej gdzies na poludniu (jesli sa) niz w Milano

mimo to uwazam ze tam wcale nie jest drogo jesli ktos moze obejsc sie bez
                      garniturow Armaniego

pozdrawiam

ps. ci bogaci tez oszczedzaja nawet nie zdajesz sobie sprawy jak (a moze sam o
                      tym wiesz)

• chiavone Re: Marina di Massa 21.02.06, 15:06
                        linn_linn 21.02.06, 14:28 + odpowiedz

Tym bardziej, ze ogromna czesc Wlochow mieszkajacych w czesci polnocnej
                        pochodzi z poludnia.

i to wlasnie jest ten stereotyp,
                        bylo ich troche w Torino, moze i w innych miastach ale to stosunkowo znikomy
                        procent polnocnej populacji, poprosze o stytystyki
                        a druga sprawa to, ze zawsze gorsi sa naturalizowani niz autochtoni
                        to cos podobnego jak bogaci i popularni nowobogaccy dla tych pierwszych pieniadz
                        to naturalnosc bo nic innego nie znaja a ci drudzy musza sie za wszelka cene
                        pokazac w pierwszym garniturze
                        no coz, dzisiaj swiat jest przewrocony

• linn_linn Re: Marina di Massa 21.02.06, 15:41
                          Moze... To niewiele wiesz. To nie jest stereotyp, a powojenna rzeczywistosc
                          Wloch. Jeszcze trwa. Statystyki znajdziesz sobie sam.
                        • ortodox Re: Marina di Massa 21.02.06, 16:39
                          Obnoszenie się z bogactwem nie jest cechą wyłącznie ludzi, którzy dorobili się
                          niedawno. Można ją także zauważyć u bogatych z domu. To też uogólnienie, bo tych
                          obnoszących się z bogactwem, bardziej widać niż tych, którzy się nie obnoszą.
                          Bardziej widać złoty gruby łańcuch na szyi niż jego brak. Bardziej rzuca się w
                          oczy nowe BMW przed nowym domem niż 1 000 000 w banku ... . To jasne, że
                          bogaci też oszczędzają i dlatego nie da się zarobić na podnoszeniu dla nich
                          cen. Przestaną po prostu przyjeżdżać. Pojadą gdzie indziej, do Chorwacji,
                          Turcji, Egiptu i Tunezji. Marina di Massa to nie San Remo czy Capri ... daleko
                          do takich miejsc.
                          Tanie (turystyczne) południe to kolejny mit i stereotyp, często
                          rozpowszechniany przez turystów, którzy południe znają tylko z przewodników i
                          tych co mieszkają na południu na wsi lub w bardzo małym miasteczku na zadupiu.
                          Cena nie zawsze jest wyznacznikiem siły nabywczej czyli zarobków. Gdyby tak
                          było, to minuta rozmowy telefonicznej w Polsce była by najtańsza w UE
                          a póki co jest najdroższa, droższa o ponad 100% niż BRD i 200% niż w GB
                          a może już jesteśmy bogatsi od Niemców i Anglików ?
                          Pozdrawiam
                          • chiavone Re: Marina di Massa 22.02.06, 10:56
                            nie wiem o co my rozbijamy kopie
                            kto tu pisze o Marina di Massa jako kurorcie dla bogatych, napewno nie ja
                            cena nigdy nie jest wykladnikiem sily nabywczej, to sprawa bardziej zlozona
                            co maja ceny rozmow telefonicznych do zarobkow ale gdzies trzeba zaczac
                            nie bardzo rozumiem
                            ortodox jestes zestresowny ?

• chiavone Re: Marina di Massa 22.02.06, 10:58
                              linn_linn 21.02.06, 15:41 + odpowiedz

Moze... To niewiele wiesz. To nie jest stereotyp, a powojenna rzeczywistosc
                              Wloch. Jeszcze trwa. Statystyki znajdziesz sobie sam.

nigdy nie twierdzilem, ze ja wiem dlatego pytalem ciebie ale Ty mi nie
                              potrafilas odpowiedziec odsylajac do sttystyk a teraz gdy je przytoczylem,
                              zaprzeczasz bo nie pasuja do twego obrazu Italii

• linn_linn Re: Marina di Massa 22.02.06, 11:55
                                Nie bardzo wiem o co Ci chodzi. Jak widac z innego watku, same statystyki to
                                tez malo. Nie widze dlaczego mialabym szukac statystyk i prowadzic analize
                                porownawcza. Jestesmy wszyscy w UE: masz taki sam dostep do statystyk, jak ja.
                                No i moze wrocmy jednak do tematu: Marina di Massa.
                                • chiavone Re: Marina di Massa 22.02.06, 12:53
                                  a co chesz wiedziec, znam troche to miejsce ?
                                  • linn_linn Re: Marina di Massa 22.02.06, 14:35
                                    Ja sie tam nie wybieram.
                            • ortodox Re: Marina di Massa 22.02.06, 12:55
                              Nie, chyba nie łamiemy kopii, dyskutujemy i wymieniamy poglądy, może trochę już
                              nie na temat, rzeczywiście. Zestresowany nie jest, raczej znudzony, bo zima
                              przeciąga się w tym roku. Pora na jakieś ocieplenie (klimatu) ;)
                              pozdrawiam
                              • chiavone Re: propozycja 22.02.06, 13:14
                                proponuje przeniesmy sie na inny watek z tym zwiazany a ten pozostawmy Marina
                                di Massa jesli jest jeszcze cos do dopisania w temacie
                                • ortodox Re: propozycja 22.02.06, 13:48
                                  ...tyko, że już chyba nie ma chętnych, bo od 5 dni tylko my tu zaglądamy i
                                  utrzymujemy wątek na powierzchni... no dobra, to gdzie się przenosimy?
                                  pozdrawiam
                                  • chiavone Re: propozycja 22.02.06, 14:08
                                    • fakty o Italii (6) kayek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka